Ynt: Karavan - Kamp Taşıtı Trafik Sigortası
Herkese Selamlar;
Volkswagen T5 karavanımın yapımıyla uğraşırken forumdan uzunca bir süre uzak kalmıştım ve en son kaldığım yerden tüm yazılanları okuduktan sonra bazı bilgileri paylaşmanın gerekliliğini hissettim.
Daha önce de belirttiğim gibi ruhsatlarımızda yazan "Özel Amaçlı Taşıt-Motokaravan" ibaresi devletin gerekli birimleri tarafından sigorta bilgi ekranı olan Tramer sistemine araç kullanım tarzı kısmında düzeltilemediği sürece (keza Atilla Abi'nin örneğinde Kamp Taşıtı yazılmış olsa bile aynı prim çıkması gibi) maalesef sistem bizleri Özel Amaçlı taşıtlarla aynı risk seviyesinde değerlendirmeye devam edecek.
Bir sigortacı olarak bunu tekrar belirtmek istiyorum ben ekranı açtığımda (şuan piyasadaki belli başlı yaklaşık 10-12 firmanın fiyatlamasını yapabiliyorum ancak Aksigorta ekranından örnek vereyim) aracın kullanım tarzı kısmında sadece ve sadece Özel Amaçlı Taşıt ibaresini seçebiliyorum ve en önemlisi bu seçim şansı Aksigorta'da da Ankara Sigorta'da da X,Y,Z Sigorta ekranında da aynı.Orada maalesef Kamp Taşıtı ibaresi veya alt seçeneklerde buna yakın bir ibare yer almıyor.
Dolayısıyla; şayet bizler Hazine Müsteşarlığına başvururak TRAMER SİSTEMİNE kullanım tarzı olarak Kamp Taşıtı seçeneğini sokturabilir ve Ruhsatlarda projeler çizilirken (Metin Beyin belirttiğine belli oranda katılıyorum) Özel Amaçlı Taşıt olarak değil Motokaravan-Kamp Taşıtı olarak TSE'den onayını alabilirsek yüksek primden kurtulabiliriz.
Yeni bir tramer sınıfı açılmadığı sürece maalesef havanda su dövmeye devam edeceğiz.
Bir ikinci yol da yine kullanım tarzı kısmında yer alan ÖZEL AMAÇLI TAŞIT ibaresi yerine DİĞER ARAÇLAR ibaresi seçilebilir ve yine altına özel bir tanım olarak KAMP TAŞITI seçeneği ekletilebilir.
Ancak bunlar A,B,C sigorta firması tarafından değil TRAMER sistemini kuran,yöneten,sigorta firmalarına taban ve tavan fiyatları belirleyebilmeleri için data, bilgi ve yönetmelikleri sunan Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılabilecek işlemlerdir.
Dolayısıyla ben Aksigorta veya X sigorta acentesiyim ve birkaç araçta uygun fiyatım çıktı diye bu benim tüm motokaravanlarda uygun fiyat verebileceğim anlamına gelemez.Bu tüm acenteler ve firmalar için geçerlidir. Sigorta Sistemi kişinin, aracın, araç grubunun risk durumuna göre bizlere fiyat çıkartır.
Bu yüzden nacizhane tavsiyem şudur; siz tramer sistemi değişmediği sürece tüm firmalardan fiyat istemeye ve en uygununu aramaya devam edin.
Burada aslında hiç kimsenin aklına gelmeyen bir soruyu da sormak gerekir;
Diyelim ki bizler haklı mücadelemizin sonucunu aldık ve Tramer Sistemi’nde Özel Amaçlı Taşıt’tan çıkıp ayrı bir sınıf açılmasını sağlayarak Kamp Taşıtı sınıfını oluşturttuk ve Hazine+Ulaştırma tüm motokaravancıların bir şekilde(ruhsat düzeltimi, proje tadilatı vs. ile) Kamp Taşıtı altında toplanmasını ve bundan sonra sigorta poliçelerinin sadece Kamp Taşıtı olarak kesilmesini sağladı.
O saatten sonra tüm sigorta şirketlerinin AKTÜER’leri tek tek bizim araçlarımızın marka,model vs. olarak geçmiş hasarlarını ve hasarsızlıklarını hesaplayacaklar. O zaman piyasada toplam diyelim 3000 karavan varsa bunların geçmiş hasarları değerlendirilecek ve tek bir pert bile bu düşük araç sayısındaki yüzdesel hesaplamada ciddi risk olarak algılanabilecek ama tabii ki bunun tam tersi de mümkün olabilir çünkü genel olarak bizler araçlarımıza bir zarar gelmemesi için son derece temkinli ve keyfimize göre sindire sindire gezen, zaten hacim ve tonajdan dolayı sürat yapamayan-yapmak istemeyen kısacası trafikte daha az risk oluşturabilecek bir sınıfınız.
Ancak dedim ya bu o anki piyasada Aktüer’lerin motokaravanları ne kadar riskli olarak algıladığı ve bunu firmalarına ne şekilde sundukları ile alakalı olacaktır.
Umarım bazı kafa karıştıran konulara açıklık getirebilmişimdir.
Fiyatlamalar konusunda her zaman dönüş yapabilirsiniz. Daha önce iletişim bilgilerimi paylaşmıştım ancak tekrar yazayım. Bu arada fiyat çıkartabilmem için TCK No, Plaka,Belge Seri No(Adres kısmının altında yer alan 2 harf 6 rakam) veya ASBIS No(geçici tescil belgesinde sol üstte yer alır) ve iletişim numaranızı mail ve SMS olarak göndermeniz yeterli.
Buğra DARICI
0533 391 40 81
Sindassigorta2@hotmail.com
bugradarici@gmail.com
Not:Bir sonraki yazımda 2015 yılında değişikliği öngörülen Trafik Sigortalarında kazaya karışan tarafların karşılıklı ödemeleri konusunu paylaşacağım.
Saygılar&Sevgiler