Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan drares Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 77
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 36,595

Etiketler
Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

Su depolarında hidrafor değil de dalgıç pompa kullananları ilgilendiren bir sorundan bahsetmek istiyorum;

Biliyorsunuz dalgıç pompanın bağlı olduğu hortum ve kablonun kapakta açılacak bir delikten geçirilerek deponun içine daldırılması gerekiyor. Kablonun ve hortumun geçeceği bu deliği ne kadar dikkatli açarsanız açın, dolu depo ile seyahat ettiğiniz takdirde, oluşan çalkantı nedeniyle taşmalar oluyor... İki çözümü var; Sürekli yarım depo ile seyahat etmek ve depoyu kamp yapacağınız yerde tam doldurmak (bu çözüm işimize gelmiyor, çünkü nerede ve ne zaman konaklayacağımız belli olmuyor) ya da deliği izole etmek...

Ben kablonun ve hortumun girdiği yerin çevresini poliüretan köpükle izole ettim. Ancak bu durumda da suyu belirli bir süre kullandıktan sonra depo içinde oluşan negatif basınç (vakum) nedeniyle musluğa giden hortumdaki tüm su musluğu kapattıktan sonra geri çekiliyor. Musluğu tekrar açtığımda pompa devreye girmekte zorlanıyor. Elektrikli musluğu bir çok kez açıp kapatmam gerekiyor. Sorunun pompa ya da musluk devrelerinden kaynaklanmadığına eminim, çünkü delikten hava alacak şekilde ve izole halde iken bir çok denemeler yaptım. Depoda vakum oluşmadığı sürece problemsiz çalışıyor.

Teoride, deponun içeriden su çekildiği anda hava almasını sağlayacak ama dışarı su taşmasını engelleyecek bir sibop işimi görecek gibi... Ama nasıl bir malzeme kullanmam gerektiğini bilmiyorum?

Cem istediğin böyle bir şey , bunu hortum bağlantısı olarak değilde hava alması için kullanacaksın
http://www.marintek.com.tr/marintekdeniz/?catId=16&pId=1578

Aklıma bununla ilgili bir fikir geldi,
piyasada satılan en ucuz bot şişirme pompalarının elle sıkılanlarından alınıp, Silindir tüpün altını dremelle keserek daire şeklindeki elde edilecek ortasında sibobu hazır monteli olacak plastik yapıyı havanın girdiği taraf dışa gelecek şekilde, depoda uygun yere açacağımız yaklaşık büyüklükteki daire şeklindeki boşluğa dyson marka mastik kullanarak yapıştırabiliriz.
Bu çok küçük basınçlarda bile kapanan ve havayı depo dışına geri kaçırmayan ama havanın depoya girmesine kolaylıkla fırsat sunabilecek bir hava sibobu olur.
balonpompasi.jpg

Levent, senin söylediğin cek valf, su geri kaçmasın diye, ama cem'in ihtiyacı deponun kapağından, pompanın hortumunu ve elektrik kablosunu geçirirken bir tanede serum hortumu geçirip depodan 20-30 cm yukarı bir yere tutturup, bu hortumu havalandırma olarak kullanmak...

atiladi' Alıntı:
Levent, senin söylediğin cek valf, su geri kaçmasın diye, ama cem'in ihtiyacı deponun kapağından, pompanın hortumunu ve elektrik kablosunu geçirirken bir tanede serum hortumu geçirip depodan 20-30 cm yukarı bir yere tutturup, bu hortumu havalandırma olarak kullanmak...

ha su ha hava farketmez bunu ters bağladığında çalkantıda suyu dışarı vermeyecek ama içeri rahatca hava girişi olacak :smiley:
seninki daha basit bir çözüm olmuş

Levent abi, çek valfi ben de düşündüm ama dikey olarak monte edileceği için valf sürekli açık kalacaktır. Bu durumda sızmaları önleyebilmek için membranın ancak içi hava dolu suda yüzer baloncuk gibi bir şey olması gerekiyor ki, suyla temas ettiğinde hemen yukarı kalkıp kapatsın... ;) Ya da şamandralı başka bir sistem kurmak lazım ki o da çok uğraştırır. Aynı durum Yücel'in çözümü için de geçerli. İnce olsalardı test edebilirdim. Ama kapağa bu çapta bir delik açıp sonradan işe yaramadığını görmek üzücü olur.

Atilla abi'nin önerisi daha mantıklı. Çalkantıda taşma olmaması için açık ağzı araç zemininden yaklaşık 60 cm. yukarıda olmalı. Bu da yatak seviyemin yukarısında kalıyor. Hortumu kamufle edecek bir çözüm bulursam deneyeceğim. Teşekkürler...

Merhaba cem bey,Sizin suyun geri gitme sorunu Dalgic pompadan sonra suyun geriye gitmesini önleyen fentilin olmamasindan kaynaklaniyor.Bunun özel bir ventili var ve pompa ile Hortumun arasina takiliyor ve cesmeyi kapatinca Hortumla Pompa arasinda icindeki bilya ile hortumu kapatiyor ve su geriye gitmiyor.Cesmeyi tekrar acinca da su hemen geliyor.

Selamlar.

Gezgör, bahsettiğin alet, su geri kaçmasın diye cakvalf, ama cem'in sorunu suyun geri kaçması deyil, depodaki suyun yolda çalkalanmakdan dışarı akmasın diye depo kapağını çok iyi kapattığı için, depoya hava tahliyesi gerekiyor, hava tahliyesi olmayınca, pompa suyu basınca depo içinde negatif basınç oluşuyor, musluğu açıncada depo hava alabilmek için önce hortumlardaki suyu geri çekerek hava almaya çalışıyor..Bunun çözümüde depodan eksilen suyun yerine girecek havaya izin vermek için bir hava tahliye borusu takmak...

Aslında deponun hava almak için hortumdaki suyu geri çekme işlemi musluğu açınca değil, kapatınca hemen gerçekleşiyor. Biliyorsunuz elektrikli musluklar normal musluklar gibi su hattını açıp kapatmıyor.

Musluk aynı zamanda su hattını da kapatıyor olsa idi ve bir sonraki kullanım için açıldığında hava emseydi şunu anlayabilirdim: Bu durumda pompanın vakumun direncini kırarak devreye girmesi zorlaşacaktı. Ama benimkinden musluğu kapatır kapatmaz "hörp" diye havayı emiyor. :smiley: Pompanın su olmayan ortamda korunmasına yönelik bir devre kesicisi falan varsa anlayacağım ama bu pompalar susuz ortamda da çalışıyor, kısa süreli denemiştim. İkinci kullanımda zaten basınç eşitlenmiş olmasına rağmen hiç tahriklenmiyor. Musluğu çok kez açıp kapattıktan sonra şans gele çalışıyor. Bazen 3-5 denemede, bazen de 20 -30 denemede ki özellikle ellerim köpiklüyse takdir edersiniz sinir bozucu bir durum :smiley:
Ercan bey'in önerisi de mantıklı ama uzun vadede basınç eşitlenmediği sürece pompa nereye kadar çalışır? Ekstra yük altında çalıştırmanın pompaya da zarar vereceğini düşünüyorum.
Daha mantıklı bir çözüm gelmezse serum ya da akvaryum hortumuna talim edeceğiz anlaşılan...

Cem en güzel öneri Atilla Abinin önerisi gibi. Benim daha pratik bir çözüm önerim var ama yola çıkarken açık unutmaman gerekir. Kamp yatığın yerde su deposunun doldurma kapağını hafif gevşet. Kenarlarından hava alıp deponun vakum yapmasını engeller. Yola çıkarkende kapağı tekrar sıkıca kapat.

Cem, elektrikli muslukda su hattını süper bir bir şekilde kapatır, ama zamanla içindeki çizilmelerden dolayı mikro boşluklar kalıyor, musluk kapalı ilken hava emiyor demenin sebebi bu, mesela platini bozulan musluklara otomatik 4 litre/dak mini hidrafor takıyoruz, böyle bir kaçırma olsaydı hidrafor sürekli musluğun damlamasına sebep olurdu..Muhtemelen senin muslukda hafif bir kaçırma başlamış, otomatik hidrafor kullanmadığın için şu an sorun yaratmıyor, bir gün karavan pompasının basıncından şikayet edip, hidrofor takmayı düşünürsen unutma bir adet yeni musluğu ihtiyacın olacak....

O zaman pompanın devreye girmeme sorunu net olarak anlaşıldı Atilla abi, sağol. Musluğu kapattıktan sonra içeriye bir miktar hava çekiyor ama bunu depodaki basınç eşitlenene kadar yapamıyor... Musluğu bir daha açmaya kalkınca da pompa oluşan mukavemeti yenmekte zorlanıyor...

Musluğun reostasından zaten memnun değildim. Suyun debisi kolay ayarlanamıyor. Belki de bu arıza nedeniyledir. İleride onu da değiştiririm.

Evet cem, muslukdan hava aldığı için, su yükseklik farkından dolayı depoya geri gidiyor, sen yeniden musluğu açdığında bütün boruya su yeniden doluncaya kadar zaman kaybederek geç akıyor...
Çok rahatsız olduğun zaman değiştirebilirsin...Ben aşağı resimdeki tipi veriyorum, bursada bulamazsan istanbuldan yollarız...

Görüntü222.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,688
Kayıtlı Üye Sayımız
166,533
Kaydolan Son Üyemiz
Beratin

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR