bu sistemle ilgili olarak bende yurtdışı kaynaklardan araştırma yapıyorum, zehirlenerek oldurulen bilim adamının calışmalarına kadar ulaştım, projelerini edindim, ama denemeye cesaret edemiyordum, ilgi ve sabırsızlıkla yeni mesajlarınızı bekliyorum...
Bir kaç ay önce Herford'da servisteyken aynı sistemi farklı bir marka ile tanıtan bir arkadaş ile tanışmıştım, bu arkadaş chip tuning konusunda da deneyimli bir arkadaştı ve yanlış hatırlamıyorsam uzmanlık alanı da dizel motorlardı. Zaten Herford'a da dizel bir aracın chip'i üzerinde işlem yapması için çağrılmıştı. Onunla ayaküstü yaptığımız konuşmada %20 yakıt tasarrufu sağladığınız ve özellikle LPG ile birlikte kullanıldığında LPG'den kaynaklanan çekiş düşüklüğünü telafi ettiğini söylemişti.
Son zamlardan sonra yakıt tasarrufu için bir şeyler yapayım diye düşünürken bu sitem aklıma geldi ve internette bir araştırma yapıp gerçekten işe yarayıp yaramadığnı öğreneyim istedim ve bu başlığa denk geldim. Ancak o arkadaş sistemin yüksek akım sarfiyatı konusunda bir bilgi vermemişti, 20-30A pek azımsanamayacak bir yük. İlk fırsatta rolatide ve tüm yükler açıkken alternatörden ne kadar akım çekildiğini ölçmeye çalışacağım. Çalışacağım diyorum zira benim aracın motor bölümüne pek el girmiyor, buji değişimi bile 2 saat sürüyor (hem de aracı lifte alarak). Bir şekilde pens-ampermetremi alternatör çıkış kablosunda ulaştırabilirsem ölçümü yapabilirim.
Dün akşam trafik saatinden sonra evden deneme için çıktım. Ama aracımı çalıştıramadım ve geri döndüm. Benzin göstergem yanıltmış ve benzinim bitmiş. Sabah benzinciye kadar aracı çektim.
Fuar için bugün sistem kısmen söküldü. Fuar 20 sinde bitiyor. Sonasında tekrar takıp testi yapacağız artık.
Ben akımıda ampermetre vasıtasıyla görüyorum. Çift sistem takılı ve 45 A civarında elektrik çekiyor. Tek sistem sanırım 20 A civarında bir yük bindirecek.
20 A çok aracın kaldırabileceği bir yük olabilir. Bu sistemle birlikte aracın lambalarının çoğu led olanları ile değiştirilerek bir avantaj da sağlanabilir. Yeter ki sistem işe yarasın.