Iskandinavya 2011 Gezimiz

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 257
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 109,319
Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

Her konu açtıkça anılarımız da sizinle birlikte canlanıyor inanın.Eski defterleri karıştırtıyor her seferinde.

İskandinavya da denizler bizimkilere göre neredeyse tatlı su gibi.Balığıda bir tatlı (!) oluyorki, sormayın gitsin.
Hele hele füme olursa.
Ben oralarda hemen her dinlenme tesisinde somon füme bulabilmiştim.İkramlar biraz basit olsa da lezzet harika.
Arka planda sözünü ettiğiniz füme fırınları görülüyor.Bir kaç katlı fırınlara yükleniyor somoncuklar.

[attachment=1]

Açıkta mangal ateşinde de füme yapıyorlar.Balıklar açılı konarak yağlarının yanarak geri gelmesini engelliyor.

[attachment=2]

Siz füme fırınınızı baştan halledip işi tesadüfe bırakmayacaksınız anlaşılan.Zashmete değer umarım !
Mutlu ve sorunsuz olarak gezinize devam etmenizi dilerim.

Rüzgar

Füme-Somon ziyafet !-Finlandiya.jpg

Mangal da füme somon-Finlandiya.jpg

Etiketler

Hüseyin bey, gezdiğiniz Avrupa ülkelerinde karavanda otomobillerdeki gibi lpg tankı yasak olan ülke var mı? Karavan ağırlık konusu üzerine inceleme yapılıyor mu?

hüseyin bey süper bir gezi yapıyorsunuz yolunuz hep açık olsun, eğer Schleswig'e uğrarsanız lütfen "viking tor" önünde birt resim çektirip buraya koyarsanız sevinirim bir zamanlar orada kısa bir süre kalmıştım...sevgiler

Sayin Buselik cok tesekkürler. Herhalde artik karavaniniza alistiniz. Yillardir ayni karavani kullandigimiz halde, geziye cikinca karavana alisincaya kadar bir kac gün gecer. Karavanlarimiz ayni büyüklükte sayilir. Bu büyüklükteki karavanlarin cok faydali tarafllari var. Su an beraber dolastigimiz kayinbiraderin karavani daha büyük, ama gidecegi her yeri önceden hesaplamak zorunda. Büyük karavanla sehir icine girmenin ve park yeri bulmanin hic kolay olmadigini hergün yasiyoruz. Size de iyi geziler dilerim.

Gezi anilari ilerledikce isim adasliginin yanisira daha benzer yanlarimiz da meydana cikiyor. Italya gezimizden dönerken getirdigimiz levrekleri füme firininda hazirladik. Cok güzel oldu. Saniyorum lüfer de bu firin icin cok uygun olur. Almanya´da 1983 yilinda balikcilik imtihanina girdim. O günden beri de tuttugum baliklarin bazilarini füme firininda hazirlarim.
Füme baligin yanina (firindan yeni cikmis, sicak olacak), üzüm, kavun, olgunlasmis kasar peyniri ve bir duble raki. Bir deneyin, abartmadigimi göreceksiniz. Isterseniz, balik nasil hazirlanir, tarif edebilirim.

Sayin Berkcantp, Gaz tankinin yasak oldugu bir Ülke hic duymadim. Sadece Fransa´da, 3 sistemli buz dolabini yolda giderken gazla calistirmak yasak. Gaz tanki bir karavan icin cok iyi olur. Ben bir hafta önce yola cikmadan gaz tüplerini degistirdim. Tüplerden birisi yaridan fazla dolu oldugu halde. Uzun yola cikarken dolu olmalari lazim. Tank olsaydi bu sorun olmazdi.

Sayin Hipokrat, Schleswig´ten ayrilali 3 gün oldu. Schleswig`i en son 20 yil önce görmüstüm. Sehir hala cok güzel. Balikci evlerinin bulundu mahalleyi ve wiking müzesini gezdik. Wiking Tor yerine balikci evlerinin bir resmini göndereyim

Bu evlerin önündeki güller actiginda burada tekrar gecmek lazim.
[attachment=1]

Schkeswig 1.jpg

25.05.2011
Bugün Ribe sehrini gezdik. Sehirde merkeze yakin bir yerde 20 karavanin kalabilecegi, ücretsiz bir kampdisi geceleme yeri var.
Koordinatlari : N55°19.461` - E8°45.465`
Bence Ribe görülmeye deger bir sehir ama siz resimlere bakip kendiniz karar verin.

Bu resimdeki yasak isareti kampdisi konaklama yerinin önünde. Kamping yasak diyor. Bu karavanin icinde geceleyebilirsiniz, ama masa sandalye cikarilamaz ve tente acilamaz anlaminda.
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3][attachment=4][attachment=5]

Stellplatz 2.JPG

Ribe 1.JPG

Ribe 2.JPG

Ribe 3.JPG

ribe 4.JPG

çok teşekkür ederim hüseyin bey çok naziksiniz, bu resim beni bir anda 34 sene öncesine götürdü..ilginize çok çok teşekkürler..

Avrupa'da sevmediğin tek şey ne diye sorsalar, zaman zaman ve bazı yerleşimlerde sokakların insansızlığı derim. Biraz terkedilmişlik havası veriyor ve insan kendini biraz garip hissediyor.
Gezin bakalım gezin. Gözümüz yok, kıskanmıyoruz, sayenizde avuntuyla karışık yandan geçinip gidiyoruz işte. Keyfiniz bol olsun, bizim yerimize de tadını çıkartın.

Bu rotayı Hamburg'tan başlasak 15 günde yapabilir miyiz diye epeydir kafa yoruyorum. Hüseyin Bey sindire sindire yapıyor .)

Haldun bey bos sokaklar hakikaten güzel degil. Bir sey sormak icin dakikalarca birisini aradigim olmustur.

Sayin Bartek 15 gün biraz kisa. Iskandinavya ülkelerinde süratli gitmek tatil bütcesini azaltabilir. Fakat Alman karavan forumda benzer gezileri 2-3 haftada yapanlar var.

Dün geceyi Odense sehrinde gecirdik. Yol arkadaslarimiz burada, cocuk masallari yazari Hans Christian Andersen müzesini görmek istediler. Bende böylece bu konuda bilgilerimi genislettim. Yakinlarda kampdisi yer olmadigi icin kampingte kaldik. Kamping fiyati internet dahil 23 €.

Tek Ayakli Kursun Asker
[attachment=1]
Ah! Ne güzel kurşun askerler diye mırıldandı küçük çocuk. Doğum yıldönümünde kendisine verilen armaganları gözden geçiriyordu. En çok, kurşun askerleri beğenmişti. Onları, kutularından çıkararak, masanın üzerine bir bir sıraladı.

Düzgün tüfekleri ve kırmızı sapkaları ile hepsi de çok güzel duruyordu.

Fakat o da ne? Kurşun askerler arasında bir tanesi, arkadaşlarına benzemiyordu. Çocuk, bu askeri eline aldı ve öbür kurşun askerlerin sırasından ayırdı. Çünkü, bu kurşun askerin tek bacağı vardı. Öbür bacağı, her halde, usta tarafından yapılırken unutulmuştu.

(Hans Christian Andersen`in „Tek Ayakli Kursun Asker“ masalindan bir kac cümle).

Bu gün kültürle devam edelim. Odense sehrinin sokaklarinda gördügüm iki heykel.
[attachment=2][attachment=3]

Bunlarla nehirde gezebilirsiniz.
[attachment=4]

Kuzeye gittikce kampinglerde böyle kulübeler cogaliyor.
[attachment=5]

Tek Ayakli Kursun Asker.JPG

Kiralin taci.JPG

Heykel.JPG

Nehirde Gezi.JPG

Kulübe.JPG

Buraları görünce sinirleniyorum, bende uyanan ilk duygular bunlar olmaya başladı.Artık bu ülkeden eskisi kadar tat alamıyorum doğa bana yeter derken onunda icabına bakılıyor.İnsan bunu kendi vatanı için söylemesi ne kadar kötü acaba kendimi kandırmaya devam edip duygularıma 'siz yanlış biliyorsunuz' demeye devam mı etmeliyim.Uç örnek olacak tabi adamlar dünyanın kanını emiyorlar ama Amerika da Yosemite kampına giden arkadaşım geçen hafta izine geldi şunu söyledi dağ başına gittik km lerce yerde insan görmek imkansız tepenin birine çıktık ileride bir yere tuvalet koymuşlar,günlerce insan görmeyeceğin yerde sizi kontrole gelip onları bilgilerindiren orman görevlisi olmuş ama bundan da komiği ne biliyormusunuz sınırlı sayıda insan alınması ya 8 yada 16 kişi,o civara bizde 100 bin insan doldurulur,bizde kelimesi artık çok klişe çok sığ bir kelime olmaya başladığının farkındayım.
Neyse Sayın Hüseyin bey kızmaz umarım konunun dışına çıktık ama fotoğrafların bende uyandırdığı düşünceler bunlardı.Siz bana bakmayın, herşey o kadar çıplak ve göz önünde ki dayanamadım.

Melih bey cok tesekkürler.

Bülent bey böyle katilimlar gezi anilarini daha anlamli yapiyor. Tesekkürler.

Bu gezimizde once Almanya´in Schleswig sehrinde gezdigimiz iki müzede (Pazar günüydü) ve Danimarka´nin Odense sehrinde gezdigimiz bir müzede ögrenci gruplari vardi. Her ögrencinin elinde bir defter, defterde de müzeyle ilgili sorular vardi. Ögrenciler bu sorulara cevap ariyorladi. Saniyorum ögretmenleri bunu bir ödev olarak vermisti.

Bugün gezdigimiz Danimarka´nin Mön adasindaki, tebesir kayalarinda yaptigimiz 7 kilometrelik bir yürüyüsten sonra ben pes ettim. Esim, kardesi ve kardesinin esi tekrar 4 km yürüdüler. Ben onlari beklerken elimdeki brosürü okudum. Icin de yürüdügümüz kayin ormanlari, bu ormanda yasayan sahinler, kelebekler ve bu cevrede yetisen ciceklerle ilgili detayli bilgi vardi. Bu brosürde, bir karinca kelebeginin yumurtlamasindan tekrar kelebek oluncaya kadar olan safhalari, bu safhalar icinde karincalarin rolü cok güzel anlatilmisti. Bundan sonra karinca ve bu kelebeklere daha fazla bir ilgiyle bakacagim.
Ülkenin kültürünü ve tabiatini iyi bilmek saniyorum bir cok seyin baslangici.

27.05.2011

Mön adasindaki bir kampingte ikinci gecemizi geciriyoruz. Ormanilk icinde güzel bir yer. Kampingte cok az motorkaravan var. Karavanlarin durabilecegi biraz düz bir yeri güclükle bulduk. Kamping ücretleri hep ayni.

Bu gün hava sicakligi 19 derece. Disarda ancak ceketle oturmak mümkün. Geceyi gecirdigimiz kampingteki yerimiz.
[attachment=1]

Deniz kenarindaki tebesir kayalari.
[attachment=2][attachment=3]

Orman icindeki bir piknik yerinde cocuk oyuncaklari.
[attachment=4]

Bu ormanda kayin agaclari 400 yasina gelebiliyor. Bu agacta herhalde onlardan birisi.
[attachment=5]

Kamping.JPG

Tebesir kayalari.JPG

Tebesir kayalari 2.JPG

Piknik yerinde cocuk oyuncaklari.JPG

Kayin agaci.JPG

Hüseyin bey, yeni paylaşımılarınızı merakla bekliyorum. :smiley: :smiley: :smiley:

Hasmet bey,
Ilhan bey,

ikinizede tesekkürler.

30.05.2011 günü Arhus sehrinde bir acik hava müzesini gezdik. Yol arakadaslarimizin ikiside müzeci olduklari icin nere de ne görülecegini iyi biliyorlar. Adi „Gamle By – Eski Sehir“ olan bu müzede 18. ve 19. yüzyil Danimarkasini görebilirsiniz. Sahane bir müze (giris ücreti yüksek, 30 lira civarinda). Müze sahasi icerisinde bu yüzyillardan kalma evler, isyerleri (hepsi dösenmis halde) var. Telgrafhanenin icinde aletleri önünde de memurun bisikleti duruyor. Danimarka´da yikilacak eski evleri söküp, parcalarini buraya tasiyarak yeniden yapiyorlarmis.

Okul/Dersane, danimarka´da 1814 yilinda bütün cocuklarin okula gitmesine karar verilmis ve 1850 yillarinda bütün okullarda yetismis ögretmenler varmis.
[attachment=1]

Saatci Dükkani. Dükkan sahibinin adi :Rasmussen. Danimarka´da yaygin bir isim galiba.
[attachment=2]

BP benzin istasyonu
[attachment=3]

Ve evler[attachment=4]
[attachment=5]

Dersane.JPG

Saatcinin adi Rasmussen..JPG

BP benzin istasyonu.JPG

SAM_1211.JPG

SAM_1264.JPG

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,758
Kayıtlı Üye Sayımız
166,574
Kaydolan Son Üyemiz
Murat_Anıl

SON MESAJLAR

SON KONULAR