Ynt: Fas
bu hafta fas'a gittim...casablanca ve marakesh'i gezdim...gece hayatı oldukça güzel...insanlar türkleri çok seviyor...buradaki sevginin tayyip ile bir alakası da yok üstelik...camiye girerken türküm derseniz sıcak karşılanıyorsunuz...alışveriş yaparken de çok yukarıdan başlamıyorlar pazarlığa türk olunca...tabii siz yine de zorladıkça zorlayın rakamları...
alışveriş için eski ve yeni şehir...old medina ve habous...yürüyerek pazarlarını gezin akşamları çok güzel...müslüman mahallesinde salyangoz satılmakla kalmamış yemeyen mslüman da ok nerdeyse yok ülkede...
almaktan vazgeçip uzaklaşmaya başladığınızda arkanızdan gelmiyorsa son fiyatı buldunuz demektir...o fiyata malı beğendiyseniz alın...300 mt git-gel yaptırarak istediğim fiyata aldım güzel birkaç ürün...tek elden alışveriş yapmayın...pazarlık gücünüz azalır...toplu sipariş verirseniz fiyatı çok daha uygun yerlere indirebilirsiniz...yarısına herhalükarda inersiniz...daha altına alırsanız iyi pazarlıkçısınız demektir...ben bir üründe istediğim fiyata indiremeyip vazgeçmiştim ki birden aklıma cuma günü size 12 kişi getireceğim ona göre kararını ver demek geldi...1/3 fiyatına alarak çıktım...cuma gittiğimizde tezgahı toplamıştı suç benden gitti...
gece hayatı oldukça renkli...ama ciddi ciddi pahalı...gece kulüplere giriş 15 euro civarı...bira 10 euro kokteyl veya viski 15 euro civarı...hyatt otelin barı da gece kulubü de oldukça hareketli...muhakkak bir deneyin...yanınızda kalın bir mont yoksa otel müşterisi gibi gözüküp bedavaya girebilirsiniz...lakin içerde çok fazla hayat kadını var...tabii çok bakımlılar...
şansınızı corniche'deki gece kulüplerinde de deneyebilirsiniz...halk daha çok orada...armstrong diye bir yere gittik cidden çok eğlendik...müzik de güzeldi gelenler de...
bir akşam muhakkak rick's cafe'de yemek yiyin...rick's balığını yemeyin türklere çok uymuyor...bu hafta 2 kere gittim ikisinde de yiyemeyenler oldu...kuzu etinden vazgeçmeyin...kuskusları o kadar güzel değil...hatta bizim kuskus bile değil...ama yemek ve içecek kalitesi çok iyiydi...
marakesh meydanı adı gibi keshmekesh....
sağa sola bakarken para isteyecekler nerdeyse...nereye baksan bir aktivite yarısı soytarılık...yine de hoş...ahhh bir de dilencileri ve dilenci gibi dolaşan şovcuları olmasa...labirent sokaklarında bol bol kapı çalıp kaçtık...bastırılmış çocukluk duygularımızı dışa vurduk...o labirentte ev sahibinin bizi bulması mümkün değildi ne de olsa...
ülke çok ucuz ve çok pahalı...halkın yediğği yerlerde yerseniz ucuz...güzel yerlerde yerseniz pahalı...öğle yemeğine 20-30 lira akşam yemeklerine ise 50-60 lira bayıldık...içkiler hariç...şarap fiyatları 50-300, bira fiyatları 8-20 arasında değişiyordu...
tajindi galiba adı muhakkak kırmızı et yiyin...tavuğu o kadar lezzettli değildi...sosları yerken hiç rahatsız etmedi ama sıçarken çok kötü kokuyordu...
g,ndüzleri hava çok güzel..ince bir rüzgar olmasa direkt yaz...güneş gidince hava soğuyor...akşamları yien de üşümedik...ilk gece 3:30'a ikinci gece 06:30'a kadar takılmamıza rağmen...marakesh tarafı doğal olarak daha serindi...yol otoban...şehir içleri özellikle casa'da tam keşmekeş...
ulaşım ya da rehber ile ilgili sorununuz olursa yardımcı olurum...turlara gidip saçma sapan paralar bayılmayın...bana sorun % 30-40 tasarruf edin...ya da kazık yiyin...seçim sizin...