Yaşam aküsü olarak, 3 yıl süresince (Ağustos 2016 - Ağustos 2019) İzmir üretimi Volt marka 225 Ah Jel akü kullandım,
Didim taraflarında iken akü gerilimi aniden sıfıra düştü, tahminim hücreler arasındaki bir yerde kopukluk oldu.
Bu aküyü ne kadar dikkat etsem de pek verimli kullanamadım zaten.
Yaşam aküsü, araç içi led aydınlatma, su pompası ve daimi gücün 600 watt, ani gücün 1200 watt olduğu yazılı modifiye sinüs bir invertör ile 90 Litrelik Vestfrost büro tipi dolap için enerji sağlıyordu, bir de gerektikçe telefonların şarj edilmesi var elbette
.
2 adet 140 Wp gücünde poli kristal güneş paneli yaz günleri, güneşin en etkili olduğu saatlerde toplam 15 Ah civarı enerji üretiyor.
Ekim 2019 tarihinden beri yaşam aküsü olarak Orbus 100 Ah LiFePO4 akü kullanmaya başladım ama bugüne kadar doğru düzgün bir kamp yapma fırsatımız olmadığı için sistemin verimliliğini test edemedim, araç günde yaklaşık 6-7 saat güneş gören bir alanda park halinde.
31 Mayıs akşam üzeri sitemi deneme amaçlı çalıştırdım, bu arada son 3-4 gündür hava bazen parçalı bulutlu, bazen çok bulutlu.
Yedek tutulmak üzere aldığım, sürekli gücü 500 Watt, anlık gücü 1000 W olan tam sinüs inverter de pazartesi günü gelince inverterleri değiştirdim.
Neyse epey uzun bir giriş oldu ama şartların açıklanması gerektiğini düşünüyorum,
2x140=280 Wp panel, 100 Ah LiFePO4 akü, 500 W tam sinüs inverter ve 90 Litrelik buzdolabı Pazar akşamından beri çalışıyor,
P.tesi-Salı-Çarşamba her gün 2-3 kere araca binip inerek, her seferinde dolabın kapağını 30-40 saniye kadar açık bırakıp kapatarak yaptığım deneyi saat 20:00 civarı sonlandırdım yoksa konu komşu aklımdan şüpheleniyor gibi bakmaya başlamıştı
ve buzluk kısmına bıraktığım 2,5 litrelik suyun donmuş olduğunu, dolabın içindeki 4 parça konserve kutusunun da yeteri kadar soğuk olduğunu gördüm.
Sonuç olarak hava durumundan dolayı, tam anlamıyla yaz günü şartlarında olmasa da sistemin sorunsuz çalıştığını görmüş oldum, akü voltajı 13,2 V idi.
Esas durum geziye çıktığımızda ortaya çıkacak ama şimdilik tatmin edici gibi (n'olur öyle olsun, n'olur)
Sadece fikir vermesi bakımından, durum tespiti amacı ile yazdım, hiç bir iddiam yok
Herkesin işi gücü rast gelsin, selamlar.