Kamp Işletmecisinin Kaydı Yaptıktan Sonra Kimliğinizi Iade Etmeme Hakkının Olmaması Hakkında

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan er-tan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,037

er-tan

Ana Kamp
Mesajlar
22
Tepkime Puanı
45
Yer
İSTANBUL
Değerli Gezenbilir dostları,

Yaşadığım mağduriyeti başkalarının da yaşamaması ve konuyu farkındalık sınırlarınıza dahil etmek için bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim.

Hepimizin bildiği gibi, konaklanacak olan kampın işletmecisi konaklayacak olanın kimlik bilgisini kayıt etmek ve bu bilgileri emniyet görevlilerine iletmekle yükümlüdür. Bu yükümlülüğün getirilme amacı, aranmakta olan kişilerin hotel veya kamplarda kalması halinde bunların tespit edilmesi olduğundan, kamp veya hotel görevlisi gereken kaydı yaptıktan sonra kimliğinizi iade etmek zorundadır, kimliğinizi başka bir gerekçe ile elinde tutmaya devam edemez. Olması gereken bu olmakla birlikte uygulamada (tek tük de olsa) bazı işletmecilerin çeşitli gerekçelerle kimliği iade etmeyi ötelediği bilinmekte - gözlemlenmektedir. Benim yaşadığım ve sizlere aktarmak istediğim mağduriyet de böyle bir öteleme ile başladı.

Epey popüler olan kamp alanlarından birine, kampı görmek ve bir gece konaklayıp yola devam etmek amacı ile gittim ve kaydımı yaptırmak amacı ile kaydı yapan büroya baş vurdum. Kalmak için gereken ödemeyi nakit olarak yaptıktan sonra, kayıt işlemi için verdiğim ehliyetimi geri istedim. Kaydımın yapılmış olmasına ve benim de gereken formu doldurup imzalamış olmama rağmen, görevli bana bakıp "kimliğiniz bizde kalıyor, çıkışta alıyorsunuz" dedi. Yol yorgunu olduğum, ücra yerdeki kampa bir dünya yol yapıp geldiğim ve haklı olduğumu kabul ettiremeyeceğim bir tartışmaya girmemek, yorgunluğuma bir de moral bozukluğunu eklememek için dayatmaya ses çıkarmayıp haksız uygulamayı kabul etmiş oldum. Nasılsa çıkışta ehliyetimi alırım, git dinlen dedim kendi kendime. Düşüncem bu olmakla birlikte, sabah erkenden yola çıktığım için ehliyetimi almayı unuttum ve onu kampta unuttuğumu da yüzlerce kilometre sonra fark ettim.

Kampı aradığımda telefonu, kimliğin çıkışta verileceğini bildiren görevli açtı, kimliğin kendilerinde olduğunu kabul etti ancak kimliği iade etmeme uygulamalarının hatalı olduğunu kabul etmeyip, kimliğimi unutmuş olmamda kendilerinin bir kusurlarının olmadığını, zaten kimliğin de kayıp olmadığını, kendilerinde olduğunu söyleyince kızıp, kimliğimi alıkoyduğunuz gibi gönderin o zaman, deyip telefonu kapattım. Girişte cep telefonum da kayıt edildiği için nasılsa arayıp ehliyetimi gönderirler, vicdanen böyle yaparlar diye düşünüp aynı gün tekrar aramadım. Aramadım aramamasına da, arayan soran olmayınca ve benim de yola çıkmam gerektiğinden ehliyetimi göndermelerini rica etmek için ertesi gün kampı tekrar aramak zorunda kaldım. Öyle ya, sonuç olarak ehliyetim zorla alıkonulmuş değildi, onu rızaen verip almayı unutan bendim ve bu unutkanlığın bedeli olarak da ricada bulunmam gerekiyordu. Telefonu aynı görevli açtı, kısa bir görüşme ile adresimi aldı ve kimliği kargo ile göndereceğini söyledi.

Dönüş vaktim geldiğinden yola ehliyetsiz çıkıp, yakalanmamayı umarak yüzlerce kilometre yol yaptım, neyse ki bir sorun yaşamadan eve döndüm. Kimliğimin gönderileceğinin söylenmesinden 24 saat sonra, ehliyetimin gelmesi gereken kargo şubesinden herhangi bir gönderi yapılmadığını öğrenince, eli mahküm boynumu büküp kampı tekrar aradım. Telefonu gene aynı görevli açtı ve yoğunluktan çarşıya gidilemediğini, kimliğin gönderilemediğini, bu gün veya yarın kargoya verileceğini söyleyince, kampta yetkili biri ile görüşmek istediğimi söyledim, bunun üzerine telefon yetkili birine verildi. Telefondaki kişi, yalvarıp yakarışlarım karşısında bir hata olduğunu, konuyu dramatize etmemem gerektiğini, benim için çarşıya gidip kimliği kargoya vereceğini söyledi. Kargodan henüz bir gönderi mesajı almamış olmama rağmen, ehliyetimin bu gün gönderilmesini, yarın bana ulaşmasını ve onu unutmamdan dört gün sonra elime geçmesini umuyorum... Yarın da gelmezse, Pazar günü kargo kapalı olacağından ehliyeti Pazartesi günü ve onu unutmamdan 6 gün sonra alabileceğim.

Uzun uzun yazma fırsatım oldu çünkü yola çıkmam gerekirken yola çıkamadım, yarını bekliyorum bu gün başka işim yok, yarın ehliyetimin gelmesini ve yola çıkmayı bekliyorum. Zamanım çok olunca da, sonradan ehliyetimi kampta unuttuğum inkar edilirse ne yapacağımı düşünüyorum...

Diyeceğim o ki, siz de kimliğinizi unutup mağdur olmamak, gelen her mesaja acaba kargodan mı geldi diye bakmamak ve senelik izninizin bir gününü kargo bekleyerek geçirmemek için, kayıt işleminden sonra kimliğinizi mutlaka alınız, kimliğinizi iade alma hakkına sahip ve haklı konumda iken, kimliğinizi unutan, gönderilmesi için yalvarıp yakaran konumuna düşmeyiniz. Ben unutma ihtimalini devre dışı bırakmak için prensip olarak kayıttan sonra kimliğimi iade alırım. O anda almayı unutursam ve kaydı yapan da vermeyi unutursa, kimliğimi almadığım ya benim ya da görevlinin aklına geldiği için konaklama esnasında kimlik iade edilir, iade etmeme-almama ihtimali en aza iner. Bu alışkanlığım bu güne kadar kimliğimin konakladığım yerde kalmasına engel olmuştur. Bu sefer öyle olmadı çünkü kamp alanının uygulaması, kimliği çıkışta vermek şeklindeydi ve ben de buna itiraz etmeyerek, kimliğimi unutmamın ve şimdiki duruma düşmemin zeminini hazırlamış oldum; kimliğini isteyip iade alma hakkına sahip ve haklı konumda iken, kimliğini unutup gönderilmesini rica eden bunak konumuna düşürdüm kendimi, kabahat benim... Benim durumuma düşmemek için, aşağıdaki bilgiyi unutmamakta ve istisnasız olarak uygulamakta sonsuz sayıda fayda olduğunu düşünüyorum.

HİÇ BİR İŞLETMECİNİN KAYITTAN SONRA KİMLİĞİNİZİ ELİNDE TUTMAK GİBİ BİR HAKKI YOKTUR VE KİMLİĞİNİZİN KONAKLAMA SIRASINDAYAPILACAK ÇAY- KAHVE TÜKETİMİ BEDELİNİN GÜVENCESİ OLMAK GİBİ BİR FONKSİYONU DA BULUNMAMAKTADIR, KİMLİĞİNİZ BU VEYA BAŞKA SEBEPLERLE DOĞRUDAN VEYA DOLAYLI OLARAK REHİN ALINAMAZ (Yanlış biliyorsam lütfen düzeltin)

Ben kimliğimi kesinlikle unutmam diyenlere bir sözüm yok, alan razı veren razı olduktan sonra kimlik yapılacak tüketim karşılığında rehin bırakılırsa buna karışan olmaz, zaten durup dururken kimsenin bundan haberi de olmaz. Sorun, birinin çıkıp da" kimliğim alıkonuldu" demesi ve emniyet görevlilerinin geldiğinde kimliği işletmecide bulması ile başlar. Şahsen, böyle bir durumda işletmecinin, kimliğin sahibince unutulduğunu söyleyeceğini düşünüyorum.

OHAL sebebi ile kimlik kontrolü daha fazla yapıldığı ve ehliyetsiz araç sürerken yakalanma halinde de her halükarda 206 Lira ceza kesildiği için, yukarıda saydıklarıma ilave mağduriyetler yaşanmaması için konuyu siz değerli Gezenbilir dostlarının bilgisine sunmak istedim. Saygılarımla.
 

Etiketler
Gecmis olsun. Replica ehliyet rusvetci polisler icin yurtdisinda işe yariyordu. Matematikte iki - carpilinca + eder biliyorsunuz. Yalniz yurtici ve yurtdisi konaklamada replica kanunsuz oldugu icin ben gercek kimligi verip geri almak icin her seferinde israr ediyorum. Gerekirse bekliyorum. Cok israr edene fotokopi veriyorum.
 

Geçmiş olsun gerekli kayıt işlemleri yapıldıktan sonra kimlik veya ehliyet sahibine iade edilmelidir bence fotokopi bile alma hakları yoktur bir yakınım kimliğini kaybettikten sonra gelen borç ihbarnamelerinin kendisine ait olmadığını ıspatlamak için yıllarca mahkemelerde uğraştı bir dunyada para harcadı nasıl birinin eline geçeceğinin garantisi maalesef yok.
 

Geçmiş olsun, can sıkıcı bir durum.

Avrupa‘da kampinglerde kimliğin resepsiyonda kalması olağan bir durumdur. Sabahları resepsiyon açılmadan kampingten gidecek olduğum zaman ücreti önceden ödeyerek hüviyeti aldığım olmuştur. Bir kaç gün önce bir Campinkey kartı satın aldım. Campinglerin çoğu bu kartı hüviyet yerine kabul ediyor. Kartı satın alış nedenlerimden biriside buydu.
 

Sayın Bartek, İlker ve Akdeniz, ilgi ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Aktardığım hadiseden sonra, kimlik teslimi konusunda çok daha dikkatli ve katı olmaya karar verdim. Sayın ilkerin de örneklediği üzere, kimlik ile insanların başına birçok sorun açmak mümkün, yurt dışında vefat eden oğlunu memlekete defin etmek üzere ülkemiz hava limanına inen talihsiz bir babanın tutuklanıp ceza evine konulduğuna bizzat tanık olmuştum. Bu talihsiz adamın çalınan kimliği çeşitli suçların işlenmesi sırasında kullanılmış ve çeşitli illerdeki mahkemelerce verilmiş kararlar dolayısı ile adamcağız hava alanına iner inmez yakalanmış, aklanıncaya kadar da birkaç ay hapiste kalmıştı.

Bu ve buna benzer binlerce örnek olduğundan emin olmaktan öte, bence asıl mesele kimliğin fonksiyonu ve konaklama hizmeti verenin onu alıkoyma hakkının olmaması ile ilgili. Şöyle ki, konaklama hizmeti veren işletmeci eğer konaklama ücretini almakta sorun yaşayacağını düşünüyorsa, ücretin peşin ödenmesini isteyebilir, nitekim bir kısım işletmeci bu modeli uygulamaktadır. Epey otel ve kampta konaklamış biri olarak, resmi kimliği alacağının güvencesi olarak rehin almaya çalışan kendince kurnaz işletmecilerin % 10'dan fazla olmadığını düşünüyorum. Bu bakımdan zaten yasal olmayan kimlik alıkoyma şeklindeki uygulamadan bu küçük azınlığın vazgeçmesi, vaz geçirilmesi, ve bu girişiminin ödüllendirilmemesi gerekir diye düşünüyorum.

Vurgulamak istediğim bir diğer konu da, konaklama bedelini peşin ve nakit olarak ödediğim halde kimliğimin rehin alındığıdır. Yani sonra ödeyeyim demediğim ve parasını nakit ve peşin olarak ödediğim halde kamp işletmecisinin görevlendirdiği personel, kimliğiniz bizde kalıyor, çıkışta alıyorsunuz dedi. Benim hatam ise "paranızı peşin ödediğim halde neden öyle olması gerekiyor acaba" dememek oldu. Bu soruyu sorsaydım, ortalama bir aklın kabul edebileceği bir cevap verilemeyecekti ve ben de ehliyetimi cebime koyup yüzlerce kilometre yolu ehliyetsiz gitmek zorunda kalmayacak, senelik iznimin bir bölümünü kargo bekleyerek geçirmeyecek, bir sürü sinir bozucu şeyi de yaşamayacaktım.

Kampta kaldığım esnada tükettiğim kahve ve dondurmanın dahi adıma yazılmaya çalışıldığına tanık oldum, borcum ne dediğimde sen adını söyle biz yazıyoruz abi falan diyordu garson, ısrar edip öyle ödedim. Kayıt yaptırırken iki adamın giriş tarihlerinin bir gün daha erken olarak kayıt edildiğini gördüğüm için veresiye iş yapmamaya karar vermiştim. Gerçi işletme bu itirazı kabul edip tahsilatı ona göre yaptı ancak adamlar giriş tarihlerini hatırlamamış olsalardı her kisi de birer günlük fazladan ödeme yapacaktı.

Velhasıl ben bundan sonra asla kimliğimi bırakmayacağım, bırakmam için ısrar edene de "paranızı peşin ödediğime göre bunu yapmak için bir neden göremiyorum, hakkınız olmadığı halde ve bunu bütün otelciler bilip kimliği iade ettiği halde siz neden kimliği elinizde tutmak istiyorsunuz ? Evvelce kimliğim kullanılarak adıma kredi çekildiği için çok kuşkucu biri oldum, sizi de zan altında bırakmak istemem doğrusu" falan deyip kimliğimi mutlaka iade alacağım, bunu kabul emeyen işletmede de kalmayacağım.

Şahsen, kaydımı yaptıktan ve konaklama bedelini tahsil ettikten sonra hala daha kimliğimi elinde tutmak isteyen biri çıkarsa da iyi niyetinden kuşku duyarım, birkaç metre kare yerini işgal edip benim ona verebileceiğim zarar ile, tanımadığım birine kimliğimi bir veya birkaç günlüğüne vermekle benim katlanacağım risk mukayese bile edilemez çünkü. Saygılarımla.


kaç
 



Akşam size mesaj yazdıktan sonra kardeşim geldi franchise ile işletilen bir otelin yöneticisi bu konuyu ona sordum kayıt işleminden sonra kimlik veya ehliyetin kesinlikle iade edilmesi gerektiğini kağıt üzerinde fotokopi almadıklarını emniyete gönderilmek üzere bilgisayara tarattıklarını söyledi. Konaklama ücretinin peşin alındığını gerekli durumlarda sonraki muhtemel harcamalar için bir miktar kapora alındığını veya kredi kartına bir miktar bloke kondoğunu çıkış tada bunun iade edildiğini söyledi. Maalesef kamp işletmelerinin belli standartlara oturması için önümüzde uzun yıllar var galiba
 

Başka bir sıkıntı daha var.
Sizden çeşitli bahanelerle resepsiyonda Cep telefonu numarasını alıyorlar,siz konakladığınız yerden ayrılır ayrılmaz verdiğiniz tel nosuna reklam saldırısı başlıyor.Çareyi cep telefonum yok demekte buldum.Bu cevabı duyunca bana Merihten gelmiş bir yaratıkmışım gibi bakıyorlar eh o şaşkınlıklarını seyretmekte bana epey keyf veriyor.
 

Akşam size mesaj yazdıktan sonra kardeşim geldi franchise ile işletilen bir otelin yöneticisi bu konuyu ona sordum kayıt işleminden sonra kimlik veya ehliyetin kesinlikle iade edilmesi gerektiğini kağıt üzerinde fotokopi almadıklarını emniyete gönderilmek üzere bilgisayara tarattıklarını söyledi. Konaklama ücretinin peşin alındığını gerekli durumlarda sonraki muhtemel harcamalar için bir miktar kapora alındığını veya kredi kartına bir miktar bloke kondoğunu çıkış tada bunun iade edildiğini söyledi. Maalesef kamp işletmelerinin belli standartlara oturması için önümüzde uzun yıllar var galiba
Bu usuldeki teferruat fazla gibi görünse de bunun adil olmadığını iddia eden çıkmaz her halde. Kaldı ki biz konaklayanlar, kampta konakladığımız tarihi de yazıp form imzaladığımız ve konaklama hizmetini aldığımız her türlü kanıtlanabileceği halde, çoğu işletmeci ödemeyi tahsil ettiğine dair herhangi bir belge ya da fiş vermediğinden, borcumuzu ödemiş olduğumuzu ortaya koymak konusunda da işletmecinin iyi niyetine ve insafına güvenmek durumundayız. Yani işletmeci bir şeye kızıp da müşteri konaklamayı ödemedi dese, ödemeye dair belge almayan müşterinin borcunu ödediğini kanıtlaması mümkün değil. Aynı şey, kimliğin rehin alındığının inkar edilmesi durumu için de geçerli ve bu sadece "almadım" demeye bakar.

Bu sebeple detaylarda kaybolup paranoyaklaşmak ne derece lüzumsuzsa, gereğinden fazla iyi niyetli olmak ve ülkemizdeki genel uygulamaya aykırı olarak, hakkı olmadığı halde kimliğinizi alıkoymaya çalışan işletmecilere karşı anlayışlı olmak da aynı derecede lüzumsuzdur bence. Kimliğin işletmeciye ibraz sebebi, yasal kayıt prosedürünü tamamlamak olduğundan, kimliğin keyfi olarak bu amacın dışında kullanılmasına müsaade etmemek gerekir, işletmeci resmi kimliğimizi dişlerinin arasını temizlemek için kullanamayacağı gibi, onu üç kuruşluk alacağını güvenceye almak için de kullanamaz, rehin alamaz, buna hakkı yok... Kimliğe alıkonulmasına anlayış göstermek er ya da geç dert açar

"Cehenneme giden yol, iyi niyet taşları ile döşelidir" sözü boşuna söylenmemiş olsa gerek. Saygılarımla.
 

Bu usuldeki teferruat fazla gibi görünse de bunun adil olmadığını iddia eden çıkmaz her halde. Kaldı ki biz konaklayanlar, kampta konakladığımız tarihi de yazıp form imzaladığımız ve konaklama hizmetini aldığımız her türlü kanıtlanabileceği halde, çoğu işletmeci ödemeyi tahsil ettiğine dair herhangi bir belge ya da fiş vermediğinden, borcumuzu ödemiş olduğumuzu ortaya koymak konusunda da işletmecinin iyi niyetine ve insafına güvenmek durumundayız. Yani işletmeci bir şeye kızıp da müşteri konaklamayı ödemedi dese, ödemeye dair belge almayan müşterinin borcunu ödediğini kanıtlaması mümkün değil. Aynı şey, kimliğin rehin alındığının inkar edilmesi durumu için de geçerli ve bu sadece "almadım" demeye bakar.

Bu sebeple detaylarda kaybolup paranoyaklaşmak ne derece lüzumsuzsa, gereğinden fazla iyi niyetli olmak ve ülkemizdeki genel uygulamaya aykırı olarak, hakkı olmadığı halde kimliğinizi alıkoymaya çalışan işletmecilere karşı anlayışlı olmak da aynı derecede lüzumsuzdur bence. Kimliğin işletmeciye ibraz sebebi, yasal kayıt prosedürünü tamamlamak olduğundan, kimliğin keyfi olarak bu amacın dışında kullanılmasına müsaade etmemek gerekir, işletmeci resmi kimliğimizi dişlerinin arasını temizlemek için kullanamayacağı gibi, onu üç kuruşluk alacağını güvenceye almak için de kullanamaz, rehin alamaz, buna hakkı yok... Kimliğe alıkonulmasına anlayış göstermek er ya da geç dert açar

"Cehenneme giden yol, iyi niyet taşları ile döşelidir" sözü boşuna söylenmemiş olsa gerek. Saygılarımla.
Ödeme ile ilgili DE çok haklısınız , kimlik bırakmamak gerekliliği için DE !...

Vergi kaçırmak isteyen işletme(!) olabilir ... ''Muhasebeci gelince fatura vereceğiz'' diyen de olabilir .. EN AZINDAN bir ''Tahsilat Makbuzu'' istemeyi alışkanlık haline getirmek lâzım . Benim de bu ''iyi niyet'' taşlarından epey döşemişliğim vardır :weary::weary:

KİMLİK ile ilgili bir ilavem de şu olacak ; Benden aldığı kimliğimi , NEREDE SAKLIYOR bu işletmeci/resepsionist?.... Belli değil !... Belki atıyor bir çekmeceye , belki desk üzerinde -rahatlıkla ulaşılacak- bir kutuya , belki de KASAYA!..
Sonuncusu için ihtimal % 0 (Yüzde SIFIR) bence .

Onun da ''İyi niyet - taş döşeyicisi'' olduğunu varsayarsak , o da nasıl bir risk aldığının veya müşterisini nasıl bir riske attığının farkında DEĞİL !..
Neyse Ertan bey , size geçmiş olsun , bu yaşadıklarınız bizlerin kulaklarına da küpe !..

iLK yapılan HATA 'dır ve herkesin hata yapma talihsizliği olabilir , bundan ders almamak(sizin için de bizim için de) olmaz .

Aman haaa !... Hepimiz dikkati elden bırakmayalım .
 

Bir yakınımın kimliği üzerinden tırlar alınıp satılmış şirket kurulmuş kendisinin haberi mahkemesi hala devam ediyor bir sürü borç çıktı hemen hemen Türkiyenin bir çok ilinde açılan mahkemelerede katılması cabası
 





Kimlik kartları için emsal karar

Haklılığınızı ortaya koyan bir Kamu Denetçilliği Kurumu kararı da var.

Onur bey, çok yararlı bir paylaşım olmuş, ilginize teşekkür ederim.

Milliyet Gazetesinin 15 Mart 2017 tarihinde yayınladığı bu haberin özellikle aşağıdaki kısmı çok önemli diye düşündüğüm ve konu da herkesi ilgilendirdiği için, haberin bu kısmını vurgulamak istedim. Saygılarımla.


".. Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği Kurumuna 2014 yılının kasım ayında başvuru yaptım. KDK, 14'e yakın kanun maddesine atıfta bulunarak, hiçbir kurum kuruluşun nüfus cüzdanlarına el koyamayacağını bildirdi.

Devlet kurumlarından müdürlük statüsünde olanlar gerekirse, kimliğin bir suretini kopyalayabilir. Ama otellerde veya güvenlik kapılarında nüfus cüzdanlarına el konulması ya da kopyalanmasını KDK, 14 maddeye dayanarak bildirdiği, kanun maddeleriyle hiçbir şekilde bu uygulamanın yapılamayacağıdır. Kararda, özel sektör dahil hiçbir yerin nüfus cüzdanlarının kopyalarını alamayacağı ve kişisel bilgilerin, yalnızca savcılık kararıyla görülebileceği belirtildi" dedi.

...Levent Kontaş, Kamu Denetçiliği Kurumundan gelen tavsiye kararını ise şöyle açıkladı: "Kimlik kopyaları alınamaz, dijital olarak çekilemez, hiçbir kişi veya kurum ziyaretçi de olsanız, bir yere de gitseniz el konulamaz... Savcılık kararı olmadan TC kimlik numarası dışında, seri, kayıt, aile sıra numarası gibi bilgiler, kişiye özel bilgilerdir. Bunları kimseyle paylaşmayın...Kontaş, " Karar, Türkiye genelini ilgilendiriyor. İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Antalya Valiliğine bu tavsiye kararı gitti. 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının yayınladığı bir genelge var. Otel ve kurumların çoğu biliyor"..
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,678
Mesajlar
1,522,051
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

SON KONULAR



Geri
Üst