Kar Zinciri Seçimi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 37
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 29,509
Ynt: Kar Zinciri Seçimi

insel' Alıntı:
Peki yeni bir soru daha. Kis lastigi diye bahsedilen kar lastigi mi yoksa baska bir lastik daha mi var? Kis lastikleri ile kartepeye cikilir degil mi? Birde kar lastigi varsa isimiz var. :D
Bana bu is cok mantikli geldi. Bir daha anlasilan o ki beni kimse konvoyun onune gecirmeyecek. :D

Emin ol öyle,öne geçmeyeceksin ama zincirden değil kaptırıp gidince durmuyorsun ondan.

Etiketler

Kış lastiği, kar lastiği hepsi aynı lastik. Sonuçta +7 derecenin altındaki havalarda normal lastikler sertleştiği için asfalta zor tutunuyor. Kış lastiği sıfırın altında derecelerde bile yumuşaklığını kaybetmediği için yol tutuşu çok iyi. İçindeki silikon esaslı maddeler kar buza yapışarak patinajı önlüyor. Bu yumuşaklık yazın dahada arttığı için resmen asfalata yapışıyor. O yüzden yazın eriyip gidiyor. Bu sebeple yazları kullanmamakta fayda var.

Kis lastigi diye bahsedilen kar lastigi mi yoksa baska bir lastik daha mi var?

Aynı lastık. Sadece doğru tabir kış lastiği kar lastiği diye bir lastik yok aslında ama lafın gelişi genelde karda lazım olduğu için kar lastiği demek daha doğal geliyor.

Kis lastikleri ile kartepeye cikilir degil mi?

Yol buz tutmamışsa çıkılır. Buzlu yolda dik bir bayırda bayır yukarı çekmez (belki araç 4x4 ise ancak...). O durumda zincir ya da çivili lastik lazım. Buz çok sorun oluyorsa çivili lastik takabilirsiniz fakat kuru yollarda yüksek hızda araç sağa sola gezebilir ve araçta abs yoksa frenlemede problem çıkarabilir ve ses yapar. Tabi buzlu yollarda çivisiz olduğu halde normal kış lastiklerinden daha iyi çeken çivisiz kış lastikleri de var (örnek Bridgestone DMZ3 http://www.bridgestone.com.tr/urunler/4x4/dmz3-dmz3-ile-buz-ve-kar-sizi-korkutamaz/ - ben bunu aldım fena değil ama buzlu yüzeylerde deneme fırsatım olmadı pek yanlış yönlendirmek istemem.).

Bir zamanlar Nokian sıcaklığa duyarlı çivili lastikler üretiyordu, sadece aşırı soğuk havalarda çivileri dışarı çıkan türden. Az önce baktım web sitesindeki tanıtımdan bu ifadeleri kaldırmışlar, galiba üretim şekli değişmiş. Yine de mümkün olabildiğince sessiz bir çivili lastik isteyen varsa en mantıklı seçeneklerden biri bu http://www.nokiantyres.com/tyre?id=16898448&group=2.01&name=Nokian%20Hakkapeliitta%207%20SUV Türkiye distributörü de bu adamlar http://www.saglamotomotiv.com/component/k2/itemlist/category/21-nokian-lastikleri.html Bu lastiklerle ne tür bir yol tutuş sağlanabildiğine dair bir fikir vermesi açısından buyrun: http://www.nokiantyres.com/release?id=10343161 Buz üzerinde hız rekoru 320 km/s. (Bence hayatta kalmak isteyen bunu denemesin ve lastiğe güvenip te bu rekoru kıran eleman gibi kendini ralli şöförü zannetmesin - ben sadece zincire gerek olmadığını göstermek için haberin linkini yazdım macera arayan gençlik bunu denesin diye değil. ;D)

Her ne kadar bol bol seçenek olsa da sıradan bir kış lastiğinin yetmediği kadar belalı havalarda bence evde oturmak en iyisi :D

"Kar zinciri" diye başlayan konu, "kış lastiği"ne geldi; çok güzel!... :smiley: Kıyı bölgeler dışında sert kış koşulları yaşayan ülkemizde, bu bilgilerin paylaşılması, çok yararlı oldu. Umarım, deneyim ve bilgilerin paylaşımı sürer...

Cavid Sezen

Kış lastiklerinin yeterli olmadığı yerler buzlu zeminler ve özellikle yeni yağmış karın dona çekerek toz kara dönüştüğü zeminlerdir. Ankara ve Doğu illerimizde bahsi geçen haberlere "kış lastiklerine rağmen" rastlanır.

Oturmuş ve sertleşmiş karla kaplı zeminde tutunmak kolaydır. Yaz lastikleri de iş görür. Bu tür yollarda kış lastiklerinin çekişi mükemmeldir. Kış lastiği kullanıcıları da kısıtlı deneyimlerini bu tür yollarda yaşamışlarsa "kış lastikleriyle Everest'in zirvesine bile çıkabileceklerini" düşünürler. Bu hatadır.

Buzlu ve toz karla kaplı yollarda zincir takılmayacaksa "çivili lastik" şarttır.

Kar lastiği ve keza çivili lastik de Kuzuyayla çıkışımızdaki zirveye yakın yerlerde olduğu gibi gevşek ve kalın kar tabakasında işe yaramaz. Zincir şarttır. Hatta bu tür yollarda zincirli lastik bile patinaja düşebilir. Tecrübe de gereklidir.

Kar zincirleri ve çeşitlerini tartışırken konu kış lastiğine evrildi. Doğaldırkı yaşanan tecrübeler paylaşılırken konunun uzman gözüyle nasıl görüldüğüde
önemli. Bu nedenle kısa bir araştırmayla aşağıdaki linke ulaştım. Faydalı olacağını umarım.
Levent

http://www.kislastigi.com/sss.asp

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,807
Kayıtlı Üye Sayımız
166,612
Kaydolan Son Üyemiz
erdemkiramer

Çevrimiçi üyeler

Geri