Haydarpaşa'dan Trenle Tahran - Hindistan - Nepal - Tayland - Kamboçya - Vietnam ve Laos

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan pinto Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,565

pinto

GEZGİN, ANADAN DOĞMA-TURİST, SONRADAN OLMADIR...
Yer
ÖREN-BURHANİYE
http://[CODE][/CODE][/imgzoom]
PUDDING SHOP
Yaşımız 16-17... Avrupalı gençlerin sırtlarında çantalarıyla buluştuğu Sultanahmet' te kıçımızı koyup da bira içmediğimiz taş kalmamıştı...
O günlerde zevkle takıldığımız ünlü gezginci mekanı Pudding Shop'daki panoya, Hindistan'a yolculukla ilgili bir sürü mesajlar asılırdı... "This is a book" ingilizcemizin kepazeliğini umursamadan sohbetler etmeye çalıştığımız ÇİÇEĞİN ÇOCUKLARI, HİNDİSTAN hayallerini - Clinton'dan Fischer'a kadar en ünlülerin yollarının geçtiği- bu mekanda içimize döllemişlerdi...
Gelişen bu hayaller her ne kadar zaptedilemez boyuta geldilerse de, gençliğimizdeki terör ve parasızlık hiç bir zaman bu hayallerin yaşanmasına izin vermedi...Bisiklet veya otostopla yaptığımız yolculuklarla yurdumun içinde dolaşıp, kıyılarında çadır kurmakla yetinmiştik o zamanlar... Ama içimdeki çocuk uymadı hiç...yıllardır kurduğu hayalleri bir bir gerçekleştirmeye kararlııydı...Günün birinde ne olursa olsun düşecekti yollara hiç durmaksızın...

* * *
Yaş 48...Beklenen o an geldi.Daha fazla gecikmediğim için sevinçliyim.Eşimin ve çocuklarımın verdiği destekle yolculuk hazırlıklarımı tamamladım.Bu uzak yolculuğum Haydarpaşa-Tatvan treni ile başlayıp İran'dan Hindistan' a,Nepal'e ve sırası ile Tayland, Kamboçya, Vietnam ve Laos'a kadar uzanacak.10 ocak-08 de başlayacak bu gezinin tamamı 90-100 gün sürecek...

Bu sayfalardan tüm sevdiklerime ulaşıp maceralarımı aktaracağım...görüşmek üzere..!

IMAG0082.jpg

IMAG0150.jpg

Etiketler
Ynt: Haydarpaşa'dan Trenle Tahran - Hindistan - Nepal - Tayland - Kamboçya - Vietnam ve Laos

Tarih: 10 0cak 2008…
Tatvan treni.Kompartıman numarası 57...yatak örtüsü,nevresim,yastık ve kılıfları tertemiz.tebriz şehrine kadar yol parası olarak visa ile 75 tl ödedim. yolculuk süresi 60 saat...eğer bir şişe 70 lik zulanız ve de biraz kumanya ile 5 litrelik suyunuz varsa bol bol kitap okuyarak rahat bir yolculuk yapabilirsiniz.trende fazla yolcu olmadığından kompartımanıma hiç himseyi almadım...oh be...önümde kilometrelerce yol...zaman en büyük sermayem...bel kuşağımda 1.400 $+10 YTL param var. Garın içinde son anda aldığım 5 litre suya 5 YTL ödüyorum. (bu para ile Hindistan da 35 bardak çay veya kahve içip, 2 gecelik konaklama, yada 500-600 km orta tarifeli tren yolculuğu yapabileceğimi; Kamboçya da 40 tane kalamar şiş – Tayland da yanında 650 cl thai bira ile en az yarım kiloluk mercan cinsi beyaz etli balık (redfish) yiyebileceğimi öğrenince biraz koymuştu?!.)

Trende Nadir i tanıdım…İstanbul dan Tahran daki dükkanına giyim götürüyor.beni Tebriz yerine Tahran da inmem için ikna etmeye çalışıyor.amacı, gümrük kontrolünde yanındaki fazla malların bir kısmını bana ait gibi gösterip daha rahat geçiş yapmak…kardeşinin oteli olduğundan ve orada ucuz konaklayabileceğimden bahsedip tavlamaya çalışıyor…biz bunları bir zamanlar Bulgaristan dönüşünde Kapıkule garaj gümrüğünde yaşamıştık…Türkiye ye çantalar dolusu kaçak et sokan Bulgarlar da, (sigara-kaşkaval peynir vb.) rüşvet teklif ederek veya merhamet dilenerek çantalarını sahiplenmemizi istiyorlardı. işte böyle Nadir abim…o çok sempatik Azeri Türkçeni, çay ikramlarını sevdim…ama GEZGİN kuralları bu teklifinin kabul edilmesine izin vermiyor…yolum çok uzun…gezeceğim ülkeler ve uymak zorunda olduğum kanunlar çok…
Tanıştığım en sempatik gezgin Philip…elli yaşlarında anası yunanlı bir İngiliz.Trenin en öndeki lokantasında birer bira yudumlarken İranlı -kadını erkeği- herkesi güldürüp iyi kafa yaptık…(50 cl efes=6 YTL) Philip in yolculuğu Pakistan üzerinden Hindistan…ben kara yolunu kullanmaktan korktum çünkü Pakistan biraz riskli…zira bir-kaç hafta önce Bn.Butto’yu suikast ile öldürdüler.
40 saatin sonunda 57 numaralı 6 yataklı kompartımanın yalnız misafiri bendeniz bol kitap okuyarak Tatvan a ulaştım. (Necdet Şen in yazdığı ”nereye? ” adlı kitap-iki kez okundu)…yolda arada bir koridora çıkıp ülkelerine dönen İranlı lar ile konuşup sohbet ettik. yatak çarşaflarımı ve battaniyemi veren kompartıman görevlisi Haydar Amca ile dost olduk…(emekli olmadan tanışırsanız çok seveceksiniz.) Yollarda kar-kış gözümü korkutunca Nesrin den göndermesini istediğim kışlık spor ayakkabılarım -biraz da kitapla beraber- Tatvan’daki kargo bürosuna ulaşmış... taksici ile garaja kadar getirttiğim paketimi alırken (Hulusi Kentmen tiplemesi) Haydar Amca ile bir başka tren çalışanı Elazığ lı Mustafa Bey yardımcı oldular...

Vedalaşarak trenden inip Tatvan-Van feribotuna bindik...Gölü geçtikten sonra İran treni bizi karşılayacak ve Kapıköy sınırını geçerek Türkiye den ayrılacağız...

iran hind 004.jpg

Ynt: Haydarpaşa'dan Trenle Tahran - Hindistan - Nepal - Tayland - Kamboçya - Vietnam ve Laos

teşekkürler yaşar ergün...
feribotta bir hayli kafa yaptık peter la...sıkı lisanım almancanın yanında çok zayıf ingilizcemi, philip in de bizimle olması sayesinde kullanmak zorunda kaldım.yolculuğum boyunca ingilizceyi daha da pekiştireceğimi umuyorum...ve misafir olduğum ülkelerin dilinden de birşeyler kapıp sempatik görünmek gerektiğini bilen bir gezginim...
van da bekleyen iran trenine biner binmez gecenin korkunç ayazından sonra ilklerimiz ısınmıştı...philip ile aynı kompartımanda karşılıklı yatakları paylaşıyorduk...

iran hind 008.jpg

iran hind 010.jpg

iran hind 012.jpg

pasaportlarımızın ilk kontrolü iran trenindeki turk ve iranlı görevlilerce yapıldı...
gün aydınlanırken kapıköy sınır kapısına vardık.burada da yurt dışı çıkış harcımızı ödeyerek damgamızı vurdurduk ve tekrar trenimizdeki yerlerimizi aldık...tabi ki bu arada henüz türkiye topraklarında kapanmaya başlayan iranlı bayanlar, kendi ülke topraklarına girişte iyice kapandılar.tampon bölgeyi geçtiğimizde irana girişte hiçbir sınır kontrolü yapılmadan giriş damgalarımızı vurmak için pasaportlarımızı topladılar.tüm işlemler tren içerisinde tamamlanmıştı...bu arada Philip türkiye sınırında verdiğim yurt dışı çıkış harcı iiçin benimle dalga geçtiğine pişmanlığını dile getirdi...çünkü ben vizesiz irana girerken, o londra da 15 gün vize peşinde koşmuş ...ben de böylelikle iran ın en çok ingiliz,israil ve amerikan pasaport vizelerinde zorluk çıkarttığını ve fahiş ücret aldığını öğrenmiş oldum...bıyık altından gülerek...

iran hind 014.jpg

tebriz tren istasyonu...ve çarşıda iran kadını...bu kent çoğunlukla azerilerin yaşadığı bir yer...sadece türkçe konuşarak anlaşabilirsiniz.
seyyar satıcının tezgahındaki haşlanmış şeker pancarı...tadı çok lezzetli...daha önce fırında denediğim için zaten aşina olduğum bu doğal ve sağlıklı tadı size de öneririm...

iran hind 038.jpg

iran hind 018.jpg

iran hind 020.jpg

Paylasiminiz icin cok tesekkurler. Buyuk bir heyecanla devamini bekliyorum.

teşekkürler mert...
teşekkürler erdal yaman...

taxiye bindiğinizde başka yolcu almaması için "derbest" diyorsunuz...yani "kiraladım" anlamına geliyor.ve km lerce yol da gitseniz 1-2 doları geçmiyor...bu yüzden otobüs veya dolmuş kullanmanıza gerek yok gibi...
2008 kışında iran da işlenmiş petrol sıkıntısı vardı.bugün devam edip etmediğini bilmiyorum.devlet USA ile olan sürtüşmeler yüzünden savaş olasılığını düşünerek benzin stoklamaktaydı ...ve halka daha az yakıt kullandırıyordu.buna göre taxicilerle özel oto sahiplerine benzin tüketim kotaları konulduğu-kısacası eskilerin tabiri ile karneyle verildiği-için istasyonlarda kuyruklar oluşuyordu...

yine de bize göre bedava sayılacak fiyata benzin satın alıyorlar.sıkı durun!...1$ lık ödeme ile 9 litre benzin alabilmek mümkün.trenden indiğimde ilk karşılaştığım azeri taxici macit ten kapıyorum bu rakamları...ve daha sonra başka taxiciler de doğruluyor...hem de eskiye göre benzin fiyatlarının çok kazık ollduğundan dert yanarak...(?!) :mad:

iran hind 026.jpg

iran hind 031.jpg

iran hind 039.jpg

ilk otel tecrübesini zafer bozkaya nın "hindistan gezi rehberi"nde önerdiği gülistanbağı karşısındaki bir otelde yaşıyorum.kitapta geçen yatak fiyatının çok üzerinde 14 $ lık geceleme ücreti ile karşılaşıyorum!..panik yok!...zaman sınınrsız.mecbur olmadıkça kesinlikle otel aramak için geç saatlere kalmamalısınız.aksi halde fiyat ve kaliteye çabuk teslim olursunuz...
hemen 100 metre gerideki ana yol üzerinde bir otelle pazarlık ediyorum...5.5 tümen... (1 dolar 9000 riyal = 0.90 tümen/10.000 riyal =1 tümen) yani otelin geceliği 6 $ a geliyor.bu önemli bir tasarruf...
17 ocakta tahran dan bombay e uçacağım.uçak biletimin ücreti sadece 215 EUR...üstelik gidiş-geliş...ve de 215X1.86 YTL=400 YTL/4 taksit(visa ile100 YTLx4 ay)...
neyse hesaplardan başımızı kaldıralım... ama bunları ne için yazıyorum.henüz iyi kazanamayan gençler veya orta gelirde olan bizler gibi insanların "para" illetini gözlerinde büyütmemeleri için...hareket şekil ve zamanlamasını iyi yapar, taşıt ve saatlerini iyi ayarlarsa... benim gibi yanında elektrikli su ısıtıcısı da bulundurur ve de çay suyundan ziyade, içinde patatesten yumurtaya kadar her türlü haşlamayı yapabilme hünerine de sahipse günlük 10-12 dolar harcama endeksli bir dünya turu çıkarabilmek bir gezgin için, abartı sayılmaz!

yapılacak her gece yolculuğu -özellikle trenle-hem maceranın dozunu artırır hem uyku saatini harekete çevirerek zaman kazandırır ve de yol parası içinde artı konaklamayı sağlar!...
* * *
tebriz den 14 ocak gecesi yataklı trenle tahrana geçiyorum...

iran hind 040.jpg

kompartıman dostlarımın içinde anne kız azeri bayanlar da vardı.iki erkek iki bayan dört kişiydik...türkiyede hangi kadın sizinle aynı oda içindeki yanyana/üst üste ranzalarda yatar?gerçi kar yüzünden otobüsler çalışmadığı için trenler kalabalık.bu yüzden yer tercihleri karışmış.bir ara tren görevlileri bayanları başka kompartımanı teklif ettiler ama onlar eşyalarının çokluğunu bahane edip gitmediler.
türkiye televizyonlarından tanımadıkları sanatçı, izlemedikleri dizi yok...ben kendimi onların yanında neredeyse sanat cahili olarak hissettim.asmalı konaktan tutun da pop starı vb. her programı ezberlemişler.
sıra siyasete geldiğinde türkiye nin amerikan yanlılığı biraz eleştiriliyor.istanbul ve antalya onlar için görmeleri ve yaşamaları gereken yerler...
* * *
gece 20.00 de kalkan trenimiz tahran a sabah saat 09.00 da varıyor.

tahranın azadi meydanı...anıtta tadilat yapÄÂ

trafik keşmekeşi malum...iyi ve sık korna ÃÂÃ

muharrem ayındayız... caferilerin "sine dövme" törenlerine her akşam tesadüf ediyorum.ulu ortada yapılan kanlı törenler artık yasaklanmış.ama basına yansımaması için çekim yapmanın yasak olduğu gizli kanlı törenlere seyirci olarak davet edildim...ama gitmedim.teklifi eden otel çalışanı hasan ağabey idi...içki bulma teklifini geri çevirmeden 2 tane kutu tuborg birasını toplam 3.5 $ a resepsiyona getirtmekten korkmadım.(4.50 YTL ogünkü kur ile)...gerçi azeriler bu işleri yapmakta kürtlere göre daha çekingenler.trende tanıştığım -türkiyede akrabalarının olduğunu anlatan- iranlı bir kürt genç viski ve kadından bile bahsetmişti...bodrum katlarında kadınlarla yaptıkları alemleri anlatırken gözümün önüne taşlanarak cezalandırılan kadınlar geliyordu...
* * *
tebriz üniversitesi...tahran metrosu...caferi çocuklar...

b ı r a k ı y o r u m...RESİM YÜKLEMEK BİR EZİYET...DÜZELTME YAPMAK DA ÖYLE...ZAMAN AYIRAMADIĞIM İÇİN ÖZÜR DİLERİM...NOTLARIMDAN YAYARLANMAK İSTEYEN HER KİŞİYE ÖZEL MESAJLA CEVAP VERİR YARDIMCI OLURUM...TEŞEKKÜRLER...

çok güzel ve sürükleyici bi gezi olmuş ama anlatmayı bırakmanıza üzüldüm:(

site sorumlusu arkadaşlar teknik sıkıntının farkında olduklarını söylediler...sanırım en iyisini bulmak adına çabalıyorlar.devam etmemem onların şevkine törpü olurdu...

haydarpasa dan trenle start alan maceramin turkiye-iran bolumu coki lginç gecti...tebriz ve tahran da yaşadıklarımın günlük notlarını tuttum.resim çekme konusunda sadece insan dışı görüntü almakta rahat olabiliyorsunuz...
tahran imam humeyni havaalanı kapalı alanı ile çok büyük olmamasına rağmen gayet sade ve aksamasız...dış hatlarda aşırı yoğunluk görmediğimi söyleyebilirim.dubai den transit geçiş için vize istenmiyor.emirates havayolu şirketi mükemmel...personelinde her ulustan insan çalıştırıyor.uçuş anonsları sadece ingilizce olmasına rağmen dil bilmeyen yaşlı bölge insanı ile kendi dillerinde feodal ilişkiye girebiliyorlar.
dubai havaalanı ise adeta aktarma uçuşlar için kurulmuş.rezervasyonunuz olmasa bile dünyanın hemen her yerine uçuş bulabilmeniz mümkün...free shopta çeşit çok ve satışları oldukça fazla...fiyatlar atatürk havaalanından daha ucuz...ayrıca first class yolcular için hazırlanmış bekleme salonunda açık büfe soğuk yemekler ve içki sebil gibi...aktarmadasınız...yanınızda bagaj yok...(direkt mumbai havaalanına gelecek)...biraz yüzsüzlük cesaretininz var ise, salona dalın!..sadece kibar bir eğilme ile kapıda "hoşgeldininiz" diyen yer hosteslerini olabildiğince centilmenlikle selamlayın yeter.kimseye bilet sormak gibi bir saygısızlıkları yok...artık tüm hizmet sınırsız ister meyve suyu ile, ister kahve veya alkol alarak tüm aperatiflere kayabilirsiniz(!)...

tahran ve dubai havaalanı...
iran da dilenci görebilme şansınız olmaz... şehrin en işlek yerlerinde bağış kumbaraları mevcuttur...

dubai havaalanı....jpg

iran hind 108.jpg

iran da dilenci görebilme şansınız olmaz

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,785
Kayıtlı Üye Sayımız
166,600
Kaydolan Son Üyemiz
emirkucukgenc

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR