Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?
Merhaba,
Cevabım çok teknik olmayacak ama 20 nisanda yola çıkarken İmajkaravan Aydın bey ile ölçümler yaptık. 220V/100W lık Arçelik 1031T model buzdolabının, Ataba marka 600w lık invertor ile ortalama 2,5amp
çektiğini gördük. Kapağı açma/kapama sıklığı, hava sıcaklığı etkisi gibi nedenlerle 2,5*24 saat= 60 amp i 100 amp olarak alıyorum. Buna ek olarak 2 adet laptop, cep telefonları, 2 telsiz, navigasyon cihazı şarzı ve Neta uydu, TV gibi aletleri de invertor aracılığı ile oluyor. Yola çıkarken Select marka 100Ah lik 2 adet stasyoner tipi marin akü aldım. Toplamda 200Ah. 1 aylık sürede ortalama günde 200km yol yapıyorum bu nedenle aküler şarz oluyor ve beni ertesi güne rahat çıkarıyor. 2 gün üst üste deneme şansım olmadı yol planım nedeni ile. Şu sıralar kamp dönemine geçtiğimden 220V kullanıyorum, ama eminin 2 gün aküler rahat rahat yetecek gibi. Takviye anlamında güneş paneli de düşünüyorum ama şimdilik araştırma safhasındayım. Tavanda en az alanda en çok verim ana kriterim. Zaman gösterecek....
Oğuz