Ynt: İkizdere Kurtuldu
Merhabalar, ben bu tabiri çok sevdim
ateş başında şarap için yan gelip yatan bir çevreci olarak konuşuyorum. Arkadaşlar ne İkizdere kurtuldu ne de diğerleri. Ülkede Nükleer enerjiye karşı olan bilim adamlarını sivil polisler takip ediyor, etiketleniyor. Çevreci protestoculara polisler terörist muamelesi yapıyor. Baktılar bölge idare mahkemesi bir karar verdi, e yasayı değiştirelim o zaman, yasalar yetmiyor mu anayasayı değiştirelim o zaman. Anayasa da mı yetmiyor e rejimi değiştirelim o zaman.
Ben her türlü yasaklamaya karşı olduğum için Özay bey gibi kişilerle aynı platformda yazdığı saçma sapan yanıtlara sabahın bu saatinde yanıt vermeye çalışıyorum. Yasaklarsak bu cehaleti önleyemeyiz. Cehaleti marifet saymak herhalde sadece bizim gibi toplumlarda makbuldür.
İşte bir örneği de burada, elektrikli saç kurutma makinasının çalışması için HES’leri destekleyen bir arkadaşımız. O kömürler boşu boşuna yatıyor toprağın altında. BBerksan arkadaşım, neden HES’leri desteklediğin gibi Kahve makinen için Termik santralleri de desteklemiyorsun. Neden Yatağan’da yaşamayı düşünmüyorsun? Sevgili Bberksan sen hiç asit yağmuru neye benzer biliyor musun?
bberksan' Alıntı:
Elektrik ve yakitla calisan cihazlar kullanan bir insan HES'e itiraz etmemeli. HES cevreye zarar vermiyormu? Elbet veriyor - ama en az zarari veren enerji uretme yontemi. Su Ikizdere ve benzeri yerlerde bosuna akarken oralarda yasayanlarin kullandigi elektrigin uretildigi dogalgaz donusum santrali HES'den fazla cevreye zarar vermiyormu? Veriyor ama Ikizdere'de yasayanlarin cevresine degil elbet ???
Ah benim arkadaşım, bildiğin en temiz enerji elde etme yöntemi HES'mi? HES'lerin bazı kurak yerlere bereketi taşıdığı açıktır ama Karadenizde yapılacak bir HES'ten beklenen enerji ne kadar, bölgeye marjinal (ek) faydası ne olacak? Ucuz ve temiz enerji mi arıyorsun: güneşin 1 saate dünyaya gönderdiği enerji insanlığın 1 yıllık enerji ihtiyacına denk. Sen bu enerjinin binde birini kullanabilsen yeter. Kıraathane ağzıyla konuşup şarap içen çevrecilere laf edeceğimize buna kafa yoralım, mühendis yetiştirelim, dünyaya teknolojimizi satalım.
O su orada boşu boşuna akmıyor. O su ekosistemin bir parçası, ta kendisi. Tabiatta öyle bir tanrısal denge var ki, hiçbirşey boşu boşuna olmuyor.
Çinde armut üretilen bir yer var, adını unuttum. Burada sebebi bilinmeyen bir nedenle arılar yok olduğu için onbinlerce armut ağacındaki milyonlarca çiçeği insanlar kendileri elle döllemek zorunda kalıyorlar. NatGeo’da bulursanız arılarla ilgili o belgeseli izleyin. İnsanın doğaya yaptıklarının ibret verici örneğidir. Bunun nedeni belki de boşu boşuna yer altında durduğu sanılarak çıkartılan bir ağır metal olabilir. Yani bunlara girip de sizleri sıkmak istemem.
Okumak, araştırmak yerine, bu işlere biraz kafasını yoran, aksiyon alan, maddi veya manevi destek veren insanlara ateş başında şarap içen çevreciler yakıştırması yapan birisinin kalkıp da bu yazdıklarımı anlayabileceğini ve değer vereceğini düşünmüyorum.