Karavanda Mevcut Yolcu Sayısını Arttırma

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan paydaş Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 33,171

paydaş

Yeni Üye
Yer
izmir
Selamlar Karavan ruhsatlı aracımda kişi sayısı sürücü dahil 3 kişi yazıyor.Sürücü yanında 2 kişilik yolcu koltugu var.Sürücü arkasına ilave 2 li koltuk koyup bunu 5 kişiye çıkarmak istiyorum.İzlenecek yasal adımlar nelerdir.

Etiketler
Ynt: Karavanda Mevcut Yolcu Sayısını Arttırma

Yasal olarak yapacağınız hiçbir şey yok, koltuk ilave ettiremezsiniz. TUV 2+1 dışında ruhsatlardaki fazla oturma sayısına
bile karışıyor ve ağır kusurla müdahale edildiğini yazan arkadaşlar var.

Güngör bey cevabınız için teşekkür ederim.Aile fert sayısı 3 den fazla insanlar karavanla nasıl seyehat edecekler.Hadi yurtiçinde neyse ya yurtdışına nasıl çıkarız.Sorumun tam anlaşılmış olması adına tekrarlıyorum benim ruhsat karavan ruhsatlı kamyonet veya panelvan değil.Benim durumumda olanlar çözümü nasıl bulmuşlar bilen var mı acaba?Cevaplarınızı bekliyorum.

Mustafa bey sizi anladım ve cevap yazdım, konunun soru sorulacak bir yanı yok ne yazıkki.!!

Bu konuda uygulama yapılıp TUV den geçebileceği konusunda yazan arkadaşlarımız oldu ancak sonuç alabildimi yazmadı.

kendi karavanımdan örnek vereyim, araçta oturma gurubuna yapılmış demir konstrüksiyon emniyet kemer sistemi olduğu
halde TUV de emniyet kemerlerinin sökülerek 2+1 olarak ruhsatın değişmesini ve muayene tekrarını istediler.

Gerçekten de Avrupa'da bu iş nasıl acaba ? Hüseyin bey ne dersiniz ?

Önemli konu takipteyim bende.

Yanlış hatırlamıyorsam Nevzat Bey T5 karavanının ruhsatını 5 kişilik olarak çıkarabilmişti. Ona danışılabilir.

Aynı sorun benim de başıma geldi.
Knaus Sun Traveller aracımda koltuklarda çelik konstrüksiyon ve emniyet kemerleri olmasına ve orijinal evraklarında 6 kişilik olduğu görünmesine rağmen 2 kişilik olarak değiştirttiler ruhsatımı.
Seyahat halinde oturulabilecek koltuklar aracın duvarlarında küçük resimlerle belirtilmiş ayrıca.

Arkadaşlarımızın mantığına göre çocuk sahibi aileler karavanla tatile çıktığında çocuklar ayrı ikişer kişilik karavanlarda gelecek! :smiley:

Karavanın kaç kişilik olduğu konusunda Almanya da seyahat halinde kemerli koltuk adedi ile gecelemede yatılacak yer adedinden hangisi küçükse o kadarlık olduğunu öğrenmiştim.
Yanlış ise bilenler düzeltsin...

Bildiğim ve yönetmelikleri yorumladığım kadarı ile Almanya'da "şu kadar kişilik karavan" kavramı sadece ticari, yani kanunlarda karşılığı yok !
Kanun nezdinde değişim için gerekli koşulları yeterli her araç, tek yatağı olsa da karavan. Onun dışında ne kadar olursa olsun, kanuni güvenlik şartları yerine getirilmişse, o kadar koltuk koyabilirsiniz.

Arkadaşlar,

Karavandaki koltuk adedini artırmak mümkün. Ancak ilave koltuğunuzun TSE testinden geçirilmesi gerekiyor. Bu işin maliyetini tam bilmiyorum ama oldukça pahalı bir test olduğunu biliyorum. Proje çizen firmalar bunu biliyor olmalıdır.

Saygılarımla

Erdal Ötügen

Erdal Bey,
o zaman muhtemelen ithal araçlardaki koltuklar gibi belirli belgelendirmesi (örneğin TÜV) olan koltuklar doğrudan tanınıyor olabilir.
İthal edilen her aracın koltuklarının TSE de test edildiğini sanmıyorum...

Türkiyede fatura kesilir, tse onaylı, CE belgeli M1 koltuğu yok, bende faturalı, TSE onaylı, CE belgeli M2 koltuğu ile şansımı denedim, M2 koltuğu M1 araca takılamaz dediler, TSE'den geri döndü, yani denedik olmuyor...
1+1 veya 2+1 karavanda 3-4-5 kişi ailece seyehat etmenin çaresi var, "fazla olan her yolcu için adam başı 51 TL cezayı göze almak, tabiki fazla yolcuyu anlayabilen birine rastlarsan, kontrollerde dikkat edilen, öndeki tekli yolcu koltuğunda kucak kucağa iki kişinin oturmasına dikkat ediyorlar ve bu duruma fazla yolcu diyorlar, karavan kısmında adam gibi oturan 3-4-5 inci kişilere bir şey demiyorlar, 4 kişi defalaca kontrole girdim, evrakları kontrol ettiler, adam gibi oturan fazla yolculara 12 yıldır bir şey demediler...

Benim orijinal aracıma da sorun çıkardı ama Tuzla Tüv istasyonu...

Hadi Türkiye'de sevgili Atilla kardeşimizin dediği gibi vaziyeti kurtardık diyelim, bir de yurt dışına çıkarken, olur a sevgili Yorgo ruhsata baktı, iki kişi, araçta var üç kişi...
Demez mi ki, komsiiii, büle olmasss !..

Galiba 3. kişiye, " al eline bir çanta yürü git sınırı geç, otostop yapıyorum de..." demek lazım.

hiç' Alıntı:
Gerçekten de Avrupa'da bu iş nasıl acaba ? Hüseyin bey ne dersiniz ?

EvliyaCelebi2' Alıntı:
Bildiğim ve yönetmelikleri yorumladığım kadarı ile Almanya'da "şu kadar kişilik karavan" kavramı sadece ticari, yani kanunlarda karşılığı yok !
Kanun nezdinde değişim için gerekli koşulları yeterli her araç, tek yatağı olsa da karavan. Onun dışında ne kadar olursa olsun, kanuni güvenlik şartları yerine getirilmişse, o kadar koltuk koyabilirsiniz.

Haldun bey,

Mesut‘ un da değindiği gibi karavanlarda şu kadar yolcu taşınır diye bir sınırlama yok. Örneğin benim Sprinter‘ de yolcu sayısı dört. Ikisi önde (sürücü dahil). Istesem 3 veya 5 kişi de yapabilirdim. Almanya‘ da Türkiye‘ den farklı olan önemli nokta, Almanya‘ da tüvlerin sorumluluk yüklenmesi. Almanya‘ da her şeye tüv karar verir. Aracın karavana dönüşümünü yaptıktan sonra ( nekadar yolcu isteniyorsa ona göre de koltuk yaparak) tüve gidilir. Tüv evet derse bir bilirkişi raporu verir. Bu raporla belediyelerin araç kayıt bürlolarına gidilir ve karavan ruhsatı alnır. Almanya‘ da proje çizimi gibi şeylere gerek kalmıyor, çünkü bütün bu sorumlulukları tüv üstleniyor. Almanya‘ da tüv yapan birden fazla kurum var. Bu kurumlar arsındaki rekabet bir çok şeyin daha az formalite ile, daha çabuk ve kolay yapılmasını sağlıyor.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,739
Kayıtlı Üye Sayımız
166,557
Kaydolan Son Üyemiz
Takezo

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR