Ynt: İki Ada;thassos Adası Ve Gökçeada Gezi Notları
Adanın güney kısımlarına doğru yol aldığımızda,karşımıza çıkan ilk yerleşim yeri merkezden 10 km uzaklıkta bir iskan köyü olan Eşelek’tir.Adadaki Türkler genellikle Muğla,Konya,Trabzon gibi şehirlerden iskan ettirilmişler.Eşelek’den önce bir baraj gölü ve geçtikten sonra da uçsuz bucaksız koylarla karşılaşılır.Aydıncık (Kefaloz),Güzelcekoy,Laz Koyu,Kokina koyları sahil ve deniz temizliliğinde mavi bayrak almaya adaydırlar.Aydıncık göletinin sağ tarafına düşen Raksodos Vadisi ise harika bir manzaraya sahiptir.Güzelcekoy,Çanakkale Boğazına bakar ve güneşin doğuşu en iyi buradan izlenebilir.
Kefaloz ve Güzelcekoy mevkii I. Dünya Savaşı'nda İngilizlerin deniz ve kara üssü idi. Türk gemileri burada bulunan donanmayı doğal limanda demirliyken batırdı. Bu zamandan kalma batıklara su üstünden de, su altından ulaşabilirsiniz.İngilizler burada içme suyu için bir baraj inşa etmişlerdi.
Gökçeada, poyrazın nerede ise hiç durmadığı bir yer olup yılda ortalama 300 gün esen rüzgarı sayesinde sıcak günlerde bunalanlar için sığınılacak bir liman ve sörfçüler için bulunmaz bir cennet olma özelliğine sahiptir.Başta Romen ve Bulgarlar olmak üzere bu durumun farkına varan yabancılar Aydıncık sahilini çadır ve karavanları ile adeta işgal etmişler.
Anlatıldığına göre uzun ve tenha olan plaj sörf ve kite surf yapmak için idealmiş.Aydıncık’da konaklama imkanı da sunan iki tane sörf okulu mevcut.Burada saati 30€’dan ders almak ya da sörf yapanları izlemek mümkün.
Aydıncık'da (Kefaloz) yine Tuz Gölüne girerek eklem ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenen çamur banyosu yapabilirsiniz.
Yaz aylarında Aydıncık'taki tuz gölünde Flamingolar konaklar.Onların gelmesini takiben bir çok araştırmacı ve fotoğrafçı da adayı ziyarete gelir.Flamingolar zarif ve insandan ürkmeyen yapılarıyla görülmeye değerdir.Adanın plajlarında deniz suyu genellikle soğuk ve berraktır.Kefaloz(Aydıncık) ve Yuvalı plajları dışında kalanlarda tesis bulunmamaktadır.