EvliyaCelebi2' Alıntı:
Sevgili Ihsan bey,
Hoşgörünüze sığınarak açıkca söylememe müsaade ederseniz; Hüseyin beyi fasistlikle suclamanız hiç de yerinde olmadı.
Tuhaf, halbuki Bekir beye cevabınızda tepkinizi nasıl ve uygun bir şekilde dile getirebileceğinizin örneğini de verebilmişsiniz.
Bilmem, belki sonradan düşününce "sanırım talihsiz bir an dı" denebilir ?
Hah işte insan böyle azarlanır
İllaki kocaman şeddeli kelimeler kullanmak gerekmez.
Hüseyin Bey'in yazdığı şeyle ilgili hissiyatım değişmedi. Bence özür dilemelidir. Moderatör tanım olarak tarafsız kalması gereken ve tartışmanın usülüne göre yapılmasını sağlamakla görevli kişidir. İlk cümlede bıraksaydı adam haklı beyler der kabuğumuza çekilirdik. Sonraki cümleler benim gibi karadenizli biri için çok fazla.
Ama dediğiniz gibi tek bir cümlesine bakarak birisini faşist diye adlandırmak ta terbiyesizlik olur. Kendisinden bu bağlamda çok özür dilerim. O gönderdiğim post'u (hatta üyeliğim ve diğer post'larımla birlikte) silebilir.
Ama konu iyice çığırından çıktı bence. Konuyu başlatan bir arkadaş (nikini hatırlayamadım) Atilla Bey'in bu işi ticari amaçla yaptığını söyledi bende destekledim. Ama sorduğum soru basitti. Madem ticari yapıyor neden tüm konuları "Kendi karavanını Yapanlar" diye başlıyor? Buna cevap vermek dışında herşey yazıldı.
Sonra birileri Atilla Bey'i övmeye foruma olan katkılarından bahsetmeye başladı. Bazıları Atilla Bey olmasaydı Türkiyede karavancılık bugün olduğu yerde olmazdı, kimse karavan yapamazdı ya kadar getirdi. Beyler; ben de karavanı mı Atilla Bey'in ve diğer arkadaşların yaptığı karavanlara bakarak, onlardan öğrenerek yapıyorum. Atilla Bey'in ve diğerlerinin hakkı zaten ödenmez. Onlara çok şey borçluyuz. Bunları tekrar tekrar yazmanıza gerek yok ki. Bunu bende söylüyorum zaten. Ama o arkadaş esasında çok önemli bir noktayı dikkate getirdi.
Eğer yılda 1 den fazla araç alım satımı yaparsanız (3 falan değil) ve bu alım satım süreklilik arzederse vergi dairesi üstelikte geriye dönük olarak tepenize biniyor. Bununla ilgili yazıyı en sona eklerim. Ama bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Bu arkadaş bu konuyu açtı, ben ve bir kaç arkadaş ta destekledik diye neredeyse aforoz edildik. Hatta Atilla Bey'i o kadar üzmüşüz ki foruma girdiği halde cevap yazmıyormuş. Atilla Bey'in böyle bir şey yapacağını sanmıyorum. Belki bu sayede hepimiz bu işin doğrusunu öğrenecek ve zarar görmeyeceğiz. Olamaz mı?
---------
Gelir vergisi kanunu’nun (1.) Maddesinde, gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarının gelir vergisine tabi olduğu, (37.) Maddesinde ise her türlü ticari faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.
Danıştay kararlarında; bir kazancın ticari kazanç olarak nitelendirilebilmesi, bir faaliyetten kazanç sağlanması ve faaliyetin devamlılığı koşullarına bağlanmıştır. Devamlılık unsuru ise; işlemin aynı vergilendirme döneminde yinelenmesi ya da önceki vergilendirme döneminde de yapılmış olması olarak açıklanmıştır. Devamlılık unsurunun gerçekleşmesi halinde, bu işlemlerin kazanç sağlamak amacıyla yapılmadığını kanıtlama yükü vergi mükelleflerine yüklenmiştir.
Danıştay uygulamasına göre; birden fazla yılda iki veya daha çok oto alım satımı faaliyetinde bulunan mükellefin, faaliyetinden elde ettiği kazancın devamlılık unsuru yönünden ticari kazanç olarak vergilendirilmesine ilişkin tüm koşullar gerçekleştiği kabul edilmiştir.
Ancak bu faaliyetten dolayı geriye dönük vergi ve ceza alınıp alınmayacağı hususunda; Danıştay yukarıda “yoklama” bölümünde de açıklandığı üzere, ilgili hakkında yapılan yoklama veya sorgulama tutanağına göre ancak o günkü maddi olayın tespiti mümkün olacağından, yoklama veya sorgulama tarihi esas alınarak bu tarihten itibaren vergi ve ceza istenebileceği görüşünü benimsemiştir.
Oto alım satımı ile bire bir uyumlu olan Danıştay 3.Dairesinin 11.06.2009 tarih ve 2007/3751 Esas-2009/2092 Karar sayılı ilamında; yapılan oto alım satımı işinin ticari faaliyet olduğu belirtilerek, davacı adına faaliyetin saptandığı yoklama tarihi itibarıyla mükellefiyet tesis edilebileceğinin göz önünde bulundurularak vergi ve ceza istenebileceği açıklanmıştır. K