.
20-25 litre üzeri tekerlekli tankların sürülme ve içeriğinin dökülme zorluğu var. Bu büyüklüktekilerin de zaten marin çözüme yeterli gelmeyeceği beklenmeli..
Karavanda gereksinimlerin karşılanmasını, ev konforu seviyesinde beklemek ve uygulamak, maalesef aradaki farkın misliyle sorun doğurmakta. Çağdaş karavancılık yıllar içinde bizim gibi yeni başlayanlara çeşitleriyle zaten oturmuş ve hatta ucuz çözümler sunarken, onu yeniden bulmakla uğraşmanın pek anlamlı olduğunu sanmıyorum.
Uzlaşı aradığınızın bilincindeyim. Lütfen üzerinize alınmayın..
Evet açıkçası uzlaşma aramak gerektiğini düşünüyorum. Yazdıklarım esasında bilinen ama konuşulmayan şeyler. Dolayısıyla pek konuşulacağını düşünmüyorum ama umarım cevap bulur.
Bu ülkemizde çekilen ve paylaşılan bütün karavan videolarındaki ve tecrübelerindeki ortak sorun. Herkes karavanını içeriden ve dışarıdan itina ile kameraya alıp detayları ile anlatırken konu tuvalete gelince hiç detaya girmeden devam ediliyor yada çiçeği burnunda karavancılarımız karavanını yeni ve genelde daha büyük bir motokaravan ile değiştirdiğinde kaset yerine majeratörlü sisteme geçiş yapmış oluyor bunun yanlış olduğunu söyleyecek birileri olduğunu bildikleri için de hiç detaya girmemeyi tercih ediyorlar. Amacım kimseyi eleştirmek ayıplamak değil hatta onlara eminim benim gibi sizler de bazı noktalarda hak veriyorsunuz. Hak veriliyor ki bu nokta yıllar geçse bile tartışılmaya devam ediliyor. Bence tartışılmalı da.
Çünkü bizler bazı batı ülkeleri gibi değiliz.
O ülkelerde zaten tuvalet kültürü bu "otur yap tuvalet kağıdına sil ve devam et" ama bizim için tuvalet temizliği ve tuvalet temizliği için taharet olmazsa olmaz. Su olmayınca karavdaki tuvalet son çare olarak kullanılan bir şey oluyor hatta çoğu kişi ihtiyacı dışarıdaki tuvaletlerde karşılamaya çalışıyor ve zaten kirli bulduğu birşeyden kaçarken başka daha az kirli birine razı olmak zorunda kalıyor. Bu da karavancılığın tabusu haline geliyor. Modern karavancılık dediğimiz şey o kadar sorunlarını çözebilmiş olsaydı belki de burada anlatılan taharet musluğu modifikasyonları da olmamalıydı ama var ve yaptıranlar haklı. Maalesef dışarıdan gelen ve bize empoze edilmeye çalışılan birçok şey gibi insanların rahatsız olması sebebiyle zaman içinde ya tamamen karavan hobisinden vaz geçmeye sebep olan ya yüzde 90 çevresindeki tuvaletlerde ihtiyaç gidermeye, kasetli tuvaleti modifiye edip sabreden yada majeratörlü sisteme geçiren çözümler bulunuyor. Burada bir sorun var ve bu sorun kedi gibi üzeri kumla örtülecek bir sorun değil. İnsanlar çözüm arıyorsa majeratörlü de daha rahat edecekse böyle bir ara yol bulunabilir diye düşündüm.