İkizdere Kurtuldu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan emine_t Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 38
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,063

emine_t

Fotoğraf,dağ,tepe,bisiklet,paten,doğa...
Yer
İstanbul
Web
fotografindunyasi.wordpress.com
TRABZON Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu, bugün tarihi bir karara imza atarak Rize’nin İkizdere Vadisi’ni Doğal SİT alanı ilan etti.

Böylece İkizdere, Anzer ve Ovit yöresinde yapılması planlanan 22 Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi rafa kalktı. Bölgenin SİT alanı ilan edilmesi için 2008’den bu yana hukuk mücadelesi veren eski İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, “Bugün HES’lerin pençesinden kurtulduğumuz, yeşili, doğayı çocuklarımıza bırakacağımızın müjdelendiği gündür” dedi.

Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan ve dünyada korunmada öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri ilan edilen İkizdere Vadisi’nde yapılması planlanan hidroelektrik santralleri için 2008 yılında İkizdere Derneği öncülüğünde hukuk mücadelesi başlatıldı. Mahkemeler ve bilirkişi incelemeleri sürerken bölgede 4 hidroelektrik santrali yapıldı ve hizmete açıldı. Santrallerden birini de geçtiğimiz aylarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hizmete açtı. Bölgede ayrıca 22 hidroelektrik santrali de yer tespitleri yapıldıktan sonra proje onay aşamasına geldi.

KARAR BUGÜN ÇIKTI

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Bilimsel ve Teknik Kurulları dün İkizdere Vadisi’nde son incelemelerini yaptı. Bugün toplanan kurul, oy birliğiyle İkizdere Vadisi’ni Doğal SİT Alanı ilan etti. Hukuk mücadelesini başlatan eski İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, kurulun bu kararıyla bölgede yapımı planlanan 22 HES projesinin rafa kaldırıldığını belirterek, “Bugün tarihi bir karar alındı. İkizdere ve Türkiye kazandı. Bugün HES’lerin pençesinden kurtulduğumuz, yeşili, doğayı çocuklarımıza bırakacağımızın müjdelendiği gündür. Uygarlık, medeniyet ve canlı yaşamı kazanmıştır. Kültür Bakanımıza, kurul üyelerine, bize destek olan herkese teşekkür ediyoruz. Bu kararla bölge yeniden ayağa kalkacak turizm yönünden gelişecek” dedi.

Ekşi, İkizdere Vadisi’nin alt kesiminde bugüne kadar 4 HES projesi gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “Ama SİT alanı ilan edilen bölgede hiç başlanmış proje yok. 22 tane planlanıyordu, onlar da rafa kalktı. Kurulun kararı sonrasında artık 2863 sayılı yasa uyarınca bölgede taşocağı açılamayacak, madencilik çalışması yapılamayacak, HES inşaatlarına izin verilmeyecek. Yani eko sistemi ve canlı yaşamını tehdit eden hiçbir yapılaşma olmayacak” diye konuştu.

Rize’de daha önce de Çamlıhemşin İlçesindeki ünlü Fırtına Vadisi doğal SİT alanı ilan edilmişti. Böylece Fırtına’nın ardından ekolojik yönden önem taşıyan İkizdere Vadisi de HES yapımından kurtulmuş oldu. İkizdere Vadisi’ni kapsayan kararla balıyla ünlü Anzer Yaylası’nda planlanan HES’ler de iptal edildi.

H

Etiketler
Ynt: İkizdere Kurtuldu

Teşekkür ederiz verdiğiniz bilgiler için.Güzel bir haber.Ama daha kurtarılması gereken çok yer var.Freegraf olsa geriye kaldı 3 nal ile bir at mı derdi acaba,kulakları çınlasın :smiley: :smiley:

ya liz demek öyle at mı eşek mi daha belli değil. ama bu SİT alanı tehlikelidir bence yaklaşmamak gerek adamı SİT er valla. bu bir emsal teşkil etsin.SİT lere ağzı sulananlar dikat etsin. sudur bu başka yerleride işgal eder. şaka bir yana iyi bir adım İnşaallah geri adım atılım minareler çalınmaz.ılısu .peri vadisi munzur. bergama hasankeyf kıralkızı. daha ismini saymaya kalksak coklar bunları kesinlikle korumamız lazım.bergama akropolune baktığımızda yeller esen yede ...memlekette taş mı yok diyen ziyniyet hala var ona dikkat etmeliyiz.bergamayı almanyaya taşırken taşları ikişer iki
şer neredeyse tek tek gemi ile calmış gibi götürmüşler.gemi batarsa zaiyat fazla olmasın diye.biz ise onları evlerde binalar da ahırlarda duvarda kullanmışız.kimi zaman eşeklerimizi bağlamışız o taşlara .eşeklerimiz ne anladıysa onların yanında kalarak bazıları da belki o kadar değillerdi.Almanyadaki 200 aşkın müzenin yaptığı hasılat ve ziyaretci bir yana bizim gavurla alın götürün dediğimiz bergamadaki tapınak bir yana .yani 200 tane müzeleri bizim çöp e attığımız müze taşları kadar etmiyor.veselam

Günaydın :smiley:
Bu haberi düşününce yine içim huzur doldu sabah sabah...
İKİZDERE... Endemik bitki örtüsü,çeşitli hayvan türleri,doğada az rastlanan güzelliklerin bulunduğu bu cennet köşe... Yaşamak için öldürüyoruz,doğayı öldürüyoruz doğayı !
En basitinden Atalar'da yaşıyorum... Güzel bir sahil yolumuz ve kordonumuz var... Çimlerin üzerinde mangal yakan,külü de ona boşaltan BU MAGANDA ZİHNİYETİ ÇÖZMEYİ BEN HALA BAŞARAMADIM!
İkizdere Vadisi.. dediğimiz an durup düşünmenin,kendine gelmenin,silkelenmenin zamanı... Ticari amaçlı yapılan turların zihniyetleri ile değil, doğayı doğa olduğu için İNSAN DENİLEN VE DOĞAYI acımasızca yok eden varlığa ömrünün sonuna dek hayatında yer etmesi gerektiği düşüncesi ile tanımalı ve zihnimize böyle yer etmeliyiz... İMKANIMIZ VAR İSE, BİR YERE BİR KEZ DEĞİL ÇOK KEZ GİTMELİYİZ... DEĞİŞİMİ GÖRMELİYİZ... Sitede 2007 yılında Güneydoğu'ya yapılan gezi fotoğraflarını inceledim... Hasankeyf'i gördüm,ürperdim... NE ÇOK DEĞİŞTİ... KAÇ KİŞİ HABERDAR... Bu konuya değineceğim...
Ben bir yeri turla gezmeye çok da yanaşmayan biriyim,doğa şartları beni aşırı zorlamadıkça. Çünkü layıkıyla FOTOĞRAF ÇEKEMİYORUM,DOĞA ACELE EDİLEREK ANLAŞILMAZ...
Haber sitelerinde ileri geri konuşmuşlar, HES ler doğaya zarar vermiyor vs. Bunun kanıtı Trabzon'da var. Ödül almış bir HES var orada. İnşaasında projede yetkili olan mühendisle konuşmuştum bu Eylül'de... Rusya kökenli bir firma idi,şaşırmadım doğrusu.
HES ler de doğayı yok ediyor arkadaşlar,bazı şartları sağlayanları dışında. TR'nin enerji sıkıntısını bahane edip Hasankeyf'de YOKOLUŞ u fişekleyen,tetikleyen,kanyonların dibinde iş makinalarıyla fütursuzca çalışan (ki zaten o kayalar AŞINMAYA çok meyilli) ZİHNİYET İKİZDERE'Yİ YOK ETMEYE ÇALIŞTI... AMA BU DEFA BAŞARILI OLAMADI.
KARADENİZ İNSANINA,TÜRK İNSANINA,DOĞASEVER E,ORALARI FOTOĞRAFLARDA ÖLÜMSÜZ KILAN FOTOĞRAFÇILARA,GELECEK NESİLLERE, CİĞERLERİMİZE,ONCA SAYISIZ CANLIYA BUNU YAPAMAYACAKLAR !

Fındıklı'dan sonra İkizdere'den de bu haberi almak tarifi olmayan bir mutluluk....Bu mirasın bize ve gelecek nesillere bağışlanmasında emeği geçenlere sonsuz teşekkürler..

Umarım hokkabaz siyasetçiler kanunları da kendilerine benzetip tekrardan taarruza geçmezler..

Saygılar

Cenk

Günaydın arkadaşlar...
Bizim medya cidden garip...
İnternet zannediyorum haber alma özgürlüğünde 1. sırada.
Haber hürriyet.com.tr de yayınlanmıştır.
Diğer bilgiler için de :

http://ikizderedernegi.org/

dan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Yarın cumhuriyetmizin kuruluşunun 87. yıldönümü... Cumhuriyeti kolay kurmadı Atamız ve O'nun yol arkadaşları ve VATANSEVER yurttaşlarımız.
Bu topraklar kolay kazanılmadı. BAŞKALARINA hiçbir şeyi yar etmemişken,kendi topraklarımızı,geleceğimizi,DOĞAMIZI da korumak bizlerin görevlerinin en başında gelmekte.BUNUN BİLİNCİNDE OLALIM.
Takipte olup,iz sürelim... "MÜCADELEDE BİZ DE VARIZ" DEMEYİ BİLELİM...
Sevgiler,
Şimdiden iyi tatiller.
EMine.

emine_t' Alıntı:
Günaydın arkadaşlar...
Bizim medya cidden garip...
İnternet zannediyorum haber alma özgürlüğünde 1. sırada.
Haber hürriyet.com.tr de yayınlanmıştır.
Diğer bilgiler için de :

http://ikizderedernegi.org/

dan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Yarın cumhuriyetmizin kuruluşunun 87. yıldönümü... Cumhuriyeti kolay kurmadı Atamız ve O'nun yol arkadaşları ve VATANSEVER yurttaşlarımız.
Bu topraklar kolay kazanılmadı. BAŞKALARINA hiçbir şeyi yar etmemişken,kendi topraklarımızı,geleceğimizi,DOĞAMIZI da korumak bizlerin görevlerinin en başında gelmekte.BUNUN BİLİNCİNDE OLALIM.
Takipte olup,iz sürelim... "MÜCADELEDE BİZ DE VARIZ" DEMEYİ BİLELİM...
Sevgiler,
Şimdiden iyi tatiller.
EMine.

Aynen katılıyorum.Bu topraklar için nice canlar verilmişken bugün nelerle uğraşıyoruz,uğraşmak zorunda kalıyoruz.İnsani duygular unutulmuş yokolmuş.Günümüz dünyasında insanlığa nefret edilesi 2-3 şey hakim ne yazıkki....

Kaçak işler müdürü de kimdir?
Her ne ise...
Gökyüzü delindi...
İstanbul yağmurlu...
Life in İstanbul projem için çekilecek dünya kdr fotoğraf var bekleyen...
Artık bir şekilde cesaret edip halledeceğim bu işi...

29 Ekim günü de böyle yağmur olursa yani yarın ve fırtına,ERTELENMELER kapıdadır...

Sevgiler...

emine_t' Alıntı:
Kaçak işler müdürü de kimdir?
Her ne ise...
Gökyüzü delindi...
İstanbul yağmurlu...
Life in İstanbul projem için çekilecek dünya kdr fotoğraf var bekleyen...
Artık bir şekilde cesaret edip halledeceğim bu işi...

29 Ekim günü de böyle yağmur olursa yani yarın ve fırtına,ERTELENMELER kapıdadır...

Sevgiler...

İstanbul'da olsaydım seve seve yardım ederdim :smiley: Sanırım profesyonelsiniz.Fotoğrafçılık konusunda kendimi geliştirmek istiyorum ve bu konuda bana yardımcı olacak tekliflere açığım :smiley: :smiley:

Herşey dilediğiniz gibi olsun ve kolay gelsin :smiley:

One minute !!!! :smiley:
Öhhöm öhhöm...
Arkadaşlar profesyonel dedikçe,BEN AMATÖRÜM DEMEKTEN GURUR DUYUYORUM...Asıl mesleğimin yanısıra uzunnn zamandır ilgiliyim fotoğrafçılıkla.
Tabii yardımcı olurum sorun değil. Sitede de fotoğrafçılık diye bir bölüm var....Orada da kendimi tanıttım...
Freegraf yazmış da: kaçak işler müd. diye...
Benim de aklım karıştı...

vaybe ahali hemen feveran etti ha u şağum delinin biri kuyuya taş attı hadi bakalım kim çıkaracak

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,740
Kayıtlı Üye Sayımız
166,557
Kaydolan Son Üyemiz
Takezo

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR