Gitti Gidiyor'daki Vergi Borcu ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan RedlinE Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 64
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 31,639
Ynt: Gitti Gidiyor'daki Vergi Borcu ?

Buarada bu kardeşiniz :D(yani ben) :D sıgara içtiği için orta ikiden kovulmuştu,

Etiketler

Bizim gibi kayıt dışı işlemlerin yoğun olduğu ülkelerde bazı gelirler de vergilendirilince tabii ki bundan canı yananlar olabiliyor. Ancak binlerce işlem yapmış gittigidiyor üyesi var (özellikle cep telefonu ve aksuarı satanlar). Bunlar demek ki burayı bir gelir kapısı olarak benimsemiş demektir, bir gelir varsa tabii ki vergilendirilmelidir. Bunlara zaten fatura kesiyorsa sorun yok.

Ama dükkan açıp vergi ödememek için interneti kullanan kişilerin de bir şekilde kayda alınması lazım. Çin'den bir bavula yüzlerce Iphone kılıfı falan gibi 20-30 cent'lik dandik şeyleri doldurup doldurup burada 5-10 dolara satanlar, bu şekilde köşeyi dönenler bile var. Ne yani vergi ödemesinler mi?

Çatal bıçağa kadar toplasan benim evden satılabilir durumda 250 kalem eşya çıkmaz mesela. Kim binlerce alım satım yapıp da artık kullanmadığım eşyaları satıyorum derse maliyenin de konuyla şüphe ile bakması doğaldır. Bir şekilde çok işlem yapan üyeleri incelerken eleğe takılan normal vatandaşlar da olabilir. O kişilerle ilgili maliyenin objektif olmasını ümit ediyorum, bu kişilerin kar elde edip etmedikleri kayıt detaylarından belli olur zaten. Ama siz siz olun, alıp sattığınız şeylerin belgelerini sakın atmayın, en az 10 yıl saklayın. Ne olur ne olmaz.

ticaretle uğraşan birisi olarak söyleyeceklerim....
gitti gidiyor üzerinden satış yapmış kişiler eğer sattıkları malla beraber malın faturasını alıcı kişiye gönderdiyse hçbir sorun olamaz bu birinci konu...
ikinci konu alırken kdv si ödenmiş sıfır bir malı eğer ikinci elde aldığınız fiyattan daha yükseğe satmıyorsanız kdv ödenmez ama sıfır aldığınız bir aracı ikinci elde satarken aldığınız fiyat diyelim 10 000 tl satarken 15 000 tl aradaki fark 5000 tl siz alırken 10bin tlnin kdvsini ödediniz satarken aradaki fak olan 5 bin tl ninde kdv sini kazanç olarak ödemeniz gerekir....

gelelim asıl konuya devletimizin sırtımıza bir kene oluşunun hikayesine zamanla diğer forumlardada yazdım akıl almaz bir sistemin içinde yaşayan bir halk ve bu halkın tepesine binmiş 550 adet kan emici........ :mad:

şimdi aldığınız her ürün elektrik doğalgaz su akaryakıt market alışverişi vs herşeyin bir çıkış noktası üretim yeri var...
üretim yerinden çıkan mala fatura kesilir fatura şu şekildedir....

MALIN BİRİM FİYATI + ÖTV X KDV = MALIN FATURA ÇIKIŞ FİYATI bu nedemek? pazarlamacının malı üretim yerinden aldığı fiyat.... yaniii akaryakıtı ele alırsak

kırsal motorin için birim fiyatı + ötv x kdv %18
0.813084 tl + 1.08450 =1.897584 x %18=0.3415+=2.239 tl dir şimdi size soruyorum arkadaşlar ben 2.463 tlye malı satarken benden arada ettiğim karın yani 2.463-2.239=0.224 krş benden
bunun %36 sını gelir vergisi %18 ini kdve kesip bana kar olarak işletme maliyeti hariç sadece 0.0403kr karı münasip gören devletimin 0.8113084 tly aldığı bir maldan elde ettiği verginin 1.650 tl olması hangi akla mantığa yatar
vergi yükü altında ezilen bir halk burda benim ödediğim vergi işletmeci olarak litrede 0.1837krş vatandaşın cebinden çıkan tüketicinin ödediği vergi 1.4663krş verginin vergisini alan bir devlette yaşıyoruz arkadaşlar iletişim elektrik akaryakıt gıda vs hepsinde durum aynı özel tüketim vergisinden katmadeğer vergisi alan bir devletin vatandaşlarıyız koyun gibi yaşar suçu hep birbirimize atarız saygılar...

fatura acıklama.jpg

Kiçkimse yaptığı bine yakın işlemi eşden dosttan aldığım 2. el evdeki eşyalar diye bize yedirmeye kalkmasın, GG de ciddi anlamda bir pazar var.Özellikle çakma diye tabir edilen imitasyon malların göbeği haline gelmiş durumda.Çinden çok ucuza getirttikleri malları iyi kar oranlarıyla siteden faturasız satmayı biliyorlar.Başka yerlerde bu malların faturasız satılması gg de faturasız satanları haklı kılmaz.

Açıkcası ceza yiyen arkadaşlar hem üzülmekle beraber hem de yapılan bu uygulamadan memnunum.

moonwalker_arc' Alıntı:
Kiçkimse yaptığı bine yakın işlemi eşden dosttan aldığım 2. el evdeki eşyalar diye bize yedirmeye kalkmasın, GG de ciddi anlamda bir pazar var.Özellikle çakma diye tabir edilen imitasyon malların göbeği haline gelmiş durumda.Çinden çok ucuza getirttikleri malları iyi kar oranlarıyla siteden faturasız satmayı biliyorlar.Başka yerlerde bu malların faturasız satılması gg de faturasız satanları haklı kılmaz.

Açıkcası ceza yiyen arkadaşlar hem üzülmekle beraber hem de yapılan bu uygulamadan memnunum.

aynı düşüncedeyim.
Murat067 arkadaşımada katılıyorum. Vergi herkesten eşit oranda alınmalı.KDV yapılan her işlemden alınır.Ticaret hanelerde alınan ve satılan malların hesabı cari olarak tutulur ve aradaki fark ödenir.İkinci el bir araç yada emtiayı özel şahıs ticaret maksadıyla satmadığı zaman özel bir durumdur.Farklı bir uygulamayla çözülmelidir diye düşünüyorum.

murat067' Alıntı:
gelelim asıl konuya devletimizin sırtımıza bir kene oluşunun hikayesine zamanla diğer forumlardada yazdım akıl almaz bir sistemin içinde yaşayan bir halk ve bu halkın tepesine binmiş 550 adet kan emici........ :mad:

Bu sözleriniz sıkıntı yaratabilir. Yorum yazarken lütfen biraz daha dikkat.

550 rakamı zaten nüfusumuza göre az.
750-800 adet olması daha uygun.
Lakin ülkemizin ana sorunu kayıt dışı ekonomi.
Üretimin ard arda KDV ve diğer vergiler ile bombardıman edilmesi sebebi ile kayıt dışına kaçan sektörler ve işçiler ...

Off yazmak bile moralimi bozıuyor.
:(

rant vergi vermiyor.Sadece çalışan ve ufak esnaf veriyor vergiyi yurdumda.Eğer adil vergi alınsın üç senede şaha kalkar bu ülke.

Aynen Yavuz,
Toplanan vergilerin büyük bir bölümü Gelir Vergisi matrahından oluşuyor.
Kurumlar Vergisinin toplam içinde ki % payı her sene biraz daha düşüyor.
Şirketlere ve Kurumlara tanınan muafiyetler o kadar çok ki çalışanlar yasal köle.
Daha doğrusu sağmal inek.
:smiley:

TezzMertek' Alıntı:
Waw,

O zaman sokaklardaki seyyar satıcıları da çağırsınlar.
Fiş fatura kesmeyen lokantaları kuyumcuları manavları da denetlesinler.

Hele manav sektörü. Kayıt dışılığın bini bin para.

Son beş yıldır yaptılar.
Sokakta doğru düzgün seyyar kalmadı ve canlı mal satan birçok pazarcı müşterim vergiye kayıt oldu.
Pazarda viza çekiyor, fiş kesiyor, tabi araba ile gezen seyyarlarında bir çoğunu vergi mükellefi yaptılar.
Çalışıp kazanıyorsan yada çalışmadan kazanıyorsan her türlü vergiyi vereceksin.
Çalışan kazanır, ama kaybediyormuş gibi gösterenleri takmayın derim bendeniz.

bu millet kendine ne alırsa yada ihtiyaç olarak ne kullanırsa bedel olarak en az kullandığı miktar kadarını devletine vergi olarak veriyor....

bence kayıt dışı dedilerinin karşısında kayıt içi aldıkları vergiyide millete göstersinler bakalım kayıt dışı dedikleri milletten dolaylı yoldan aldıkları verginin vergisi hesabının kaçta biri çıkacak...

benim isyan ettiğim en önemli konu verginin vergisini alan bir sistem var mal+ötv*kdv bu nedemek ötvnin kdvsi alınıyor demek....

ve bu kimden alınıyor arkadaşlar konunun can alıcı noktasıda bu zaten tüketiciden ;D yani sen bu malı kullanacan vergisini ver bakalım dön birde verginin vergisini verbakalım diyen bir sistem ya vallahi yazarken gülüyorum....

zaten üretici bulmuş yolunu gider göstermeyi vergiyi minimum vermeyi falanı filanı.....

ama tüketicinin hiçbir şansı yok mecbur vermek zorunda yoksa alamaz elektriği suyu doğalgazı akaryakıtı iletişimi sigarayı vs yok abi siz arkadaşlar burda verginin vergisini veren tüketiciler olarak memnunsanız ben nediyebilirim....
ikinci el piyasasına düşen bir araç aslında sıfır alındığında satılması gereken gerçek fiyatı buluyor...., ne demek istediğimi herkes anlıyor sanırım....

saygılar

Şirket kurup evlerimizi şirkete lojman , yemek masraflarını şirketin gideri göstrerceksin.

Yazdıklarım emekli olunca uygulayacağım.

Açık açık yazamadığım için kusura bakmayın arkadaşlar.
Bineceğim dalı kesmeyelim değil mi.?
;D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR