Gezenbilir 80'leri Seviyor...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 79
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,005
Ynt: Gezenbilir 80'leri Seviyor...

hadi yaaaaaaaa
yillarin uzerinden ucarak gecmisim gibi hissettim
cunku sadece anilarim gecmisimdeki bir kisimla sinirli kalmis
belki son 10 yili sadece stres olarak algiliyorum takip ettigim ne bir program ne bir olay
yasamak icin calismak ve güvenlik endisesi icinde gecen paronaya gunler
tesekkurler elinize saglik

Etiketler

hımm sıra bana gelmiş demek
o yıllarda şimdinin tam zıttı siyasi ve medeni görüşüm vardı

florya kavşağı beşyol olan doğduğum semtimizde , şimdinin atatürk havalimanın psitinin oldu yerde havameydanlarının bakıcısı olan bir aile dostumuz olan o ailede tv ama sadece onlarda vardı ve yıl 1969 20 temmuz saat farkı olduğundan sabaha kadar beklemek zorunda kaldık aya ilk ayak basılmasını izlemek için birde yayın koptumu seyreyle meşhur izmirin kavak ağaçlarını saatlerce neticede görmüş olduk tarihi olayı .

daha yeni yıl gelmeden tv de nesrin topkapı nın oynayıp oynamayacağı 15 gün öncesinden çıkacak çıkmayacak diye tartışılırdı .

1963 model impala v -6 ile ile sirkeci taksiden dayı emin abimiz (allah rahmet eylesin) 1975 li yıllrda edirneye hafta sonları rakı içmeye giderdi meriç kenarına ( o zamanın başbakanları benzini 7 kuruşa alıp 5 kuruşa veriyordu )
bunun sonunda kıtlık ve karaborsa günleri başladı .

kıtlık yokluk yılları idi (abime ait 124 hacı murat hala ne resimleri var bir görseniz ) ve ben o kıtlıkta topkapıdaki benzicide geceden yatar karne ile sabaha kadar bekler sadece 10 litre benzin alırdım.

18 Şubat 1979: Motor hacmi 4 silindirden büyük otomobillerin ithali yasaklandı.

hani askere gitmeden bir hafta önce işi bırakır eğlenirdikya yine bir müşterimiz olan bu abimiz (allah rahmet eylesin) aldı eline koca bir sopa bu 1964 model şavrolenin bagajı bitmeden hiç yere gtimek yok dedi ve son saatlere kadar aracın bagaj içinin bitirdim ve işyerinden askere uğurlandım .

tv prğmlarından kunte kinte - aşkı memnu - jak ve ben - sihirbaz - küçükev - komiser colombo - gece haberi güne bakış (lakabı kele bakış idi ) hanım hanımcık bir spiker jülide gülizar - ve bitmek bilmeyen siyasi tartışmalar daha aklıma gelmeyen bir çok güzel diziler.
biliyormusunuz şuan ki bayrampaşa semtine giriş çıkış yasaklanmıştı sebebi ise: KOLERA toplanamayan çöpler yüzünden - vay be beni nelere götürdünüz

ve kıbrıs savaşı heryeri karartmıştık evleri , araçların farlarına şavrole döşeme üst şeffaf kaplamasının koyu mavi renkli olanı ile kaplamıştım
neyse daha aklıma geldikçe yazarım

80 ler tam gözümüzün açılmaya başladığı zamanlar
o zamanlar Metallika ve Evropa çok ünlenimşti Bir de Hello şarkısı vardı
Bulgarca klasikleri hiç anlatmayayım bile
geniş kemerler, şalvar tipi dar paçalı pantalonlar, yeni çıkmış kaynatılmış kotlar
kocaman küpeler, boyunlara asılan zincirler, okullardan gidilen yaz gezileri, isimlerimizin bulgar isimlere çevrilmesi, Belene kampları 80 lerin sonunda da zorunlu göç...

O yılların bütün olumsuzluklarını hissettikçe tüylerim diken diken oluyor hala yaşadıklarımıza inanamıyorum ,bakın yine bir kaç şey geldi aklıma , Şayet birisinin cebinde es kaza bir yerden bulmuş dahi olsa veya (misal mesleğim ile ilgili o zaman yurt dışından olabildiğinden de fazla türk işçiler araçları ile gelirdi ve bu araçlarda yaptığımız işler sebebi ile bazı araç sahibleri bahşiş olarak yabancı para verirdi bunlar dahil ) eh ,eh diyorum yani bu kelime ifade de çok az kalır EH bir dolar bir mark yani (yuro) cebinizde bir bulunsun , EH bir karton sigara ismi malum o sigara m.....ro aracınız bagajından bir çıksın şuan ki uyuşturucuya müdahele nasılsa o tür işlere de müdahele aynen öyle idi ,daha sonra ailenizin sizden haber alma şansı yok denecek kadar azdı ,canım araçlar lüx otomobiller gümrüklerde erir ,çürür satışa bir türlü çıkarılmazdı 1983 ten sonra rahmetli turgut özal çıkardığı bir kanun ile 3 ay müsade tanıdı aracını aldın aldın alamadın satıyorum dedi ve anında gümrük kapıları açıldı şimdi siz düşünün bir aracın üzerinden kaç aile ekmek yiyor ve kaç aile otomobil gibi artık bugün hiç te lüx olmayan arabalarına kavuştu artı bu araçlarla iş verimi nasıl yükseldi yorumu size kalsın sadece otomobil gümrükleri değil gümrük kapılarının açılması ile güzel türkiyem dünya insanları ile aynı eşyaları birlikte kullanmaya başladı ,şimdi burada başımıza ithalat belasını aldık diyenler çıkabilir , onlarada sözüm şudur peki bir adam lüksün dozunu kaçıracak diye binlerce milyonlarca makina ve cihazlardan mahrum mu kalacağız bana bunu öne süren kişiler ne hastahaneye gitsin nede zamanımızın hiç bir gelişmiş bir aracını kullanmasın hatta dokunmasın diyebilirim ,neyse ben canımdan aziz bildiğim güzel vatanımın her şeyin iyisine ,güzeline layık görüyorum daha iyi daha güzele hep birlikte temennisi ile saygılar sunuyorum.
Atatürkün bir sözü : türk milleti çalışkandır ,türk milleti zekidir ,ne mutlu türküm diyene

gü<zel konu hortlatayım dedim belki millet eteğindeki taşları dökmek ister ;D

80'lerin bisikletleri
34514_20100707115537.jpg

AAAADHlYA00AAAAAAG785Q.jpg

34514_20100707115544.jpg

34514_20100707115625.jpg

80sFS.png
34514_20100707120451.jpg

3139485094u.jpg

313948504t8.jpg

pinokyo.jpg
bab8312.jpg

yol' Alıntı:
Katlanan bisikletleri hatırladım, Pinokyo idi sanırım? Bende de kontra frenli Balkan vardı :smiley:

Fotoğraftaki hüdaverdi fakat pinokyoların da katlanırı vardı tabi...

Bende hüdaverdi vardı,desteksiz bindiğim ilk bisikletimdi ayrı bir yeri var :smiley:

ohhhooo lükse bak katlanır pinokyolar falan biz dayımızın çift demirli (çocukken öyle derdik) BİSAN bisikleti vardı onu kaçırırdık boyumuz yetmediği için aradan girip sürerdik ;D

İbrahim hocam bu bisikletleri de hatırlıyorum. İlk önce Çin'den gelmişti, sonra Bisan Çin mallarının daha iyisini üretmişti. Bu örnek, orjinalinden kaliteli imitasyonla ilk karşılaşmamızdı :D Tabi bir de inanılmaz ağır olduğunu hatırlıyorum, bisikleti bunda öğrenene BMX tüy gelirdi herhalde :smiley:

sedat
belediye dolmuşu gibi 4-5 kişi rahatlıkla binerdik. lastiklerinin beyaz kuşaklarına hala hastayım.
ben aslen Denizli Çivrilliyim. bizim oralarda hala popüler olan modeldir.
sağlam Renault toroslar gibi vur here yere gider cinsinden bir yaratıktır.
çelik kadro olduğu için gerçekten ciddi ağırlıktaydı. özellikle 7-8 yaşlarında bir çocuk için ;D

aradan girip sürme işi çok acaipti ;D ;D

vayy be büyümüşüz :(

Benim de Beldesan Cobra bisikletim vardı, pinokyodan sonra Cobra'ya terfi edince Mercedes'e biner gibi gelmişti.

pinokyo.jpg

yazın sonuna doğru babam ortadan katlanır pinokyo bisikleti almaya ikna olmuştu ama ne yazıkki bir yıl sonra bmx ler piyasaya çıkmıştı hevesim kursağımda kalmıştı ah çocukluk ahhh şimdi arabamın bile yeni modelini almak heveslendirmiyor beni acaba yeniliğe doyduk mu?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,760
Kayıtlı Üye Sayımız
166,576
Kaydolan Son Üyemiz
Atakan Usun

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR