Ynt: Karavanla Gürcistan Ermenistan
Bazen gazetelerde kalkan vize haberlerini görüyoruz araştırdığımız zaman diplomatik ve yeşil pasaportlara vizenin kalktığını görüyoruz ve aradan uzun süreler geçmesine rağmen(1 yıl veya iki yıl gibi) normal pasportlara vizeleri halen kalkmadığını grüoruz bu olayda üzücü ve düşündürücü,zannedersinizki ülkemiz sadece diplomatik ve yeşil pasaport sahiplerinin yaşadığı bir ülke çok ilginç.selamlar saygılar sizede sağlıklı ve iyi seyahatler diliyorum. Ferhat yılmaz
Sayın Vladinka maalesef yöneticilerin duyarsızlığı veya normal vatandaşları bu konuda hiç düşünmemeleri kaale almamaları çok ilginç gerçekten.Vladinka' Alıntı:Özbek ve Türkmen vizeleri dünyada en zor vizelerdendir. Bir Millet İki Devlet söylemi laftan öte geçmiyor. Halkların büyük çoğunluğunda böyle bir anlayış vardır, ama yönetimler maalesef bundan çok uzaktır. Bizim yöneticiler Türki Cumhuriyetlere sıkça gelip giderler, ama nedense hep büyük işadamlarının sorunlarıyla ilgilenirler . Normal vatandaşlar sadece seçim zamanlarında hatırlanırlar.İşadamları için vize zaten sorun değildir. Yurtdışındaki diplomatik görevlilerde de kendi vatandaşına karşı genellikle ilgisiz bir yaklaşım sözkonusudur. Herhangi bir Batılı ülke vatandaşıysanız sözkonusu Büyükelçilik en küçük bir sorunda dahi anında müdahil olur ve sorunu halleder.Bizim yöneticilerin bu bize sorununu yıllardır bilmelerine rağmen çözüm aramamaları manidardır. Ermenistan gibi bir Devletten dahi sorunsuzca vize alınabilirken Türki Cumhuriyetlerden vize alınamaması çok ayıptır. Dünyada haritada yerini bilmediğimiz ülkelerle vizeleri kaldırmak marifet değildir.Dünyada halkları kardeş olan ülkeler kendi aralarında asla vize uygulamazlarken, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan gibi halkları kardeş olan, Devlet büyüklerinin deyimiyle "Bir Millet, İki Devlet" olan Türki Cumhuriyetler; "Büyük Ağabey" Türkiyedeki kardeşlerine karşı çok katı bir vize politikası uygulayarak adeta gelmeyin, istemiyoruz demektedirler.Ama biz , o ülkelerin vatandaşlarına ülkemize vizesiz giriş olanağı tanımaktayız. Bu nasıl bir anlayıştır, çözmek mümkün değildir.
Ülkemizde bir çok Türkmenistan ve Azerbaycan vatandaşı kardeşlerimiz serbestçe dolaşabilmekte, hatta çalışabilmektedirler. Çalışma izinleri de kolaylıkla verilebilmektedir. Onlarda rahatlıkla gelsinler, bizler de sorunsuzca gidip gelebilelim. İdeali budur.Dünyada en zor vize veren K.Kore gibi diktatörlükle yönetilen ülkelerden bile şartlarını yerine getirdiğinizde vize alınabiliyorken; bu Türki Cumhuriyetlerden prosedürlerini yerine getirseniz bile vize alınamamaktadır. Bu vize sorununu, bizim yetkili makamlarımıza ilettiğinizde aldığınız yanıt; Onların iç işlerine karışamayız, oluyor.Halbuki, o ülkeler 91 senesinde bağımsız birer devlet olduklarında onları resmi olarak ilk tanıyan ülke T.C.Devletidir.Söyleyecek söz çok, zaman yok. İnşallah diyelim, insanına değer veren yöneticilere sahip olduğumuzda bu sorun da aşılır, ama ömrümüz yeter mi, ayrı konu. Bende bir vize mağduru olarak içimi döktüm, düşüncelerimi anlatmak istedim. Sürçü lisan ettiysek affola. Dolayısıyla sizin vize konusundaki düşüncelerinize tamamen katılmaktayım. Bu vesile ile iyi geziler diliyorum.
Bazen gazetelerde kalkan vize haberlerini görüyoruz araştırdığımız zaman diplomatik ve yeşil pasaportlara vizenin kalktığını görüyoruz ve aradan uzun süreler geçmesine rağmen(1 yıl veya iki yıl gibi) normal pasportlara vizeleri halen kalkmadığını grüoruz bu olayda üzücü ve düşündürücü,zannedersinizki ülkemiz sadece diplomatik ve yeşil pasaport sahiplerinin yaşadığı bir ülke çok ilginç.selamlar saygılar sizede sağlıklı ve iyi seyahatler diliyorum. Ferhat yılmaz