Hirvatistan, Kosova, Karadag, Bosna Makedonya Araba İle Gezmek?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan oxonian Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 166
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 155,388
Ynt: Hirvatistan, Kosova, Karadag, Bosna Makedonya Araba İle Gezmek?

açıkçası siteye aynı rota ile ilgili bir başlık açmıştım ancak pek yanıt alamadım
16 temmuzdan başlayan 15 günlük bir rota çizmiştik ancak yolun güvenli olmadığına dair çok sayıda uyarı aldık
arabamızı hazırlamış, kalacak yerlerimizi vb herşeyi ayarlamışken planımızı iptal ettik
sizin bu rota üzerinde yollar ve güvenlik ile ilgili yorumlarınızı paylaşmanızı rica ediyorum
çok teşekkür ederim

Etiketler

bu bizim hazırldığımız yol planıydı bilmiyorum faydası olur mu

Ekli dosyalar

• yol planı.doc
    53 KB · Görüntüleme: 438

Merhaba,
9 gün sürdü benim yolculuğum ve dün gece ulaştım İstanbul'a. Güvenlik konusunda kesinlikle söylenenlere inanmayın güvensiz olan hiçbiryer yok. Biz, makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan üzerinden saraybosna ya kadar gittik. Ayrıca önemle belirtmek isterim Bosna Hersek bizi çok şaşırttı. Müthiş bir ülke, heleki yolda Arnavutluğu geçtikten sonra, çok daha bir güzel geliyor. Hatta Saraybosna'nın en beğendiğim şehirler arasına girdiğini bile söyleyebilirim.

Benzin fiyatları heryerde ortalama 0,9 € ile 1,1 € arasında değişiyor. özür dilerim bu Euro dizel fiyatı benzine hiç bakmadım.

Kosova ya gidecekseniz onun girişinde 40 € sigorta ücreti var. Ayrıca belirteceğim ama, Kosova nın durumu içler acısı... Genede prizreni ye uğramak gerek.

ücretli yol Yunanistanda var bir parça 2,5 €
makedonya dan yunanistana geçişte de bir ücretli yol var daha dün geçtim. yanınızda bol bol KM bulkundurun ( 1 € : 60 KM ) yolun ilginç tarafı, aynı otobanda yaklaşık 4 tane gişede duruyor ve ödeme yapıyorsunuz. Yan yollar bağlanınca ana yoldakilerde gişeye giriyor ilginç.
her seferinde 60KM yada 30 KM ödüyorsunuz. yaklaşık yarım saatte bir gişe var :smiley: ilginçti.

onun haricinde Kapı geçiş ücreti diye bir ödeme yok...
Aklınıza takılan bir konu olursa yardımcı olabilirim.

selamlar

Geçtiğiniz güzergahları ve şöyle olsaydı daha güzel olurdu dediğiniz konular varsa paylaşabilirmisiniz.
Ben makedonya kosova karadağ bosna düşünmüştüm.
Kalınabilecek nereler var. Fiyatları nasıl ? KM Bosna parası Kaem mi?
Sigorta işi Türkiyede yurtdışında da geçerli olacak şekilde yaptırılsa Kosovada yeterli olurmu?
TÖnerilerinizi bekliyorum Teşekkürler

Birde google de Kosova Karadağ arasında yol göstermiyor nerelerden geçtiniz.
Dönüşü de aynı güzergahtanmı geldiniz.
Toplam kaç Km Oldu?

Öncelikle Araba ile yurt dışına çıkmak için, Yunanistan üzerinden balkanlar gezisi yapacksanız, Yeşil sigorta, ve beynel minel ehliyet almanız yeterli olacaktır. bu işlemler için Turing den bilgi alabilirsiniz. Ehliyet 10 dakika sürmüyor, 2 fotoğraf, ehliyet ve kimlikle gidiyorsunuz 10 dakika içinde 266 TL karşılığında beynel minel ehliyetinizi alıyorsunuz.

Kosova ile Karadağ arasında geçiş kapısı var. Pec diye bir kapı, ben Dönüşte kosovaya geldim, yani karadağ üzerinden. Siz de öncelikle güzerhanızı belirlemelisiniz.
KAradağ ile kosova arasındaki kapının koso vanın Pec iline bağlanıyor. Karadağın sol üst köşesinden Rozanni diye müthiş bir dağ kasabası var. oradan bağlanıyor. yani Karadağın kuızey doğu uc noktası olarak düşünebilirsiniz. geçiş çok rahat. Fakat Kosova ya indikten sonrasında yolların berbat oluşu, heryerde alman italyan kahraman askerlerini ve herşeyden sinir bozusucusu ise heryerde Amerikan bayrakları ve arnavutluk bayraklarını görmeniz ben nereye geldim dedirtiyor. bu kapıden prizreni 70 km olmasına rağmen, yolların bozuk, kalabalık ve sürekli yerleşim yerleri içinden geçmesinden dolayı birde amerikan planakalı araçların heryerde cirit atmasından dolayı biraz sıkıcı doğrusu...
Ayrıca Bosna ya geçecekseniz, karadağı transit geçmeyin derim. güzel bir ülke. Budva da konaklamanızı öneririm.

Bana birçok tavsiye geldi, Priştine de birşey yok görmesende olur demişlerdi, uraya kadar geldik gidip bakalım dedim. Gerçektende hiç gereği yokmuş Kosova da prizren baş çarşısı ve osmanlı eserlerinden başka birşey yok. Birtek 1. Murat Türbesi için Pristşineye gittim, onuda Priştine nin halini gördükten sonra bulmadan üskübe geri döndüm.

Kalınabilecek Yerler Konusunda, Heryerde Kalınacak yer var merak etmeyin.
Üsküp te baş çarşı içinde savaroni otel var. Türklerin. temiz, merkezi ve misafirperverler.
Ohrid gölü çevresinde konaklayacaksanız Struga yı öneririm. Banada bu sayfadan öneri gelmişti, gittim memnun kaldım, üstteki mesajlarda bilgiler var.
Karadağda Budvada kaldım yüzlerce sobe var. zorluk çekmezsiniz.
SAraybosna da Turist information dan destek aldım. Gene baş çarşının hemen bitişiğinde Mejdan diye bir pansiyonda kaldım, Motosikletli gezginlerin kaldığı, odrasıda hoştu, bir şikayetim olmadı.
Bosna Prasının simini hatırlamıyorum ama bizimki gibi Euro nun tam iki katı değeri, ve heryerde Euro geçiyor. Sıkıntı yok yani.
Kosova haricinde zaten Yeşil sigortanız heryerde geçiyor. Birtek kosova da girişte yeniden yaptırılıyor oda binek araba için 40 Euro 15 günlük. Mehmet diye birisi var türk hatta sigortayı yapan.
Yakıt dan daha ziyade önemli olan hız ortalamanız. bakınız aşağıdaki resim... 120 km lik Dubrovnik - Mostar -- 4,5 saat
Saraybosna - Prizren -- 11 saat ( karadağ podgorica üzerinden)
Önemle bakınız ortalama hız değeri ...

4853049881_0273c08a1a.jpg

arkadaşlar önümüzdeki hafta gerçekleştireceğimiz atina gezisi'nin bir bölümünü de kuzey makedonya'ya ayırdık. ohrid/struga'da konakladıktan sonra kosova/prizren'e gitmek istiyoruz. fakat prizren'de bir kamp alanı var mı, yok mu internetten tam bir bilgiye ulaşamadım. bilgisi olan var mıdır?

Prizren'de kamp yerine rastlamadım ben. Olacağınıda pek tahmin etmiyorum açıkçası.
Ama Makedonya da, Ohrid e 30 km uzaklıkta Sn Nauma diye bir yer var. Orada müthiş bir kamp alanı var. tavsiye ederim.

Hayır. Orası değil. Ohrid st. Naum zaten Ohrid de gezilmesi gereken yerler arasında, turizm rehberinde falan gözüküyor. Ziyaretin temel sebebi orada bulunan manastır. Fakat bizim ilgimizi çeken camp alanı olmuştu. Manastırın hemen arka tarafında askeri bir alan var. onun hemen yanında ise, 3 tane ırmak ohri gölüne dökülüyor. Irmakların göl ile buluşmadan önce oluşan adacıklar üzerinde de kamp alanları var. Böylelikle, Struga ya gittiğinizde, Nasıl oluyorda Göl Nehire akıyor bu işte bir terslik yokmu düşüncenizi orayı gördükten sonra yenmiş oluyorsunuz.

http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://cache.virtualtourist.com/3059004-st_naum-Ohrid.jpg&imgrefurl=http://www.virtualtourist.com/travel/Europe/FYR_of_Macedonia/Opstina_Ohrid/Ohrid-452289/Things_To_Do-Ohrid-st_naum-BR-1.html&usg=__dI17h1P2h6LKKs2y3Tgs3vqa5k0=&h=420&w=560&sz=46&hl=tr&start=4&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=lEuYQRP9dxZp4M:&tbnh=100&tbnw=133&prev=/images%3Fq%3DSt.%2BNaum%2Bcamping%26um%3D1%26hl%3Dtr%26tbs%3Disch:1

Selam,

Ben de ehliyetimi ilk aldığım günden(hatta daha bile öncesinden) beri kendi aracımla balkan gezisi yapmayı çok istemişimdir.

Senelerdir kendime rota çizer dururum;şuradan gideyim şunu göreyim burayı da gezeyim gibi. Şimdilerde bu gezi isteği bende karşı konulamaz oldu. Anne tarafım 1.kuşak Lozan Mübadilleridir. Geçtiğimiz senelerde Selanik'e gidip 1924 yılında Türkiye'ye gelirken orada bıraktıkları evlerini topraklarını buldular. Evde yaşayan aileyle tanıştılar.(Hatta o zaman Radikal gazetesine de haber olmuştu,İz Tv de yayınlanmıştı.) O zaman okulum olduğundan ben gidememiştim ama içimde hâlâ bir balkan turu yapma hevesi var.

Şimdi siz tecrübeli büyüklerime soracağım birkaç sorum var. Ben rotamı Yunanistan,Makedonya,Arnavutluktan Karadağ ve son olarak Bosna'ya uğrayıp aynı yollardan geri dönmek şeklinde belirlemiştim. Burada yazılanları okudum ama yine de soracağım. Bu rota uygun bir rota mıdır?

Ben AEGEE (Association des États Généraux des Étudiants de l'Europe)(European Students Forum-Avrupa Öğrencileri Forumu) üyesi bir üniversite öğrencisiyim. Gideceğim her şehirde bu öğrenci topluluğunun bir lokali ve zaten senelerdir katılmış olduğum etkinliklerden tanışmış olduğum yüzlerce avrupalı arkadaşım olduğundan kalacak yer problemim yok. Bu yüzden konaklama için minimum bir bütçe ayırmayı düşünüyorum. Ayrıca gezimi VW T3 Bus'la yapacağımdan araç içinde de rahatlıkla konaklayabilirim. Bu gezi için ayrılacak (konaklama minimum tutulacak şekilde) ayrılması gereken minimum nakit ne kadardır?(Ayırca üniversite öğrencisi olduğumu da göz önünde bulundurun,çeşitili indirimlerden yararlanabiliyorum)

Bir başka merak ettiğim konu da vize. Makedonya'nın 90 güne kadar vize istemediğini biliyorum. Yunanistan'dan 1 günde geçmeyeceğim için Yunanistan vizesi almak zorundayım galiba. Ayrıca 1-2 gün önce tvden aldığım bir habere göre Yeşil Pasaport yönetmeliğinde değişiklik olmuş ve öğrenciler için yeşil pasaport alma yolu açılmış. Fiyatı da 500-600TL civarıymış. Acaba hiç teker teker vize almaya uğraşmayıp yeşil pasaporta mı başvursam yoksa bildiğim yoldan şaşmasam mı?

Cevaplarınızı heyecanla bekliyorum :smiley:

berk merhaba,
yunanistan konusunda teorik olarak kamp alanları, fiyatları, rota ve güzergah anlamında destek verebilirim. pratiği birkaç hafta sonra gezimiz sonunda zaten çeşitli yerlerde yazdığımda da okuyabilirsin. yaklaşık 1 aydır her gün, öncesinde de harita üzerinden çalışarak hazırlandığımız bir gezimiz var. detayları www.istanbul-atina-istanbul.com sitesinde.

gelelim bendeki bilgilere... bu bilgiler taptazedir.
yunanistan vizesi alman için ödeyeceğin meblağ 122,20 lira'dır. bu vize ücretidir ve finansbank'a yatıyor. vize başvurundan sonra en geç 1 hafta içerisinde yanıtlıyorlar. sanırım krizden olsa gerek sıkıntı yaratmıyorlar. en azından şu dönem böyle. eğer yeşil pasaportun varsa vizeye ihtiyacın yok. uygulama başladı. yeşil pasaportun yoksa nasıl alınacağını bilmiyorum. sonra araçla çıkacaksanız lazım olan şey green card. t3 ile çıkacaksanız aracın ruhsatı ya karavandır, ya minibüs. eğer ruhsatın karavan ise ve gezin 15 gün sürecekse 143 eur, 30 gün sürecekse 185 eur ödemelisin. eğer ruhsatın minibüs ise 15 gün için 116 eur, 30 gün için 145 eur ödemelisin.ruhsat minibüs ise istedikleri zkts denen bir poliçe daha var. yani açılımı, zorunlu karayolu taşımacılık sigortası diye geçiyor. bu poliçeyi nedne istediklerini turing'deki çalışan bile net bir şekilde anlatamadı. ben poliçemi turing'de değil, kendi acentemde yaptırdım. ve zkts yaptırmadan yola çıkıyorum. bir sorun olacağını da sanmıyorum. eğer yaptırmak istersen araç model yılı geriye gittikçe ücret artıyor. bu da 160 - 250 tl arasında değişiyor. t3'ler 80'li yılların modeli olduğu için, eğer senin aracın minibüs için ödeyeceğin rakam 225-230 lira civarında çıkacaktır. bir diğer evrak da triptik. ama yaptırmana gerek kalmadı, çünkü triptik kalktı. sana kapıdaki memur sorabilir(miş). sorsa da bu evrakın kalktığını söyleyebilirsin rahatlıkla, sıkıntı yok. ve son olarak yurtdışına eğer ipsala'dan çıkıyorsan %90 soracakları "uluslararası ehliyet" sorunu. bu da 265 lira. kapıdaki memurun bazı durumlarda sormadığı bugüne dek olmuş. çeşitli forumlardan bu yönde okudum. bu saydığım evrakların tamamını gümrükte yaptırabiliyorsun. tabii sırayı ve beklemeyi göze alıyorsan. en son olarak 15 lira yurtdışı çıkış pulu ödemelisin. garanti, ziraat, akbank gibi bankalar alıyorlar. pasaport numaran, adın ve soyadın ile ödeyebilirsin.

evet artık yurtdışındasın. kamp alanları, kamp alanı hariç alanlar, oteller/pansiyonlar senin konaklayabileceğin yerler. yunanistan'daki kamp alanlarını ortalama fiyatları şu şekilde (detay istersen mdermanli@gmail.com adresime eposta atarsan paylaşabilirim):
yetişkin kişi: 5-8 eur
7 yaş altı çocuk: 3-6 eur
araç: 4-7 eur
kamper: 5-8 eur
motokaravan: 8-11 eur
ufak çadır: 4-6 eur
büyük çadır: 6-8 eur
duş: bazı yerlerde ücretsiz, bazılarında 0,50-0,75 eur
elektrik: 4-6 eur
(bu rakamlar tahmin ettiğin üzere en alt-en üst rakamlardır.)

yakıt türkiye'dekinden çok da ucuz değil. merkezdeki benzin istasyonlarının fiyatlarına göre 1,7 eur'ya kadar tırmanan benzin fiyatları vardır. dizeli aynı oranda hesaplayabilirsin. lpg her yerde bulunmamakla birlikte 1 eur civarındadır.

istanbul'dan gümrük çıkışına kadar kat edeceğin yol kabaca 300 km'dir. ipsala'dan dedeağaç (aleksandroupoli) 40'dir. sonra sırasıyla xanthi (iskeçe), kavala, selanik'e varman mümkün. selanik'e gelmeden 80 km önce asprovalta'da ücretsiz konaklama yapabileceğin upuzun bir sahil var. dilersen de hemen arkasında kamp alanları. selanik'ten sonra seçimin güney olursa detaylı planımızdan alıntılar yaparak yardımcı olabilirim. kuzey/kuzey batı olacaksa da tek bildiğim ohrid gölü'nün mutlaka görülmesi gerektiği. makedonya'ya bağlı bu gölün kuzeyinde de struga yine tavsiye edilen bir yer.

bendeki bilgiler bu şekilde. umarım yardımcı olmuştur.

iyi yolculuklar.

md

Berxolid' Alıntı:
Şimdi siz tecrübeli büyüklerime soracağım birkaç sorum var. Ben rotamı Yunanistan,Makedonya,Arnavutluktan Karadağ ve son olarak Bosna'ya uğrayıp aynı yollardan geri dönmek şeklinde belirlemiştim. Burada yazılanları okudum ama yine de soracağım. Bu rota uygun bir rota mıdır?

Benim tabsiyem Karadağdan Bosna Hersek e geçecekseniz,Giderken Sahil üzerinden Herzeg Novi kapısından Hırvatistan'a geçmeniz oradan Dubrovnik üzerinden , Bosna ya giriş yapıp Mostar ve Saray Bosnaya gitmeniz yönünde olur. Dönüşü Saraybona dan Direk karadağa geçiş olarak yapabilirsiniz. Arnavutluğu geçerken ben dönüşte birdaha bu yolu gelmem düşünceniz olursa, ki muhtemelen olacaktır, Karadağdan geriye dönüşte, Kosova ya geçip, oradan Üsküp'e gidebilirsiniz.

Merhaba,

"İstanbul-Atina-İstanbul" etkinliğini yaklaşık 1 hafta önce gördüm ve gitmeyi o kadar çok istedim ki. Zaten benim bu balkan turu fikrimi o etkinlik depreştirdi. :smiley: Fırsatım olsa katılmayı çok isterdim.
Yeşil pasaportu ben yanlış algılamışım,ben alamıyormuşum. Yola lacivert pasaportla çıkacağım. Yani vize almam gerekiyor.
Aracım ruhsatta minibüs olarak geçiyor. (6+1) Gezinin çoğunu Yunanistan üzerine plânladım. Çoğu yerini gezmeyi düşünüyorum. Ama o kadar yol gitmişken ve 90'a güne kadar vize şartı aranmıyorken Makedonya'yı da gezmemek olmaz değil mi?

"Atina-İstanbul-Atina" etkinliğini mümkün oldukça takip edeceğim.

"omurmar" ve "chatlak", önerileriniz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,677
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR