Ynt: Hirvatistan, Kosova, Karadag, Bosna Makedonya Araba İle Gezmek?
Arkadaşlar;
geçen yıl 21 gün süren bir otomobil seyahatimde bu güzergahı kullandım. Arnavutluk'a girmenizi önermem. Çoğu gezgin de önermiyor zaten. İpsala'dan sonra bir kaç saatinizi Dedeağaç'a (Elexandrapoli), bir kaç saatinisi Gümilcine ve bir kaç saatinizi Kavala'ya ayırın. Zaten gece olur ve Selanik'te kalırsınız. Selanik'te bir-iki, isterseniz üç gün kaldıktan sonra Niki kapısından Makedonya'ya girin ve Manastır'a gidin. Manastır'da bir kaç saat geçirdikten sonra, Resne'ye uğrayın ve karşılıklı iki kahvehaneden birinde oturup nane çayı için. Buradaki Türklerle sohbet edin ve Ohrid'e devam edin. Ohrid'in merkezinde değil de, Ohrid'e 11 kilometre mesafedeki Struga'da kalın. Burada Türk nüfusu daha yoğun. Mümkünse de, hemşire Ferhunde Hanım'ın evinin alt katındaki pansiyon odaszında konaklayın. Kişi başı 5'er Euro'ya kalabilirsiniz. Oğlu Cedi ve kızı hayal de sizinle ilgilenecektir. Ferhunde Hanım'ın elinden bir kahve içerken de benim selamımı söylersiniz. Ohrid gölü yıkısındaki Struga, Ohrid ve Saru Saltuk'un küçük bir heykelinin de bulunduğu mekanları gezdikten sonra, Üsküp'e geçebilirsiniz. Dilerseniz Üsküp'te de bir gece kalabilirsiniz. Üsküp'ten Kosova'ya geçmek isteyenler, gece karanlığına kalmadan Sharr dağı yolunu takip ederek, (Dar ve virajlıdır) Prizren'e doğru yol alabilirsiniz. Prizren'e varamadıysanız ve yorulduysanız, yemyeşil bir doğada, ve Temmuz'a rağmen serin olan Sharr dağındaki Sharr Otel'de konaklayabilirsiniz. Önerim otelin ana binasında değil, villasında konaklamanız. 4-5 kişinin kalabileceği villaya günlü 70 Euro ödersiniz. Ertesi gün Prizren'e gidin. Burada Türkiye Cumhudiyeti'nin restore ettiği Osmanlı dönemi eserlerini görüp, dere kenarındaki kafelerde vakit geçirirsiniz. Ama mutlaka Kosova'daki Türk Birliği'ni de bir ziyaret edin. Prizren şehir merkezine 2 kilometre mesafededir birliğimiz. Daha doğrusu Prizren'in kenar mahallesindedir. Komutanlardan izin alıp, birliğe girebilir, nöbet tutan Mehmetçikler'le beraber, asker gazinosunda soğuk meşrubat çay içebilirsiniz. Prizren'i bitirince Priştine'ye de gidebilirsiniz. Ben gittim ama gitmesem de olurmuş. Oradan Karağa'a geçersiniz. Aman dikkat! Karadağ şoförleri hatalı sollamayı maharet sayıyor. Yavaş gidin ve dikkatli olun. Prizren'den Karadağ'a (Sahildeki Budva şehrine) giderken yol dağ ve ormandan geçer, kıvrımlıdır, tomruk ve çimento taşıyan tırları sollamakta zorlanırsınız. A