Ilk Cb Telsizim Bende Aranıza Katıldım.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ahmetcan466 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 116
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,569
Ahmet bey
1988 li yıllarda Türkiuede satılan bir model bu.
Sanırım kullanılmamış.
Ya aynı model bulacak yada mike ın kabloları takip edilerek montaj yapılacak.
Hepsi 3 tel.
Biri şase,
Biri düğme
Diğeri mikrofon
Bende öyle tahmin ediyorum ancak 4 kablo var

Wi-fi veya Mobil Bağlantı ile bir şekilde gönderildi.

Etiketler
Biri de ek şase kablosudur.
Hoparlör yoksa
Yada varsa mike üzerinde ki ledin ışığı

Abartmayın.
Bir iki kere telsiz mike açmış bakmış biri kabloların yerini tahmin eder.
Telsize mike kablolarını yanlış montaj yaparak zarar vermeniz bence imkansız gibi.
Alın havyayı ve sıra ile deneyerek yapın.
Kendinize güvenin.

Biri de ek şase kablosudur.
Hoparlör yoksa
Yada varsa mike üzerinde ki ledin ışığı
Led yok maykin üzerinde yarın bakacağım telsizin içini açıp. Zaten o fotograflari otelde çektim dayanamadım meraktan açıp baktım. Kitapciginida tam manasıyla inceleme şansım olmadı orda kesin birşeyler bulurum herhalde. Avometre ile olcerim. Ufak etiketin üzerinde 50 ohm luk anten veya dummy olmadan mandal yapmayın diye birşey yaziyordu

Şimdi aklıma geldi Acaba maykin içinde bir preamfi devresi olabilir mi? Tam inceleyemedim ama bu da bir ihtimal gibi geldi

Yav anten yerine 3-4 metre bir tel gir orta uca. Havadan Cızırtı yada ses gelir.
Mandalı lehimleyip deneyin a b c diye seslenin.2-3 sn den bişi olmaz
Eğer
Alıcıdaki parazitler mandala basınca yokolup....
Tx gösterge ibresi sesinize göre oynuyorsa işlem tamamdır.

Bir tel ile cihazın üzerindeki mike soketi ni, Loş ışıkta kısadevre edip tek tek deneyerek çekin.Hatta önceden ölçtüğünüzde voltaj olan uçlar kesin ptt düğmesidir.
Aşırı bir kıvılcım çıkmadan... hoparlörden vericiye röle atıyor tıklaması var yada hoparlör sesi kesilip tx ibresi oynuyorsa..o ikisi ptt düğmesidir.
Mikrofon ise şase ile diğer kablo.

Teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgiler için. Yanlış birşey yapipta yakarim diye korkuyorum o yüzden tam emin olmadan herhangi bir işlem yapmak istemiyorum. Cihaz çok temiz. Belki hiç kullanılmamış olabilir.
Birde anten 50ohm olacak gibi birşeyler yazıyor etikette anteni ölçüpte mi takayim

Anten swr metre ile ölçülür.
Üzerindeki swr metre yi kullanabilirseniz ölçersiniz.Bu cihazı kullanmadım.
Peki mike ı kime nasıl montajlatacaksınız?

Anten swr metre ile ölçülür.
Üzerindeki swr metre yi kullanabilirseniz ölçersiniz.Bu cihazı kullanmadım.
Peki mike ı kime nasıl montajlatacaksınız?
Kendim yapmayi dusunuyorum. Elim havya tutar. Gerekli alet edevat sahibim.
Çok ayrıntılı olmasa da basit elektronik ten biraz anlarım.
Kilavuzda tam incelemedim ancak kesin bir bağlantı semasi vardır diye düşünüyorum.

Aletlerin bir kısmı bunlar. Ultrasonic temizleme havuzum bile var. Birkac elektronik malzeme temizlenmiştir en fazla. Son zamanlarda hanımın takilarini temizlemekten baska işe yaramıyor. :smiley:
99c1570c9793a2a48c07e56abfccc935.jpg
30786ab54d6ca2c196bdeef15f8a9c69.jpg

TRON Hocamin vermiş olduğu cesaret ile bu geceyi uyumadan kafamda bir sürü plan ile geçirdim sabah depoya geldim malzemelerin yanina elektrikler kesik. Akşam saat 17:00 ye kadar yokmuş bakım varmış.
Neyse akulerim vardı jel birde black&decker invertorum var ilk once onunla tesisatı hallettikten sonra Maykin Soketindeki lehimleri temizledim telsizleri akulere bagladim Stabo bir tarafta Midland bir tarafta açtım hiçbir ses yok midland ta anladım ki mayktaki 2 kablo telsizin açılışıni sağladığını anladım doğal olarak geri kalan 2 kabloda mikrofon kablosu bir kaç denemeden sonra çalıştirdim. 2 telsizide aynı kanala getirdim 2 Side birbiri ile her kanalda sorunsuz berrak bir ses ile gorusme yapabiliyor.
O sesi duyunca sanki elektriği icat etmiş gibi sevindim.
Lehimleri saglamlayip ısı ile daralan makaron ile yalittim ve soketi topladım su anda sorunsuz çalışıyor ikisi de. Bir kaç resim.
4a24ce6a1d409ee4f27faa0e7c66b32f.jpg
9962977273f511ab75685496db16cdcb.jpg
a9143f0498f441483aab08ab8405feb6.jpg
5b380011d5a0ef593a3d9bea4e322640.jpg
49945f1d24ed7b0d2bf15d8e4a48fff8.jpg
62a98fe8a7e9efdf58b0ce42dbe37a2a.jpg
6ab09d6e9e56c6a1eef8e26213288ef1.jpg
ca759dee035bc6af1ee8b1b4773fdc41.jpg
Enerji girişinde orijinal soketi olmadığından bilgisayar psu sunun soketlerinden birisinin üzerinde biraz oynayarak uydurdum gayet iyi oldu.

Ben sarkoydeyim bana yakın birileri varsa bi muhabere yapmak istiyorum. Kendimede bir rumuz bulmam lazım onerilerinizi bekliyorum :smiley:

Hayırlı olsun Ahmet bey.
Cesaret, başarmanın yarısıdır.Ne olacakki?
Mike bozuk yada Anten yok.Kim tutar.
Çıkart rg58 kabloyu pencereden dışarı ve iki ucuna 2.80 m teli lehimle ve bu tellleri de misina ile iki ters yöne direğe, ağaca ne bulursan bağla.
Sonra 2-3 cm her iki uçtan eşit keserek swr sini tune ettirmeye çalış.Ben denedim ve süper oldu.

İşte sana çeyrek dalga dipol anten.
Satın almaya kalksan, fabrika malı metalden yapılmış olan 2.el anten bile en az 250tl.

Sırası ile soldan sağa doğru ilk bağlantı siyah kablo sonraki bağlantı noktası boş 3. Bağlantı mavi kablo mandala basınca siyah ve mavi kablo kısa devre oluyor, 4. Bağlantı kırmızı ve en sağdaki son bağlantı ise çıplak tel bu ikisi normalde kısa devre ancak mandala basınca kısa devreden çıkıyor.
Yani Anladigim kadarıyla mandala basik değilken RX te bekliyor mandala basınca RX kapanıp TX e geçiyor

Ahmet bey
Kusura bakma, epey yoğundum.Şu sıra mors alma becerimi geliştirmeye uğraşıyordum.
Size sadece şunu söyleyebilirim.
"Havada şenlik var."
Evet, dinleyin ve anlamaya çalışın. Her şey ingilizce tabiki.Dinlersdniz çözersiniz.Kimse özel yetenekli değil.Bir cb ile çok şey yapılır.Sadece dinleyin ve tutttuğunuz ile de konuşun. Eğer bir istasyon size 7 seviye üzerinde geliyorsa, sizi duymaması imkansız.CB de gündüz ve akşam uzak yabancılar kesin duyarsınız.Önemli olan güç değil, iyi bir anten sistemidir.
Arada sınavada çalışın ve ihmal ermeyin.
Başarılar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,828
Kayıtlı Üye Sayımız
166,621
Kaydolan Son Üyemiz
Gamze Erol

SON KONULAR

Geri