Doğa Sporcusunun Kol Saati?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 68
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 97,086

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
50
Yer
İstanbul / Maltepe
Arkadaşlar doğa sporlarında ve özellikle dağcılık ve tırmanış aktivitelerinde kullanmak amacıyla nasıl bir saat seçmeliyim?

İnternetten birçok Pro trek ürün inceledim ancak karar veremedim... Nasıl bir saat tercih edersiniz?

Casio Pro Trek serisi ürünler daha iyi galiba... Özelliklede PRG70T / 80T / 90T inceledim ancak karar veremedim... Sizler kullanıyorsanız yada bilginiz varsa hangi model ve ürünü tavsiye edersiniz?

* Tam Otomatik Zemin Aydınlatma
* Pusula
* Yükseklik Ölçümü
* Barometre Ölçümü
* Isı Ölçümü
* Güneş Enerjisi
* Kronometre
* Geri Kronometre
* 5 Alarm
* Pil Seviyesi Göstergesi
* Tam Otomatik Takvim
* Mineral Cam
* Çift Kilitli Titanyum Kordon
* 100m Su Geçirmezlik

..gibi özellikler var bir çoğunda ama yetersiz gibi, mesala -10 dereceye kadar çalışma ve ısı ölçümü diyor... Yüksek irtifada ve daha soğuk yerlerde de çalışan modeller var mı? Ayrıca çarpma ve darbelere karşı yüksek dirençli olması lazım...

Şimdiden paylaşımlarınız ve tavsiyeleriniz için teşekkürler.
 

Etiketler
Yaklaşık 10 sene önce aldığım PRT20'nin bozulması ardından 4-5 sene önce PRT411 almıştım. Geçen sene o da bozulunca son olarak PRG80T aldım. Bozuk saatlerim hala duruyor :smiley: Ve ikisinin de bozulmasının başlıca sebebi su geçirme problemiydi. Çok çabuk pil tükettiklerinden neredeyse senede 1 kez pil değiştirmek durumunda kalıyordum. Bu saatlerin pilleri değiştirilirken (her ne kadar servise gitmiş bile olsam) kapakları açılıp kapandıkça jontaları, vidaları gittikçe yalama oluyor ve gün gelip çattığında içinde su damlacıklarıyla karşılaşıyorsun. İşte bu nedenle (sanırım) PRG80T 'nin ömrü çok daha uzun olacak. Çünkü içinde şarj edilebilir bir pil var ve pili güneş enerjisiyle kendi kendine şarj ediyor. Bu pil tahminimce 3-5 sene idare edecektir. Yani kapak neredeyse senede 1 kez değil, 3-5 senede bir açılacak. Bence PROTREK serisi gibi çok pil tüketen saatler için mükemmel bir özellik. Ayrıca enerji tasarruf moduna alınca karanlık ortamlarda saat ekranı (nasıl olsa göremeyeceğin için) otomatik olarak kapanıyor. Işığı görünce veya saatin ışığını yakınca ekran tekrar açılıyor.

Bunun dışındaki özellikler ihtiyaca bağlı. -10 dereceye kadar çalışmayı çok kafana takma. Sonuçta saat bedenine temas ediyor ve zaten -10'da bileklerin açıkta olmayacaktır ;)

PRG80T ile 90T arasında sadece kordon ve kasa farkı var. Ben 80T'yi alırken 90T'yi 30ytl daha ucuza teklif ettiler almadım. Özellikle kordonu ve kasası çok itici geldi bana :smiley: Aslında 80T'ye PRT411'deki gibi döner pusula kadranı yapsalar mükemmel olurdu ama sağlık olsun. 80T'de de 5 saniye boyunca sen döndükçe pusula da aktif olarak dönüyor...
 

Hocam teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için... Bende 80T ile 90T yi beğenmiştim... Özellikle 80T titanyum kordon olduğu için daha çok aklıma yatmıştı ancak kullanan birine danışmak istedim ve yine belki daha iyi bir öneri gelir diye düşündüm... Şu anki favorim 80T... Yanlız bir sorum var siz ne zamandan beri 80T kullanıyorsunuz ve tam anlamıyla memnun musunuz yada şöyle söyleyeyim döner pusula kadranı olmamasının dışında tesbit ettiğiniz başka eksileri var mı? Bir de çift kilit mekanizması falan diyor... Kaya tırmanışlarında veya çarpma gibi durumlarda saat koldan düşermi bu kilit ne derece işe yarar?
 

80T 'yi alalı henüz 1 sene olmadı. Gayet memnunum. Güneş enerjili bir alt modeli Murat Can'da var ve o da gayet memnun. Döner (manuel) pusula halkası yok ama dediğim gibi bunda da pusulayı çalıştırdıktan sonra 5 saniye boyunca hareket ettikçe pusula kadranı dönüyor. Yani biri manuel diğer elektronik işliyor. Ayrıca 80T modelinde pusula çalıştığı zaman saat fonksiyonu çalışmaya devam ediyor ve pusula kadranı ikinci bir ekranda çalışıyor.

prg80t-7v.jpg


Kilit konusu elbette iyi bir özellik ama çok da şart değil :smiley: Önceki PRT411'de titanyum kordondu ve onda da çift kilit vardı. Sonuçta kumaş veya deri bile olsa koldan çıkması zor ama bu çift kilitlerin koldan çokması tabiki daha da zor ;)
 

Teşekkür ederim abi eyvallah, kafamdaki 80T ile ilgili artılar dahada arttı...Sanırım 80T de karar kılacağım ancak yakın zamanda almak gibi bir acelem olmadığı için bir süre daha araştıracağım... Sevgi ve saygılarımla...
 



Bu arada bir bilgi daha vereyim, bu saatlerle sağlıklı sıcaklık ölçümü yapmak için saati koldan çıkarıp ölçüm yapılacak ortamda en azından 5-10 dakika bekletmek gerekir. Vücut ısısından (2-3 derece bile olsa) etkileniyorlar. Birde barometresine güvenilir bir yerde (mesela bir meteoroloji istasyonunda) kalibre ettikten sonra güvenebilirsin ama altimetresini sadece referans için kullanabileceğini unutma. Çünkü bildiğin gibi meteorolojik olaylardan dolayı hava basıncı sürekli olarak değişmektedir ve bu saatler yüksekliği hava basıncına göre (basınç yaklaşık her 10metrede 1milibar azalır) hesapladığı için, aynı yerde duruyor bile olsan birkaç saat sonra hava basıncı düşerse seni daha yüksekte göstermeye başlayacaktır. Kısacası altimetreyi sadece referans olarak kullanabilirsin.
 

Dağda belli bir yükseklikte eğer rakımı öğrenmek istersek pek güvenilir değil anladığım kadarıyla... Hava basıncı değişirse rakımda değişebilir yani :D
 

''Deniz yüzeyinden havaya yükselmelerde basınç çok az değişir. Örneğin 18.000 feet (= 6000 m) yükseklikte, basınç sadece yarım atm. azalmaktadır''

Yukarıdaki cümleyi Uludağ ünv. sitesinden okudum...Eğer durum böyleyse saatin rakımı doğru okuması gerekmezmi?
 

AYDURAN' Alıntı:
Dağda belli bir yükseklikte eğer rakımı öğrenmek istersek pek güvenilir değil anladığım kadarıyla...Hava basıncı değişirse rakımda değişebilir yani :D

Aynen öyle :smiley: Dediğim gibi sadece referans olarak kullanabilirsin. Ama rakamları iyi takip edersen (o anlık hava basıncını, yüksekliği ve irtifa yükseldikçe tahminen basıncın yükselmesi gerekenle yükselen değerini aklında tutar hesaplarsan) sağlıklı bir referans değer elde edebilirsin.
 

AYDURAN' Alıntı:
''Deniz yüzeyinden havaya yükselmelerde basınç çok az değişir. Örneğin 18.000 feet (= 6000 m) yükseklikte, basınç sadece yarım atm. azalmaktadır''

Olur mu öyle şey yahu :D Bu yazıyı yazan kişi önce atmosferi, sonra basıncı, bir ara boş vaktinde de aklimatizasyonu öğrensin :D Ama belki konu içinde "laboratuar ortamı" söz konusu olabilir? Laboratuar ortamında (kağıt üzerinde) basınç hesaplanırken yükseklik göz önüne alınmayabilir. Neden öyle yazdıklarına dair başka da aklıma birşey gelmiyor ;)
 



''En pahalı ve hassas altimetreler bile hava durumundan etkilendikleri için, hasaslık derecelerine cok fazla güvenmek hatasına düşmeyin. Çok kaliteli bir altimetre 3 ila 6 m.arasınada bir hassasiyete sahiptir. Bu,altimetrenin gerceğe bu kadar yakın değerler göstereceği anlamını taşımaz. Hava durumundaki değişiklikler,okuduğunuz değerleri onlarca hatda yüzlerce metreye kadar saptırabilir.''

Hocam patikatrek sitesinde aynen böyle anlatmış yani sizin dediğiniz gibi yanıltabilir diyor... Uludağ ünv. daha farklı söylüyor... Biraz kafam karıştı... En iyisi bu altimetre ve basınç değişikliği farklarını biraz daha araştırayım...
 


yol' Alıntı:
Aynen öyle :smiley: Dediğim gibi sadece referans olarak kullanabilirsin. Ama rakamları iyi takip edersen (o anlık hava basıncını, yüksekliği ve irtifa yükseldikçe tahminen basıncın yükselmesi gerekenle yükselen değerini aklında tutar hesaplarsan) sağlıklı bir referans değer elde edebilirsin.

Çok doğru söylüyorsunuz... Anlaşılan iş saate değil yine bize kalıyor... En doğru hesaplamayı dediğiniz gibi yapmak lazım ve saatteki değeri sadece bir referans olarak düşünmek lazım...
 






Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,652
Mesajlar
1,521,672
Kayıtlı Üye Sayımız
166,518
Kaydolan Son Üyemiz
panelhizmetleri123

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst