Japonya - I

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan illustre Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,340

illustre

Kamp I
Japonya sanılan gibi bir yer degil.
"sanılan" nedir ki diyeceksiniz simdi tabii..
Sanılan; teknolojinin ne kadar ustun, kazancın ne kadar bol olursa
hayatın da refah seviyesinin o kadar yuksek olacagini dusunmek olabilir
mesela.. ya da Japonlar'ın geleneklerine ne kadar da bagli olduklari..
Lafın kısası Japonya tahminlerin tutmadığı bir memleket.
Gidip görmek lazım.
Peki nereleri:

Tokyo: Tokyo'yu baska bir baslik altinda anlatacagim.

Niigata: Kuzeyde kendi halinde guzel bir kucuk sehir. kis
sporlari ile unlu. zamaninda bir basbakan burali oldugu icin buraya
mermi tren (shinkansen) dosenmis. sakin, bol tarlalı, somon ve ayisiyla
meshur bir kenti.

siki_haru2.jpg

niigata-kyu-zeikan0508013.jpg

Kumamoto: yine yesillikleri ve ayılarıyla ayrıca kaplıcaları ile
de pek bir meshur bir sehir.
Cok guzel bir yapay bahcesi var :smiley: Ve tabii yine enfes bir kalesi mevcut..

4502_01.jpg

4500_01.jpg

Kyoto: Tokyo'de evvelki baskent. To: dogu, Kyo: sehir demek.
To-Kyo ve Kyo-to anladiginiz uzere ayni anlamdalar gibi: Dogudaki Sehir.
Kyoto, Japonya'da gezilmesi gerekli yerlerden biri bence. Tapinaklari
insanda farkli bir ruhani hava birakiyor. Pek cok tarihi tapinak var.
Her birinde de kendine has farkli ozellikler oluyor. Mesela birinde dua
etmek icin bir magaraya giriyorsunuz, bir digerinde kucuk bir ahsap
Buddha heykelinde yeni kesfolunmus som altin damar yollari bulundugunu
ogreniyorsunuz (hem de ahsap masif ve eklentisiz bir yontu oldugu halde)
yani surekli sasirma ve buyulenme hali yasiyorsunuz :smiley:

2158_02.jpg

Bir de Kyoto'da bir Altin Ev (Kinkakuji) vardi ki burasi da Sultanahmed Camii gibi turistik ve ilginc bir yerdi: dis cephesi
altin varak, ahsap, donemin (Edo donemi) Imparatorunun evi.

Nara: Nara, Kyoto'dan da evvelki bir baskent. Burada daha agir
bir mistisizm var. Nara'da dunyanin en buyuk ahsap Buddha heykeli var:
oturan bir figur oldugu halde tam yuksekligi 23 metre kadar.

2165_01.jpg

Ayrica yine
burada dunyanin en eski ahsap tapinagi var. en eskinin anlami, yapildigi
gunden bugune kadar orijinal haliyle dayanmis demek oluyor. Cunku
Japonya'da her ne kadar tum tapinaklar tarihi iseler de kimi asiri
nemden curuyup, kimi yildirimdan yanip kimi de karinca-bocek salginindan
yok olup sonra tekrar aynisi yapilmis. Ancak bir tek bu 1000 yillik
ahsap tapinak dayanabilmis. Benim ise ennn cok dikkatimi ceken sey, bu
1000 yillik tapinagin ahsap sutunlarinin iyon uslupta yapilmis
olmalariydi.. bu cidden cok sasirtici oldu benim icin..

2058_05.jpg

Hiroshima: Kesinlikle gidilmesi gereken yer. Ozellikle de
bombanin atildigi yer yani memorial museum. İnsanoglunun nasil hallere
girdiginin en belirgin kanitlarindan.. Mesela bombanin atildigi an,
bankanin basamaklarina otururken, bir anda o tas basamaklara golge olmus
adam(in kalan tek izi olan o golge-bedeni).. gibi gibi pek cok eriyik
obje ve hayat kalintisi..

3400_01.jpg

Ama Hiroshima sadece atom bombasindan ibaret degil; Miyajima adasi var
ki anlatmakla anlasilacak turden degil.. Orada ismini unuttugum,
yamaca, ahsap destekler uzerine insa edilmis, buyuk bir tapinak var.

3401_01.jpg

Ayrica adanin kiyisinda, gel-git'e gore kimi zaman kumsalda, kimi zaman
denizde kalan bir Torii (hani o meshur kapilari vardir iste ona Torii
deniyor) ki yine ayni sahilde, ahsap iskele uzerine kurulu bir tapinak
mevcut..

3450_01.jpg

Zaten genel olan durum, Torii'ler bir tapinagi isaret eder.
ayni bizim minare-camii iliskisi gibi dusunebiliriz. Nerede Torii, orada
tapinak.

ayrica yine kalemiz mevcut :smiley:

3402_01.jpg

Kamakura: Bu da bir baska eski baskent.. Tokyo'ya da pek yakınlar
ve dolayısıyla turistlerin pek bir dolustugu bir sehir kendileri. Pek
cok irili ufakli Buddha heykeli ve tapinaklari var gorecek.. Ayrica
kucuklu orta boylucok guzel ve sirin trekking parkurlari var. Hem de
oyle ki hem kendinizi ormanda hissediyorsunuz ama o kadar iyi kamufle
etmisler ki parkuru, aslinda sehrin tam da gobegindesiniz. Ayrica deniz
kiyisidir bu sirin sehircigimiz..

kamakura01_01.jpg

anlatmaya baska bir gun devam ederim ama beni Japonya'da sehirden sehre
dolasirken en sasirtan seylerden biri, sehirler arasi yollarda bile, gozlerimizi dinlendirecek bir
ovaya veya bos bir ufuk cizgisine vakif olamadik; her
yer ustalikla doldurulmus ve memlekette tek bir bos santimetrekare
kalmamis.. Nerde bizim orta ve dogu anadolu bozkirlarimiz? nerde
ovalarimiz.. iste o zaman canim memleketim bir kez daha burnumda
tutmustu :( Allah'a bir kez daha sukurler olsun beni Anadolu'da dunyaya getirdigi icin :smiley:

Bugunluk birlikteligimiz burada nokataniyor..
bir sonraki Japonya programimizda bulusuncaya dek, esen kalin ;D

*gamze ficici*

Etiketler

Ynt: Japonya - I

teskkurler :smiley:
bunun yaklasik 3 kati daha ekleyecegim sanirim japonya ve tokyo icin. umarim işe yararlar,
sevgiler.

Gamze, zevkle okunur yazmışsın eline diline sağlık.. Japonya'da uzun süre kaldın herhalde, iş için mi gitmiştin?

vallahi ben de sizin yorumları zevkten 4 köse okuyorum, tesekkurler :smiley:
1 ay kadar ufak bir zaman calistim ama toplamda 2 sene kadar gezmece oldu.
calismayi da "acaba olur mu" diye deneme maksatiyla yapmistim ama hic tatmin olmadim ve bastim geri geldim.. hatta kosarak geldim, topragi optum iner inmez :smiley:

neden tatmin olmadigima gelince (ben Tokyo'da bir ajansta tasarimci olarak denemistim): genel olarak (en azindan benim iste) insiyatif, hizli ve dogru dusunme, pratik zeka goremedim.. yaraticiligima da bizim memleketten daha bir fazla katkisi olmayacagini anladim. (insallah Japonlar alinmazlar, onlari yermek anlamiyla soylemiyorum, bizim insanimiz gibi candan ve iyi Japonlar da cok fazla.. hele ki tasrada.. ama kesin olan su ki; biz kendimize cok haksizlik ediyoruz.. en basindan Akdeniz insaniyiz, avrupali ve asyaliyiz, ortadoguluyuz.. turk, kurt, laz, arap, ermeniyiz.. atalarimiz hem yunan hem urart, hem selcuklu hem de saymakla bitmez zenginlikte uygarliklardan gelme... bundan daha guzeli olabilir mi :smiley: ) ayrica is konusundan da bakarsak, anadolu, bir tasarimci icin de bulunmaz, essiz bir ilham kaynagi kanimca.

inan bana ben buranin ne de guzel bir memleket oldugunu oralara gidince anladim.
asigim ben bu topraklara.. ama yine de gezen bilir tabii :smiley:

sevgiler,

*gamze ficici*

illustre' Alıntı:
ayrica is konusundan da bakarsak, anadolu, bir tasarimci icin de bulunmaz, essiz bir ilham kaynagi kanimca.

Çok haklısınız. Nereye gitseniz birden çok medeniyetin izi var. Bu konuda ressam Ahmet Güneştekin'in Güneşin İzinde adlı belgeselini izlemiştim. Anadolu'daki uygarlıkların izlerini sürerek onlara ait sembolleri değişik şekillerde canlandırıyordu.

Gamze hanım, çok güzel yazmışsınız ellerinize sağlık :smiley:
Ben, Çin'e gittiğimde Japonya'ya gidip gitmeme konusunda tereddütte kalmıştım, vize olmaması güzel bir olay ama kapıda zorluk çıkardıklarını duydum ne derece doğrudur? Ayrıca ülkedeki aşırı pahalılık bizi başka bir rotaya yöneltmişti. Bu konularda bilgi verebilirseniz çok memnun olurum :smiley:
Teşekkürler

Japonya: Vize ve Pahalilik

iltifatiniza tesekkurler ;)

Vize konusunda duyumlariniz dogrudur. Ben de (bundan 5-6 sene evveli icin konusuyorum) bazi vukuatlar duymustum. Mesela konferansa giden biri (her turlu rezervasyonu, programi vs. yapilmis oldugu halde) kapidan ilk ucakla geri gonderilmis diye duymus ve sasirmistim.. Benim agabeyim Tokyo'da yasiyordu ve ben de ona gidiyordum ilk gidisimde. Hem de ilk yurtdisi cikisimdi.. Problem olmadi. sonrakiler daha kolay oldu elbette cunku onceki vizelerim sorunsuzdu.
Aslinda Japonlar kimi zaman bizim kadar duyarli arabesk de olabiliyorlar (ama gene de belli olmaz ya) Yine buna en guzel ornek sudur: annemle beraber 99'da deprem sonrasi gitmistik. Normal turistik vize suresi 3 aydir ama biz immigration'a basvurduk ve normal disi bir 3 ay daha uzatma istedik (moralimiz epeyi bozuktu o sebeple) ve bize hic sorgu-sualsiz 3 ay daha vize verdiler. Bu belki de depreme ozel bir duyarliliklari oldugu icindir ama cok normalustu karsilamistik biz de durumu. Ki basvuruyu verdigimiz memur bile uzatmanin buyuk ihtimalle verilmeyecegine dair bizi uyarmisti.

Ancak o zaman bile basgostermeye baslayan hic de hos olmayan bir durum vardi: Fethullahcilar Tokyo agirlikli olmak uzere derin bir Turkiye tanitimi (!) halindelerdi. Hatta Tokyo Unv.de bir Japon prof.u da kafalayip Turkiye'den lise bitirmis Anadolu'lu gencleri direkt oraya bursla gondertiyorlardi vb. olaylar duymustum. Benim de bizzat orda tanidigim Ferhullahcilar olmustu ne yazik ki :mad: Tokyo'da da en merkezi semtlerden biri olan Shinjuku'da da bir Turkce kurslari vardi. Tabii bunlar 4-5 sene evvelki meseleler. Keza gecen sene de Fethullah Tokyo'da sanirim bir okul satin almis.. simdi bu bir ayak.. yani Fethullahcilarin gonderdikleri adamlar.. Bir diger ayak da vizesiz oldugunu duyup kacak calismaya giden Turklerin farkedilir sekilde cogalmasi. Ismini unuttugum bir Karadeniz beldesinden o denli giden olmus ki Japon Hukumeti bir ara vize getirmeyi dusunur olmus mesela. Yani vizesine karismiyor ama fabrikalar kacak isci kullaniyorlar o yuzden bu noktada son durum nedir bilmiyorum.

Bu sebeplerden dolayi belki Japonya'ya girmek biraz daha zorlasmistir. Ama saniyorum ki pasaportunuzda birkac sorunsuz Schengen veya Amerika vizesi varsa girmek problem olmaz. Yine de herseyde oldugu gibi kismet isi tabii ki ;)

Pahaliliga gelince evet cidden pahali. En zorlayacak pahaliliklar yol ve yatacak parasi saniyorum. Ulasim cidden pahali. Metroda 2-3 durak arasi (ki bu bizim banliyo trenlerimizde 1 duraga tekabul eder) 2,5-3 ytl gibi.. simdi bu tam aciklayici degil tabii. Aslinda bu konuyu baska bir baslik altinda yazmak istiyorum detayli. Yine de kabaca Ucaklarin kimi ucuzlari oluyor. Ama yine de en pahalisi Shinkansen denen mermi trenler. İstanbul-Adana arasi bir Shinkansen (yanlis soylemek istemem aslinda) 300 ytl civariydi sanirim.. Aslinda ben en son gideli bir 4 sene falan oldu o nedenle size daha net konusmak adina biraz arastirma yapayim. Oylesi daha iyi olacak..

Ama su da bir gercek ki ucuz sushiciler hala burnumda tuter :smiley: yani 2 li sushi tabagi 2ytl'den bahsediyorum.. bu en ucuzuydu dogrusu ama enfesti :smiley: mmm..

Ayrica sunu da belirtmeliyim ki giderken biraz Hiragana-Katagana alfabelerini calismakta fayda var bence cunku bazi istasyonlar ciddi sekilde karmasik. En yogun ve merkezi istasyon olan Shinjuku istasyonunda bir kez yanlis bir turnikeden girmistim ama son anda yanlis oldugunu anladim Allah'tan.. Yoksa o gun kaybolurdum herhalde :smiley:

Ama eger Tokyo metro ve trenlerinde (daha dogrusu Tokyo Railways diyelim topluca bunlara) kaybolmazsaniz dunyanin herhangi bir ray sisteminde de kaybolmazsiniz saniyorum ;)

Örnek Bilet Fiyatı

Mesela size soyle ornekler buldum:

Tokyo-Kyoto arasi (net olarak kac km bilemiyorum ama İstanbul-Ankara kadar vardir herhalde) Shinkansen fiyatlari (sinifina gore) en ucuz 60, en pahali 100 YTL gibi

Bahsettigim Istanbul-Adana kadarlik bir uzaklik da en ucuz 80- en pahali 130 ytl gibi.

ama bu ekspres ve hizli bir yol. Aktarmali ve mesakkatli bir yolculuk belki daha ucuza gelebilir. Veya dedigim gibi ucuz ucaklar otobus fiyatina gidebiliyor. Sehirler arasi otobusler de yaklasik Shinkansen'in 2/3u kadardi galiba ama yalan olmasin pek otobusle gitmedik. Shinkansen'ler daha cok hem hizli hem de sehir icinden sehir icine tasima yaptiklari icin tercih ediliyorlar. Yani havaalanina git-gel, bekle vs. yok diye..

Alfabe konusu da ciddi bir caydırıcı unsurdu, Çin'de çok sorun yaşamıştık ve daralmıştık :-\
Bu sebepten tercihimizi İngilizce konuşan ve oldukça hesaplı bir ülke olan Filipinler'den yana kullanmıştık ;)
Konaklama da 60-70 YTL den başlar sanırım Japonya'da?

O şirin ilimiz Ordunun Fatsa ilçesinden 5.000 kişi olduğuna, Narita hava alanında bir Fatsalı ile tanışıncaya kadar inanmamıştım! Fatsa'nın nüfusu kaç ya!
Hemen hepsi Nagoyada "Yıkım" işi ile uğraşıyormuş. Bir kısmıda fabrikalarda kaçak çalşıyormuş. yaklaşık 250.000 yen (2.400 USD) maaşla çalışıyorlarmış. Bu rakam japonya için az aslında..Orada kayıtlı yada yerel işçiler yaklaşık 4000 USD alıyorlar.
Bu arada 2004'te Shinkansen Tokyo(Shinagawa)-Kyoto arası yaklaşık 10.000 yen di(100 usd civarı). enflasyon %1 civarında, o yüzden sanırım hala aynıdır..Yada 15 gün sonra göreceğim :smiley:
Tokyo'da (osaki'de kalmıştım) New Otani İnn (osaki istasyonunun yanında, 4 yıldızlı) otelde fiyat yaklaşık 11500 yen di..oraya 2006 da gittim ve bir gece kaldım, fiyat aynı idi...Kyoto'da Toyoko Inn otelde kalmıştım..Orada'da 7500 yen civarındaydı...
Osakada hatırlamıyorum oteli ve fiyatını ama...
Mesela internetin 10 dakikası 100 yendi otelde..(~1dolar yani...saati 6 dolar!)
Tabii odada bedava ama lobideki bilgisayarlarda fiyat buydu...
Taksi biraz pahalı ama...Çin'e göre 10 kat falan...gerçi Çin Türkiyenin 1/10u kadar falan, o zaman taksi Türkiyedeki gibi oluyor :smiley: Yani pahalı...(Ankaraya göre tabi..İstanbul değil :smiley: )

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,682
Kayıtlı Üye Sayımız
166,528
Kaydolan Son Üyemiz
yusufkaptan41

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR