Elektrikli Araç Aldım. (menzili Nasıl Artırabilirim)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tekelimustafa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 52
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,387

tekelimustafa

yörük
Mesajlar
320
Tepkime Puanı
371
Yer
Ankara
Herkese Merhaba,

konunun yeri burası değil belki ama burada kendimi evimde hissettiğim için ve buradaki üstadlar oldukça bilgili oldukları için konuyu burada açmak istedim.
Moderatörler istedikleri gibi konunun yerini vs değiştirebilirler.

Regal Raptor K5 diye bir araç aldım. Ruhsatta motorlu bisiklet olarak görünmekte. görüntü itibariyle ise mini mini bir otomobil gibi..


bu aracın teknik verilerine göre 72V - 2500w lık bir motoru var, 6 adet 12V38A bir akü grubu mevcut.
aracı eşim kullanmakta ve kısa mesafede çocukların okulu, hanımın okulu ve market üçgeninde kullanma niyetiyle aldık ve 1 haftadır kullanmaktayız. günlük 20-25 km civarı kullanıyor ve akşam şarj ediyoruz.

aracın maks. 40-50 km gibi bir menzili var ve gerek havaların soğuk olması, gerek kullanılan bölgenin bol yokuşlu olması gerekse de aracın çin menşeli olması nedeniyle bu menzile ulaşamayacağımızı düşünmekteyim. li ion pillerden yedek bir akü grubu yapmayı düşünmekte iken benzer başka bir elektrikli araca jeneratör uygulayan bir kullanıcının düşünceleri hoşuma gitti ve maliyet olarak da uygun görününce sizlerin fikrini almak istedim.

benimkine benzeyen elektrikli aracın kullanıcısı
hyundai marka iki zamanlı 950 kva lık bir jeneratör almış.
çıkışına 3 adet 24v10a lik güç kaynağını seri bağlayarak ve güç kaynaklarının ayarlarını da değiştirerek 84v10a lik bir güç kaynağı oluşturmuş.
sonra da bir pako şalter ile motora bağlamış.
bu şekilde mutlu mesut yaşadığını ifade etmekte.

soru:
bu şekilde jeneratör doğrudan motora bağlanır mı ya da nasıl bağlanır?
ben şöyle düşündüm.
önceki çekme karavanımda güneş paneli şarj regülatöründen çıkan + ve - uçları akü kutup başlarına bağlamıştım ve tüm tüketimleri de yine bu kutup başlarından dağıtmıştım. sistemde yük yokken panel aküyü şarj ediyordur. yük varken de elektrikli cihazlar panelden gelen ve aküden gelen elektriği kullanıyordur diye düşünüyorum.
aynı mantıkla jeneratörden beslenen 84v güç kaynağının çıkışını yine 72 voltluk akü grubuna bağlasam olur mu? veya uygun voltaj ne olmalı? ben gaza bastığımda ihtiyaç olan elektrik miktarı jeneratör artı aküden beslenip, gaza basmadığım zamanlarda da jeneratör aküyü şarj eder mi?
bu şekilde hibrit bir araç oluşturulabilir mi menzil uzatılabilir mi.

okuyan ve cevap-yorum yazacak olan herkese peşin teşekkürler.
böyle bir uygulama yapamasam bile fikir jimnastiği ile zihnimi dinç tutmaya çalışıyorum.
saygılar..

not: "o paraya şunu alırdım" tarzı yorumlar burada çok faydalı olmayabilir ve zaten ben de o paraya almadım.
 

Etiketler
Hayırlı olsun.
Jeneratör ve uygun bir regulatör kullanılarak sürekli aracı besleyecek bir güç kaynağı kanımca oluşturulabilir.
Bu durumda aracın aküleri devreden çıkarılmış olacak ve araç güç kaynağından gelecek anlık enerjiyle çalıştırılacaktır.
Ama aracı satıp benzin motorlusundan tercih etmek her zaman daha verimli, pratik ve güvenli olacaktır kanımca.
Bence aracı standart elektrikli olarak kullanmaya devam edin.
Sevgiler...
 

teşekkürler cevap için. aracı ağırlıklı olarak elektrikli kullanmayı düşünüyoruz. ancak ihtiyaç halinde jeneratörle kullanabilir miyiz onun araştırmasındayım.
 


Merhabalar,
Fikrimce yaklaşımınız mantıklı, böyle bir hybrid model elde edilebilir.

Batarya grubunuzun mevcut şarj bağlantısı nasıl? Bu konuda da biraz detay verebilir misiniz?
Şarj durumunda araç çalışıyor mu kontrol edebilir misiniz?
Akülerin maksimum şarj gerilimi nedir?

Bahsettiğiniz kurulumda iki konuyu güvenlik için önemli buluyorum.
1- jeneratör çıkışına regülatör bağlanması
2- 84V güç kaynağı çıkışının akım korumalı olması.

Aracınız şarj olurken çalışıyorsa araç şarj cihazının önüne 1-0-2 PAKO şalter bağlayıp, 220V regülatör çıkışından bir uç, harici 220V girişini de diğer uç olarak bağlayabilirsiniz. Bu tahminim en kolay yolu olur.

Aksi halde, jeneratör ile giderken yol durumunda aküleri şarj edebilmek için, akülerinizin şarj gerilimlerine bağlı olarak tahminim 80A 12V bir güç kaynağı daha ihtiyacınız olacak. Bu güç kaynağı ile ayrı bir 12V bara oluşturup, akülere tek tek şarj kontrol devresi ile bağlantı yapmanız gerekecektir.
 




Seri bağlanmış 6 adet 12 voltluk aküyü seri bağlantı durumunu bozmadan nasıl 12 volt ile dolduracaksınız?
haklısınız atlamışım.


Bu durumda, eğer aracınız 220V ile şarj olurken çalışmıyorsa ya güç kaynağı çıkışından şarj olacak, bunun için ayrı bir DC-DC şarj kontrol devresine ihtiyaç duyarsınız.
ya da;
1- 220V araç orijinal şarj devresinde, aracı bloke eden (D+ gibi GPIO tipi bir bağlantı olacağını tahmin ediyorum) iptal edebilirsiniz.
2- Başka bir 220VAC - 84VDC 4A şarj cihazını regülatör çıkışından akü grubuna bağlayarak hybrid kullanım için şarj işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
 
Son düzenleme:

Menzil için mevcut ilkel akülerden kurtulun. Şayet motor Dc ise ilk önce motorun kollektör alanı su ve toza karşı güvenli hale getirin. Sonrasında 18650 C30 2500ma pil ve bms modülü ile 30 ah kapasiteli akü bankası yapın. Menzil x3 veya üstü olacak. Araç yaklaşık 200 250kg hafifleyecek. Bana motor ve sürücü fotoları lazım.

Bu arada işim Akülü foklift onarımı sistem gelişimi ve hibrit araç tamiri. Aklınıza takılan olursa aramaktan çekinmeyin. 5413800384
 

İçten yanmalı jeneratör ile şarj ve seyir halinde yakıtı çok fazla artacak. Jeneratör minimum 5kw daimi güçte olmalı ki hem şarj hemde sürüş yapabilsin. Tüm bunlar olsa da araç rampa inişte veya serbest sürüşte rejerenatif frenleme yapacak, şarj cihazı voltajı yükselecek, rejen nedeniyle geri besleme dengesiz olacak ve motor sürücü hasar görecek. Jeneratör ancak araç duruş halinde ise veya tam regüleli olmalı ki fayda sağlasın. Atılan taş kurbağayı yerinden oynatmaz jeneratör ile
 






Dene bakalım. Bence önce üç ayrı trafodan elde ettiğin 24 voltları diyotla doğru akıma çevir sonra seri bağla. bu işleri yaparken voltaj kaybı olacak ayrıca 72 voltluk akuyü doldurmak için en az 80 volt lazım bilesin
 


Menzil için mevcut ilkel akülerden kurtulun. Şayet motor Dc ise ilk önce motorun kollektör alanı su ve toza karşı güvenli hale getirin. Sonrasında 18650 C30 2500ma pil ve bms modülü ile 30 ah kapasiteli akü bankası yapın. Menzil x3 veya üstü olacak. Araç yaklaşık 200 250kg hafifleyecek. Bana motor ve sürücü fotoları lazım.

Bu arada işim Akülü foklift onarımı sistem gelişimi ve hibrit araç tamiri. Aklınıza takılan olursa aramaktan çekinmeyin. 5413800384
biraz araştırınca ve düşününce dediğiniz gibi li-ion pillerden akü bankası yapmak daha mantıklı..
başlangıçta varolan aküleri gözden çıkarmayıp yapmayı düşündüğüm akü grubunu ek olarak koymayı ve bir şartel ile ayırmayı düşünüyorum.

ilk önce 3s bms modüllerinden kullanarak 3,7v x 3 =11,1v luk bir akü yapmayı düşünüyordum. ve bu aküden de 6 adet olacaktı.

daha sonra 4s modül kullanarak 3,7x4=14,8v luk bir akü yapmak ve bu aküden 5 adet yaparak 74v elde etmek daha mantıklı geldi. ilk planın voltajı çok düşük kalabilir çünkü.

ilk denemeyi çıkma laptop pillerinden yapmayı düşünüyorum. hatta 18650 piller çok pahalı gelirse hepsini çıkma pillerden de yapabilirim. astarı yüzünden pahalıya gelmesin neticede..

en büyük sorunum zaman. vakit bulabildikçe istediğiniz fotoları çekip atarım. sürücü muhakkak motora yakın bir yerde midir? başka bir yerde de olabilir mi?

bu arada motorun kollektör alanını nasıl korunaklı yapacağım. kollektör zaten dc motorun içinde değil mi?
motor da arka dingilin ortasında açıkta duruyor ve yere de çok yakın.


arka motor.jpg


ilginiz için çok teşekkür ederim. aklıma takılan bir sürü şey olacaktır. numaranızı kaydediyorum. sağolun.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,669
Mesajlar
1,521,895
Kayıtlı Üye Sayımız
166,521
Kaydolan Son Üyemiz
corolla70

SON KONULAR



Geri
Üst