Ynt: Günlük Harcanan Akım İçin , Solar Panel Güçü Ve Akü Kapasitesi Hesabı
Ferhat Bey' güzel özetlemiş, katılıyorum.
Ben forumdaki bilgiden sonra diagonal bağlantıyı yaptım ama sonuçta bir değişiklik olmadı.
Benim naçiz elektrik bilgilerim de böyle olması gerektiğini söylüyordu; Mutlu Akü'den de konuyu teyid ettim.
En basit şekliyle tekrar açıklarsak:
Akülerinizi paralel bağladığınız zaman (diagonal veya değil) iki akünün de +/+ ve -/- kutupları aynı "potansiyelde" olur.
"Potansiyel ne demek" diyenler için: Bir elektrik/elektronik sistemde herhangi bir noktanın 0V kabul edilen şasi/toprak noktasına göre olan voltaj farkıdır. Yani volmetre ile iki nokta arasını ölçtüğümüz zaman aslında o iki nokta arasında "potansiyel farkını" ölçmüş oluruz.
Burada tek fark akü üzerinde akımı çektiğimiz + ve - kutup noktalarının cihaza (mesela bir ampül) olan mesafesi ve kullanılan kablo kesitleri (kalınlığı nedeniyle oluşan ekstra dirençtir. Elektrik (elektronlar) yapıları itibariyle kendilerine en az direnç gösteren yolu izlerler. Eğer bir aküye giden yol diğerinden biraz daha fazla dirençli ise, az direnç gösteren yoldaki aküden daha fazla akım çekilir (yani daha hızlı boşalır)
Ancak bunun kayda değer bir farklılık ortaya çıkarması için (sözgelimi bir aküden diğerine oranla %10 daha fazla akım çekilmesi, birinin diğerine göre daha hızlı boşalması gibi) lambayı yakmak için aküden çektiğiniz amperin kablo uzunluk/kalınlığa oranının sınır değerlere yakın olması gereklidir.
Kısaca yeterince kalın kablo kullanırsanız, aküden lambanın + ve - kutuplarına giden kabloların birinin sözgelimi 3-5cm daha uzun olması pratikte hiçbir şey farkettirmez. Aynı konu aküleri şarj ederken de geçerlidir.
Elektrikle ilgili konuları hayal etmek bazen zor olabiliyor; o yüzden ben şu analojiyi kullanıyorum (en azından DC/doğru akım için):
Elektrik, su gibidir
Elektrik kablosu da hortum gibidir.
Voltaj: suyun ne kadar hızlı aktığını gösterir. 220V'ta elektronlar çok hızlı, 12V'da ise daha yavaş akarlar.
Akım/Amper: Hortumun kesitinden(yani kestiğimizde ve borunun içine baktığımızda gördüğümüz daire şeklindeki yüzeyden) aynı anda ne kadar su geçtidir
Watt: Bir su değirmenini döndürmek için kanatların üzerine yerleştirmiş olduğumuz kovacıkların aldığı su hacmidir.
Akü, musluğu olan bir su deposu gibidir.
Böyle düşünürsek:
Su değirmenini döndürmek için her defasında kanadın üzerindeki bir kovacığı doldurmamız gerekir. Kovacık dolunca ağırlıktan dolayı kanat döner; kova boşalır ve yeni kovacığa su dolar; bu böyle devam eder. Her kovanın hacmi bellidir (mesela 5Lt).
Yani biz musluğu açtığımız zaman (kabloları aküye bağladığımızda) hortumun kalınlığına ve suyun akış hızına göre bu 5Lt'lik kovayı belli bir sürede doldururuz.
Hortum yeterince kalınsa gelen su içinden rahatça; musluktaki çıkış hızında akar ve kovayı doldurur. (Kalın bir kablodan eletriğin rahatça geçmesi gibi)
Ama hortum inceyse su içinden rahatça akamaz, musluktaki ilk hızı değişir, basıncı yükselir, çünkü dar bir yerden geçmek zorundadır. (hortumu ağzını elinizle sıkıştırdığınızı düşünün). Ekstrem durumlarda hortumu patlatır.
Elektrik kablosu da gereğinden inceyse elektronlar rahat akamaz, dar alanda birbirlerine sürtünürler; sürtünme de ısı olarak ortaya çıkar; kabloyu yakar (hortumu patlatabilir)
Hortum ister kalın olsun, ister ince, 5Lt kovayı doldurmak için aynı miktarda su gerekir (Watt). Sadece kovanın doluş süresi uzayabilir, hortumdaki patlaklardan dolayı da su kaybederiz. Patlak fazlaysa su deposu (akü) birter ama kova hala dolmamış olabilir.
Pratikte yeterli elektrik akımını (suyu) bir noktadan başla bir noktaya taşımak için her 5-7 Amper başına 1mm2 (milimetre karelik) kablo kalınlığı kullanılır (hortum kalınlığı). 2 adet 100Ah akü paralel bağlanıyorsa, o kablodan 100A'lik elektrik akımı bir anda bir aküden diğerine akabilir. O yüzden aküleri paralel bağlarken mesela 150 Ampere dayanacak kalın bir kablo (hortum) kullanırsak sorun kalmaz. Varsın kablonun biri diğerinden 3-5cm daha uzun olsun. Su akar, yolunu bulur
Teşbihte hata olmaz derler; umarım faydalı olmuştur...
sevgiler,