Ruhsatda Aracın Cinsi kısmında
“ÖZEL AMAÇLI (Motor Karavan)” ibaresini görmek ne güzel. Bu konuda başımdan geçenleri kısaca paylaşayım.
Artık karışıklıklara sebep vermemek için Aracın Cinsi kısmına sadece ve sadece Tescil Bürolaranın Bilgisayarlarındaki mevcut seçenekler seçilebiliyormuş. Eskiden ruhsatlarda Cinsi kısmında"kamp taşıtı","kamping karavan", "motokaravan", "karavan(römork)" gibi ibareler vardı. Motokaravanlar için artık tek seçenek var o da;
"ÖZEL AMAÇLI (Motor Karavan)" . Benim aracın önceki ruhsatında Cinsi kısmında karavan (römork) yazıyor du. İki önceki ruhsatında "çeki demiri ilaveli karavan kamping taşıtı" yazıyordu. Satış yaparken notere gittiğimiz de bilgisayar kayıdında Cinsi kısmı ; "panelvan-kamyonet" çıktı. Noter bu tutarsızlıktan dolayı satış yapamayacağını söyledi. Eski sahibi düzelttirmek için tescil bürosuna gitti. Oradaki memur seçenekler arasında bu olmadığı için panelvan kamyoneti işaretlemiş. Düzelttik diye eski sahibi geldi. Tekrar notere gittik. Bu kez karşımıza "minibüs" çıktı, tipi kısmına “kombi C karavan” yazmışlar ;D . Satışı bişekilde yaptık ve üzerinde cinsi kısmı "minibüs" yazan geçici ruhsatı noterden aldım. Ertesi gün asıl ruhsatı almadan bilgisayar kayıtlarındaki hatayı düzelttirmek için aracın kayıtlı olduğu Trafik Tescil bürosuna gittim. Memur beye eski ruhsatın, projelerin ve EK-1 lerin fotokopisini gösterdim. Memur Bey artık aracın cinsi kısmı için sadece bilgisayardaki seçenekleri seçebildiğini seçenekler arasında “motokaravan” olmadığını ve klavyeden farklı bir yazı giremediğini o yüzden cinsini ilk ruhsatta yazan “minibus”' olarak düzelttiğini karavanı ise tipi kısmına ilave ettiğini söyledi. Cinsi kısmının da motokaravan olması gerektiğini söyledim ve aşağı yukarı yarım saat hafiften tartıştık. Yasak olduğu için bilgisayar ekranını da göstermiyor du. Bir ara yanına yaklaşıp göz ucuyla seçenekleri gördüm. Otomobil, otobüs, minibus, kamyon, kamyonet, panelvan, arazi taşıtı, traktör, motorsiklet, özel amaçlı gibi seçenekler var ama “motokaravan” seçeneği gerçekten yoktu. Birden özel amaçlıdan uyandım. Memur beye Özel amaçlı olması gerektiğini söyledim. Olmaz öyle şey dedi ama, ısrarlarıma dayanamayıp seçeneği kurcalayınca özel amaçlının altında bir alt menü çıktığını gördü. Ve orada “Motor Karavan” seçeneği olduğunu söyledi. Memur bey böyle bir alt seçenek olduğunu bilmiyormuş. Eski kara düzen ruhsatları bilgisayar kayıdına geçirirken, özel amaçlının altında olması gereken araçları, panelvan olarak işlemiş. Kendi hatası olduğunu ve hemen düzelttiğini söyledi ama elime herhangi bir belge vermediğinden içimde hala bir huzursuzluk vardı. Ertesi gün ruhsatımı almak için aracın satış işlemini yaptığımız noterin ilçesindeki trafik tescil bürosuna gittim. Bilgisayardan çıkan ruhsatta “Özel Amaçlı (Motor Karavan)” yazıyordu. Dünyalar benim olmuştu
Burada İlhan Bey’in affına sığınarak sayfasına uzun bir mesaj yazdım ama “Özel Amaçlı (Motor Karavan)” ibaresini İlhan Bey’in ruhsatında görünce dayanamadım ;D Belki bu bilgi aynı sorunu yaşayabilecek başkalarının da işine yarar.