Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?
Merhabalar,
Güneş paneli kullanmadım, ama pratikte en önemli sorunun sıcak günlerde olabildiğince gölgede park etme gereksinimi karşısında araç üstündeki güneş panellerinin verimli çalışabilmesi için doğrudan güneş görmesi gerekliliği arasındaki çelişkiden kaynaklanacağını düşünüyorum (uzun bir cümle oldu; umarım anlatabilmişimdir).
Bu sorunu çözmek için olasılıklar:
1. Güneşi görecek şekilde park edeceksiniz
2. Olması gerekenden daha güçlü (ve büyük) paneller kullanacak, maliyeti arttıracaksınız
3. Panelleri araçtan bağımsız ve portatif yapacaksınız (280W lık büyük paneller için pek pratik görünmüyor)
Hüseyin Bey, siz nasıl çözdünüz bu sorunu geçen seneki kullanımınızda?
Bu arada jeneratörlerde ses konusunda EU 10i (veya 1000i) 7m mesafeden sadece 52dBa ses yayıyor (dışarda konuşan insanların sesi ya da bulaşık hafif yağmur sesi kadar örneğin). Tabii ben bundan da rahatsız oluyorum diyen komşular çıkabilir
Daha sessiz sadece bir model var (51dBa), ancak o ne yazık ki sadece 600W verebiliyor.
Şu iki zamanlı 100-150TL ye satılan jeneratörleden uzak durulmalı; en fazla 900W güç verebildikleri gibi benzinli çim biçme makinası kadar ses çıkartıyorlar, sürekli en üst devirde çalışmak zorundalar ve 25kg ağırlıkları var. Benzin sarfiyatlarını ise kullanan bilir
Tüm bunları göze alacak bir durum yoksa alınmamalı bence.