Karadenizin El Değmemiş Yaylası Ancumah (ZENO)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan meseregan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 65
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 34,550
Ynt: Karadenizin El Değmemiş Yaylası Ancumah (ZENO)

aatakan bey yol hangii tür araçlar için müsaittir. yol durumu ile ilgili bilgi verirseniz fena olmaz.
ilginize şimdiden teşekkür ederim

Etiketler

yolu genel olarak iyidir hava eger yagmurlu değilse herturlu arabayla cıkılır ama arabanın azcık yuksek olması iyi olur ozel bi arabay aihtıyac yok yani

merhaba bende oralarda geçdi çoçukluğum 11 yaşına kadar arkadaşımız az bahsetmiş bile belliki tamamen görememiş çoktaha güzel yerleri var tarife gelinçe herkes çaykara of yolundan tarif ediyor taha yakın ve bildik yolu asıl adı ancumah deresi olan haritalarda baltacı deresi geçer oftan rize istikametine gidergen hayrat sapağından sapılarak baltacı deresini takip edersiniz hayrattan balaban istikamedine devam yol daha düzgündür hem balabanda sormak gerek herkes bilir zaden ama bence her ne olursa olsun yöreden oraları iyi bilen biri olmadan gitmemek gerek olduya aracınız bir yerde bozuldu kaldı akşam üstü ne yapacaksınız hani aç kalmazsınız kimin kapısını çalsanız sizi misafireder halkı misafir perverdir ama aracı nasıl haletersiniz bunedenle en azından tanıdıklarına ulaşmak için yöreden biri ynınızda olmalı birde giderken yanınızda yediklerinizin anbalajlarını yok etmek için yad geri gedirmek için birşeyler alın ama dikat edin ormanı yakmayın :smiley:)

YERLE ALAKALI BİR YAZI

Trabzon ili, Of ilçesinin Baltacı Deresi mevkiinde, denizden tahminen 50 km içeride dağ eteğinde bulunan, ilk olarak Hasan Umur’un bahsettiği mitolojik mevki adı. Anlatıya göre, İstanbul Boğazı açılmadan evvel Ancomah mamur bir şehir imiş, boğazın açılması üzerine suların çekil-mesiyle denizle ilişkisi kesilince şehir harap olmuştur.
Baltacı Deresi havzasında yaşayan halka göre, bir zamanlar deniz kenarında oldu-ğundan gemilerin bağlanması için gerekli demir halkaların halen görülebildiği söylen-se de bu halkaları gören olmamıştır.
Umur’a, Ancomah’a en yakın köy olan Divran köyünden bir arkadaşı, halkı tarafın-dan terkedilen efsane şehre ait olağanüstü özelliklerinden bahsetmiştir:
“Eskilerimizden işitiyoruz, orada bir şehir varmış. Bu şehrin süt ihtiyacı kıble tarafında bulunan yaylalardan, hususi yapılmış boru-lar vasıtasıyla akıtılarak temin edilirmiş” .
Bugün bahsi geçen bu mevkiide 30 met-re eninde bir gölet yer almakta ve halkın inanışına göre göletin dibinde bir hazine bu-lunmaktadır:
“Sular çekilip de şehir denizden uzak kalınca, memleketin kralı şehrin kıymeti kalmadığını anlayarak, hazinelerini saklaya-bilmek için dereye yakın bir sahayı kazdırıp derince bir yer husule getirdikten sonra kıymetli hazinelerini yerleştirmiş ve üzerlerine balmumu erittirip döktürmüş, balmumu donduktan sonra gizli bir su yolu ile mumun üzerine su akıttırıp bir göl meydana getir-miştir”
Hasan Umur, yörede Ancomah hazine-leriyle ilgili anlatılan iki de masal derlemiştir. Ayrıca Ancomah halkının bölgeden ayrılışını anlatan bir masalda Gedikoğlu tarafından kaydedilmiştir:
“Karadeniz sularının çekilmesiyle eski öne-mini yitiren Ancomah kentinin kralı yakınla-rını yanına çağırıp kararını bildirmiş:
‘Artık burada kalamayız. Başka yerlere göçmemiz gerek’.
Yola çıkmadan önce deniz suları yeniden kabarır da Ancomah kıyılarını kucaklarsa geri döneriz umuduyla hazine sandıklarını balmumu hamuru ile sıvayarak kentin orta-sındaki derin çukura gömmüşler. Baltacı de-resinin en sarp yerinden gizli bir su yolu açıp bu çukura bağlamışlar. Sandıkların gö-mülü olduğu çukuru dibi görünmeyen karanlık bir göle dönüştürmüşler. Geri kalan eşyalarını Dercan adlı öküzün çektiği araba-ya yükleyip yola girmişler.
Kral: -‘öküz nereye giderse oraya konacağız’ demiş. Günlerce yol aldıktan sonra Erzincan yakınlarında bir yere çömelince Ancomah-lılar Tercan kentinin temellerini atmışlar” .
İlyas Karagöz, şehrin adıyla Troya’lı kah-raman Antimahos, Hamilton’un kayıtlarında geçen Ancon (Yeşilırmağın denize kavuştu-ğu mervkideki liman) ve Yunanistan’da bir mevki adı olarak Antimahia (değirmentaşı anlamına geldiği iddasıyla) kelimeleriyle bağlantı kurmakta ve Ancomah adının Yu-nanistan’a taşındığını iddia etmektedir.
Gerçekten’de Ege Denizinde İstanköy (Kos) adasında adı Andimakhia, Antimá-cheia, Andimákhia, Andemaki, Antimakhia, Antimachia formlarında kayıtlı bir köy bu-lunmaktadır (sahil köyü olmayıp adanın tam ortasındadır)
Doğu Trabzon ağzında antimahia keli-mesinin anċimah, ancomah, ançomah form-larına dönüşmesi kuvvetle muhtemeldir. Platon’un, Atlantis mitini hatırlatan süt akan borular gibi motifler ya da Anadolu’da her tarihi mekana yakıştırılan gizli hazine söy-lentileri bir tarafa bırakılıp, Ancomah sadece bir mevki adı olarak ele alınırsa, Ege Deni-zinde bir adanın bulunmasına şaşmamak gerekir. Kolonilerine geldikleri köylerin ad-larını takmaları bir Yunan geleneğidir ve An-comah’da antik bir yerleşim olsun veya ol-masın, bu mevkiye bu ismi verenlerin kök-lerinin, Ege adalarına kadar uzanması muh-temeldir. Büyük ihtimalle, Of civarında böyle bir şehir hiç bir dönem var olmamamıştır. Bununla birlikte tek benzeri İstanköy ada-sında bulunan ve olaganüstü özellikler ya-kıştırılan (yayladan süt getirlilen borular gibi) bir şehrin yokoluşu ve halkı tarafından terkedilişinin öyküsü, tıpkı karakonciloz öy-küleri gibi Ege’den getirilmiştir. Platon’un Critia (s. 108, 113) adlı eserinde adı geçen, kimi yazarların Platon’un devlet tezini güç-lendirmek için uydurduğunu ileri sürdüğü, kimilerinin Atlas okyanusunda izini aradıkları kayıp şehir Atlantis’le benzer motifler taşı-yan bir mitos’a adını veren Anċomah topo-nominin sadece adı bile, en eski Yunan ge-leneklerini yaşatıp, Ortaçağa özgü bir Yunan dialektinin konuşulduğu bölgede varlığı önemli bir bulgudur.

http://mirmika84.blogcu.com/ancomah-ancumah-anzomah_20460951.html

Gerçekten güzel bir yer bilgiler için teşekkürler.

karadenız cok planlı ve dısıplınlı ıyı bır turla gesılmelı tek basına bıle her gusellık yakalnamaz ıyıbır local rehbe rolmalı

Gerçekten harika bir yermiş .Yürekten söylüyorum ki büyülendim .En kısa zamanda İlk gezimi buraya yapacağım :D

FiratKaymak' Alıntı:
Gerçekten harika bir yermiş .Yürekten söylüyorum ki büyülendim .En kısa zamanda İlk gezimi buraya yapacağım :D
tavsiye ederim kesinlikle

şuan imkanım olsa bende hemen giderdim

ancumahın bir fotosuda benden 7 8 sene önçe çekmişdim

Arkadaşlar-002.jpg

Aferum uşaklar şaşırdım valla fotoları görünce..Birde toprağım Karadeniz olunca,birde babamın doğduğu yer Zeno olunca paylaşımlarınız için çok teşekkürler..

herkese merhaba arkadaşlar belki konuyu biraz dağıtacağım ama başka yazacak yer bulamadım kurban bayramında karadenize defender araçlarımızla gitmeyi düşünüyoruz kurban bayramı tatilinde bildiğiniz bir etkinlik varmı ona dahil olalım diyorum
selamlar tarık

Hawa' Alıntı:
Aferum uşaklar şaşırdım valla fotoları görünce..Birde toprağım Karadeniz olunca,birde babamın doğduğu yer Zeno olunca paylaşımlarınız için çok teşekkürler..
uy giz :smiley: baban kimlerden durda :smiley:

karadenizin klasik güzellikleri.ne tarafa gitseniz benzer bakir güzellikler.
bende bir karadeniz aşığıyım.erzincanda olmamdan ve yakın olmasından dolayı herkes akdenize tatile gider bende karadenize.
uzungöl ve aydere birkaç kez gittim ama burası daha güzelmiş.inşaallah yakın zamanda gideceğim.
paylaşım için teşekkürler.

paraglinesinan' Alıntı:
karadenizin klasik güzellikleri.ne tarafa gitseniz benzer bakir güzellikler.
bende bir karadeniz aşığıyım.erzincanda olmamdan ve yakın olmasından dolayı herkes akdenize tatile gider bende karadenize.
uzungöl ve aydere birkaç kez gittim ama burası daha güzelmiş.inşaallah yakın zamanda gideceğim.
paylaşım için teşekkürler.

kurban bayramı için bi karadeniz programı yapan yokmu ?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR