Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan osmanbuddha Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 200
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 70,292
Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

Arkadaşlar,

Bu tür insana benzer yaratıklar genelde küçük sürüler halinde dolaşırlar. Tek başlarına olduklarında korkaktırlar ve hemen hemen hiç saldırdıkları görülmez. Ancak sürü halindelerken oldukça tehlikelidirler. Kendinizi koruyacak bir alet çıkardığınızda muhtemelen hiç biri öne atlayıp kendini feda etmeyecektir. Ancak olurda kazayla kontrolü kaybederseniz ya da birini yaralarsanız, diğerlerinin elinden kurtulmanız mucize olur.
 

Etiketler
Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

Konuya girmeden önce ilginç anı anlatayım.
Yıllar önce arkadaşın iş yerinde gece sohbet ediyoruz. Gece saat bir iki gibiydi bir arkadaş geldi. Arazide şahin arabasıyla geçerken bir çadır gördüğünü yanlarına gidip uyardığını fakat turist olduklarından sorunu anlatamadığını söyledi. Sorun şuydu bu arkadaşlar çadırlarını gece tankların girdiği bir araziye kurmuşlardı. Ezilmeleri an meselesi. Hemen arkadaşın şahin arabasına bindik çadırın olduğu yere gittik. Sesleniyoruz ses veren yok. Bildiğimiz dillerin hepsini denedik anlamıyorlar diye ama nafile. Bu dillerin toplamı yaklaşık 10 ayrı dil oluyor yanlış anlamayın Avrupa ve Asya dillerinin çoğunu kullandık anlasınlar diye. Sonunda İngilizceyi ortak dil olarak kabul edip çadırı açacağımızı söyledik. Çadırda bir bayan bir erkek içerde birbirlerine sarılmış zangır zangır titriyorlar. Bizi çağıran arkadaş acıdı yazık ya dedi üşümüşler paraları yok burada kalıyorlar. Gelin sizi otele götürelim para vermeden otelde kalın falan diyor ama bunları Türkçe söylediği için anlamıyorlar. Biz tercüme ettik dedik sizi burada görmüş acımış ayrıca kaldığınız yer tehlikeli her an tank girebilir ezilirsiniz zaten bu bölgede bütün arazilerde kamp yapmak bu dönem yasaktır. Söylediklerimize No dan başka cevap alamıyoruz. Neyse zorla çadırlarını toplattık arabaya bindirdik ama bunlar titremeye devam ediyorlar. Arkadaşın iş yerine getirdik erkek bozuk bir İngilizce ile bize dedi ki çadırı kurabileceğimiz bir yerde kalmak istiyoruz otelde kalmak istemiyoruz. Bizde bahçeyi gösterdik birde sıcak çay yaptık verdik. Erkek olan şekeri ağzına götürünce bende jeton düştü. ;D Dur dedim yakaladım seni sen nerelisin? Cevap Erzurum. Meğer bunlar üşüdüklerinden değil korkudan titriyorlarmış bunlar bize ne yapacaklar diye. ;D Ayrıca konuştuklarımıza da turist olduğumuzu düşünürlerse korkar bize bir şey yapmazlar mantığıyla cevap vermiyorlarmış. Eğer bu iki arkadaş bu yazıyı okuyorlarsa selam ederim. O gece kendimizi tuttuk ama siz gittikten sonra bir hafta güldük. ;D

Bir diğer anı bir bayan arkadaş ve ben iki ayrı çadırda dağlık bir alanda kamp kurduk. Bu arkadaşın pis bir huyu var bu uzun gecelik denilen (tam olarak adını bilmiyorum bu yatarken giyilen uzun beyaz elbise. Genelde amerikan filmlerinde giyen çok oluyor.) elbiseyi giymeden uyuyamıyor birde elbisesine çadırda kolay bulunsun diye fosforlu şeyler dikmiş. ;D Giyince karanlıkta parıl parıl parlıyor. ;D Gece yatmak için çadırlarımıza geçtik fermuar sesi ile uyandım. Ne oluyor dememe kalmadan baktım eli silahlı sakallı biri bana kimsin diyor. Ömer dedim sen kimsin tanıştık. ;D Neyse çadırın önüne çıktım niye önce bağırmadan çadırı açıyorsun ya bende de silah olsa korkudan seni vursam ne olacak falan dedim adam bağırmış uykuya dalmış duymamışız. Bölgede zehirli yılan çokmuş bunlar bilmez diye bizi uyarmaya gelmiş. Kendiside arkadaşları ile birlikte yukarıda bir yerde define arıyorlarmış. Biz böyle sohbet ederken diğer çadırdaki bayan sesleri duyup uyanmış farkında değiliz. Oh my god! diye bir ses duydum bayan arkadaş yerde. ;D Aynı anda bir de Biss! diye ses duydum sakallı silahlı defineci bay yerde. ;D İki kişi bir anda düştü olayı anlayıp çözemeye çalışıyorum aptal aptal ama hiçbir şey yok. Sonra anladım ki ikisi de bayılmış önce bayanı sonra silahlı sakallı defineci beyi ayılttım bunlara su falan verdim. Bayan birden elinde silah sakalı bir tip görünce korkudan bayılmış ;D tabi kendisi ışıl ışıl ay ışığında parlıyor bir anda ortaya çıkıp birden küçülünce sakallı silahlı defineci bay cin sanmış o da nakavt. ;D Yalnız ilginç bir şey daha var bu bey ayıldığında kaldığı yerden devam etti millah! ;D Bayılanlar ayılınca kaldığı yerden devam ediyormuş. ;D
Şimdi bu iki anının ana fikrileri şu gördüğünüz her şey sizin düşündüğünüz gibi olmaya bilir. İkincisi yılan akrep hayvan insan sel çığ ve bunlara benzer herhangi bir şeyden korkuyorsanız kamp yapmak size göre bir aktivite değil. Kendinizi bu şekilde tehlikeye attığınız gibi silah bulundurmak bıçak gibi şeylerle hayvan ve insan başka canlıların hayatını da tehlikeye atıyorsunuz. Birinci anıdaki arkadaşta silah olmuş olsa ya ilk giden arkadaşı vuracaktı ya da ikinci olarak giden üçümüzü vuracaktı bu korkaklıkla. Dağda gecelikle uyuyan biri az kalsın bizim değerli arkeologlardan ;D birini canından edecekti. Daha kötüsü adam bayılmamış olsa şoktan ikimizi de vurabilirdi. Silah iyi bir şey değildir. Konuşmak her zaman en etkili silahtır.
Ayrıca dikkatinizi çekmeniz gereken bir nokta daha var ki gidip kamp kurduğunuz yerler genel olarak başkalarının da başka amaçlarla kullandığı yerler ise onları maganda olarak görmek yerine kendiniz gibi görmeniz sizi de onları da rahatlatacaktır. Bazı yerleri köyün gençleri mekân yaparlar rahat rahat içip bağırıp çağırmak için oraya giderler hatta bazen kadın bile götürürler. Tam bu iş için geldikleri yerde bir çadır görmek onlar için hiç hoş bir deneyim olmuyor. Aslında olay daha da farklıdır adamların mekânına kamp yapmışsanız girerler. Hiçbir şey yapamazlarsa bir daha oraya gelip ortamlarını bozmamanız için sizi korkutup rahatsız etmeye çalışırlar. Birçoğu ise meraktan çadırın bulunduğu yere gelir. Eğer size gösterilmesini istediğiniz anlayışı onlara gösterirseniz hiçbir sorun çıkmaz. Onlarla sohbet edebilirsiniz içiyorlarsa ikramda bulunabilirsiniz. Biraz sohbet ettiğinizde size çevre hakkında bilmediğiniz bir sürü şey anlatırlar. Rahatsız etmemek içinde kısa bir süre sonra giderler. Unutmayın sizden başka her şey tehlike değil. Siz nasıl başka canlıları (insanlar, bitkiler ve hayvanlar dahil) kendiniz için tehlike ve tehdit olarak görüyorsanız onlar da sizi aynı şekilde görüyorlar. Türkiyede kolay kolay bir bayana tecavüz etmezler o yüzden bu korkuyu içinizden atmanız gerekiyor yanımda bayan var acaba bir şey olur mu diye düşünmek çok yanlış ve gereksiz bir düşüncedir. Cinayet tecavüz sarkıntılık dağda değil şehirde olur. Para verip kadın getirdikleri bir yere yanlışlıkla çadır kurmuşsanız ve yanınızda bayan varsa akıllarına gelecek ilk şey sizinde aynı şeyi yaptığınız olacaktır. Konuşmadan bu fikri onların aklından çıkarmanıza imkân yoktur. Yanınızdaki bayanı gizlemeye çalışmak ise yapılacak en hatalı harekettir hem bu dediğim türden bir bayan olduğu anlamına gelir hemde sizin onlardan kortuğunuzu bağıra bağıra söylemeniz ile aynı şeydir. Hele bir de dayı dayı giderseniz üzerlerine tam düşündükleri şeyi yapıyorsunuz fikri oluşur. Yapmaya niyetleri olmayan şeyi onlara zorla siz yaptırmış olursunuz. ;D
Bu güne kadar hiçbir kampta yanımda bayan varken sorun yaşamadım. Ufak yanlış anlamalar oldu ama birkaç kelimeden sonra özür dilendi dost olundu sohbet edildi. Hatta bir keresinde yaşanan bu tip olaydan sonra aynı yere ikinci gidişimde benim geldiğimi görmüş eleman bir şişe şarap alıp getirdi tekrar özür diledi. Dünyanın en sıcakkanlı insanlarının yaşadığı ülkede yaşıyoruz çadırınızın yanına birkaç kişinin gelmesi sizi hiçbir zaman rahatsız etmesin. Kötü niyetli birileri ile karşılaşırsam ne tür tedbir alabilirim? Diye soruyorsanız cevabı hiç bir tedbir sizi kötü niyetli birinden kurtarmaz. Ayrıca kötü niyetli biri gürültü yapıp ben geliyorum diyerek gelmez. Tüfek değil tankla bile gitseniz adamın niyeti kötüyse bayan olmasına gerek yok erkeğe bile tecavüz eder durdurulamaz. Bu tip insanlarla kampta karşılaşmanızın ihtimali evinizde karşılaşmanızdan daha düşüktür. Bu sorular aklınıza takılıyorsa ve silemiyorsanız kampa gitmeyin ya kamping türü yerlere gidin ya da başka bir hobi bulun. Kamp demek huzur demektir. Huzursuz bir şekilde avcı gelir mi maganda olur mu yılan bulunur mu kurt gelir mi sorular ile çadırı kuran sabaha kadar uyuyamaz. Her çıtırtıda yanında ki silaha ve ya bıçağa sarılır. Kampa dağa giden bir kişi bu gidişinin bir dönüşü olmadığı ihtimalini bilerek gider. Gittiğiniz yerde ölme ihtimaliniz her zaman vardır.
Adamın biri bir denizciye sormuş babanız nerde öldü? Gemisi battı. Dedeniz? O da gemiden denize düştü boğuldu. Onun babası? Oda gemide hastalandı öldü. Yahu demiş sen gemiye binmeye korkmuyor musun?
Denizci adama sormuş senin baban nerde öldü? Yatakta Deden? O da yatakta. Onun babası? O da yatakta öldü. Peki demiş sen yatağa girmeye korkmuyor musun?
Biraz düşünün bakalım en çok tehlike nerde var?
Olayları daha iyimser düşünün. Örneğin yukarda arkadaşın yazdığı havaya ateş eden avcılar benim kamp yaptığım yerde olmuş olsa benim aklıma gelecek ilk şey yabani hayvan gördüler kamp yerine girip tehlike oluşturmasın diye ateş edip yönünü değiştiriyorlar olur. İkinci şey ise kendi aralarında haberleşme amaçlı yapıyorlar olur. üçüncü ihtimal kampa bekçilik yapan arkadaşları ile ava katılamadığı için onlar avlanırken havaya ateş edip deşarj oluyor olur. Başka da bir şey gelmez aklıma rahatsızda olmam adamlara maganda demem hatta kampın yakınındaysa yanlızlık çekmesin diye gider sohbet ederim yemeğe davet ederim. Yaşadığınız olaylar bu kadar basittir bence kimsenin yaptıklarında kötü niyet aramayın iyimser ve mutlu olun. Korkak olmayın.
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

Ömer Bey,
Yazınız gerçekten çok açıklayıcı olmuş. Uzun süre kamp yapmış biri olarak düşüncelerinize katılıyorum. Benzer şeyler benimde başıma geldi. Tek başıma kampa gittiğim bir yerde avcılar beni terörist sanıp benden korkmuşlar. Ben onları görüp yanlarına gittiğimde onlar benden benim onlardan korktuğumdan daha fazla korkuyordu. Sonra konuştuk tanıştık ve bana bir sürü ikramda bulundular. O insanları gittiğiniz bölgedeki doğanın bir parçası olarak görmek lazım. Onların doğal alanlarına tecavüz eden bizleriz.
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

Ben son yazılanlarda bir çok doğru bulunsa da, bütününe katılamıyorum.

Yanınızda bayan varsa, alkol almış ve hatta almakta olan, eğitim seviyesi düşük bireylerden oluşmuş bir kalabalıktan çekinmeliyiz. Hatta kötü durumlara karşı hazırlıuklı olmalıyız. Böyle kişiler sürü psikolojisi ile ve alkolün de atkisi ile kendilerinin dahi inanamayacakları şeyler yapabilirler. Ne yazık ki dünyamız pembe değil. Yanımızdaki bayan da riske atılabilir bir eşya değil.

İyi niyetli kişiler kendilerini uzaktan duyurarak, geliş amaçlarını güzel bir dille ortaya koyarak ve onay alarak yaklaşırlar. Aslında onlar da bu şekilde davrandıktan sonra, kampçının da iyi niyetli olduğunu ortaya koyan cevabını bekleyip ikna olduktan sonra yaklaşmalılar kendi güvenlikleri için. Bunun dışındaki yaklaşımlar ön yargılı olarak iyi niyetli olarak algılanacaklarına, ön yargılı olarak potansiyel kötü niyetli olarak algılanmalıdır kanatindeyim.

Selamlar,
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

27 yıldır Türkiyenin hemen hemen her yerinde kamp yaptım, yazdıklarınıza benzer bir olay yaşamadım, etrafta insanların olduğu zamanlar da oldu, merak edenler de ama her seferinde iletişime geçtim, sıcak merhabalar ve kibirsiz davranışlar genellikle sizi kabulle sonuçlanıyor. Sonuçta doğaya giderken temel olarak yanındaki bayan arkadaştan ötürü endişe durumu varsa çözüm çok da zor görünmüyor ???
 



Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

güvenlik anlamında ateşli silah bulundurmak bence gerksis hatalara yol acar siz en iyisi kamp alanınızı güvenli yerlerde secin dogada gezen avcı dan zarar gelmez genelde yöre halkları sadece size meraktan yaklaşır kamp atacagınız bölgenin halkıyla iletişime gecin ve tafsiye alın
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

Doğada da insandan çekinmek zorunda kalmak ne tuhaf..
Bu tip insanların ulaşmaya uğraşmayacakları yerlerde bulunmak en iyi korunma yöntemidir sanırım.
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

omeronay' Alıntı:
Konuya girmeden önce ilginç anı anlatayım.
Yıllar önce arkadaşın iş yerinde gece sohbet ediyoruz. Gece saat bir iki gibiydi bir arkadaş geldi. Arazide şahin arabasıyla geçerken bir çadır gördüğünü yanlarına gidip uyardığını fakat turist olduklarından sorunu anlatamadığını söyledi. Sorun şuydu bu arkadaşlar çadırlarını gece tankların girdiği bir araziye kurmuşlardı. Ezilmeleri an meselesi. Hemen arkadaşın şahin arabasına bindik çadırın olduğu yere gittik. Sesleniyoruz ses veren yok. Bildiğimiz dillerin hepsini denedik anlamıyorlar diye ama nafile. Bu dillerin toplamı yaklaşık 10 ayrı dil oluyor yanlış anlamayın Avrupa ve Asya dillerinin çoğunu kullandık anlasınlar diye. Sonunda İngilizceyi ortak dil olarak kabul edip çadırı açacağımızı söyledik. Çadırda bir bayan bir erkek içerde birbirlerine sarılmış zangır zangır titriyorlar. Bizi çağıran arkadaş acıdı yazık ya dedi üşümüşler paraları yok burada kalıyorlar. Gelin sizi otele götürelim para vermeden otelde kalın falan diyor ama bunları Türkçe söylediği için anlamıyorlar. Biz tercüme ettik dedik sizi burada görmüş acımış ayrıca kaldığınız yer tehlikeli her an tank girebilir ezilirsiniz zaten bu bölgede bütün arazilerde kamp yapmak bu dönem yasaktır. Söylediklerimize No dan başka cevap alamıyoruz. Neyse zorla çadırlarını toplattık arabaya bindirdik ama bunlar titremeye devam ediyorlar. Arkadaşın iş yerine getirdik erkek bozuk bir İngilizce ile bize dedi ki çadırı kurabileceğimiz bir yerde kalmak istiyoruz otelde kalmak istemiyoruz. Bizde bahçeyi gösterdik birde sıcak çay yaptık verdik. Erkek olan şekeri ağzına götürünce bende jeton düştü. ;D Dur dedim yakaladım seni sen nerelisin? Cevap Erzurum. Meğer bunlar üşüdüklerinden değil korkudan titriyorlarmış bunlar bize ne yapacaklar diye. ;D Ayrıca konuştuklarımıza da turist olduğumuzu düşünürlerse korkar bize bir şey yapmazlar mantığıyla cevap vermiyorlarmış. Eğer bu iki arkadaş bu yazıyı okuyorlarsa selam ederim. O gece kendimizi tuttuk ama siz gittikten sonra bir hafta güldük. ;D

Bir diğer anı bir bayan arkadaş ve ben iki ayrı çadırda dağlık bir alanda kamp kurduk. Bu arkadaşın pis bir huyu var bu uzun gecelik denilen (tam olarak adını bilmiyorum bu yatarken giyilen uzun beyaz elbise. Genelde amerikan filmlerinde giyen çok oluyor.) elbiseyi giymeden uyuyamıyor birde elbisesine çadırda kolay bulunsun diye fosforlu şeyler dikmiş. ;D Giyince karanlıkta parıl parıl parlıyor. ;D Gece yatmak için çadırlarımıza geçtik fermuar sesi ile uyandım. Ne oluyor dememe kalmadan baktım eli silahlı sakallı biri bana kimsin diyor. Ömer dedim sen kimsin tanıştık. ;D Neyse çadırın önüne çıktım niye önce bağırmadan çadırı açıyorsun ya bende de silah olsa korkudan seni vursam ne olacak falan dedim adam bağırmış uykuya dalmış duymamışız. Bölgede zehirli yılan çokmuş bunlar bilmez diye bizi uyarmaya gelmiş. Kendiside arkadaşları ile birlikte yukarıda bir yerde define arıyorlarmış. Biz böyle sohbet ederken diğer çadırdaki bayan sesleri duyup uyanmış farkında değiliz. Oh my god! diye bir ses duydum bayan arkadaş yerde. ;D Aynı anda bir de Biss! diye ses duydum sakallı silahlı defineci bay yerde. ;D İki kişi bir anda düştü olayı anlayıp çözemeye çalışıyorum aptal aptal ama hiçbir şey yok. Sonra anladım ki ikisi de bayılmış önce bayanı sonra silahlı sakallı defineci beyi ayılttım bunlara su falan verdim. Bayan birden elinde silah sakalı bir tip görünce korkudan bayılmış ;D tabi kendisi ışıl ışıl ay ışığında parlıyor bir anda ortaya çıkıp birden küçülünce sakallı silahlı defineci bay cin sanmış o da nakavt. ;D Yalnız ilginç bir şey daha var bu bey ayıldığında kaldığı yerden devam etti millah! ;D Bayılanlar ayılınca kaldığı yerden devam ediyormuş. ;D
Şimdi bu iki anının ana fikrileri şu gördüğünüz her şey sizin düşündüğünüz gibi olmaya bilir. İkincisi yılan akrep hayvan insan sel çığ ve bunlara benzer herhangi bir şeyden korkuyorsanız kamp yapmak size göre bir aktivite değil. Kendinizi bu şekilde tehlikeye attığınız gibi silah bulundurmak bıçak gibi şeylerle hayvan ve insan başka canlıların hayatını da tehlikeye atıyorsunuz. Birinci anıdaki arkadaşta silah olmuş olsa ya ilk giden arkadaşı vuracaktı ya da ikinci olarak giden üçümüzü vuracaktı bu korkaklıkla. Dağda gecelikle uyuyan biri az kalsın bizim değerli arkeologlardan ;D birini canından edecekti. Daha kötüsü adam bayılmamış olsa şoktan ikimizi de vurabilirdi. Silah iyi bir şey değildir. Konuşmak her zaman en etkili silahtır.
Ayrıca dikkatinizi çekmeniz gereken bir nokta daha var ki gidip kamp kurduğunuz yerler genel olarak başkalarının da başka amaçlarla kullandığı yerler ise onları maganda olarak görmek yerine kendiniz gibi görmeniz sizi de onları da rahatlatacaktır. Bazı yerleri köyün gençleri mekân yaparlar rahat rahat içip bağırıp çağırmak için oraya giderler hatta bazen kadın bile götürürler. Tam bu iş için geldikleri yerde bir çadır görmek onlar için hiç hoş bir deneyim olmuyor. Aslında olay daha da farklıdır adamların mekânına kamp yapmışsanız girerler. Hiçbir şey yapamazlarsa bir daha oraya gelip ortamlarını bozmamanız için sizi korkutup rahatsız etmeye çalışırlar. Birçoğu ise meraktan çadırın bulunduğu yere gelir. Eğer size gösterilmesini istediğiniz anlayışı onlara gösterirseniz hiçbir sorun çıkmaz. Onlarla sohbet edebilirsiniz içiyorlarsa ikramda bulunabilirsiniz. Biraz sohbet ettiğinizde size çevre hakkında bilmediğiniz bir sürü şey anlatırlar. Rahatsız etmemek içinde kısa bir süre sonra giderler. Unutmayın sizden başka her şey tehlike değil. Siz nasıl başka canlıları (insanlar, bitkiler ve hayvanlar dahil) kendiniz için tehlike ve tehdit olarak görüyorsanız onlar da sizi aynı şekilde görüyorlar. Türkiyede kolay kolay bir bayana tecavüz etmezler o yüzden bu korkuyu içinizden atmanız gerekiyor yanımda bayan var acaba bir şey olur mu diye düşünmek çok yanlış ve gereksiz bir düşüncedir. Cinayet tecavüz sarkıntılık dağda değil şehirde olur. Para verip kadın getirdikleri bir yere yanlışlıkla çadır kurmuşsanız ve yanınızda bayan varsa akıllarına gelecek ilk şey sizinde aynı şeyi yaptığınız olacaktır. Konuşmadan bu fikri onların aklından çıkarmanıza imkân yoktur. Yanınızdaki bayanı gizlemeye çalışmak ise yapılacak en hatalı harekettir hem bu dediğim türden bir bayan olduğu anlamına gelir hemde sizin onlardan kortuğunuzu bağıra bağıra söylemeniz ile aynı şeydir. Hele bir de dayı dayı giderseniz üzerlerine tam düşündükleri şeyi yapıyorsunuz fikri oluşur. Yapmaya niyetleri olmayan şeyi onlara zorla siz yaptırmış olursunuz. ;D
Bu güne kadar hiçbir kampta yanımda bayan varken sorun yaşamadım. Ufak yanlış anlamalar oldu ama birkaç kelimeden sonra özür dilendi dost olundu sohbet edildi. Hatta bir keresinde yaşanan bu tip olaydan sonra aynı yere ikinci gidişimde benim geldiğimi görmüş eleman bir şişe şarap alıp getirdi tekrar özür diledi. Dünyanın en sıcakkanlı insanlarının yaşadığı ülkede yaşıyoruz çadırınızın yanına birkaç kişinin gelmesi sizi hiçbir zaman rahatsız etmesin. Kötü niyetli birileri ile karşılaşırsam ne tür tedbir alabilirim? Diye soruyorsanız cevabı hiç bir tedbir sizi kötü niyetli birinden kurtarmaz. Ayrıca kötü niyetli biri gürültü yapıp ben geliyorum diyerek gelmez. Tüfek değil tankla bile gitseniz adamın niyeti kötüyse bayan olmasına gerek yok erkeğe bile tecavüz eder durdurulamaz. Bu tip insanlarla kampta karşılaşmanızın ihtimali evinizde karşılaşmanızdan daha düşüktür. Bu sorular aklınıza takılıyorsa ve silemiyorsanız kampa gitmeyin ya kamping türü yerlere gidin ya da başka bir hobi bulun. Kamp demek huzur demektir. Huzursuz bir şekilde avcı gelir mi maganda olur mu yılan bulunur mu kurt gelir mi sorular ile çadırı kuran sabaha kadar uyuyamaz. Her çıtırtıda yanında ki silaha ve ya bıçağa sarılır. Kampa dağa giden bir kişi bu gidişinin bir dönüşü olmadığı ihtimalini bilerek gider. Gittiğiniz yerde ölme ihtimaliniz her zaman vardır.
Adamın biri bir denizciye sormuş babanız nerde öldü? Gemisi battı. Dedeniz? O da gemiden denize düştü boğuldu. Onun babası? Oda gemide hastalandı öldü. Yahu demiş sen gemiye binmeye korkmuyor musun?
Denizci adama sormuş senin baban nerde öldü? Yatakta Deden? O da yatakta. Onun babası? O da yatakta öldü. Peki demiş sen yatağa girmeye korkmuyor musun?
Biraz düşünün bakalım en çok tehlike nerde var?
Olayları daha iyimser düşünün. Örneğin yukarda arkadaşın yazdığı havaya ateş eden avcılar benim kamp yaptığım yerde olmuş olsa benim aklıma gelecek ilk şey yabani hayvan gördüler kamp yerine girip tehlike oluşturmasın diye ateş edip yönünü değiştiriyorlar olur. İkinci şey ise kendi aralarında haberleşme amaçlı yapıyorlar olur. üçüncü ihtimal kampa bekçilik yapan arkadaşları ile ava katılamadığı için onlar avlanırken havaya ateş edip deşarj oluyor olur. Başka da bir şey gelmez aklıma rahatsızda olmam adamlara maganda demem hatta kampın yakınındaysa yanlızlık çekmesin diye gider sohbet ederim yemeğe davet ederim. Yaşadığınız olaylar bu kadar basittir bence kimsenin yaptıklarında kötü niyet aramayın iyimser ve mutlu olun. Korkak olmayın.

abi hikayelere 15 dk güldüm bidaha böle şeler yazmayın karnım acıdı yemin ediyorum ya :D :D :D
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

Merhaba müsadenizle bende birkaç şey söylemek isterim.

Ömerbeyin mesajının sonunda olayın ana hattı çok güzel ifade edilmiş.

Kamp yapmaya giden kişiler kimseye sormadan,araştırmadan incelemeden yallah diye dağa,ormana çıkmıyorki elbette bunun bir planlama safhası soruşturma safhası var.Kamp kuracağınız yeri değilse bile en azından o bölgeyi az çok sormuş araştırmışsınızdır.Yani bölge hakkında bilginiz varsa nelerle karşılaşabileceğinizide önceden kestirebilirsiniz.

Yorum yapan arkadaşların çoğunda sakın yanlış anlaşılmasın ama bir bencillik sezinledim.

Kalkıyor şehirden köye ormana geliyorsunuz,o civarda doğan ,yaşayan ve rutin olarak belkide sürekli oralara gelen insanlara maganda yada sapık gözü ile bakıyorsunuz.Hele hele Amerikan filimlerininde oldukça etkisinde kalmış olsanız gerek dağda,ormanda,kamp yerinde illa bir tecavüzcü profili çizmeye çalışıyorsunuz.

Böyle yaparak kendinizi şartlandırırsanız yapacağınız gezininde tadını çıkaramazsınız.

Herşeyden korkan herşeye şüpheyle bakan insan ise elinde değil tabanca-tüfek bazuka olsa gene korkar.

Kamp yapmaya gittiğiniz yeri sahiplenmeye çalışmanız,biraz mahremiyet ve yanlızlık beklemeniz anlaşılır şey.Ama bu beklentinizi mantık dahilinde düşünmekte çok önemli.İnsanların sürekli geldiği,geleceği bir yere gidiyorsanız gelen giden olmasınada şaşırmamanız gerekir.

Yoksa taa ormanın içine dibine sapa ve tenha yollarda bir yere kamp kurdunuz,sizi kim bulacak kim arayacak? Yani öyle sapa bir yere gelen insanda gezmeye çıkmıştır en fazla.

İnşallah kimseyi kırmadan derdimi anlatabilmişimdir.

Ormana giren,dağa çıkan vs herkesi eli uçkurunda tecavüz edecek birilerini arayan insanlar olarak görmemek gerekiyor.Kimse çıkıpta "yav ben şöle bi ormanı dolaşayım tecavüz edecek birilerini bulurum belki" demez.

Anlatılan bazı örnekleride okudum ve bazılarınada çok güldüm.Bunlarda haklı olarak yaşayan kişilerin kendi bakış açılarına göre anlattıkları olaylar.Aslında bu olayları birde diğer taraftan dinlemek lazım:smiley: bakalım neler söyleyecekler.Belki onlarda farklı düşünmüyorlardır.

Örneğin bir arkadaşımız magandalardan rahatsız olduğunu,onları korkutmak için boş şişelere ateş ettiğini söylüyorken bir diğer arkadaşta magandaların sağa sola ateş ettiğini söylüyor:smiley:

Belki bu iki kişi aynıydı? yani ikiside bu olayın karşı taraflarındaki kişilerdi? kim bilir? :smiley:

Tabi bu soruları sorarken örnekleme babında sorduğumuda anlamışsınızdır.

Saygılar.
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

evet farklı bakış açıları güzel yazılardı.

Bencede eğer doğaya çıkacaksanız zahmet edip biraz yürüyün genelde araçla gidilmeyecek yerlere gidin ama o çevrede yaşayan insanlardan kesinlikle tavsiye alın. Yemek getiren bile oluyor sağolsunlar. :smiley:
 



Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

Dağlarda yaşayan bir sürü ayı var biliyorsunuz, inşallah yalnış anlaşılmaz. Onlar bile durup dururken kimseye saldırmıyor, hatta insanla karşılaştıklarında ilk yön değiştiren oluyorlar. Kendimizce tedbirlerimizi alıcaz tabiki ama karşılaştığımız hiç kimseye potansiyel saldırgan gözüyle bakmaya gerek yok. Olası bir diyalog sonucu yaşanacak tatsızlıklarda ise magandalığın hangi tarafta olduğu başlı başına bir forum konusu olur.
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

herzaman olabileceklerin en kötüsünü düşünüp ona göre tedbir alınmalı....
belaya bulastıktan sonra ah vah diyip boşyere dövünmektense başta belayı safdışı etmek için uğraşılmalı bence.
Bir laf vardır çok severim '' Benim anam ağlayacağına onun anası ağlasın''
ben gerekli onlemimi alayımda maganda kıro ayı her neyse gelen gelsin başını one eğip gitsin kendim ve yanımdakiler guvende olsunda dağ başında gerisi umrumda değil 2 maganda için neden kendi keyfimden vazgeceyim ben oraya gitmek için 2 gun doğayla iç içe olmak için vakit ve nakit harcıyorum kimsede kusura bakmasın 2 maganda gelıp keyfimi bozamaz gerekiyorsa odunlada doverim silahlada ateş ederim buyursun gelsinler ormandayız madem orman kanunları gecerlı olur....
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

15 senedir avlanırım.Bunun yanında gece kamplarınıda cok severim.Sunu açıkca belirteyimki gece tüfek avı olmaz yasaktır.Av sabah gun doğumu ile başlar gece gün batımı ile biter.Bunun dışında tüfek kılıfında ve boş durmak zorundadır.Bunu uygulamak her avcının ,gerçek avcının görevidir.

Ava gitmişsiniz cumartesi pazar av açık ,serbest.Cumartesi avlanmışsın kampını atmışşın pazar tekrar hobine devam etmişsin.Hiç bir avcı ,şöyle diyelim art niyetli olmayan avcı silahını gece kılıfından çıkartmaz.

Gece avlanan avcı avcı değildir zaten kalleştir bence.Avın sportif yönü kalmamıştır.Çaesizlik içerisndeki av hayvanına kaçma kurtulma şansı vermeden yapılan kalleşliğe dönmüştür olay.

Anacak balık avcılığını bundan ayırmak gerekir.Balık avcılığını gece saatlerinde yapılmasına engelleme yoktur.Balığa giden avcıda da tüfek niye olsun.Tabanca olabilir . yakında kızlı erkekli kamp tutan kapcılara tabanca ile baskına gidecek!

Ama malesef bunlar olabiliryor.Olan olaylara karışanların ise ben idda ediyorum ki avcı olduklarını zannetmiyorum.

Tavsiyem şu gittiğiniz bölgenin adını varsa kordinat kayıtlarını en yakınınıza hatta oraya en yakın kolluk güçlerine (jandarma,polis,orman muhafaza) bildirin.
telefon kapsama alanı dışarısında kamp kurmayın.
amaotor telsizcilik sınavı sonuncunda amotor telsizci olup yanınınzda uhf/vhf el telsizi taşıyın direk jandarma ile irtibat kurabilirsiniz.

En son çare olarak karşınızdakini size zarar vereceği mutlakiyet kazanmış ise,yüzügünüzde zehir taşıyın:smiley:tabiki laife....
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

cenkcc' Alıntı:
Ama maganda konusuna gelince haklısınız derım ufak bir olay geldı başıma 2002 senesinin eylul ayında ankara kesikköprü barajına tekne ve çadırımla kız arkadasım ve kopeğimle hem balık tutmak hemde hafta sonunu geçirmek için kamp kurmaya gittik cuma gecesi çok rahattık kımse gelmedi cumartesi gecesi saat 01 sularında yıldızları seyrederken iğrenç bir muzik sesiyle kırmızı bir şahin geldi kamp ateşimizin belkide 30 mt yakınına 3 tane maganda indi ellerinde biralar başladılar gobek atmaya köpek huysuzlandı hırlamaya başladı.Ben rahatsız oldum kızarkadaşım benden beter derken küfürler havada ucusmaya başladı gittim yanlarına ikaz ettim bayan var dedim ama nafıle iyice abarttılar derken telefon çaldı arayan kız arkadasımdı ben telefona gelırken baktım toparlanıyor dedım dur dağdan gelip bagdakını kovuyorlar yok öyle madem magandalıksa ben daha kralını yaparım dedim arabaya gittim arazıye kampa gıdeceksem ve yanımda bir bayan varsa muhakkak tufeğimi yanıma alırım ne olur ne olmaz ki iyikide öyle yapmısım.....
Tufeğimin kılıfını açtım normalde hep takılı olan takozu çıkartıp fişek yatağını 4 fişek alacak hale getirdim 1 tanede namluya surdum ve iki bira şişesini alıp golun kenarına ayısıgının yakamozu altına koydum 15 20 adım geri geldim ve bastım benellinin tetiğine 5 fişek patladı ard arda şişeler kırılmadı ama çünku yarın ordan göle girecektim hem çevreyi hemde kendimi düşundüğumden şişeleri kırmamıstım derken kendı kendıme soylenıp 2.fişeği tufeğe koyarken kırmızı şahin çoktan çalışmıştı bile tekrar fişekleri boşaltırken şahinin stoplarını 100 mtreden görüyordum..
Bu tür insanlarla aynı ülkede yaşadığım için utanç duyuyorum. Yazıklar olsun böyle terbiyeden, ahlaktan yoksun, seviyesiz, görgüsüz, kıro insanlara.
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

farklı açılarıyla güzel bir paylaşımm olmuşş..ellerinizee sağlıkk ::smiley:
 



Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

Merhabalar Dostlar,

Konuyu hiç yaşamadım ama böyle bir sorun için neler yapılabilir'e fikir maksadıyla okuyorum.. Bu tür haberler'e genellikle medya da rastlayabiliyoruz.. Korkumuzu ateşleyen de bu olmalı sanırım... Karakteristik olarak bu olayı yaşatabilenler zaten düşünce yapısını kaybetmek için, ezikliklerini giderebilmek için bu yöntemlere baş vuruyorlar.. Genelliklede cesaret için alkol ve diğer yöntemleri tercih ediyorlar..

Sonuçta huzur için gidilecek bir ortam her an biri gelecek korkusu ile huzursuzbir ortama dönüşebilir...yanınızda bulunacak silah yada silahımsı şeyler belkide yaşamınızın geri kalan bölümü için sizlere kara bir sayfa açabilir..
Bu tür hareket sergileyenler, zaten toplumda insan'i özellikler taşımayan bireyler oldukları için insana özel mantık ve düşünce taşımazlar..onlara sergiliyeceğiniz insani yaklaşımı korktuğunuz yönünde algılayacak sert çıkmanızdada aşağılandığına kanaat getirip saldırı pozisyonu alacaktır..Zaten bu yaratıklar sürü halinde gezeceklerinden..veyahutta telefon ile sürüyü çağıracağından,kabusunuz başlıyor demektir...

Bu yaratıklar topluma katılamadıkları için zaten bu davranışları sergilerler..ve sürü psikoloji'si ile hareket ederler... O yüzden, alınabilecek tedbirlerin o anda gelişebileceği kanaatindeyim...
ama bence en etkili tedbir sayın'lunaworks' arkadaşın önerdiği dir....
Eski bir söz gibi.... İte dalaşmaktansa çalıyı dolaşmak daha hayırlıdır....

Kamp yapılacak alanın seçimi çok önemlidir....
Emin bir kamp yada uyku için sağlanması gereken hususlar,Doğanın şartlarına göre olmalıdır....Doğanın kanunlarına uyum, yaşama için önemlidir...
Bir Psikolog edası ile ukalalık etmek istemiyorum.. çünki değilim... ama doğada yaşamı dolu dolu yaşayan biriyim..Bir Hafta sonu macerası değil benimki..Yada yeni merak sardığım bir duygu...
Kanaatimce ben, böyle bir olayla karşılaşmamak için, ulaşımı zor,bu yaratıkların tercih etmeyeceği yerleri tercih ederdim, ayrıca insanların geçiş güzergahında olmamalı..ve mantıki olarak yukarıda arkadaşın belirttiği gibi Polis, Jandarma Karakolun dan geçerli bir telefon numarası temin ederdim..
Konu insani gözüken yaratıklar olduğu için lafı fazla uzatmayayım ama normalde alınması gereken okadar çok tedbir olmalı ki....Yada en tedbirlisi özel kamp alanlarında gecelemek....
Allah kimseyi böyle bir durumda bırakmasın....
Kamp yeri herşeyden emin olunan bölge demektir..Sürprizlere kapalı olmalıdır...Seçim önemlidir.. Doğada yaşam ile Şehirdeki yaşam tamamen farklıdır..Bayan arkadaşın gecelik ile çadırda konaklaması..ancak fantazisi olabilir...Alpler'in her iki yanında Avustuya ve italya kesimlerinde rahatlıkla konaklıyacağım alanlar mevcuttur.. alacağım tedbirler daha ziyade Tabiyat ile ilgilidir...ama aynı tür konuların İtalyanın güneyinde, Sicilyada'da olduğunu ve hatta daha vahşi olayların,komşumuz Bulgaristanda'da yaşandığını duyuyorum.... Kalınacak bölgelere göre tedbirler geliştirilmeli bu tedbirler faktör olarak ilave edilmeli...Apaçık maceralar da her türlü riks vardır..Eğer imkan varsa rehberler aracılığı ile yapılan turlar tercih edilmeli..
Zor bir konu.. ne diyelim.. Kendimizi geliştirmekten başka çare yok...
Hepinizi tekrar selamlıyorum..
Sağlık ve huzur dolu nice kamplar diliyorum..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,624
Mesajlar
1,521,252
Kayıtlı Üye Sayımız
172,270
Kaydolan Son Üyemiz
Engin paslı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst