Sn. ersanayaz1,
Ben Ukrayna/Kırım'da Simperefol'a 30km. yakınlıktaki Bahçesaray'da bir oteli hedefleyerek gittim.
Gündüz ve gece hatta ukraynaya girdikten sonra motel bulamayınca sabaha kadar motosiklet kullandım.
Rusya ve Ukrayna'daki trafik tabelaları nedeniyle Gündüz veya gece defalarca yolu şaşırıp insanlardan yardım aldım.
Genel olarak bir güvenlik tehdit algılaması yaşamadım, motor düşmanı köpekler dışında.
Sanırım motosikletin yarattığı bir sempati dolayısıyla gerek sınırlarda gerekse ülke içlerinde polis tarafından hep güleryüzle
karşılandım.
Rusya'da Polis kontrol noktalarında sadece gelen araçlar durduruluyordu. Giderken sadece bir kere polis noktasındaki genel
aramada durduruldum onda da köpek tehdidi yüzünden evrakları çıkaramadan polis yol vermek durumunda kaldı.
Ukrayna'da hiç durdurulmadım.
Ne Rusya'da ne Ukrayna'da hiç açıkca rüşvet isteyen olmadı.Sadece Ukrayna girişindeki son kapı görevlisi Ukrayna'da geçerli olan Motor sigortası sordu ki yoktu zaten. Oysa motosikletin ve benim girişim sigorta sorulmadan yapılmıştı o an için. Amacı sanırım biraz Grivna istemekti ama benden para çıkmayacağını anlayınca yol verdi ki o bile zaten güleryüzlüydü.
Ancak, Ukrayna gümrüklerinden rüşvetsiz geçemediklerinden yakınan çok sayıdaki Türk Tırcı ile dönüş yolunda gemide konuştum.
Polisle sorun yaşamamak için tüm yol boyunca genel trafik akışına dikkat ettim, 100 km sürati aşmadan yol aldım, polis noktalarından durdurma niyetleri olmadığını görsem bile iyice yavaşlıyarak geçtim. Ortalıkta hiç insan olmasada yerleşim birimlerinde hız kesmeye hele yaya geçitlerinde iyice yavaşlamaya dikkat ettim, malum, oralarda önemli bu hususlar.
Benim geldiğim Evpatorya-Zonguldak gemi hattını önermiyorum. 21:00'de araç almaya başlayıp 23:30'da kalkacağı söylenen gemi işini 03:00'de bitirmesine rağmen 27 saat limanda bekledi. Bu arada hiç bir yere gidemedik. Sonuçta saatte 7,9 deniz mili son sürati olduğunu personelden öğrendiğim kağnı hızındaki Ro-Ro gemisi ile 4 güne yaklaşan bir esaretten sonra Zonguldak'a ulaşabildik. Üstelik o nerdeyse dalgasız denizde bir sağa bir sola yatarak.
Ücret olarak, benden motorla beraber 350 Dolar aldılar.
Sen Ukrayna'dan Avrupa'ya geçmek istiyorsan Odesa limanından sefer olmalı.
Ukrayna'da benzin 2,25 - 2,50 TL arasında değişiyor. Rusya'dan girdikten sonra ilk yerleşim yerindeki petrolde bulduğum döviz
bürosunda 1 dolar = 8,8 Grivna iken Kırıma gelince biraz düşerek 8,1 civarında seyrediyordu.
Otel, yeme/içme fiyatlarını Kırım/Bahçesaray'da makul buldum.
Sonuç olarak gittiğim ve turistik bölge olan Ukrayna/Kırım'ı ben güvenli olarak değerlendirdim.
Yardımcı olabildiysem sevinirim.