Tüp 135 TL Derken Türkiye gerçeğini ıskaladığınızı fark ettim.
Haklısınız, dün Foça’da karavancı arkadaşım dediğiniz ücretten bahsetmiş olsa da yanlışı düzeltme süremi geçirmiş bulundum. O zaman duş ve kişi başına 9 kuruş yerine artık 21 kuruşu gözden çıkarmak gerekecek.
Zaten ben de “o ücretten yola çıkarsak” demiş ve hesabı da aslında ısıtmada yakıtların, elektriğe üstünlüğünü vurgulamak amacıyla yapmıştım.
Bilmem “Türkiye gerçeğini ıskalamak” deyimi, internetten alınan yanlış bir bilgiyi sıfatlamaya birkaç numara büyük gelmiyor mu dersiniz ?
….karavana lpg'li şohben sokmak istemiyorum. Riskleri malum.
Üretim amacı farklı olan ev şofbeni ve Türkiye’deki kurulum tarzıyla gaz sistemini karavanını
za sokmamakta tamamen haklısınız.
Aşağıdaki dosyaya uygun milyonlarca karavancının kullandığı çağdaş bir sistemi ise maalesef forumda bu güne kadar sadece bir kişi uyguladı.. Bizde nedense önlemler çoğunlukla külfet olarak algılanmakta sanırım.
Size 3 litre su yetiyor olabilir ama bence en az 15 litre su lazım.
İşte tam da bu yüzden cümleme “Deneyenler” diyerek başlamıştım.. Yoksa inanın ben de sizin gibi denemeden bu miktara şüpheyle bakanlardandım.
Teknesi olanlar bilir, 1,5 litrelik Cola şişesiyle duş alınabilmekte. Diğer 1;5 litre ise sabunlamak için tamamen yeterli oluyor.
Yazdıklarımın da zaten uç bir hesap olduğunu bir kere daha tekrarlayayım.
Ama hak verirsiniz ki her “uç” hesabı “uçuk” olarak görünce de içinde bulunduğumuz dairenin dışına bir türlü çıkılamıyor..
Herneyse konuya dönersek.
LFP akülerin 3000 veya benzeri çevirim sayıları BMS’li kombine türleri için değil, aslında birim hücreleri için verilmekte. Ayrıca takvim yaşlarını da VRLA aküler kadar hesaplamak gerekiyor. Bu durumda ciddi üreticilere oryante olunmalı, yoksa satıcısı bile bilmeden ya da canına minnet, yanlış bilgilerden yola çıkabilmekte.
Üstelik karavancı bu takvim yaşı ile kaç çevirim sayısına ulaşabileceğinin hesabını da önden yapmalı diye düşünüyorum. Fakat bunu Avrupa’da bile yapan çok az maalesef. Uygun olmasa da her yeninin bir çekiciliği oluyor galiba ?
Çağdaş karavancılığın teğet geçtiği akü bazlı ısıtma hedefi, kısıtlı enerji kazanımından çok, elektriğin bir tüketim metası olan akülerde depolanmasının, sonuçta pahalıya çıkmasıyla ilgili. Depositeli gaz tüpü yerine, yaşamı kısıtlı, arıza riskli akülere yatırım yapıldığı ve elektriğe kamping ücreti verildiği de hesaplanmalı. Güneşin cimri davrandığı zamanlar da işin cabası olmakta. Tabi karavan kullanım sıklığı ve kampinglere giriş sayısı da bu hesabı kökten değiştirmekte.
Şimdiki ekonomik durumun pahalı sistemleri daha da anlamsız yaptığı ise kesin.
Yazdıklarım çağdaş karavancılıkta ısınmak için salt elektriğin tercihi ile ilgiliydi. Üstelik ender kullanılan 5 litrelik (!) Truma TT2 dışında yaygın bir örneği de yok. Onun da asıl ısı kaynağı kalorifer ısısı olmakta diye biliyorum.
Yukarıda dediğim gibi biz duş için aslında kampingleri kullanmaktayız. Birkaç kere uyguladığımız zamanlar da gocunmadığımızı söylemeliyim.
Sanırım konu sonuçta, karavana evden bakmamakta kilitleniyor ?..
Bu ise karavancılığa yeni başlayanlar için kolay bir paradigma değişimi değil.
Yine de kimseyi gücendirmeden konuyu bağlayayım.
Olur da denedikten sonra yukarıdaki 3 litre hacım ile ısıtma aralığı hesabına aklınız yatar ve kişi başı ~5 A kadar fazladan elektriğiniz varsa, buna uygun (?) küçük bir ısıtıcıya karşı olmanın da anlamı kalmıyor diyeyim..
…
Aklıma gelmişken ilave edeyim.
Lejyoner hastalığı yüzünden suyu 35 ile 45 °C arası depolamamaya dikkat edilmeli. Hatta bizim evde sıcak su deposu devamlı 60 °C ye ayarlı.
Kısaca karavanda sıcak su ısıtılıp, tek defada kullanılmalı.