Çok sayıda çekme karavancının, karavanı ve çekici aracının toplam ağırlıkarı 4.250 kilonun altında kalır. Avrupa Birliğinde karavancıların işlerini kolaylaştırmak aynı zamanda karavan sektörünü de desteklemek için B sınıf ehliyet ile BE sınıf ehliyet arasında bir çözüm bulundu. B sınıfı ehliyeti olan bir sürücü, 2,5 saat teori, 3,5 saatte pratikten oluşan bir kursa giderek bir sertifika alıyor. Ehliyetin arkasına kaydedilen bu sertifikanın resmi adı „Schlüsselnummer 96“ olsada Alman karavancılar buna „ Karavan Ehliyeti „ diyor.
Aynı olanak Türkiye’de de var.
Generali SigortasınIn internet sayfasında B sınıf ehliyetin tanımı:
„Otomobil ve Kamyonet Sınıfları:
B : Otomobil ve kamyonet kullanıcılarına verilir. Belge sahibi, ilgili yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak zorundadır. Bu sürücü belgesi ile Azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanılabilir.“
Yukarda adı geçen „29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 39. Maddesinin (ğ) fıkrasında şöyle yazıyor:
ğ) “B”, “C” veya “E” sınıfı sürücü belgesi veya sürücü sertifikası sahibi olup da araçlarına yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork takarak kullanmak isteyenler römorklu araç kullanma dersine 5 saat devam ederler.
Benim anladığım, bu kursa 5 saat katılarak sertifika alanlar,
750 kilo üzeri karavan + çekici araç = 4.250 kiloya kadar kullanabiliyorlar.
Insallah herkesin bildiğini tekrarlamıyorum.
Ehliyet Sınıfları Nelerdir? Hangi Ehliyet Çeşidi Ne İşe Yarar? - Sigorta Rehberi
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
Aynı olanak Türkiye’de de var.
Generali SigortasınIn internet sayfasında B sınıf ehliyetin tanımı:
„Otomobil ve Kamyonet Sınıfları:
B : Otomobil ve kamyonet kullanıcılarına verilir. Belge sahibi, ilgili yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak zorundadır. Bu sürücü belgesi ile Azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanılabilir.“
Yukarda adı geçen „29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 39. Maddesinin (ğ) fıkrasında şöyle yazıyor:
ğ) “B”, “C” veya “E” sınıfı sürücü belgesi veya sürücü sertifikası sahibi olup da araçlarına yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork takarak kullanmak isteyenler römorklu araç kullanma dersine 5 saat devam ederler.
Benim anladığım, bu kursa 5 saat katılarak sertifika alanlar,
750 kilo üzeri karavan + çekici araç = 4.250 kiloya kadar kullanabiliyorlar.
Insallah herkesin bildiğini tekrarlamıyorum.
Ehliyet Sınıfları Nelerdir? Hangi Ehliyet Çeşidi Ne İşe Yarar? - Sigorta Rehberi
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü