Karavanla Kış Mevsimin Kamp Yapma

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan drares Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 49
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 71,245
Ynt: Karavanla Kış Mevsimin Kamp Yapma

Süreyya Bey,
Aracınızda nasıl bir ısıtıcı var kapasite ve performans olarak değerlendirebilirmisiniz?
Kalın sağlıcakla

Etiketler

Merhabalar, Kis Kampi harika oluyor,tabi Hava güzel olursa. Biz Bugün döndük Gece eksi 15 derece 1500 m idi Gündüz Kar Ayakkabilari ile Saatlerce yürüye biliyorsunuz, yahut Kaya bilirsiniz ,tabiki üzerinizdeki Elbiseler Kisa uygun olacak. Hele bir de Dolunay varsa daha bir zevkli ve Romantik oluyor. :smiley: ;) Aracimdaki kalorifer Turuma. Karavanin icindeki sicaklik 18-20 derece civarinda oluyor, yeterli.
Tabi Hava kötü olursa hic cikmayin zaman gecmiyor,Kitap,Dergi okuyorsunuz ama bir yere kadar. ???

Selamlar Güzel ve Saglikli Gezler dilegiyle.

carpediem69' Alıntı:
Süreyya Bey,
Aracınızda nasıl bir ısıtıcı var kapasite ve performans olarak değerlendirebilirmisiniz?
Kalın sağlıcakla
Aracaımızda ısıtıcı olarak 4 kw lık eber var. Performans olarak karavanlar için fazla bile denilebilir 2 kw lıkları bence yeterli olacaktır zararı ne olur derseniz fiyat farkı ve ilk çalışmada en yüksek seviyede çalıştığında saatlik yakıt tüketimi 0.550 lt ye kadar çıkabilmektedir bu oran 2 kw larda 0.350 lt seviyesinde oluyor, içerisi yeterli seviyeye çıktığında 2 ile 4 kw arasında pek fark olmuyor.

Merhaba bu benim karavan sahibi olduğum ilk kış mevsimim.Şuna karar verdim ki kesinlikle kış karavanda yazdan daha güzel.Bundaki en önemli unsur yazın sıcakta camları açıyorum sinek giriyor kapatıyorum elektriğe bağlı olmam lazım ki klima çalışsın.Bir yere park edince hemen dışarı çıkmak gerekiyor.Karavanın keyfini tam yaşayamıyorum.Ama kış oldu mu dışarıda kopan fırtınada,yağan yağmurda vebastonun tıktık larıyla sıcacık oturmak,dergi okumak,demlenen çayı veya bir kadeh şarabı içmek gibisi yok.Aralığın son haftası Ankarada Yargıtayda duruşmam vardı.Çıktım sabahtan yola güle eylene akşamüstü İzmir den Ankara ya vardım.DSİ ile DMO nun binalarının arkasında park ettim dışarısı -5 dereceydi.Yürüyerek kızılaya gittim dolaştım sonra dönüp ısıtıcımı çalıştırdım.Uydudan da bir dizi açtım o kadar keyifliydi ki.Sabah güzel kahvaltı edip taksiyle yargıtaydaki duruşmama yetiştim.Sis basmış çoğu avukat duruşmasını kaçırmış uçak rötarları yüzünden.Karavanda kış süper tek beni korkutan İzmirli olduğumuzdan kar yağması.O zaman araç kullanmak alışık olmadığımız için biraz tedirgin ediyor.

Kış kampı güseldir. Yapmak lazım, toplanmak lazım, ateş yakmak lazım, E biraz da üşümek lazım :smiley: .

Karavanda kışın kamp yapmak güzeldir. Güzeldir de sorunları da beraberinde getirir.

1. sorun ulaşım.
Lütfen dikkat. Gerekli önlemleri alacağınızdan eminim. Öncelik kendi hayatımız. Bizi sevenlere geri dönmek.

2. sorun ısınma.
Pek cok karavan da eminim webasto vardır. Ben de de var. Hem de aracım biraz büyük kışın rahatım kaçmasın diye 4 kw'lık.
Ama maalesef bana göre çözüm değil. Uzun süreli konaklamalar da (3. gün sonunda ) hareket halinde değilseniz veya akülerinizi şarj etmek için aracınızı çalıştırmazsanız sorun büyük. Kış şartların da var olan güneş panelleri de işe yaramadığına göre aynı yer de en fazla 3 gün kalabilirsiniz. ( 2013 Şubat ayı Abant, gündüz -5° - -6°)
Bu sorunu aşmak için aracıma 2. bir soba taktırdım. Evlerimizde kullandığımız Doğalgaz Sobasının memesini ayarlatarak LPG'ye uyumlu hale getirdik. Manyetolu çakmak ve LPG. Sıfır enerji. Lpg depomun hacmine ve dış sıcaklık değerlerini de hesaplarsam süre 7 güne çıkıyor. Sanırım bu da yeterli.

3. sorun donma.
İşte ben bunun çözümünü bulamadım. İç tesisat da sorun yok ama ya dış tesisat. Bütün karavanlar da araç altında olan 2 adet pis su deposu. Onlar donuyor maalesef. Çok da normal donmaları. Eğer bir tesis de değilseniz ( kamping veya milli park gibi )
yapabileceğiniz fazla bir şey kalmıyor.

Bütün bunlara rağmen doğa da olmak, ateş başın da dostlar la sohbetlerde bulunmak yine de cok güzel

Abdullah bey, katkılarınız için teşekkür ederiz, tecrübeleriniz hepimiz için önemli. Ben bu kış 3 gece Davraz'da kaldım. Ne yazık ki eberspacher D4 ısıtıcım o rakımda çalışmıyor, yanımızda götürdüğümüz elektrikli soba-fanımızı Pansiyondan aldığımız elektrik sayesinde kullanarak ısınmayı sağladık. Önümüzdeki günlerde o rakımda çalışmasını sağlayacak ek aparatımı takarak ısıtıcı problemimi çözmeyi umut ediyorum.
Donma hepimiz için ortak problem, ben Aydın gibi kışları ılık olan bir şehirde yaşadığımdan bu konuda pek deneyimim yok. Ama Davraz'a giderken aracımın antifrizini kontrol ettirip, antifrizli cam suyu doldurdum. Lastiklerimiz kış lastiği değil ama yeni ve oldukça dişli bir yapıda görenler kış lastiği sanıyor. Ayrıca eskilerin baklalı dediği cinsten patinaj zincirimi geçen kış yine Davraz'a giderken Isparta sanayisinden satın almıştım.
Atık su depomu kış aylarında doğada kalıyorsam vanasını açık tutuyorum. Zaten karavanda kullandığımız suyumuza çevreye zarar verecek maddeler (deterjan gibi) karıştırmamaya çalışıyoruz. Karışırsa da o zaman vanayı kapatıp güvenli ortamlarda boşaltıyorum. Böylelikle atık su deposu donması problemiyle henüz karşılaşmadım.

Selamlar Haşmet bey.
Bu sene ilk kar yağışını yakalıyalım diye 7 / 8 aralık tarihinde Kızılcahamam Soğuksu'ya gittik.
Güzel de oldu lapa lap yağan kar, Sonrasında biraz zahmetli de olsa ( Yolların kar yağışı yüzünden büyükşehirlerde çok aksamasından) dostlarımızın katılımıyla oldukça eğlenceli geçti. Fakat 8 aralık akşamı başlayan soğuk; Gri su deposunu ve ona giden boru hattını tamamen dondurdu. Yanımız da belediyeye ait tesis olduğundan 9 aralık günü de eğlencemiz devam etti. Böyle bir tesis olmadığı durumlar sanırım biraz zahmetli oluyor. Aracın altına yat pürmüz v.s. Malum ben de Ankara'nın en yüksek yeri İlker'de oturuyorum. Kendi haline bıraktığım bu don olayı anca Ocak ayının ortaların da havaların biraz ısınması ile çözüldü.
Kış mevsimini eşim ve ben çpk seviyoruz. Seviyoruz ama imkanlar ölçüsünde faydalanabiliyoruz ancak. Bu bazen maddi bazen de bu tür zahmetlerden dolayı manevi olabiliyor.
Hoşcakalın..

iyi akşamlar haşmet bey ,bizde knaus comfort 350 3,5 mt.çekme karavanımız vardır.içinde trumatik vardır .çok memnunuz.kış kamplarıda ateş yakıp ısınıyor ,daha sonra karavanda trumatik sobamızı kullanıyoruz.daha çok sohbet ediyor ,tavla ve anılarımızı ve bilgilerimizi paylaşıyoruz...salih güranç ,izmir ,karşıyakadan selamlar..

Salih bey ben bu topiği 31 Ekim'de açmışım, şimdiyse Nisan ayının sonuna geliyoruz, bu dönemde bir çok arkadaş karavanıyla kamp yaptı, çoğu yaşadıklarını kendine saklarken sizin gibi bir kısım arkadaşımız da burada bizimle tecrübelerini paylaştı. Size ve buradan görüşlerini bildiren tüm dostlarımıza paylaşımları için teşekkür ediyorum :smiley:

Sevgili doktor kardeşim ;hafif sitemin üzerine yazıyorum yoksa yine yazmazdım insanların yaşamları, yaptıkları,keyfleri farklıdır . Benim ve eşimin yaşantısı karavan yaşantısı bir başkası için hiç bir şey ifade etmediği gibi (nasıl yaşıyor bu adam) da diyebilirler.Daha önce bir başka karavan sitesinde (yaz kış motokaravanda yaşam) başlıklı onlarca satır yazmıştım yine yazarım yazarımda bir başkasını ne kadar ilgilendirir.Herkesin yaşamı farklıdır bir başkasının yaşamı bana garip gelsede ben saygı duyarım.Ben karavan etkinliklere katılan biri değilim değilim takıntılarım var sigara içen birinin görüntüsü uzağımdada olsa yakınımdada beni rahatsız eder yan yana gelmem ( benim gün içinde tüm gün koşmam, spor yapmam gün içinde yüz kilometreye yaklaşan bisiklete binmemde bir başkasını rahatsız edebilir bunuda saygı ile karşılarım).İçki içen insan görüntüsünün olduğu yerlerdende uzak olmaya çalışırım(içkinin günahında sevabında değilim sadece sağlık için uzağım).Yine buna benzer bir konu açılmıştı başka sitede --karavanda vakit nasıl geçer --diye .Bu konuya ilgi duyan arkadaşlarda karavanda patatesten damga yapımı yada karavanda nasıl içki imal edilir konusuna dahil olup günlerce keyf içinde heyecanla yazışmışlardı.Sevgili doktor Karavanda kış nasıl geçer yada tüm yıl karavanda nasıl yaşanır konularına yüzlerce satırla dahil olurum olurumda benim yaşantım bir başkasını ne kadar ilgilendirir işte bunun için detayı ile girmedim açtığınız konuya .Hepinize kazasız belasız geziler dilerim..Sağlıkla.

Metin abi öncelikle cevapladığın için sana teşekkür ederim, senin de söylediğin gibi her karavancının özel yaşantısı kendine aittir, burada daha çok yeni fikirler ortaya atılsın istedim. Bir de eskide daha çok karavancı kış aylarında karavanlarını kısa ya da uzun süreli kullanmaya başladı. Biz de buradan yeni karavancılara önerilerde bulunalım istedim :smiley:

Sayın doktor kardeşim haklısın kış aylarında bile karavanla gezen (özellikle motokaravanla ) gezen çok sayıda arkadaş var bende rastlıyorum.Ben motokaravanımı uygun bir alana bırakıp ya koşarak yada bisikletimle konakladığım alanların çevrelerini hiç durmadan dolaşıyorum ve karavanlarının önünde oturan çiftlere rastlıyorum ancak o an eşim yanımda olmadığı için tek başımayken yanlarına yaklaşıp ( benimde karavanım var geziyorum ) filan demek bence çok uygun değil onun için bu gezen arkadaşlar kimlerdir bilemiyorum.Kış aylarında gezen çok sayıda yabancı karavancıyada rastlıyorum.Bisikletle dünya turu atanlara daha çok rastlıyorum.Hepinize en kısa zamanda uzun uzun karavanlı geziler dilerim kazasız belasız ..Sağlıkla..

Ne kadar çok isterdim kışın öyle kaldım,karda böyle kızak yaptım ,kışın şurası çok güzel,aracınızda mutlaka şunları da bulundurun,böyle arkadaşlar edindim...bu şansı olanlar bence bunları paylaşsın(kendi istediği kadarını).

drares' Alıntı:
Ufuk bey izolasyon fikri çok doğru olmayabilir, bu malzeme ateş-ısı olan bir bölgede tehlike yaratabilir mi? ayrıca biz o dolaba hava alması için havalandırma panelleri koyduk, çevresi izoleli olsa bile bu panellerden ses yine de yayılacaktır. Ben daha önceki kamplarımda da ısıtıcımı çalıştırdım ve sesinden hiç rahatsız olmadım. Belki de o gece benim hassasiyetim üzeimdeydi ;D

Kusura bakmayın 8 ay sonra gördüm mesajınızı ::smiley: Ben inverter, converter, mppt şarj cihazı, aküler, buzdolabı vs ses ve ısı üretecek tüm cihazları yatak altında ve yaşam kabininden tamamen izoleli bir bölmeye yerleştiriyorum. Havalandırması ise tamamen dışarıdan bir giriş ve karşısında bir de fanlı çıkış şekilde olacak. Yatağın alt yüzeyi ve kabine komşu duvarlara süngerli ısı izolasyonu düşündüğümden öyle yazmıştım. Burada ısı oluşacak ama havalandırma ile soğutma yapılınca bile tehlikeli olabilir mi sizce? Gerçek bir yangında -Allah korusun- her şeyimiz ahşap olduğundan zaten riskimiz yüksek.

Webasto'yu ise bir hava girişi ızgarası ile bir de üfleme menfezi olan bir başka bir dolap varyasyonuna koyacağım. İç yüzeyine çalışma sesini azlatacak izolasyon ayrıca düşünüyorum :smiley: Abartıyor muyum acaba? :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR