Ynt: Hirvatistan, Kosova, Karadag, Bosna Makedonya Araba İle Gezmek?
Öncelikle Araba ile yurt dışına çıkmak için, Yunanistan üzerinden balkanlar gezisi yapacksanız, Yeşil sigorta, ve beynel minel ehliyet almanız yeterli olacaktır. bu işlemler için Turing den bilgi alabilirsiniz. Ehliyet 10 dakika sürmüyor, 2 fotoğraf, ehliyet ve kimlikle gidiyorsunuz 10 dakika içinde 266 TL karşılığında beynel minel ehliyetinizi alıyorsunuz.
Kosova ile Karadağ arasında geçiş kapısı var. Pec diye bir kapı, ben Dönüşte kosovaya geldim, yani karadağ üzerinden. Siz de öncelikle güzerhanızı belirlemelisiniz.
KAradağ ile kosova arasındaki kapının koso vanın Pec iline bağlanıyor. Karadağın sol üst köşesinden Rozanni diye müthiş bir dağ kasabası var. oradan bağlanıyor. yani Karadağın kuızey doğu uc noktası olarak düşünebilirsiniz. geçiş çok rahat. Fakat Kosova ya indikten sonrasında yolların berbat oluşu, heryerde alman italyan kahraman askerlerini ve herşeyden sinir bozusucusu ise heryerde Amerikan bayrakları ve arnavutluk bayraklarını görmeniz ben nereye geldim dedirtiyor. bu kapıden prizreni 70 km olmasına rağmen, yolların bozuk, kalabalık ve sürekli yerleşim yerleri içinden geçmesinden dolayı birde amerikan planakalı araçların heryerde cirit atmasından dolayı biraz sıkıcı doğrusu...
Ayrıca Bosna ya geçecekseniz, karadağı transit geçmeyin derim. güzel bir ülke. Budva da konaklamanızı öneririm.
Bana birçok tavsiye geldi, Priştine de birşey yok görmesende olur demişlerdi, uraya kadar geldik gidip bakalım dedim. Gerçektende hiç gereği yokmuş Kosova da prizren baş çarşısı ve osmanlı eserlerinden başka birşey yok. Birtek 1. Murat Türbesi için Pristşineye gittim, onuda Priştine nin halini gördükten sonra bulmadan üskübe geri döndüm.
Kalınabilecek Yerler Konusunda, Heryerde Kalınacak yer var merak etmeyin.
Üsküp te baş çarşı içinde savaroni otel var. Türklerin. temiz, merkezi ve misafirperverler.
Ohrid gölü çevresinde konaklayacaksanız Struga yı öneririm. Banada bu sayfadan öneri gelmişti, gittim memnun kaldım, üstteki mesajlarda bilgiler var.
Karadağda Budvada kaldım yüzlerce sobe var. zorluk çekmezsiniz.
SAraybosna da Turist information dan destek aldım. Gene baş çarşının hemen bitişiğinde Mejdan diye bir pansiyonda kaldım, Motosikletli gezginlerin kaldığı, odrasıda hoştu, bir şikayetim olmadı.
Bosna Prasının simini hatırlamıyorum ama bizimki gibi Euro nun tam iki katı değeri, ve heryerde Euro geçiyor. Sıkıntı yok yani.
Kosova haricinde zaten Yeşil sigortanız heryerde geçiyor. Birtek kosova da girişte yeniden yaptırılıyor oda binek araba için 40 Euro 15 günlük. Mehmet diye birisi var türk hatta sigortayı yapan.
Yakıt dan daha ziyade önemli olan hız ortalamanız. bakınız aşağıdaki resim... 120 km lik Dubrovnik - Mostar -- 4,5 saat
Saraybosna - Prizren -- 11 saat ( karadağ podgorica üzerinden)
Önemle bakınız ortalama hız değeri ...