Hayallerimin Asya Turu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ddilek Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,184

ddilek

BİDÜNYA GEZMECE
Mesajlar
416
Tepkime Puanı
20
Yer
İstanbul
Web
bidunyagezmece.com
Bidünya gezmece hayallerinin turunda

Başlangıç

Herkesin hayalleri vardır ve gerçekleştirmek ister. Benim de 35 yıllık iş hayatım boyunca, genelde herkesin de yaşadığı gibi her yıllık izin sürecimde yaşadığım sıkıntılardan, arkasından nasıl bittiğini bile anlamadan biten tatillerden, tadı damağımızda kalarak döndüğümüz o yollardan, birgün canım ne zaman isterse, ne zaman sıkılırsam dönmek istemişimdir. Bu sürenin sınırı olmadan, sadece gidiş biletimi alıp, dönüşe istediğim yerden ve istediğim zaman karar vermek. Ne büyük bir lüks değil mi? Yıllarca çok severek dinlediğim şarkıdaki gibi ‘’one way ticket’’ diyebilmek.
Aslında 2 sene önce kaba taslak tasarladığım bir plandı. Ama beklenmedik bir şekilde yaşadığım ve hayatımda bazı şeyleri ötelememek gerektiğini bana öğreten olay geçirdiğim trafik kazası oldu. Bazen kötü olaylar insanın hayatına daha hızlı yön vermesini sağlıyor. Kaza sonucu boyun kırığımın oluşması, boyudan aşağısının felç olma riski ve ölümden dönüş, uzun süren yoğun bakım ve hastane süreçleri, bu süreç sırasında bazı şeyleri uzun bir süre yapamama gibi sonunda sıkıntılı bir durum ve sağlığıma hiçbirsorun olmadan kavuşmam, işte benim büyük ikramiyem… Yani bana sunulan ikinci bir hayat… Ben de bunun hakkını vermek istiyorum.
Yılbaşından sonra ayrılmayı düşündüğüm iş yerimden yaz ortasında ayrılmam gerekti. Artık gerçek bir emekli olarak serbesttim. Böylece biraz gecikmeli olarak, sadece gidiş biletimi alarak, ne kadar süreceğine yolda karar vereceğim yolculuğa çıkmak için hazırlanmaya başladım.
İlk çalışmalar yapılıyor

Nerelere ne zaman gidilir, neler yapılır gibi araştırma yaptım. Avrupa’da görmediğim çok az yer kaldığından önceliği Asya’ya ve görmediğim yerlere verdim. Avrupa, elinde bastonla bile gezebileceğin yerler, ama mesela Nepal’in dağları, köyleri öyle mi, değil. İlerde karavan hayalimi de gerçekleştirebilirsem Avrupa’yı karavanla gezerim umarım.
Gittiğim yerlerde rahat gezmek için, yağmurların kesildiği mümkün olan kuru sezonların olduğu yerleri sıraladım. Tayland, Vietnam, Kamboçya ve Hindistan’ın kuzeyini gezmiştim. Deprem olduğu için gidememiştim. Gidiş zamanım ekim – kasım gibi olacağından Nepal’le başlamaya karar verdim. Hem dağlarda görüşün en net olduğu zamanlarmış. Himalayalara doğru trekking de yaparız, harika olur.
Kasım başı gibi işlerimizi hallederek yola çıkabilecek durumdaydık. Eşim de emekli olunca benimle gelmeye karar vermişti. Biz iki emekli, biraz da birikimimizle ve maaşlarımızın yettiği kadar harcamalarımızı ayarlayarak, sırt çantalarımızla yola koyulmak için 09.11.2018 tarihli Katmandu uçak biletimizi aldık. Tek gidiş, one way ticket… Nepal vizemizi Katmandu havaalanında alacağız.

Yazının devamı Bidünya gezmece hayallerinin turunda
 

Hoşçakal İstanbul, Namaste Nepal

http://bidunyagezmece.com/hoscakal-istanbul-namaste-nepal/


Hoşçakal İstanbul

İki gündür çok heyecanlıyım, mecburiyetlerden kaynaklı son 2 güne kalan ve halledilmesi gereken işlerin telaşının da içinde, farklı bir heyecan bu. Hani derler ya içim içime sığmıyor, işte öyle bir şey. ‘’Acaba nasıl bir gezmece süreci yaşayacağım? İngilizcem çok iyi değil, çok sorun yaşar mıyım? ‘’ gibi sorular da aklıma gelmiyor değil. Bütün bu duygusal süreçle son ana geldik ve Katmandu’ya gitmek için Sabiha Gökçen Havaalanına doğru yola çıktık. Uzun bir süreliğine ”Hoşçakal İstanbul diyoruz. Uçağımız zamanında kalkıyor, Dubai’de 3 saatlik bir aktarma sonrasında Katmandu Tribhuvan havaalanındayız. Bu sefer de ”Namaste Nepal” diyoruz.
Namaste Nepal

Vize almak için önce bazı formların doldurulması gerekiyor. Herkes doldurulacak form peşinde, boş form bulmakta zorlanıyorsunuz, farklı kuyruklar var, bir düzensizlik, bir keşmekeş anlayacağınız. Biz de kıt İngilizcemizle hangi formları dolduracağımızı inceleyerek, ne istiyorlarsa yazmaya çalıştık. Önce Arrival Information, sonra da Application formunu doldurduk. Daha sonra farklı bir form dolduracağımızı zannettiğimiz için kuyruğuna girdiğimiz digital ekranda da, aynı application formu karşımıza çıktı, orada daha kolay oldu, üstelik resminizi de kendiniz çekip forma koyuyorsunuz, böylece fotoğraf da vermiyorsunuz.
Üzerinde kodlu ana bilgiler olan, formun çıktısını aldıktan sonra, vize veznesine gidiyorsunuz, formları verip, vize ücretini ödüyorsunuz. Ne kadar kalacaksanız, örneğin 15 gün 25$, 30 gün 40$, 90 gün 100$. Biz 30 günlük alacağımız için kişi başı 40$ verdik. Sonrasında vize kuyruğunun 15-30 günlük olanına girdik, değerli evraklarımızı ve pasaportumuzu da vererek, çok şükür 1 saat içinde vizemizi de aldık.

Yazının tamamı için tıklayınız http://bidunyagezmece.com/hoscakal-istanbul-namaste-nepal/
 

Katmandu’da ilk gün

http://bidunyagezmece.com/katmanduda-ilk-gun/


Katmandu

Katmandu’da ilk gün. Dünün yorgunluğunu attıktan sonra, bugün planda Swayambhunath Tapınağı, diğer adıyla Monkey Temple var. Mecbur olmadıkça taksi kullanmamaya ve yürüyebildiğimiz heryeri yürüyerek gezme kararında olduğumuzdan, toplu taşıma ile nasıl gideceğimizi sorduk. Köşeden otobüs geçiyor dediler, tabii köşe gittik. Ama ne o otobüs otobüstü, ne de binilir vaziyetteydi, bildiğimiz minibüs, hani bizim kapısı zor kapanan iş saati minübüsünden daha kötü anlayacağınız. Biz de Thamel’e daha kolay ulaşabileceğimiz Gongabu Chowk’a kadar, yani yakın bir kavşak yürüdük Sonra gerçek halk otobüsüne bindik ve Thamelde indik, kişi başı 15Rs (Rupi). Maps.me tapınağı yürüme mesafesi olarak yaklaşık 2km uazaklıkta gösteriyor, sokakları da keşfederek yürüdük tabii ki.
Yol bulma kolaylığı açısından burada önemle belirteyim. Önce wifi olan yerde telefonunuza maps.me’yi indirin, sonra da gittiğiniz ya da gideceğiniz yerlerin haritalarını maps.me içinde indirin. Özellikle yurtdışında internetinizin olmadığı zamanlarda, çevrimdışı kullanabildiğiniz için çok işe yarıyor, yol, iz bulmada adeta kurtarıcı oluyor. Navigasyon elinizde oluyor. Bazen bildiğiniz yerde bile sokaklar birbirine benzeyince şaşırabiliyorsunuz. Gelelim Swayambhunath Tapınağı’na…
Swayambhunath Tapınağı,Monkey Temple

Swayambhunath Nepal’in en eski Budist Tapınakları’ndan birisi. Swayambhu’nun kelimen anlamı ‘’kendi kendine yükselen, var olan’’ demekmiş. Efsaneye göre, Bodhisattva Manjushri gücünü kullanarak gölü bölmüş ve suyun akıp giderek gölün kurumasına neden olmuş. Ama kuruyan gölün tam ortasında bir lotus çiçeği yetişmiş. Lotus çiçeği bir tepeye, gün ışığı da Stupa’ya dönüşmüş. Bu yüzden, tapınağın ismi Swayambhu Stupa, yani kendi kendine oluşan demekmiş.
Tapınağın 2 kapısı bulunuyor. Doğu kapısı 365 basamaklı, dik merdivenli iken, batı kapısından giriş rahat. Girişte 3 büyük renkli oturan buda heykeli bulunuyor.
DSC_0021 - Kopya.jpg

DSC_0009r - Kopya.jpg


Yazının tamamı için tıklayınız Katmandu’da ilk gün
 

Nepal
http://bidunyagezmece.com/nepal/

Nepal nerededir?


Himalayaların eteğinde kurulmuş, Dünyanın çatısı Everest’i yakından görebileceğiniz, şehirde, dağda, ormanda farketmeden, her zaman ve her yerde ‘’namaste’’ diyerek sizi selamlayan güler yüzlü insanların ülkesi Nepal. Kuzeyinde Tibet Özerk bölgesi, güneyinde Hindistan bulunuyor. Başkenti Katmandu, diğer önemli şehirleri ise, keyif dolu günler geçireceğiniz Pokhara, Lalitpur, Bharatpur.
Nasıl gidilir?

Katmandu‘daki Tribhuvan Havaalanına uçuluyor. Türk Hava Yollarının direk uçuşları bulunuyor, ama bize çok pahalı geldi. Aktarmalı olarak da gelebileceğiniz, Fly Dubai, Air Arabia, Air Asia gibi firmalar var. Birkaç saatlik aktarmayla çok uygun biletler bulabilirsiniz. Biz Fly Dubai ile uçtuk, 20kg normal bagaj ve el bagajınız varsa sorun yok. Havaalanı çok uzak değil ama, yer bulma telaşı ve taksicilerle pazarlık yapmak için uğraşana kadar, konaklama yapacağınız yere yazın sizi karşılasınlar. Zaten ortalama 10$. Kaç saatlik yolculuktan sonra taksicilerle boğuşmak en yorucu kısmı olur, bir de otelinizi bulamazsa, ararsanız hepten tatsız olur. İlk günden keyifsiz başlamayın.
Ne zaman gidilir?

Eylül sonunda musonların bitmesiyle en popüler sezon başlıyor. Ekim- Kasım ayları dağlardaki görüşün de en iyi olduğu zamanmış, biz de o yüzden Kasım ayını tercih ettik. Gündüz sıcaktan tişörtle dolaşırken akşam mont giymek zorunda kalıyorsunuz. Dağlarda ise gündüzün sıcağını ayaz takip ediyor. Özellikle sobanın başından odaya gittiğinizde ısınmakta zorlanıyorsunuz. Kasım ayından sonra da kuru sezon devam ediyor ama Mart gibi havalar ısınmaya başlıyor ve diğer popüler sezon olan Nisan-Mayıs sezonu başlıyor. Hazirandan Eylüle kadar ise musonlar var.
Konaklama

Her bütçeye göre konaklama seçenekleri mevcut. Katmandu’da kalacaksanız, Thamel merkez biraz sesli ama heryere yakın, arka sokaklardaki yerleri tercih edebilirsiniz. Thamel’e yakın çevreler de çok uzağa gitmedikçe zorlamaz. Ama tercih yaparken merkezi diye gösterilen yerlerin çoğu Katmandu merkezine göre, fiyat olarak daha ucuz, ama hareketli bölgelere uzak kalırsınız. Pokhara’da kesinlikle Lakeside bölgesinde kalın, West Lakeside ya da North Lakeside çok farketmez, ama Damside keyifli yerlere biraz uzak alıyor. Lüks aramıyorsanız, sıcak suyu olan (bu önemli ), özel banyolu 2 kişilik private odaları 7 -10$ civarında olan hosteller ve guesthouselar gayet güzel.
Ama dağlara çıktığınızda 2 kişilik odalar, 300 -500Rs arasında değişiyor. Akşam yemeğiniz ve sabah kahvaltınızı yaptıktan sonra ücreti alıyorlar. Odalar bizim köy evlerinin pansiyon olmuş hali gibi. Zaten bütün gün 15-20 km tırmandığınız için o kadar yorgun oluyorsunuz ki, yemekten sonra cumbada yatak diyorsunuz. Bazı yerlerde sıcak su ek ücrete tabi oluyor, zaten bazı yerlerde dışarıda olan banyoları o soğukta kullanmanız çok zor.

Yazının tamamı için tıklayınız Nepal
 

Üç krallığın başkenti Katmandu
Üç krallığın başkenti Katmandu


Katmandu

Katmandu, Dünyanın çatısı olan Nepal’in başkenti ve en büyük şehridir. Bağımsız bir şehirken 14.yüzyılda Bhaktabur krallığına bağlanıyor. 15.yüzyılda üç şehir, Bhaktabur, Patan ve Katmandu krallıkları olarak, üç ayrı krallığa ayrılıyorlar. Krallıklar arasındaki savaşlar yüzyıllarca devam ediyor. 17.yüzyılda Prithivi Narayan Şah, tüm ülkeyi birleştiriyor ve Katmandu’yu da başkent yapıyor. Böylece Katmandu, şimdiki Katmandu Vadisi dediğimiz tüm vadiyi içine alan bölgenin başkenti oluyor.
Katmandu, ülkenin ekonomi merkezi ve turizme ilk ana giriş kapısı. 1960’larda batıdan gelen turistlerin ilgi noktası olmaya başladı. Özellikle Thamel bölgesindeki Freak Street, hippilerin burayı benimsemesi ile onlarla anılmaya başladı. Cadde eski canlılığını kaybetse de, Thamel halen en popüler ve en turistik nokta.
Thamel’de neler mi var?

Bütün hediyelik eşya satan dükkanlar, trekking yapacaklar için outdoor kıyafet ve diğer ihtiyaçların olduğu mağazalar, Pashmina, sari, yak yününden şallar, el işleri, şapkalar, bronz heykeller, çaylar, nepal işi kıyafetler satan dükkanlarla dolu rengarenk bir yer.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=-TjyjIg_63I



Her bütçeye göre en fazla otel, hostel, guesthouse burada. Çünkü gezilecek ve görülecek çoğu yere yürüme mesafesinde bulunuyorsunuz. Gece yaşantısı, barlar, restoranların çoğu burada.

DSC_0017r - Kopya - Kopya.jpg


Devamı .........

Garden of Dreams ( Düşler Bahçesi )
Video: https://www.youtube.com/watch?v=g3xz8W_up1M&t=1s

Orijinal adı ‘The Garden of Six Seasons’ (after Nepal’s six seasons). Marshal Kaiser Sumsher Rana tarafından 1920’de inşa edilmiş, Kaiser’in özel bahçesiymiş, Altı Mevsim Bahçesi olarak biliniyor. Bahçenin içindeki altı pavyonun her biri, Nepal’in altı mevsiminden birine adanmıştır : Basanta (ilkbahar), Grishma (erken yaz), Barkha (yaz muson mevsimi), Sharad (erken sonbahar), Hemanta (geç sonbahar) ve Shishir (kış ). Bugün orijinal bahçenin yarısı var.
Avusturya Hükümeti’nin desteğiyle 2000 ve 2007 yılları arasında restorasyonlarla bugünkü halini almış. 2015 depreminde de çok hasar almamış. Eski halini gösteren fotoğrafların ve bazı kitapların da olduğu bölümde ilk halini görebilirsiniz.

Yazının tamamı için tıklayınız http://bidunyagezmece.com/uc-kralligin-baskenti-katmandu/

DSC_0037r - Kopya.jpg
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Mesajlar
1,523,051
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst