Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan osmanbuddha Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 200
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 70,292
Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

the north face' Alıntı:
Hadi siz yine sağlam güvenliklisiniz araba içi zaten başlı başına güven silah sakat geliyor bana zaten yaşım 19 silah falan olmaz. Ben dediğim gibi atıp çadırı uyuyorum ama şöyle bir sorun var ben bu konuyu okuduktan sonra bir daha tek kamp yapabileceğimi sanmıyorum :D

siz yine kamplarınıza devam edin the north face, bende sizin gibi yapıyorum. bu güne kadar da bi terslik yaşamadım, yaşayacağımıda sanmıyorum. sadece bir tavsiye kamp artacağınız yere varmadan önce varsa bir karakol falan bir uğrayıp hal hatır sorun telefon numarası isteyin ve gideceğiniz bölgeyi söyleyin. en azından gece asker-polis tarafından rahatsız edilmezsiniz.
 

Etiketler
Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

abolgi' Alıntı:
siz yine kamplarınıza devam edin the north face, bende sizin gibi yapıyorum. bu güne kadar da bi terslik yaşamadım, yaşayacağımıda sanmıyorum. sadece bir tavsiye kamp artacağınız yere varmadan önce varsa bir karakol falan bir uğrayıp hal hatır sorun telefon numarası isteyin ve gideceğiniz bölgeyi söyleyin. en azından gece asker-polis tarafından rahatsız edilmezsiniz.

Söylüyorum jandarmaya mutlak ama harbi bir güvenlik konusu açılmış malum 10 sayfa yazılanlardan dolayı kendimi tüfek bakarken bulucam :D
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

Bu sitede kıtalar arası, tek başına araba ile binlerce km lik gezi yapan üyelerimiz var, gidiyorlar arabın çöllerinde yada tır,kamyon parkında çadır kuruyor yatıp uyuyorlar. Hiçbir şikayetleri yok, ama gelin görün bizim vatandaşlarımız nerden buluyorlarsa özellikle belalı biryerler arayıp buluyor, çadırnıı oraya kuruyor yetmedi, ailesini, kız arkadaşını vs. de oraya getiriveriyor! Yani artık ne kadar inandırıcılığı kaldı ise.

Birkaç münferit olay olmuştur,olabilir. Mahalli insanların akşamları demlendiği yerlerde ailece konaklamaya kalkarsanız rahatsızlık olabilir. Ama her piknikte testereli adam gelecek bizi kesecek korkusuda olmazki. Çadırınızı kimsenin görmediği bir yere kurarsanız sizi kim görecek bulacak?

Yani bu başlığı okuyup tedirgin olan arkadaşlaradır sözüm, rahat olun.
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

concrete' Alıntı:
Arkadaşlar,

Bu tür insana benzer yaratıklar genelde küçük sürüler halinde dolaşırlar. Tek başlarına olduklarında korkaktırlar ve hemen hemen hiç saldırdıkları görülmez. Ancak sürü halindelerken oldukça tehlikelidirler. Kendinizi koruyacak bir alet çıkardığınızda muhtemelen hiç biri öne atlayıp kendini feda etmeyecektir. Ancak olurda kazayla kontrolü kaybederseniz ya da birini yaralarsanız, diğerlerinin elinden kurtulmanız mucize olur.
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?


Şok cihazı iki ayaklılarda iş görebilir.
Hatta belki dört ayaklılar da bile.
Biber gazı da, belki.


Bir kurt kadar bile mantıklı sebebi olmayan insansıların cezası biraz acı olmamalı ama neyse, biz insanız neticede.
 



Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?




Ali'den, Veli'den korkuluyorsa zaten kampa falan kimse çıkmasın arkadaşlar. Tedirgin yatacaksanız zaten kampında pek bir anlamı kalmıyor. Zaten kişisel güvenlik için (yılan sokması, bacak el kırma vb) kamp zaten tek kişilik yapılmaz. İki üç kişininde başka insanlardan korkmasını açıkça anlayamadım. Kamp görünür yerde yapılır, ateşiniz görünmelidir. Mazallah etrafta acemi avcı (bohçacı derler) olur, sizde korkudan kamuflaj yapayım derken sesin geldiği yere adam görmeden, yabani hayvan zannıyla (domuz, ayı vb) ateş edebilir. Bu güvenlik önlemlerinin faydası yoktur insana karşı, boş yani... tartışmak bile anlamsız.
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

En büyük sorun bu gerçekten.

Öncelikle belli kurallara uymak gerekiyor, aklıma gelenleri sıralayayım.

1- Ha deyince yardım alamayacağınız yerlerde kamp düşünüyorsanız yeni tanıştığınız kişilerle veya kız arkadaşınızla maceraya girişmeyin. Deneyimli arkadaşlara veya ve sinirleri çelik gibi sağlam bir lidere ihtiyacınız var bu tip yerler için.

2- Magandaların olabileceği yerlerde giyim-kuşam, tip ve vücut dili konusu çok önemli. Komşusunu balkonda sabahlıkla gördü diye evine zorla girip tecavüz eden bir adam mahkemede “öyle giyinince aranıyor sandım” diye ifade veriyorsa düşünün artık kız arkadaşınızla birlikte kamp yaparken karşınıza çıkarsa ne olur? Bu yüzden giyim çok önemli.
Karşınızdakinden korkmadığınızı belli edecek kadar soğukkanlı, ona meydan okumayacak kadar “efendi” olmalısınız. Onlar kalabalık, siz yalnızsanız Manitunuza kavuştunuz demektir zaten.

3- Ekip halinde gidiyorsanız kesinlikle bir lider seçmeniz lazım, bunun niteliklerini anlatmaya gerek yok, adı üstünde LİDER.

4- Kamp yerini kararlaştırdığınızda yakınlarınıza yerini kesin olarak söyleyin, kamp yerindeki en yakın jandarma karakoluna uğrayarak bilgi verin, telefonlarını alın. Koordinatları belirleyecek bir GPS alıcısının olmasında büyük yarar var sakın GSM şebekesinin kestirmesine güvenmeyin. Eğer 1 veya 2 GSM baz istasyonu kapsama alnı içerisindeysiniz yerinizi tam olarak saptanması çok çok uzun zaman alacaktır buna vaktiniz olmayabilir.

5- Ekibiniz en az 3 kişi olmalı, mümkünse 5-6 kişilik, görev bilincine sahip sağlam arkadaşlarınızla ücra yerlerde kamp yapmalısınız.

6- Gece huzurlu olmak istiyorsanız kamp alanı etrafında “tuzaklama” teşkilatı kurabilirsiniz. Bunun için yeterli uzunlukta kalın misina, 5-10 adet ufak çıngıraklı zil ve yeterli sayıda mandal yeterlidir. Misina ile çadırlardan 10-15 metre uzaklıkta bir mesafeye, yerden yaklaşık 20cm yükseklikte kamp alanını çevreleyen bir daire oluşturun. Misinanın üzerine belli aralıklarla mandal yardımıyla zilleri sabitleyin. Davetsiz misafir yaklaştığında göremediği bu misinaya takılacak ve zillerin ses çıkarmasına sebep olacaktır.

7- Çevrenizde samimi olmadığınız kamp misafirleri varsa “işaret” kodu ile dost düşman ayrımı yapabilirsiniz. Ben böyle durumlarda istirahate çekilmeden önce karşı gurubun yanına giderek “gece bir ihtiyacınız olursa bizim çadırlara yaklaşmadan 10 metre önce öksürün” derim. Gecenin bir vakti çıtırtı duyup ardından öksürük sesi duyarsam bilirim ki diğer kampçılardan biri, yok eğer çıtırtıdan sonra öksürük sesi duymazsam “enemy”.

8- Gaz spreyi, şok cihazı tamam da bunlar yakın mesafe savunma gereçleri. Önemli olan caydırıcılık bence, kötü niyetli kişiyi veya kişileri 20-25 metre uzaklıkta, olabildiğince kontrol altında tutmaktır güvenlik. Bunun tek yolu da ne yazık ki silahtır arkadaşlar. Eğer yüksek vergilerle, 5 senede bir sağlık raporu almakla uğraşmak istemiyorsanız güvenliğini kullanıcı yorumları ile kanıtlamış bir çifte veya otomatik tüfek edinmelisiniz. Av silahı değilde güvenlik aracı olarak kullanacağımızdan dolayı taşıması kolay olsun diye mümkün olan en kısa namlu boyunu seçmeliyiz. Buda şuan ki yasalar gereği 47cm oluyor. Sakın ha filmlerde gördüğünüz pompalı tüfeklere heves etmeyin, atıyorum dirseğinizi yaraladığınızda ikinci atışı zor yaparsınız.

Silah en son seçenektir. Eğer kendinize güvenmiyorsanız, soğukkanlılığınızı muhafaza edemiyorsanız, bir tartışma halinde kullanmak için sağda solda bir şeyler arıyorsa gözleriniz silah size göre değildir, kesinlikle UZAK DURUN!

Ben ve kamp arkadaşlarım fiziksel kapasitemizin sınırları dahilinde olabildiğince “uç” yerlerde ve hava koşullarında kamp yapmayı seviyoruz. Genellikle 3, zaman zaman 5 kişilik ekip oluşturuyoruz. Geçen sene -17 derece soğuklukta Aladağlar’da kamp kurduk, hiçbir güvenlik problemi ile karşılaşmadık. Kamp alanına ulaşmadan görüştüğümüz yerli halk ayı konusunda bizi epey uyardılar ama değil ayı, sesini bile duymadık. Fakat…

Eğlence olsun diye 4 arkadaş Ankara Karagöl’de, göğün adeta delindiği bir havada 3 gün kamp kuralım dedik. Çadırları kurana kurup ilk ateşi yakana kadar inanın paçamızdan aktı yağmur, soğukta cabası ama dediğim gibi biz öyle seviyoruz.

Gelirken jandarmaya uğradık, çaylarını içip sohbet ettik. Hava berbat olduğundan nasılsa kimse gelmez kafamızı dinler, stres atarız diyorduk. İkinci gece, saat 01-02 gibi acayip homurtulu bir egzoz sesi duyduk uzaklardan, farı bile görünmezken. Bizim çadırlar kuytu bir köşede, ağaçlık bir alanın içine kuruluydu, göl seviyesinden yaklaşık 4-5 metrelik bir yükseklikte. Çadırların dışında emniyet için yağ lambamız yanıyordu, ateşimiz sönmemişti. Bir süre sonra iki aracın farlarını gördük, bu sefer egzoz sesinin yanında birde bilmem kaç desibellik berbat bir müzik sesi de vardı. Hani meyhanelerde falan çalarya, dümbelekli, sazlı, sözleri ağdalı müziklerden.

Neyse, bu mahluklar bizim tam karşımızda, gölün diğer ucunda açtılar arabalarının kapılarını, küfür, bağırma, böğürtü gırla gidiyor. Bizim ekip her türlü koşula hazır, en ufak bir korku olmadan uzaktan izliyoruz onları, asayiş berkemal yani. Derken silah sesleri gelmeye başladı. Hemen kırmızı flaşörleri çalıştırdık, 200 lümenlik fenerlerle de karşı tarafa işaret yapıyoruz. Namlu ucundan çıkan aleve baktım havaya doğru hüzme çıkıyor, demek ki havaya ateş ediyorlar problem yok. Sonra bu amcamlar iyice azıttı, namlu alevi zaman zaman dairesel görülüyor TEHLİKE.
Şimdi bu durumda ne yapacaksınız silahınız yoksa? Eğer soğukkanlı değilseniz silahınız olsa da bittiniz zaten, sende adamlara ateş et, ondan sonra mahkeme, hapis, kan davası b.ktan işler. Biz hemen birbirimizden ayrılıp hep birlikte havaya ateş etmeye başladık. Ortalık savaş alanına döndü ama sadece 30-40 saniye. Sonuç; mahluklar neye uğradığını şaşırıp, abartılı egzoz sesleri ile kayboldular gecenin karanlığında.

Hiç ayı ile karşılaşmadım ama inanın insanlardan korktuğum kadar korkmuyorum ayılardan. Ayıdır derim üreme mevsiminde onun alanına gitmem, kamp kurallarına uyup hayvancağızlara davetiye çıkartmam. Ama bu tip mahluklara karşı nasıl savunabilirim kendimi? Onların korkusuna en çok haz aldığım hobimden de uzaklaşamam. Bu yüzden ben önce soğukkanlılığıma, sonra ekip arkadaşlarıma ve silahıma güvenirim.

Kalın sağlıcakla.
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

abolgi' Alıntı:
arazide kamp atmak = her türlü arızalı tiple karşılaşmak, tecavüze davetiye çıkarmak, soyulmak, dövülmek............
bumudur yani? sizler evlerinizde kapınıza kaç kilit takıyorsunuz? arabalarınızı sokakta nasıl bırakıyorsunuz?

yapmayın arkadaşlar filmlerde gördüklerinizi, dizilerde izlediklerinizi koyun bir tarafa. Türkiye yollarında 3000km den falz uzun yol yaptım bisikletimle, kimi zaman yanlız bazan 2 kişi bazanda gurup olarak. genelde çadır attık hemde yol kenarında, su yakınında. bu güne dek ne rahatsız eden oldu nede magandalık.

yanımızdaki tek silah meyve kesmek için kullanılan ufak bir çakı oldu ve amacı dışında hiç aklımıza bile gelmedi. ormanınada girdik, göl kenarınada. diyeceğim o ki eğer içinizde bir korku varsa güvenlikli bölgeleri tercih edin, korku iyidir dikkatli olursunuz ama fazlasıda insanı bozuyor , örneklerden görüldüğü gibi insana tank al bile diyen çıkabilir. doğada hemde çadırda yaşamak evlerimizde yaşamaktan daha güvenli. en azından depremde yıkılmaz.


Söylediklerinize elbette katılıyorum ancak arkadaşların anlattıkları da göz ardı edilmeyecek gibi değil. Eğer profesyonelseniz ve doğanın çok içine derinliklerine iniyorsanız sorun yok. Ama eğer kızlı, eşli vb... biraz doğa biraz hafif insan gelip geçen sapa yerlere giriyorsanız sorun var...


Bakın size bir örnek vereyim...Şehir ve kasaba ismi vermeyeceğim burada gereksiz yere polemik olmasın diye ancak ben ve benimle birlikte kızlı erkekli 52 kişinin yaşadığı bir olaydır bu. Bu olay üstelik ülkemizin en çok iç turuzim kapsamında gidilen yerlerinden birinde yaşanmıştır. Okul gezisi için 52 kişi kız, erkek ve öğretmenler eşliğinde gezimizden dönüyorduk. Bir köy yolunda ilerlerken koca otobüsün önünü abartısız eli sopalı 15-20 genç durdurdu. Yol kesilince otobüs durdu haliyle !!! Ön kapı açıldı. Bu gençlerin sözcüsü tüm erkeklerin otobüsten aşağı inmesini istedi... Sebep diye sorduk !!! otobüsümüz 34 plakı olduğu için inin dediler...İnen olmadı ancak kapı açık ve polemik devam ediyordu.. Yoldaki gençler yolu boşaltmıyordu illa inecekler diyorlardı...Gerekçeleri bize göre komikti ama adamlar yolu boşaltmıyordu..."Sözüm ona istanbul'dan buraya gelenler....bu bölgenin kızlaarıyla haşne fişne yaptık diye İstanbul'da konuşuyorlarmış" gibi saçma bir gerekçe ileri sürüyorlardı ve kesinlikle hiçbir lafı anlamadıkları gibi tüm ağam paşam, alttan alma sözlerimizide kabul etmiyorlardı...İlla tüm erkekler inecekti... Ortam iyice gerilince öğretmenlerimizden biri araç kapısından indi...Bu öğretmenimiz bu bölge doğumluydu. Kimliğini, mensubu olduğu kasaba ve köyü açıkladı. Sözcümüz olarak bu gurupla konuştu. Onların duyarlılığını gönüllerini okşamak için taktir etti. Bizlerin böyle gençler olmadığımız konusunda sözler verdi. Biz ağzı açık camlardan konuşmaları dinliyoruz..Sözcü genç başı önünde dinledi dinledi, sonuda ikna oldu, bir el işareti yaptı yol açıldı...


Şimdi düşünüyorum da bir otomobilde 2-4 erkek arkadaş oradan kazara geçseydik ve bu gurup bizi durdursaydı. Kesinlikle derdimizi anlatamazdık... Yüzde sıfır ihtimal veriyorum derdimizi anlatabileceğimize... Çünkü adamlar niyeti bozmuş çıkmış yola...Belkide sesiz sakin yörelerine gelip giden, rahatsız edenlerden bıktılar artık bu bir öfke patlamasına döndü bize denk geldi bilmiyorum artık... Garip durumlar olabiliyor yani...


Yine söylüyorum...."kediden korkan, deliğinden çıkmaz" derler bizim oralarda...Eğer bu tür korkunuz varsa çıkmayın doğaya...Ama gerçekten yerleşim yerlerinden uzağa gidiyorsanız sorun yok. Ama mesire türü yerlerde ve özellikle şehre yakın yerlerde oluyor bu tür tatsız durumlar...
 

Ynt: Kampta Güvenlik (İnsana Karşı)?

Beyler :smiley:
1-2 örnek veriyim.
2-3 Yıl evvel bir bölgemizde,mantar toplamaya çıkan iki köylü kadına kurt sürüsü saldırdı ve yanılmıyorsam biri öldü diğeri yaralı kurtuldu.
Yine aynı bölgede sert geçen kış dolayısıyla köylerde nerdeyse köpek kalmadı.Yine kurtlar köpekleri götürmüş.
Geçen sene İspir taraflarında,haberlerde konu olan ayı saldırısı ki 2 kişi öldü bir yaralı.Ve yine özellikle doğu karadeniz coğrafyasında nasılsa bişey yapılmıyor diye bildirilmeyen-kayıtlara geçmiyen bi çok istem dışı ayı -insan karşılaşmaları oldukça fazla.
Yukarda yazdıklarımdan sakın şu sonuç çıkmasın.
Haydi silahlanalım ve katliam yapalım,hepsini öldürelim .Hayvanlar saldırmak için bizi bekliyor ,kovboyculuk oynıyalım,cephanelik gibi dolaşalım felan.Yok böyle bi saçmalık.Ki kişisel olarak ava karşıyım.
Ama şu temel kuralı atlamamakta fayda var.
TEDBİR .Evet tedbirli olmakta fayda var.Bu tedbiri abartıpta paranoyaya dönüştürmeden ...
Hepimizin doğaya,rahatlamak,kafayı boşaltmak için gittiğimiz düşünülürse bu saçma paranoyayı yaşamanın ne kadar saçma ve gereksiz olduğuda anlaşılır.
Bunu bir emniyet kemeri gibi düşünmekte fayda var.O kemer bir kere lazım olur ve o kemer sizin yada sevdiklerinizin hayatını kurtarır.
Burda mesele nasıl baktığınız ile ilgili.
Bu tip hayvan popilasyonlarının olduğu bölgelerde gerektiği kadar,abartmadan tedbirli olmanın ne ordaki hayvanlara nede insanlara bir zararı olduğu kanısında değilim.Yeterki insanlığımızı unutmayalım :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,624
Mesajlar
1,521,252
Kayıtlı Üye Sayımız
172,270
Kaydolan Son Üyemiz
Engin paslı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst