E-bay'dan Alışveriş Yapanlar

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Can Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 200
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 80,640
Ynt: E-bay'dan Alışveriş Yapanlar

Melih bey,
doğru sözlüyorsunuz ama problem şu ki, bu tür indirimleri bilmek/yararlanmak o ülkede yaşamak (hatta daha önce yaşamış olmak bile yetmiyor) gerekiyor. Zira, indirim "bir anda karşınıza çıkıveriyor".. Bu da, sadece alışveriş için gelecek bir kişinin bunu denkelemesi çok çok zor gibi geliyor bana. yine de bazen sizin önerdiğiniz aklıma gelmiyor da değil ;-)
 

Etiketler
Ynt: E-bay'dan Alışveriş Yapanlar

Reha bey gundelik indirimlerde dediginiz gecerli tabiiki ama ornegini verdigim Ingiltere'de yilda bir kere christmas'tan sonra yilin en buyuk indirimi olur. Cunku hristiyanlar icin en onemli gun olan christmas ta herkes birbirine hediyeler alir ve magazalar bu tarihten sonra ellerinde kalan stoklari ocak ayi sonuna kadar eritmeye calisirlar. Bir cok magaza boxing day denelen christmas in ertesi gunu sabah 5 de acilir. Yani indirimler ocak sonuna kadar sursede christmas ile yil basi arasinda genelde butun indirimdeki urunler satilir. Bu tarih sabittir ve hic degismez. Bir Alman arkadasimdan edindigim bilgilerde Almanya'dada ayni tarihlerde bu kadar buyuk miktarda olmasada indirimlerin oldugunu soylemisti. Ingiltere'den birseyler almayi dusunenler icin soyleyebilirim ki bu tarihi akillarinda tutsunlar. Bu tarih disinda da elbet indirimler olur ama onlar sizin dediginiz gibi karsiniza cikan cinsten indirimlerdir.
 



Ynt: E-bay'dan Alışveriş Yapanlar

Alfonse' Alıntı:
gümrükte tekılacak bişey varsa prosedur ne oluyor... 150usd navlun ödüyormuyuz....
fedex dhl eğer gümrüğe takılırsa valla güzelce yoluyorlar sizi, bilginiz olsun:smiley:


ptt den gümrüğe tabi kalırsa malınız eğer, yasaklı bir üründe değilse yüzde 10u kadar veya 20 si, son durumu bilemiyorum, ödeyip direkt alıyorsunuz ürünü:smiley:
 




Ynt: E-bay'dan Alışveriş Yapanlar

Ne yaparsanız yapın yurtdışından getireceğiniz malzemeyi özel kargo şirketiyle yollatmayın (fedex, dhl, ups vs.) USPS (United States Postal Service) ile yollatın yani Amerikan PTT'si :D Ürününüzü Türkiyede PTT getirir.Eğer özel kargo şirketiyle yollatırsanız ve gümrüğe takılırsa ki büyük ihtimalle takılır ordinoydu, ardiyeydi, komisyondu derken sizi bir güzel yolarlar, neye uğradığınızı şaşırırsınız.Ptt ile takılırsa Amerikadan gelen ürünleri için %20, avrupa birliğine dahil ülkelerden gelen ürünler için %18 vergi öder 2TL de pul parası öder kolinizi alırsınız.

Yalnız PTT de dikkat etmeniz gereken birşey var, eğer oto parçası getiriyorsanız ve getirtiğiniz ilin PTT gümrük bürosunun ihtisas alanında oto parçası yoksa ve gümrüğe takılırsa (kargo hariç 150 euronun üzerindeki koliler) işlem yapmadan direk olarak geri yolluyorlar.Size haber bile vermeden.YAni gümrük vergisini de ödeyip alamıyorsunuz hiçbir şekilde.İstanbul Ankara vs. gibi büyük şehirlerde böyle bir sıkıntı yok.Ancak mesela Trabzon gümrüğünde oto parçası ihtisas alanına girmiyor.Eğer küçük şehirlerde oturuyorsanız önce ilinizin ihtisas alanlarını sorgulatın öyle gönderin.Eğer ihtisas alanı dışındaya ve gümrüğe takılma ihtimali varsa İstanbulda bir tanıdığınıza göndertin koliyi o aldıktan sonra size yollar.
 

Ynt: E-bay'dan Alışveriş Yapanlar

yani ups amcam bizi upcek ve malı bize getirecek.Teşekürler.böylece bunu da sayenizde öğrendik.
 

Ynt: E-bay'dan Alışveriş Yapanlar

Selamlar
hızlı kargı sirketlerinin mevzuatı ve masrafları farklı oluyor. Ornegin, gecen gun DHL ile gelen bir paketim , "sivri zekalı" yollayıcı tarafından limit üstü olarak beyan edilince cok doal olarak takıldı. Sonuc:

1) Belgeler: 150TL
2) Ardiye: 25€
3) Eger, benim için yapın bu işi derseniz (ki, paket postasına nazaran çok daha çakal dolu bir ortam) 225TL
4) Dogal olarak bütün vergiler, bunları paket postasında da zaten odeyeceksiniz..

Ben de, paketi gerisin geri yollattım.. bilginize, reha
 

Ynt: E-bay'dan Alışveriş Yapanlar

reha' Alıntı:
Selamlar
hızlı kargı sirketlerinin mevzuatı
ve masrafları farklı oluyor. Ornegin, gecen gun DHL ile gelen bir paketim , "sivri zekalı" yollayıcı tarafından limit üstü olarak beyan edilince cok doal olarak takıldı. Sonuc:

1) Belgeler: 150TL
2) Ardiye: 25€
3) Eger, benim için yapın bu işi derseniz (ki, paket postasına nazaran çok daha çakal dolu bir ortam) 225TL
4) Dogal olarak bütün vergiler, bunları paket postasında da zaten odeyeceksiniz..

Ben de, paketi gerisin geri yollattım.. bilginize, reha
abi dhl öyle ya
benimde spacer lar takıldı dhl le

belgeleri almaya 150 tl verdim
gümrük binasında damga pulu, kdv vs ödedim,
sonra dhl in yerine gittim, orada ödedim 3 5 birşey de
aldım ama yani hem 2 günüme maloldu, hemde keyfini kaçırıyor insanın


ptt de daha evvel gümrüğe filtre kitim takıldı 300 400 dolarlık malzeme, kutu da 1.5 metre filan:smiley:
yüzde 18 vergi ödedim aldım direkt
 



Ynt: E-bay'dan Alışveriş Yapanlar

Fdex ile geçen hafta $90 lık bir malzeme aldım. içinde kolsaati vardı küçük bir paket.

Bir zarf gönderdiler. Gümrüğe takılmışmış.

Açtım telefon neden gümrüğe takıldı. birşeyler sallamaya başladır. Ürünü almaz isem ne olacak dedim imha edileceğini söyledi yekili kişi.
Hafta içi gidip memurlarla konuşup ürünü kontrol etmek istediğimi söyleyip ürünü ödeme yapmadan elime geçirdiğim an gözleri önünde kırıp imhayı kendim yapacağım.


PTT ile Gelen kargolarada dikkat etmek gerekiyor. Takip numarası olmadan gönderilen ürünlerin kaybolma ihtimali yüksek.
2 adet paketim kayboldu. 4 ay oldu ses soluk yok.
Takip numarası olupta kutunun içeriğinde ne olduğu tam olarak yazmıyor ve farklı ürünler varsa. Yazılmayan ürünlerde kutunun içinde gidebiliyor.
 

Ynt: E-bay'dan Alışveriş Yapanlar


Arkadaşlar dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.


İnternetten yurtdışı alışverişe kısıtlama!
Devlet Bakanı Yazıcı: Vergi muafiyeti suistimal ediliyor


Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, internet yoluyla yurt dışından yoğun bir şekilde gıda takviyeleri, sporcu gıdaları ve kozmetik ürünlerinin getirilerek 150 Avro vergi muafiyetinin suistimal edildiğini belirlediklerini bildirdi. Bakan Yazıcı, bunun üzerine yaptıkları düzenlemeyle kargo ve posta yoluyla yurt dışından getirilen eşyalarda vergi muafiyeti hükümlerinden artık sadece gerçek kişilerin yararlanacağını söyledi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, açıklamada, elektronik ticaretin gittikçe artan şekilde kullanılmasının, gümrük mevzuatında yer alan posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyaya yönelik muafiyetlerin de çok yoğun şekilde tercih edilmesi sonucunu getirdiğini, buna bağlı olarak da söz konusu muafiyetlerin suistimalinden kaynaklı şikayetlerin arttığını söyledi.

İnternet üzerinden insan ve çevre sağlığına uygun olmayan ürünlerin satışa sunulduğu, yapılan satışların ticari nitelik arz ettiği ve devletin bundan vergi kaybına uğradığına ilişkin şikayetlerin gelmesi üzerine, Gümrük Müsteşarlığına talimat vererek bir çalışma yapılmasını istediğini anlatan Bakan Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığının da sektörel bir inceleme başlattığını belirtti.

Bu inceleme sonucunda, gıda takviyeleri, sporcu gıdaları ve kozmetik ürünlerinin posta ve hızlı kargo yoluyla yoğun şekilde getirilerek 150 Avro vergi muafiyetinin suistimal edildiği, ayrıca sağlığa aykırı ürünlerin bu yolla ülkeye girdiğinin tespit edildiğini ifade eden Yazıcı, bunun sonucunda e-ticaretin elektronik altyapısının ve ilgili mevzuatının hazırlanması yönünde çalışmalarının yapıldığını kaydetti.

Bu kapsamda öncelikle, e-ticaretin kontrol altına alınması, takip edilebilir ve izlenebilir olması için teknik altyapı hazırlandığını anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

''E-ticarete konu eşyanın gümrük işlemlerinin elektronik ortamda yapılabilmesi, eşya ve sahiplerinin izlenebilmesi, muafiyet amacı dışında ticari amaçla yapılan ithalatların takip edilebilir olması açısından oluşturulan Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) programı hazırlanarak 7 Mart 2011 tarihinden itibaren fiilen kullanılmaya başlanmıştır. Bu program ile suistimali önleyecek ve gerekli denetim ve risk analizlerinin yapılmasına imkan verecek yeni bir uygulamaya geçilmiş oldu. Bu uygulama ile ön beyan ve risk analizi kapsamında yapılacak gümrük kontrolleri daha etkin olacak, gelen ve giden gönderinin miktarı, mali boyutu ve türleri konusunda istatistik üretilebilecek. Diğer taraftan, konunun hukuki altyapısının hazırlanması çalışmaları da tamamlandı.''

Buna göre, kargo ve posta yoluyla yurt dışından getirilen eşyalarda vergi muafiyeti hükümlerinden artık sadece gerçek kişilerin yararlanacağını anlatan Yazıcı, böylece, 150 avro muafiyetinin ticari amaçla kullanılmasının önlenmesine yönelik bir tedbir aldıklarını kaydetti. Bakan Yazıcı, söz konusu muafiyetten, sürekli aynı kişinin yararlandığının tespit edilmesi halinde, muafiyetin kullanımına da sınırlama getirildiğini bildirdi.



MUAFİYETİN KULLANIMINA YÖNELİK TEDBİRLER
Muafiyetin suistimalinin önlenmesi amacıyla bazı tedbirler alındığını, bu tedbirleri bir genelge ile duyurduklarını belirten Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:

''Kozmetik ürünleri ile tedavi amaçlı olmayan gıda takviyeleri ve sporcu gıdalarının muafen posta ve hızlı kargo yoluyla getirilmesi tamamen yasaklanmıştır. Bunun dışındaki eşya için muafiyet hakkının kullanımına, 2 ayda en fazla 1, yılda en fazla 5 şeklinde bir sınırlama getirilmiştir.

Ayrıca, yüksek kıymetli siparişlerin muafiyet kapsamına sokulmak amacıyla bölünerek getirilmesinin önüne geçilmesini teminen, aynı gönderici tarafından Türkiye'deki bir alıcı adına gönderilen ve aynı konşimento muhteviyatı gönderilerin bir bütün sayılması ve tamamının kıymetinin birlikte dikkate alınması uygulaması başlatılmıştır.''

Bu arada düzenleme öncesindeki mevzuata göre kargo ve posta yoluyla yurt dışından getirilen eşyalarda vergi muafiyeti hükümlerinden gerçek kişilerin yanı sıra tüzel kişiler de yararlanıyordu. Artık bu haktan sadece gerçek kişiler yararlanabilecek. Ayrıca 150 avronun altında olan kozmetik ürünleri ile tedavi amaçlı olmayan gıda takviyeleri ve sporcu gıdaları gümrük vergisinden muaf tutuluyordu, yeni düzenlemede bu ürünlere 150 avronun altında olsa bile vergi uygulanacak. Önceki düzenlemede muafiyet hakkının kullanımında süre sınırlaması yokken yeni düzenlemede 2 ay içinde en fazla 1, yılda en fazla 5 şeklinde bu haktan yararlanabilinecek.

AA
 

Ynt: E-bay'dan Alışveriş Yapanlar

Selam
öncelikle bilgi için tesekkurler, zira söyleti var idi ama içeriğini bilmiyordum. Şahsen "teessüf" ederim diyeceğim, zira hiç işime gelmedi ;-)) Ama bence , yeteri kadar adil bir uygulama "bence".. reha
 

Ynt: E-bay'dan Alışveriş Yapanlar

reha' Alıntı:
Selam
öncelikle bilgi için tesekkurler, zira söyleti var idi ama içeriğini bilmiyordum. Şahsen "teessüf" ederim diyeceğim, zira hiç işime gelmedi ;-)) Ama bence , yeteri kadar adil bir uygulama "bence".. reha

Reha bey keşke siz rahat olun sipariş verirken gerilmeyin %10 -%18 neyse vergisi verin gelen kolileriniz gümrüğe takılmadan geçer deseler.Alacakları vergiye ben takla atarım.Ama yok arkadaş zaten özel kargo firmasına tutuldunmu içi seni dışı beni yakan cinsten.Hele bide bulunduğunuz ildeki gümrük memurları mevzuattan çakmıyorsa yada çok iyi bildiklerini zannediyorlarsa 60 dolarlık ürün için ticari beyanname açtırabiliyor.Böyle yetenekli arkadaşlarımız var mesela burada nası yapalım bilmiyorum ki bu mevzuatı çıkaran devlet doğru dürüst uygulayabilen, rüşvet peşinde koşmayan gümrük memuru da yetiştirsin bir zahmet.
 

Ynt: E-bay'dan Alışveriş Yapanlar

Ben uzun zamandan beri yurt dışı alışverişi yapıyorum. Ancak son zamanlarda bu huyumdan vazgeçtim. Çünkü ciddi bir uygulama var ortada. dikkat etmekte fayda var. Aldığınız 10 dolarlık bir ürün sizi epey bir uğraştırabilir.

Saygılar
 



Ynt: E-bay'dan Alışveriş Yapanlar

Hükümet insanların yasal hakkını kullanmasına "suistimal" diyor. Çok yakında yolda yürümek bile bir takım hakların suistimali anlamına gelecek.
Burası dünyadan izole bir ülke. Siyaset cahil, aptal halk yığınları ister. Onun için bu izolasyonu güçlendirme niyetindeler. Bunun bir kolu da gümrük. 19 Nisan 2011 itibariyle sporcu yiyecekleri, gıda takviyeleri, kozmetik tamamen yasaklandı. Metin burada: http://www.gumruk.gov.tr/tr-TR/emevzuat/Genelgeler/2011-23.pdf
Bu kısıtlama diğer ürünlerle de devam edecektir eminim. İmkanı olan iş işten geçmeden hakkını kullansın derim. İnternet kafası çalışan herkese dünyayı tanıma imkanı veriyor. Dünyayı tanıdıkça ülkenizin ne kadar izole ve kopuk olduğunu anlıyorsunuz. Ve hatta hayatın ne kadar pahalı olduğunu, milli gelir, yaşam standardı gibi ekonomik verilerin ne kadar yalan dolan olduğunu da. Bu ülkede her şeyin batılı ülkelerden pahalıya satıldığını anlıyorsunuz. Aylardır elim boş kaldıkça internette hırdavattan gıdaya, beni ilgilendiren ve ilgilendirmeyen her ürünün Avrupa ve ABD'deki fiyatını araştırıyorum. Artık Türkiye'de yurtdışındakinden daha ucuza satılan bir şey kalmadı. Hemen her şey daha pahalı. Bu kıyaslamaya atıyorum Polonya, Arjantin, Meksika gibi tam gelişememiş ülkeleri de dahil ediyorum. Sadece İngiltere, ABD gibi endüstrinin dibini bulmuş ülkeleri değil. Emin olun yurt içinde yaptığınız her alışverişte müthiş bir kazık yiyorsunuz. Benden söylemesi. İsteyen mesajı alır.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,625
Mesajlar
1,521,278
Kayıtlı Üye Sayımız
172,271
Kaydolan Son Üyemiz
flfl112

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst