Karavan - Kamp Taşıtı Trafik Sigortası

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan insel Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 689
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 333,467
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Karavan - Kamp Taşıtı Trafik Sigortası

Araç tanımındaki hatalı değerlendirme, sigortalının aleyhine olmayacak.

Bugünkü gazetedeki bir haberi paylaşmak istedim
Trafik sigortasında araç tanımındaki hatalı değerlendirme nedeniyle yanlış teminata göre poliçe tanzim edilmesi, hak sahibinin menfaatine halel getirmeyecek. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, araç tanımındaki hatalı değerlendirme nedeniyle yanlış teminata göre poliçe tanzim edilmesi, hak sahibinin menfaatine halel getirmeyecek. Poliçe, hak sahibi için doğru teminata göre geçerli olacak. Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla mevcut poliçeler, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın geçerliliğini koruyacak. Sigorta poliçesinin ilgili mevzuat çerçevesinde sonlandırılması durumunda, sigorta şirketine tahakkuk eden prim 13 liradan az olamayacak. Bu primin 10 lirası, acente komisyonu olarak tahakkuk ettirilecek.

Etiketler

karafatma' Alıntı:
Araç tanımındaki hatalı değerlendirme, sigortalının aleyhine olmayacak.

Bugünkü gazetedeki bir haberi paylaşmak istedim
Trafik sigortasında araç tanımındaki hatalı değerlendirme nedeniyle yanlış teminata göre poliçe tanzim edilmesi, hak sahibinin menfaatine halel getirmeyecek. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, araç tanımındaki hatalı değerlendirme nedeniyle yanlış teminata göre poliçe tanzim edilmesi, hak sahibinin menfaatine halel getirmeyecek. Poliçe, hak sahibi için doğru teminata göre geçerli olacak. Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla mevcut poliçeler, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın geçerliliğini koruyacak. Sigorta poliçesinin ilgili mevzuat çerçevesinde sonlandırılması durumunda, sigorta şirketine tahakkuk eden prim 13 liradan az olamayacak. Bu primin 10 lirası, acente komisyonu olarak tahakkuk ettirilecek.
Merhaba;
Genel itibari ile kısaca özetlemek gerekirse "Poliçe'de araç tanımının hatalı değerlendirilmesi nedeniyle yanlış hazırlanmış bir poliçenin ne gibi sonuçlar doğurabileceğinden" bahsedilmiş.
Şayet bizim araç sınıfımız için tramerde "Motokaravan" ibaresi olsaydı ve halen çalıştığımız sigorta acentesi poliçeyi "Özel Amaçlı Taşıt" olarak kesseydi bu yukarıdaki duruma dahil olabilirdik ancak daha öncesinde de belirttiğim gibi tramer sisteminde "Motokaravan" adında ayrı bir sınıf olarak tanımlanamadığımız sürece maalesef özel amaçlı taşıtların yüksek risk grubunda kalmaya ve bu yüzden de yüksek fiyatlı poliçelerle yüzyüze gelmeye mahkumuz.
Bu bir sigortacı olarak beni de inanılmaz derecede rahatsız eden bir konu.
Ses getirecek bir eylem veya protestoya,organize başvuru ve yazışmalara dönemediği sürece maalesef sözde kalmaya devam ediyoruz.
Saygılar&sevgiler

:mad: :mad: Bende yeni motokaravan sahibi olan birisi olarak trafik sigortası mağduruyum, sanırım idari birimlerin(öncelikle trafik tescil görevlilerinin) 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda çok açık tanımlanmasına karşın hatalı yorumları ile yüksek risk grubundaki araçları oluşturan(ambulans. itfaiye aracı, çekici vb.) "özel amaçlı taşıt" kavramı içinde değerlendirmeleri sonucu motokaravan sahipleri de haksız bir şekilde yüksek primleri ödemek durumunda bırakılmıştır.BU hatalı değerlendirmeden biran önce dönülmesi için öncelikle idari makamlara(Başbakanlık, içişleri bakanlığı, hazine müsteşarlığı gibi) başvurarak ve ayrıca görsel ve yazılı medya yolu ile sesimizi duyurmalıyız, bir yandan da hukuki mücadeleyi başlatmalıyız. Ben de bu başvuruları bugün itibariyla yapmaya başladım ayrıca dava yolu ile bu yanlışlığın düzeltilmesi için mücadele edeceğim. Bunu herkesin yapmasını öneriyorum. 2918 Sayılı Kanunun 3. maddesinde; "Özel amaçlı taşıt: Özel amaçla insan veya eşya taşımak için imal edilmiş olan ve itfaiye, Cankurtaran, cenaze, radyo,
sinema, televizyon, kütüphane, araştırma araçları ile bozuk veya hasara uğramış taşıt ve araçları çekmek veya taşımak,
kaldırmak gibi özel işlerde kullanılan motorlu araçtır. Kamp taşıtı:(Ek: 17/10/1996 - 4199/1 md.) Yük taşımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmış, hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen motorlu taşıttır." şeklinde tarif edilmiştir.Buna göre motokaravanlar "kamp taşıtı" katagorisinde değerlendirilerek yüksek risk taşıyan araçlar kapsamından çıkarılmalıdır. Bence yılgınlığa kapılmaya gerek yok, eğer Anayasamızda yazılı olduğu gibi hukuk devletinde yaşıyorsak ya idare hatalı uygulamasından dönebilir ya da yargı kararları ile hatalı işlemler düzeltilir ve bunun sonucunda oluşan mağduriyetler önlenebilir...

nebre' Alıntı:
Aradan bir yıl geçti hala sorunumuza çözüm bulamadık. Bu gün BİMER e tekrar başvuru yaptım.

Emekli devlet memuruyum. Yılda sadece bir kaç ay kullanıp ortalama 5 bin kilometre yaptığım karavanım için Sigorta şirketleri tarafından istenen Zorunlu trafik sigortası 2014 yılı ağustos ayı için 2.000 - 10.000 TL. Sigorta şirketlerinden motokaravanların trafikteki risk analizini hakkaniyetle değerlendirip, diğer özel amaçlı taşıtlardan ayırmalarını ve ivedilikle motokaravanların zorunlu trafik mali mesuliyet sigortası primlerini makul seviyelere indirmelerini talep ediyorum.
TC Karayolları ve Trafik kanunlarına göre motokaravanlar M sınıfı özel amaçlı (SA kodlu) taşıtlardır. Motokaravanlar "özel amaçlı" olarak tanımlanan ambulans, itfaiye aracı, çekici gibi taşıtlarla aynı kategoride yer almasına rağmen, kullanım amacı, kullanım şekli, kullanım süresi ve trafikte diğer araçlara verebileceği hasar açısından diğer özel amaçlı taşıtlarla aynı risk grubuna ait değildir.
Motokaravanlar, kısıtlı sürelerde sadece yılın belirli zaman aralıklarında kullanıldığı için risk faktörü, otomobil, minibüs, kamyonet gibi sürekli trafikte bulunan kullanım amacı yük ya da yolcu taşıma araçlarından düşüktür.
Saygılarımla

Bir haftadır hazine müsteşarlığına telefonla yaptığım görüşmelerden de bir sonuç alamadım. Tüketici mahkemesine başvurmayı düşünüyorum. Aracı satılığa çıkardım zaten. Beddualarım bu işi başımıza saran ve düzeltmeyenlere.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3. maddesinde yer alan; "Kamp taşıtı: (Ek: 17/10/1996 - 4199/1 md.) Yük taşımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmış, hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen motorlu taşıttır." şeklindeki düzenlemeye göre motokaravanların "kamp taşıtı" olduğu çok açık olup, "özel amaçlı taşıt" kapsamında olduğuna ilişkin değerlendirme kanuna açıkça aykırıdır ve yapılan uygulama hatalıdır.Bence tüm motokaravan sahipleri yasal yollara başvulmalıdır.

BGRDRC' Alıntı:
Vaaauuuvv... :eek: :eek: :eek:
Porsche Cayenne S veya Range Roverlar için KASKO'da(Trafik Sigortası değil) bu fiyatları görüyoruz ama Özel Amaçlı Taşıt ve Trafik Sigortası olunca insanın inanası gelmiyor..
Hep dediğim gibi Tramerde sisteme Motokaravan olarak cins tanımlatmalıyız ve bence bunun için yeni bir imza kampanyası başlatmalıyız.Teknik kısımda elimden geldiğince yardımcı olurum ama imza kampanyasının takibi ve duyurulabilirliği için bu konuda daha önce çalışıp verim alabilen üyelerin girişimleri gerekecektir. Moderatörlerimizin ve siteye üye veya değil karavan derneği yöneticilerinin de desteğiyle en azından ciddi bir adım atılabilir diye düşünüyorum.
Saygılar&Sevgiler

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun "Tanımlar" başlıklı 3.maddesinde yer alan "Kamp taşıtı: (Ek: 17/10/1996 - 4199/1 md.) Yük taşımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmış, hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen motorlu taşıttır." şeklindeki tanıma göre motokaravanlar kanun önünde tartışmasız olarak "kamp taşıtıdır. Yine aynı Kanununun 3. maddesinde tanımlanan "özel amaçlı taşıt" tarifine bakıldığında görülecektir ki kesinlikle bugünkü uygulama Kanuna açıkça aykırılık oluşturmaktadır. İdari makamlara(öncelikle İçişleri Bakanlığı ve bağlıları) yapılan başvurulardan sonuç alınamazsa tüm motokaravan sahipleri hukuki yollara başvurmalıdır.

:smiley:
nebre' Alıntı:
Araştırmalarım sırasında aşağıdaki bilgiye ulaştım. Her ne kadar sigorta ile ilgili değilse de muayene süresini 2 yıla çıkarmak için girişimde bulunan vekilimize de durumu anlatan mail yolladım.

http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=156219

Kanun Teklifi Bilgileri

Kanun Teklifinin Metni

Dönemi ve Yasama Yılı 24/4

Esas Numarası 2/2167

Başkanlığa Geliş Tarihi 21/05/2014

Teklifin Başlığı Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Teklifin Özeti Teklif ile, ülkemizde turizmin gelişmesine önemli katkısı bulunan kamp ve karavan kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla Karayolları Trafik Kanunu'nda yer alan 'kamp taşıtı' ibaresinin yeniden tanımlanması öngörülmektedir.

Teklifin Son Durumu KOMİSYONDA

Kanun Teklifi Komisyon Bilgileri
Komisyon Tipi Adı Giriş Tarihi Çıkış Tarihi Yapılan İşlem Karar Tarihi
Tali Komisyon Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu 02/06/2014 Komisyonda
Esas Komisyon İçişleri Komisyonu 02/06/2014 Komisyonda

Kanun Teklifi İmza Sahipleri
Adı ve Soyadı Partisi Seçim Çevresi
Süleyman Nevzat KORKMAZ Milliyetçi Hareket Partisi Isparta İlk İmza Sahibi
:smiley: :smiley: :smiley: :smiley: kesinlikle destekliyorum...

takarow' Alıntı:
Topu olarak hareket edilirse sonuç alınır..
Kesinlikle doğru, ancak bireysel olarak ta herkes mücadelesini sürdürmelidir...

Bu konuyu başından beri destekliyorum.Birlik olup yasal işlem başlatalım derim.

KaravanaSam' Alıntı:
Bu konuyu başından beri destekliyorum.Birlik olup yasal işlem başlatalım derim.

Aynı düşüncedeyim, 11.08.2014 tarihi itibariyle moto karavan sahibi oldum, 12.08.2014 tarihi itibariyle internet üzerinden Hazine Müsteşarlığına, İçişleri Bakanlığına, Emniyet Genel Müdürlüğüne ve Başbakanlık BİMER'e başvurdum, alacağım yanıtlara göre dava sürecini başlatacağım, gelişmeleri de burada sizlerle paylaşacağım... selam ve saygılarımla.

Aracınız hayırlı olsun,, Allah kaza bela vermesin .Vermiş olduğunuz mücadeleyi cani gönülden destekliyorum..

Dava sürecine müdahil olabiliyorsak ve faydası olacaksa yanınızda olmak isterim Metin Bey.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri