Duster'a CB (27MHz) anten...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan arthurilyuts Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 45
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,641
Ynt: Duster'a CB (27MHz) anten...

"SafetyFirst" yazdiklarina katiliyorum, o tamamen hakli!!! Eklemek gerekirse, anteninizin bir sase kablosunu yapacaksaniz, bunu "Aracinizin ust tavan barlara" baglamanizi tavsiye etmiyorum. Cunku "Ust tavan bari" aracin asil sasesine sadece iki noktadan (on-arka) baglantisi var, bu durumda iki sey basiniza gelecek, ilki "Ust tavan bari" sase kablosunun uzatilmis versiyonu gibi gorunecek (yani anteninizin kisa olmasi gereken sase kablosu uzatilmis olacak ve ikiye bolunmus, aracinizin sasesine onden ve arkadan baglanmis olacak.), ikinsi ise telsizle olan ilitesim saga ve sola gore on ve arkaya dogru daha uzun mesafeli olacaktir. Yani yolda giderken ondekilerle ve arkadakilerle iyi bir iletisim saglarken, ayni mesafede ama saginizda ve solunuzda olanlarla iletisim kuramazsiniz. Duz yolda giderken bir anda sag veya sola dondugunuzde, iletisiminizi kaybedeceksiniz. Bu daha once defalarca pratikte denendi, ordan biliyorum.
Miknatisli anten hic bi ise yaramaz demiyorum, ama direk saseli bir anten ile kiyasladiginizda, yer ve gok kadar farki kendiniz goreceksiniz (hem mesafe acidan, hem de sinyalin temizligi acisindan da.). Bol sans!!!! ;)
Belki bu sekilde yapabilirsiniz: http://www.gezenbilir.com/index.php?action=dlattach;topic=82985.0;attach=411504;image

Etiketler

acincin' Alıntı:
Sayın arthurilyuts,
Bugün anten şase bağlantısı yapılarak SWR ölçümü yapıldı. SWR değeri 1,2 çıktı. Görüşme menzili de hissedilir derecede arttı.
Bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla,
H. Avni Çinçin - Bursa

Sn acicin, şase bağlantısı nasıl yapıldı? :smiley:

JUNİOR' Alıntı:
beyler cahilce bişey soracagım.bende midlandın mıknatıslı anteni var ille şase baglantısı lazım ise şoyle bişey iş görürmü anten diplinin üstindeki vidalı yer var ya hani anteni vidaladıgımız oraya bir kablobaglasak sonra üstüne anteni vidalasak yani antenle diplik vidası arasında bir kablo düşünün sonra da o kabloyu aracın şase alan bir yerine mesela üst tavan barların metal bi yerine vidalasak işe yarar mı bilgisi olan cevap yazsın lütfen
peki bu dedigimi şöyle degiştireyim kabloyu bagaj kapagı baglantı cıvatasına 20 cmlik kalın bir kablo ile baglasam olur mu

Kalın bir kablo ile yapacağınız 20cm lik bir ara bağlantı işinizi görecektir.Bu durum şase bağlantısı olmadan kullanılan bir Mıknatıslı Anten'e göre kıyasla çok çok işinizi görecektir.
Gerçek bir şase bağlantısıyla kıyaslandığında; arthurilyuts'un tabiriyle: yer ve gok kadar farki kendiniz goreceksiniz (hem mesafe acidan, hem de sinyalin temizligi acisindan da.

cem.321' Alıntı:
cb' de hangi kanal/frekanslar hangi şartlarda kullanılmalı veya kullanılıyor? :smiley:
Değerli Cem.321
Yapılan son düzenlemelerle "Özel Telsiz Kullanımı" denetimleri tamamen "Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü"nün kontrolünde olup; 2813 sayılı Telsiz Kanunu'na göre CB telsizler:
26.965 ile 27.405 frekanları arasında 40 kanal, 4 watt çıkış gücüne sahip, sabit kullanımlarda 1/4 dalga Anten şeklinde müsaadeli olup; maximum müsaadeli çıkış gücünün üzerinde çıkış yapılmasını sağlayan linear (TAKOZ) anfiler, ekolu ve melodili mikrofonlar'ın kullanımı ilgili yasaya muhalefet anlamı içermekte olup "cezai mümeyyide"si olan eylemlerdir.
Daha önceleri bu cihazlar ruhsat alınması zorunlu cihazlardı ve o zamanlarda ruhsat almadan bu tür cihazların alınması, satılması, hediye edilmesi, kullanılması suç olup 1 ile 3 yıl arası hapis cezası gerektiriyordu.Şimdilerde "Özel Telsiz Sistemleri Mevzuatı" ruhsat alınması zorunluluğunu kaldırmış olmasına rağmen frekans kapsamı, çıkış gücü, mikrofon özellikleri gibi tahditlere muhalefet halen suç kapsamındadır.

SafetyFirst' Alıntı:
Kalın bir kablo ile yapacağınız 20cm lik bir ara bağlantı işinizi görecektir.Bu durum şase bağlantısı olmadan kullanılan bir Mıknatıslı Anten'e göre kıyasla çok çok işinizi görecektir.
Gerçek bir şase bağlantısıyla kıyaslandığında; arthurilyuts'un tabiriyle: yer ve gok kadar farki kendiniz goreceksiniz (hem mesafe acidan, hem de sinyalin temizligi acisindan da.
Kabloyu mıknatıslı anten tarafına nasıl bağlayabiliriz veya kullanılan mıknatıslı antene böyle bir bağlantı yapılabilir mi?

SafetyFirst' Alıntı:
Değerli Cem.321
Yapılan son düzenlemelerle "Özel Telsiz Kullanımı" denetimleri tamamen "Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü"nün kontrolünde olup; 2813 sayılı Telsiz Kanunu'na göre CB telsizler:
26.965 ile 27.405 frekanları arasında 40 kanal, 4 watt çıkış gücüne sahip, sabit kullanımlarda 1/4 dalga Anten şeklinde müsaadeli olup; maximum müsaadeli çıkış gücünün üzerinde çıkış yapılmasını sağlayan linear (TAKOZ) anfiler, ekolu ve melodili mikrofonlar'ın kullanımı ilgili yasaya muhalefet anlamı içermekte olup "cezai mümeyyide"si olan eylemlerdir.
Daha önceleri bu cihazlar ruhsat alınması zorunlu cihazlardı ve o zamanlarda ruhsat almadan bu tür cihazların alınması, satılması, hediye edilmesi, kullanılması suç olup 1 ile 3 yıl arası hapis cezası gerektiriyordu.Şimdilerde "Özel Telsiz Sistemleri Mevzuatı" ruhsat alınması zorunluluğunu kaldırmış olmasına rağmen frekans kapsamı, çıkış gücü, mikrofon özellikleri gibi tahditlere muhalefet halen suç kapsamındadır.
Sayın SafetyFirst, güzel bilgiler için çok teşekkürler.
Hangi kanallar kullanılıyor Tr içinde? Hangi durumda (emergency, sohbet vs.) hangi kanalların kullanılacağı ile ilgili bir temayül veya doküman mevcut mu?

cem.321' Alıntı:
Kabloyu mıknatıslı anten tarafına nasıl bağlayabiliriz veya kullanılan mıknatıslı antene böyle bir bağlantı yapılabilir mi?

Evde balkonda kullanıyorum mıknatıslı anteni ve şaselemek için anten kablosunun canlı olmayan ucun (Ortadaki değil çevresine sarılı olan uç) anten bağlantı noktasından bakır kabloyubağladım. Ayrıca bir ikinci şaselemeyide telsiz cihazının anten çıkışının tutturulduğu civatadan ( 19 numara somun) aldım ve her iki kabloyuda binadaki metal aksamlara (araçta olduğunu düşünürsek aracın boyasız metal aksamlarına) bağladım. Sonuç olarak 4w çıkışta SWR 1.1. Dinlemede ve göndermede herhangi bir parazit vs yok. Bu yaptıklarımı radyo amatörü bir abimizden akıl alarak yaptım.

cem.321' Alıntı:
Sayın SafetyFirst, güzel bilgiler için çok teşekkürler.
Hangi kanallar kullanılıyor Tr içinde? Hangi durumda (emergency, sohbet vs.) hangi kanalların kullanılacağı ile ilgili bir temayül veya doküman mevcut mu?

Size izin verilen ( cihazın üzerinde oynama yapılmamışsa standart olarak zaten bu kanallar yüklüdür) kanallarda görüşme yapabilirsiniz. Türkiyede en sçok kullanılan kanal 21fm dir. Burada mutlaka bir muhabereye rastlayabilirsiniz.

Amatör Telsiz Belgesi Almak isteyenler lütfen okusun
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=85387.0

obozkr1' Alıntı:
Evde balkonda kullanıyorum mıknatıslı anteni ve şaselemek için anten kablosunun canlı olmayan ucun (Ortadaki değil çevresine sarılı olan uç) anten bağlantı noktasından bakır kabloyubağladım. Ayrıca bir ikinci şaselemeyide telsiz cihazının anten çıkışının tutturulduğu civatadan ( 19 numara somun) aldım ve her iki kabloyuda binadaki metal aksamlara (araçta olduğunu düşünürsek aracın boyasız metal aksamlarına) bağladım. Sonuç olarak 4w çıkışta SWR 1.1. Dinlemede ve göndermede herhangi bir parazit vs yok. Bu yaptıklarımı radyo amatörü bir abimizden akıl alarak yaptım.
Teşekkür ederim Öğün bey.. :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR