Karavan Yaşamında Eşlerimiz Haklı mı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan RÜZGAR Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 53
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,700
Ynt: Karavan Yaşamında Eşlerimiz Haklı mı?

Bu konuya ''yemek-bulaşık işlerini eşimizin başına yıkmak'' şeklinde tek yönlü yaklaşmak istemiyorum. Normal günlerde bu işleri ağırlıklı olarak eşim yapsa da gündelik ev yaşamımızda onu hiç bir zaman yalnız bırakmam, daima yardım eder, hatta bazen işlerin tümünü üstlenip dinlendiririm. Karavan yaşamında ise elbette çekincelerim olduğu için bu konuya ekstra özen gösteriyorum. Eşim yemek yapmışsa, bulaşık işini ''mutlaka benim görevimmiş gibi'' üstleniyorum. Ya da ancak ben yemek yapmışsam bulaşıktan kaytarmaya çalışıyorum. Görünüş itibarıyla tam bir uyum ve iş bölümü varmış gibi... Peki ama yeterli mi?

İşte burada eşlerimizin, kadınların tatil anlayışını biraz sorgulamak gerekiyor. Kadınlar tatilde her ne kadar iş bölümü olsa da bu işleri yapmak istemeyebilir. Herkesin görüşüne saygılıyız. ''Tatil yan gelip yatma yeridir'' de diyebilirler... Çok cengaver olanlar hemen atılacaktır: ''Gerekirse bütün işleri üstlenirim!'' Ama kazın ayağı öyle değil. Çünkü onlar bizim düşündüğümüz şekilde düşünmüyor. Onlar şezlongda ayaklarını uzatıp kokteylini yudumlarken sizin ''Sebastian'' rolünü oynayacağınız bir tatil de onlara göre olmayabilir. Onlar sizin daha zor koşullarda olmanıza asla razı değildir. Olsa olsa ''siz çok istiyorsunuz diye'' bir süreliğine bu alışık olmadıkları duruma katlanırlar, hepsi o kadar. Galiba bunun adına da ''vicdani gelişmişlik'' deniyor. Unutmayın, fiili olarak çocuk sahibi olsun ya da olmasın, onlar herşeyden önce ''ana''dırlar.

Öyleyse ne yapacağız? Bu sorunun yanıtı öncelikli olarak onlara hak ettikleri değeri her yerde ve her koşulda vermekten geçiyor. Buradan bir uyum yakalayabilirsek işler büyük ölçüde kolaylaşacaktır. Dünyanın en aptal kadını bile ''kocası karavanla tatile çıkmayı çok seviyor diye tüm işleri üstlenmesi'' durumunun sonsuza kadar sürmeyeceğini bilir. Boşuna kendimizi kandırmayalım. Her insan karşılaştığı durumları artıları ve eksileriyle değerlendirmeyi bilir. Kantarın topuzu kaçarsa kadın olsun, erkek olsun bu duruma katlanamaz.

Karavan yaşamının büyük keyifleri olduğu gibi büyük zorlukları da vardır. Kadınlar belki ömür boyu beş yıldızlı otellerde konaklamanıza yetecek miktarda parayı karavana gömmenizi de anlamayabilirler. Önemli olan bu yatırımınız karşılığında fazladan neler alabildiğiniz... Daha önce gitme imkanı bulamadığınız yerlere gitmek? Canınızın istediği, beğendiğiniz yerde kalabilmek? Hayatın biraz daha içinde gözlem imkanı? Entellektüel bakış açısı? Macera? Doğayla iç içe olmak?... Peki ama bütün bunlar kadınlar için ibreyi artı yöne kaydırmaya yeterli mi? Bu biraz da kişilik yapısıyla ilgili. İlgi duymayan, alışık olmayan, sevmeyen birilerine kadın olsun, erkek olsun bu yaşam tarzını benimsetemezsiniz...

Bu yaşam tarzını seven eşler her koşulda yola çıkar ve uyum içinde yol alırlar. Sevmeyen taraf erkek ise, asla onunla bu yola çıkılmaz. Kadın ise, ibreyi artı yönüne taşıyabildiğiniz sürece ''katlanır'' ya da ''razı olur''. Ama ona hakettiği değeri her koşulda veriyorsanız sizinle cehennemin kör çukuruna bile gelir!

Etiketler

Haldun, hanım kendi üstüne düşen işleri bitirdikden sonra (burada püf noktası hangi işlerin kimin üstüne vazife olduğu, yani işler ne.?) tabiki öyle yatabilir...Yoksa karavan başbakanın dediği gibi yangelip yatma yeri deyildir..Ben, hanımı gelmeye razı etmek için kılıbıklık yapan, çok adam tanıdım...

atiladi' Alıntı:
Haldun, hanım kendi üstüne düşen işleri bitirdikden sonra (burada püf noktası hangi işlerin kimin üstüne vazife olduğu, yani işler ne.?) tabiki öyle yatabilir...Yoksa karavan başbakanın dediği gibi yangelip yatma yeri deyildir..Ben, hanımı gelmeye razı etmek için kılıbıklık yapan, çok adam tanıdım...

Abi,

Kılıbıklıkla uzaktan yakından alakam yoktur, belirteyim sonra adım çıkmasın... :D

Haldun, 3 adet seçenek vardır,
1 sorun yoktur, mesele yoktur
2 sorun varsa karavan adına kılıbıklıkda yapılabilir
3 sorun çoksa hanım değiştirilir...
Hayat uzun, bu kadar basıt..

atiladi' Alıntı:
Benim eşim bırakın karavandaki işlerde şikayet etmeyi, karavansız tatile bile çıkmaz, ama WC'si olmayan karavanada karavan demez..Geçen sene iki adet çekme karavanımız vardı ikisinide satıp bu sene panelvan camper yapmaya başladık durum böyle olunca bu sene karavan yok, beni rahatsız etme bu sene tatil yok deyip kestirip attı...Bırakın şikayeti hanım karavanda kol böreğide açar, tatar olduğu için çiğ börekde yapar, mantıda açar..Bunları tamamen kendi isteğiyle yapar..
Atilla Hocam olmadı şimdi.Canım nasıl da çekti.Şibörek katında ayran. :smiley:
Biz daha yeni karavancılar olarak eşim ve ben birbirimize yardım ederek sürekliliği sağlıyoruz.İş konusunda sen ben ayrımı yapmıyoruz. Karşılıklı saygı çerçevesinde zaten bu senin işin sen yapacaksın demek doğru olmaz.Anca beraber kanca beraber.

Yaşlanırız ama içimizdeki çocuk hiçbir zaman büyümez .

Evlilik paylaşmaktır ,nikah işlemi bir aile olunduğunu göstermez .Hele erkek arkadaşlarımıza
söylediğimiz konuları eşimize söyleyemiyorsak zaten hayat arkadaşı bile olmamışızdır .
Hayat uzunmuş gibi zannetsek de karşılıklı fedakarlıklarla yaşamazsak hayat kısalır.
Eskilerin dediği gibi '' çok yaşayanlar değil yaşamayanlar yaşlanırlar ''

İnsanların bir hoby ile uğraşması, zaman ayırması onları mutlu eder.
Bizlerin lego yapar gibi karavan yapması , aile bütçesinden kendi hobymiz
için önemli bir pay ayırması , işlerimizden fırsat buldukça bu karavan ile gezi yapmamız
erkekler için doğal olarak TATİL BUDUR anlamını taşır. ::smiley:
Her ne kadar kadınlar bizim bu hobymize saygı gösterirlerse de onlar için dar alanda
kısa aralıklarla ve daha fazla iş yapmak TATİL anlamına gelmez .

Kıssadan hisse ; biz tatil yaparken eşlerimize iş yaptırmayıp TATİL yaptırmalıyız .
Ama zaten o kadar iyi niyetliler ki yerlerinde duramaz yine de bir şeyler yaparlar . ;D ;D ;D

Artık tam karavanım olmasa da karavana benzer bir panelvana sahibim,fikir yürütebilmek için belki uzun tatile çıkmak gerekiyor 3-5 sefer ama en azından kısa tatiller bir kriter oluşturacak gibi.Durumu belirtmek için bu sene uzun tatil yapalım demeye başladığına göre sanırım bu karavan işi eşim için de tuttu.Daha önce Connect in içinde oturamadan yatarak kıyafet değiştirdiğimiz düşünülürse 9m3 panelvan saray yavrusu oldu bize.Hiç bir kriter ve önyargı oluşmasına izin vermemek adına,olayla karşılaşılınca, su akar yolunu bulur mantığından ,sessiz kaldım.

Halada oturmuş bir kriterimiz yok ruh halimize göre iş yapıyoruz,yemek hazırlamayı ve yapmayı seviyorum,eşimde toparlanmasına yardımcı oluyor,zaten gün geçtikçe ye-kullan-at mantığı bana daha ağır basmaya başladı,tabi lavabomun olmaması bunda büyük etken ama kalıcı olacak gibi bir his var içimde,dedim ya zaman belirliyor her şeyi ve başkalarının kriterlerine göre değil de işimize gelen kritere göre hareket ediyorum-uz.

Türlü türlü isteklerim vardır,farklı farklı bardak biriktirmeyi çok severim,daha önceleri karavan olunca hangi bardakları seçerim acaba diye kendime sorardım,bakıyorum da çok umurumda olmamaya başladı,sevdiğim cam bir bardağı aldım,kırılırsa kırılsın diyerek çekmeceye yerleştirdim,eşime de en sevmediğim ama onun sevdiği bardağı ya kırılırsa diyerek te plastik yedeğini aldım.Bu detayı anlatıyorum çünkü problemin kendisi benim,eşim daha rahat.Fiziksel sorunlar,sorunların çoğunu oluşturuyor bunları minimuma çektik ve şimdi daha da rahatım.
Sorunlara Atilla hocamın yaklaştığı gibi yaklaşmıyorum onun da gerçekten öyle düşündüğünü sanmıyorum ama benim için eşlerin mutlu olması için evde ki uyguladığımız sistemi uygulamak yani her konuda yardımcı olmak yada adaletli bir paylaşımla her sorunun üstesinden gelebiliriz.Ayrıca eşim kampta sevdiği arkadaşlarla birlikte olmaktan çok mutlu buda ayrı bir keyif.

Bilsayarım bozulduğu için birkaç gündür nete giremiyorum. Çok faydasını gördüm. Uzun zamandır yapamadığım birçok işi yaptım. Bu bakımdan yenisini alma işini birikmiş işler bitene kadar erteliyorum.

Gelelim konumuza;

Kadınları bu kadar kutsamayın yahu. Aramızda eşini ezen hiçbir arkadaşımızın olduğuna inanmıyorum. Onların bitmek tükenmek bitmeyen isteklerinizi karşılamak için "eşek" gibi çalışmak bizim görevimiz oluyor da ev işlerine yardım etmeyince mi kabahat oluyor?
Bir işsiz kalın ya da geliriniz az olsun bakın nasıl hakaretler başlıyor. Ne beceriksizliğimiz, ne de pısırıklığımz kalıyor. O zaman tüm onların işlerini yapsan da fayda etmez.

Dolayısıyla herkes asli görevini bilecek. Hepimiz erkekler olarak kendi meşrebimizce elimizden geldiği kadar yardım ediyoruz zaten.

İşin püf noktası bunun yeri, zamanı ve miktarını kimin tespit edeceğidir. Bana göre bunu erkekler tespit ederse mesele yoktur. Eşlerimiz bize neyi ,ne zaman ve ne kadar yapacağımızı söylerse sorun çıkar.

Bu konuda anlaşırsak kim haklı diye bir sorunumuz olmaz.

Yine de sorun varsa Atilla gibi düşünüyorum. :smiley:

Hüseyin bey ; "kadın gözüyle karavan yaşamı nasıldır " başlığınız kadınlar ile empati kurmak ve diğer arkadaşları bu konuda düşündürmek için iyi bir konu başlığı olmuş. Öncelikle düşüncelerine sağlık diyeceğim .

"Yaşam ne kadınsız nede kadınlı oluyor :smiley: " erkeklerin pencerenizden bende yorumlarsam bunu söyleyebilirim. Kadın hayatta değişik rolleri üstlenir. Çoçuk için ; hayatının başlangıcı , onu doğuran yetiştiren , onun için hayatının bir bölümünü ona endeksli yaşayan anne , yetişkin erkek için ; hayatını paylaşmak istediği eş veya kendisini annesi gibi bakacak bir kadın ... sevecek ama sorgulamayacak , yargılamayacak, sorun çıkarmayacak ...yani her zaman "sen bilin beeyyy" diyen bir harika kadın beklentisi. belki 1900 lü yıllarda bu daha mümkündü. Şimdi ise 2000 li yıllarda maalesef mümkün değil :smiley:

Ben hatayı sadece erkeklerde görmüyorum. Toplum öyle yetiştiriyorki , hele erkekleri yetiştireninde bir kadın olduğunu düşündüğümde, daha küçükken erkeklere iş yaptırmayan , onlara herşeyi önlerine hazır getiren , aynı yaşlarda bir kız çoçuğunu daha çok çalıştırırken, erkek çoçuklarını sürekli poh poh layan ve onlara küçük kral muamelesi yapan yine kadın. bu anne kadın. yetiştirdiği bu küçük kralın ilerde nasıl büyük kral olacağını ve beraber yaşayacağı kadından aynı annesinin onu poh pohlamasını bekleyecek olduğunu düşünmeyen anne. Şimdiye kadar düşünemezdi de. Çünkü bu toplum buna endekli olarak erkek ve kadınlarını yetiştirdi. Kadın evde idi. erkek çalışıp eve para getiriyordu ya bu büyük kralın görev tanımı için yeterli idi.

Ama artık sistem değişti ve krallıklar sona erdi :( Toplumda sadece erkeklerin çalışması ile artık hayatın gerekleri için yeterli gelmeyince, büyü kral ın işi bozuldu. Evde demokrasi -cumhuriyet -eşitlik sesleri gelmeye başladı. evdeki kadın iş yaşamına girip , para kazandı , bende artık eve para getiriyorum dedi. artık evde diğer işleri birlikte yapma zamanıdır dedi. Bizim kralımız bu nasıl olacak diye anlamaya çalışırken , birden eski rahatlık ortadan kalktı ve ev işleri denen konular önüne geldi. artık ya kim neyi becerirse gibi iş paylaşımı oldu yada bu kadın işidir diye rest çekildi .

büyük kral evdeki iktidari kaçırdığını anlayınca , kendini gezeneve (karavan) attı. burada kendi iktidarını yeniden kurdu . artık herşeyini çok iyi anladığı bir gezenevi vardı , tek başına gezebilirdi , mutlu olabilirdi ama olmuyordu bir eksik vardı . ha halk yoktu :smiley: şimdi halkı keyfimi kaçırmadan nasıl yanıma alırım diye düşünmeye başladı. Çünkü ana kraliçe kadın gelince evde olduğu gibi gezenevde de kendi düzenini kurmak isteyecekti. Onun isteklerini sağlamak ise hem zor hemde masraflı idi.

Şimdi bir yol bulmalı ve bu süreci birlikte yaşamalıydı . hayat kısa , mutlu olmak tadına varılmaz bir olgu idi. paylaşmak ise muhteşem güzeldi.. Evet kralımız düşünce denizinde farklı limanlara vardıkça , yaşamdaki hayat arkadaşının değerini daha iyi bilecek ve yanında mutlu bir kadının varlığını her zaman isteyecekti.

" Kadınlarda , yanındaki mutlu bir erkeğin hayatına katacağı değeri bileceğinden, bu yolculuğa erkekle beraber çıkacak , onu yanlız bırakmayacaktır. "

Hatta 2050 - 2100 yıllarında bayan karavancılar Türkiyede artabilir ve Kralı , gezenevlerindende kovabiliriler :smiley:) . Amerikada gibi bayan karavancı klüpleri artabilir.

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=tr&sl=en&tl=tr&u=http://www.sistersonthefly.com/&rurl=translate.google.com.tr&usg=ALkJrhgvCca-d80QIlL-gx8P2IUpz1QT2A

amerikada 1900 tane üyesi olan, yılda 16.000 km yol yapan , aktivitelerine 1000 den fazla bayan karavancı katılan bir organizasyondan bahsediyoruz. Hayal edebiliyormusunuz? hatta yıllık gezi planları bile şimdiden yapılmış. web sayfaları gerçekten güzel . Düşünün 1000 tane bayan karavancı arka arkaya yolda. bizde bunun arkasında birde beylerden araba konvoyu oluşur diye düşünürüm. siz ne dersiniz? işte özgürlük söylemleri : NO MEN NO CHİLD NO DOG :smiley:)

Neyse sizler üzülmeyin , sanırım biz bu süreci yaşam sürecimiz boyunca, Türkiye için bu durumu görmeyiz ama bir gün olabilir. Onun için kadınlarınıza iyi davranın beyler :smiley: Çoçuklarınız ve Torunlarınız sizi izliyor !!!

Yukarıdaki yazı için, çoook teşekkürler Nermin Hanım; konuyu ve sorunları yalnızca erkeklerin gözüyle değil, kadınların gözüyle de görebilmeyi sağlıyorsunuz. Erkeklerin en büyük gereksinimi de bu aslında bence.

dağ çiçeği' Alıntı:
Ama artık sistem değişti ve krallıklar sona erdi :(

Keşke!.... ???

dağ çiçeği' Alıntı:
kadınlarınıza iyi davranın beyler :smiley: Çoçuklarınız ve Torunlarınız sizi izliyor !!!

Çok güzel bir vurgu; evet beyler, hesap verme boyutu da var bu işin!... ;) :smiley:

Cavid Sezen

Huseyin Agabey yazini buyuk bir istahla esimle birlikte okuduk ve cok keyif aldik. Erkek egemen dunyamizda farkindaliklarimizi arttirman açışından sana tesekkur ediyorum. Bizim karavanla birlikte cikmamiz, esim cumartesi calistigindan, pek mumkun olmasa da yaz tatillerini tabiiki birlikte yapiyoruz. Bizim icin en buyuk esitlik az ve zahmetsiz yemek yapmaktir. Gecistirmek de diyebiliriz. Cocuklara kadar olursa yeter. Bence karavanciligin en beter işi sonu gelmez masalardir. Ne kadar az yemek o kadar az iştir. Tatilde herkes tembellesir bizim ailede ve bu tembelligi sonuna kadar yasariz.
Bence toplumlarda iş yukleri ve sorumluluklar olmasaydi kadinlar ve erkekler esit olabilirdi. İşte biz de bu şiarla en az işle karavani yurutuyoruz. Tabii ki mumkun degil. 4 ve 11 yas iki cocukla ne kadar azaltmaya calissak da is bitmiyor.
Kadinlara yardim etmek, onlari gezdirmek yerine iş paylaşımı ve birlikte gezmek tabirlerini kullanmakla senin de bahsettigin sorunlari cozmeye baslayabiliriz. Karavancilikta birinin daha cok iş yapmasi her zaman sorun çıkartabilir. Ya en az iş, ya da ortak paylaşım. Sevgiler.

Nermin çok güzel bir paylaşım,sağolasın.Cümlenin başlarında Ferhat ın sürecini anlattığını zannettim :smiley:

Değerli yorumları ile konuya katılan arkadaşlarıma ve yorumu ile konuyu yeniden gündeme taşıyan dağçiçeği ne teşekkür ediyorum.
İnsel' inde dediği gibi kadınlarımızı "gezen kadınlar" ile "gezdirilen kadınlar" olarak iki büyük guruba ayırmak pek de yanlış olmaz.Hatta çok ender de olsa "gezdirilen erkekler" bile olabiliyor bazen.
Umudumuz kadın erkek ayırımcılığı yapmadan ya da en aza indirgeyerek konuların tartışılması ve de giderek önemini yitirmesi.Ama henüz erken.
Karavancılığın "erkekçe" ya da "kadınca" bir yaşam tarzı yerine giderek "cinsiyetsiz" bir yaşam biçimi olmaya yönelmelidir demeye çalışsak da ülkemizde bu yönelişin pek de rağbet göreceğini (henüz) sanmıyorum.
Bakarmısınız, sigara içmenin zararının "zürriyetin kesilmesine" bağlayan ilanlar var paketlerin üzerinde. :eek:

Konuyu sürdüren arkadaşlarımın eşlerinin de "eş durumundan" foruma katılmalarını bekleyelim...

mayıstosböce' Alıntı:
Nermin çok güzel bir paylaşım,sağolasın.Cümlenin başlarında Ferhat ın sürecini anlattığını zannettim :smiley:

Ferhatında birlikteliğimiz süresince ev işlerinde gelişim sağladığını söyleyebililrim tabiki . Nede olsa bu gün itibari ile 20. yılına giriyor birlikteliğimiz . Gümüş madalya alırız artık :smiley:

Tabi evdeki cumhuriyet rejimininde buna katkısı var .

dağ çiçeği' Alıntı:
Ferhatında birlikteliğimiz süresince ev işlerinde gelişim sağladığını söyleyebililrim tabiki . Nede olsa bu gün itibari ile 20. yılına giriyor birlikteliğimiz . Gümüş madalya alırız artık :smiley:

Tabi evdeki cumhuriyet rejimininde buna katkısı var .
Vayyyy tebrikler,bunu kutlayın sahilde bence.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,043
Kayıtlı Üye Sayımız
166,788
Kaydolan Son Üyemiz
Cengizhan65

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR