Bu yaz tatil planımda Ege Denizi’nin kuzeyini gezmek vardı.Saros Körfezi,Gökçeada ve Bozcaada yıllardır görmeyi çok isteyip de gidemediğimiz yerlerdi.Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı ve Ağustos ayında Mecidiye,Erikli ve Bozcaada’da ummadığım kadar yüksek otel fiyatları(üç kişi için 450TL/gece) ile karşılaşınca planıma sadece Gökçeada’yı dahil edip diğerlerinin istediği fiyatların üçte birine bir yunan adası olan Thassos adasında tatil yaptım.
Gökçeada,eski adıyla İmroz Türkiye’nin en büyük adası ve Türkiye toprakları üzerinde güneşin en son battığı yerdir.Kuzey-güney uzunluğu 13,doğu-batı uzunluğu 30 ve kıyı şeridi uzunluğu da 95 kmdir. Gökçeada içme suyu bakımından kendisine yeterli potansiyele sahip nadir adalardandır.Tatlı su kaynaklarının çokluğu bakımından adalar arasında Ege Denizi’nde birinci,dünyada ise dördüncü sırada yer alır.Adayı gezerken fark edeceğiniz bir baraj ve dört gölet bu durumun açık kanıtıdır.
Osmanlılar tarafından 1455 yılında fethedilen ada birinci dünya savaşından sonra kısa süreli yunan ve İngiliz güçlerince işgal edilse de Lozan antlaşması sonrası yine bizde kalmıştır.Antik çağdaki tarım tanrısı İmbrassos’tan aldığı düşünülen ve zamanla değişim göstererek İmroz olan adı 1979 yılında çıkarılan kararname ile Gökçeada olarak değiştirilmiştir.Adada uzun yıllar süregelen rum nüfus yoğunluğu giderek azalmış ve son sayımda yaklaşık 10.000 nüfuslu adada sadece 200 kadar ileri yaştaki rum vatandaşın ikamet etmekte olduğu saptanmıştır.
Gökçeada’nın korunaklı coğrafi yapısı ve uzun yıllardır tarım yapılırken ilaç ve kimyasal madde kullanılmamış olması sebebiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2002 yılında Gökçeada’yı organik tarım yapılması amacıyla pilot bölge seçmiştir.Bunun bir sonucu olarak adada organik zeytin ve zeytinyağı üretimi,organik arıcılık ve organik bağcılık yapan pek çok üretici bulunmaktadır.Ayrıca belediyenin 2008’de başlattığı ve uzun yıllardan beri agro-turizm konusunda haklı bir üne sahip olan İtalya’nın Sardunya Adası’nın örnek alındığı bu proje italyanların deneyimlerinden faydalanarak Gökçeada halkının organik tarıma dayalı turizm ile kalkınmasını ve Gökçeada’yı organik üretime dayalı agro-turizm konusunda geliştirmeyi ve örnek merkez haline getirmeyi hedefliyor.İşte bu çabaların bir sonucu olarak Gökçeada’da Temari firması Saklı Cennet markası altında organik zeytinyağı, bal, domates ve biber salçası,Elta-Ada firması ise organik süt ve süt ürünleri üretiyor.
Gökçeada,eski adıyla İmroz Türkiye’nin en büyük adası ve Türkiye toprakları üzerinde güneşin en son battığı yerdir.Kuzey-güney uzunluğu 13,doğu-batı uzunluğu 30 ve kıyı şeridi uzunluğu da 95 kmdir. Gökçeada içme suyu bakımından kendisine yeterli potansiyele sahip nadir adalardandır.Tatlı su kaynaklarının çokluğu bakımından adalar arasında Ege Denizi’nde birinci,dünyada ise dördüncü sırada yer alır.Adayı gezerken fark edeceğiniz bir baraj ve dört gölet bu durumun açık kanıtıdır.
Osmanlılar tarafından 1455 yılında fethedilen ada birinci dünya savaşından sonra kısa süreli yunan ve İngiliz güçlerince işgal edilse de Lozan antlaşması sonrası yine bizde kalmıştır.Antik çağdaki tarım tanrısı İmbrassos’tan aldığı düşünülen ve zamanla değişim göstererek İmroz olan adı 1979 yılında çıkarılan kararname ile Gökçeada olarak değiştirilmiştir.Adada uzun yıllar süregelen rum nüfus yoğunluğu giderek azalmış ve son sayımda yaklaşık 10.000 nüfuslu adada sadece 200 kadar ileri yaştaki rum vatandaşın ikamet etmekte olduğu saptanmıştır.
Gökçeada’nın korunaklı coğrafi yapısı ve uzun yıllardır tarım yapılırken ilaç ve kimyasal madde kullanılmamış olması sebebiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2002 yılında Gökçeada’yı organik tarım yapılması amacıyla pilot bölge seçmiştir.Bunun bir sonucu olarak adada organik zeytin ve zeytinyağı üretimi,organik arıcılık ve organik bağcılık yapan pek çok üretici bulunmaktadır.Ayrıca belediyenin 2008’de başlattığı ve uzun yıllardan beri agro-turizm konusunda haklı bir üne sahip olan İtalya’nın Sardunya Adası’nın örnek alındığı bu proje italyanların deneyimlerinden faydalanarak Gökçeada halkının organik tarıma dayalı turizm ile kalkınmasını ve Gökçeada’yı organik üretime dayalı agro-turizm konusunda geliştirmeyi ve örnek merkez haline getirmeyi hedefliyor.İşte bu çabaların bir sonucu olarak Gökçeada’da Temari firması Saklı Cennet markası altında organik zeytinyağı, bal, domates ve biber salçası,Elta-Ada firması ise organik süt ve süt ürünleri üretiyor.
