Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan drares Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 77
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 36,591

drares

Haşmet Kalkancı
Mesajlar
3,201
Tepkime Puanı
482
Yer
Aydın
Arkadaşlar uzun süredir karavanlarda yaşanılan ciddi problemleri yazdı, herkes kendince düşündüklerini ve tecrübelerini aktardı. Şimdi de küçük problemlerden bahsedelim istedim. Benim aklıma gelen yaşadığım bir kaç problemi ve çözümlerini size aktaracağım. Konu ile ilgili katılımlarınızı bekliyorum...
***Aklıma ilk gelen problem atık su deposunun kampta dolması ve buna bağlı yaşadıklarım. Bir kampın en keyifli anında birilerinin (genellikle de eşimin) söyenmeleriyle fark ettiğim bir sıkıntı. Şimdi işin yoksa bu pis sudan kurtulma çaresi düşün. Üstelik deponun dolduğunu banyonun zemininden çıkan pis suyla fark ettiysen bir de banyoyu temizle...
Akla ilk gelen çözüm deponun tam dolmasını önlemek. Bunun için takip gerekiyor. Yada seviyeyi gösterecek bir gösterge. Ama bizim yerli üretim karavanlarda böyle bir donanım yok. Bu yüzden günlük olarak pis su deposunu boş bir 5 lt.lik pet şişe ile bir kaç kez boşaltıyordum. Başka bir çözüm uzunca bir hortumu depoya bağlayıp uzak bir noktaya pis suyu tahliye etmek,ama yine de kamp alanına zarar verebileceği düşüncesiyle pek de sıcak bakmadığım bir çözüm. Bir de bayonun kirlenmesini önlemek amacıyla pis su deposunun giriş hortumuna bir çekvalf takılabilir. Böylece deponun pis suyu geri kaçamaz. Ben ayrıca banyo deliğini oğlumun tasosuyla (onun çocukluğunda cips poşetlerinden çıkan 1 tl den büyük yuvarlak plastik bir oyuncak) tıkamıştım. Banyoyukullanacağımız zaman çıkarıyorduk...
***Atık su deposuyla ilgili bir diğer problem içinde su kalırsa bir süre sonra içerde oluşan tortu tabakasının tahliye deliğini tıkamasıdır. İçini boşalttığınızı zannederken dolu bir depoyla gezer, sonra da kampta yukarıdaki sürprizle karşılaşırsınz. İlk çözüm gezi dönüşü mutlaka depoyu boşaltın hatta bu işi eve bırakmayıp ilk fırsatta yapın. İkinci çözüm depoyu boşaltırken akıtma musluğundan içeri bir kalın tel yada dal parçası sokarak, deliğin tam açık olduğuna emin olun...
 

Etiketler
Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

***Bir diğer problem yolda giderken buzdolabının kapağının sarsıntıyla açılmasıdır. Aslında tüm dolap kapakları açılabilir ama buzdolabı açılırsa ve içi doluysa feleket olur( Doğu Karadeniz gezisinde başıma gelmişti,gezi anılarımı okuyanlar hatırlayacaktır)
Çözüm öncelikle buzdolabının kapağına ağır şişe gibi malzemelerin konmaması, özellikle üst raflara dökülbilecek gıdaların( süt, yoğurt, çorba gibi) konmaması, gıdaların dolapta kilitli kapaklı kaplarda saklanması, Buz dolabının bu tür gıdalarla fazla doldurulmaması, butür ihtiyaçların kamp yerine yakın yerlerden alınıp tüketileceği kadar bulundurulması ve açıldığında tüketilmesi. Buzdolabının kapağının kilitli bir mekanizmasının olması ve hareketten önce kapatıldığına emin olunması. (Benimkinde vardı ama sanırım yerine tam otutulmadığından hareket halinde açıldı) Diğer üst dolaplara da ağır, sert malzemelerin konmaması (seyir anında açılma olursa düşüp birilerini yaralayabilir, ya da kendisi kırılabilir.)
 

Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

***Bir problem de hareket sırasında masa, mutfak tezgahı,ocak gibi alanlarda bir şeylerin unutulmasıdır. Bir arkadaşımın eşi kahvaltıda kullandıkları çaydanlığı ocağın üstünde unutunca ilk sarsıntıda devrilmiş ve her taraf çay olmuştu. Başka bir arkadaşım da neskafe kavanozunu masada unutmuş, yere düşen kavanoz kırılıp, her taraf batmıştı.
Çözüm yola çıkmazdan önce etrafı kontrol etmek...
 

Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

Haşmet Bey,

Açtığınız bölümün çok yararlı olacağı açık.

Benim de şöyle küçük bir önerim olacak:
"Aracın hareket etmesinden önce dikkat edilmesi gereken konular" başlığı altında, "askerlerin talimatnameleri" benzeri bir liste hazırlanıp, el altında bir yere konulmalı ya da asılmalı. Böylece yapılacaklar bir bütün olarak o listede yer alır ve en azından "meleke kespetilinceye" değin kullanılabilir. Karavandaki her birey, o listeye bakarak ne yapılması gerektiğini bilebilir.

O listede nelerin, ne şekilde yer alması gerektiğini, deneyimli, usta karavancı(lar) belirler. Forumda açılacak ayrı bir başlıkta yayınlanabilir.

Cavid Sezen
 

Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

drares' Alıntı:
Üstelik deponun dolduğunu banyonun zemininden çıkan pis suyla fark ettiysen bir de banyoyu temizle...
Akla ilk gelen çözüm deponun tam dolmasını önlemek. Bunun için takip gerekiyor. Yada seviyeyi gösterecek Bir de bayonun kirlenmesini önlemek amacıyla pis su deposunun giriş hortumuna bir çekvalf takılabilir. Böylece deponun pis suyu geri kaçamaz. Ben ayrıca banyo deliğini oğlumun tasosuyla (onun çocukluğunda cips poşetlerinden çıkan 1 tl den büyük yuvarlak plastik bir oyuncak) tıkamıştım. Banyoyukullanacağımız zaman çıkarıyorduk...

Daha kötüsü de var.'' Dolu pis su deposuyla dik bir yokuştan inmek zorunda kalmak'' Ya da '' uzun ve sert bir fren yapmak zorunda kalmak'' Ya da her ikisi birlikte :D
Bence pis su deposunun girişine araç içinden kontrol edilebilir bir vana yapmak en mantıklısı.
 



Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

Saydığınız bütün bunların önlemlerini elbetteki alarak yola çıkılıyor. ancak ne kadar dikkat edersek edelim mutlaka bir gün olmasa diğer birgün dolap açılabvilir vede içindekiler dökülebilir. en iyisi kavanoz tipi saklama kapları kullanmak yerinde olur kanaatindeyim.B u tür olaylar karavancılığın kaçınılmaz çilveleri olarak kabul etmekten başka çare yok gibi.
Kravanın belirli yerine kullanma talimatı yazıp asmak çözüm olabilir. Tabiki pis su deposu gibi öncelikli dikkat gerektiren konularda daha dikkatli davranmak gerekir. Sıhhate yönelik hijyen konuları çok daha dikkate alınmalı.
Diğerleri süprülerek temizlenir,silinir.
 

Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

Sayın Drases açtığınız bu konu çok faydalı olacak bizler karavancı adayları için hele.aslında ne kadar okusanızda çoğu şey yaşanılarak öğreniliyor bizim daha karavanımız tam olmadığı ve karavan tecrübemiz olmadığı için birçok şeyin farkında değiliz sizin bu başlıktan öğreneceğimiz çok şey olacak teşekkürler.
 

Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

Öncelik Sayın Haşmet Bey böyle güzel bir konuyu düşünüp topik açtığınız için tebrik ederim.
Yaşamadığım halde oluşabilecek küçük bir sorun benim aklıma geldi. Diyelim ki bir bakir plajda tek karavan olarak 3-4 günlük kamp yaptınız. Yaşam akünüz bitti. akünüzü şarj etmek için aracınızı çalıştırmak istiyorsunuz. Ana akü de zayıfaladığından dolayı yada bir lambayı açık bıraktığımızdan dolayı bitmiş marş basmıyor. Konum itibairyle karavanı ittirme şansınız da yok. Ne yaparsınız?
Çözüm yolları
1) Cep telefonu ile ya bir arkadaşınızı ya da bir servisi çağırırsınız.
2) İki aküyü paralel bağlayıp marşa bir daha basmayı denersiniz.
3) Yanınızda akü takviye cihazı olduğundan zaten böyle bir sıkıntı yaşamazsınız.
4) Jeneratörü çalıştırıp redresörünüzün akünüzü şarj etmesini beklersiniz.
 

Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

Olmasi gereken 3 sik. Ama ben bunun mumkun olmayacagini dusunuyorum. Cunku ana akuye hic bir sey bagli degildir. Hatta ben anahtar taktirdim. Gittigim yerde tamamen kapatiyorum ve her seyi yasam akusunden kullaniyorum. Biterse ki hic bitmedi simdiye kadar. Marsa basar calistiririm. AYrica redrassor yasam akusunu sarj ediyor.
Su sarj aletlerinden almak lazim. Bir turlu elim degmedi. Ondan once bir kriko lazim. :smiley:
 

Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

İnsel Hocam, olmaz olmaz deme herşey insanlar için gün gelir karşına çıkabilir :D Ana akün zayıflamış farkında olmamış olabilirsin. Zayıflamış akü 1-2 gün bekledikten sonra marşı çalıştırmayabilir.

mebus' Alıntı:
AYrica redrassor yasam akusunu sarj ediyor.
Ana akünü söküp redresörün yanına götürüp bağlayamazmısın? Bu şekilde ana akünü şarj edemezmisin?
 



Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

Evet ama cok zor isler. Onu sok bunu sok. :D
 

Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

Bu bir kabus olurdu ama hiç yaşamadım. Böyle bir durumda en kolayı yakın bir köyden traktör çağırmak, önce onun aküsünü kullananrak çalıştırmayı denemek, olmazsa traktörle uygun yere çekip çaresine bakmaktır...
 

Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

***Başka bir problem de tüpün seyahat esnasında açık bırakılmasıdır. Allah korusun olabilecekleri hepimiz biliyoruz.
Çözüm tabii ki yola çıkmadan muhakkak kontrol etmek...
 

Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

Tüpün açık unutulması veya gaz kaçaklarına karşı -mavi gard- diye bir gaz alarmı kullanıyorum. Aldığımda sesi çok zayıf idi( uykuda uyandırmayacak kadar ) . Sesin yükselmesi için arabaların geri vites kornasını hoparlör çıkışına bağladık.Şu an gayet duyulur bir sesle gaz alarmı veriyor.Tavsiye ederim.
 

Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

Sayın Drases'etekrar teşekkürler bu başlığı attığı için gerçekten güzel bilgiler geliyor bunlar hepsi yaşanmış tecrübeler eğer siz olmasaydınız öğrenmek için bunların hepsini baştan yaşamamız gerekecekti ;D iyiki o saati almışım.
 



Ynt: Karavanda Karşılaşılan Küçük Problemler ve Çözümleri

Olabilecek küçük bir sorun daha.
Karavanınızla geziyorsunuz. Bir tatil kasabasında güzel bir butik otel görüyorsunuz. Bir kaç gün bu otelde kalmak istiyorsunuz ve kalıyorsunuz. Geri döndüğünüzde bir bakıyorsunuz LPG bitmiş buzdolabı çalışmıyor. İçindeki yiyecekler bozulmuş. Bu duruma düşmemek ne yaparsınız?
Benim aklıma gelen çözüm yolları
1) Arada karavana gelip LPG yada aküleri kontrol etmek
2) Otelde kalmadan önce bütün yiyecekleri afiyetle yemek :D

sizin aklınıza gelen başka çözümler varmı?
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,688
Mesajlar
1,522,200
Kayıtlı Üye Sayımız
166,533
Kaydolan Son Üyemiz
Beratin

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst