Ynt: Doğa Gezileri İçin 4x4 Tavsiyesi
Ticariler için kış lastiğinin zorunlu olduğunu biliyordum fakat bizim araçlar için zorunlu olduğunu bilmiyordum. Acaba kış lastiği yerine A/T mi alsam diye düşündüm bir ara ama sanırım oda çok konforsuzmuş.
Bende öyle biliyordum ama anladığım kadarı ile kanun bu konuda açık kapı bırakıp yetkiyi trafik yönetimine vermiş, yol şartlarına uygun olmayan araç kullanmaktan ceza kesebiliyorlar, bir de liste yapmışlar, şu illerde binek araçlar için de kış lastiği zorunludur diye. 4x4'ler dahil.
A/T lastik tartışmalı bir konu, kimisinin üzerinde kışlık lastik logosu bile var, ama bu aslında yazlık lastik hamurundan üretilmiş olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Eskiden karşıydım ben o işe (yani kışın A/T lastik kullanımına), ama şimdi bakıyorum ankara'nın yaylalarında bile kar var ama kış yok. Kışlık lastik gereksinimi daha çok hava sıcaklığı ile ilgili. Sıcaklık 7 derecenin altındaysa kışlık lastik taksanız iyi olur, 3 ve 3 derecenin altındaysa aracın üzerindeki termometrenin ölçtüğü 3 yolda 0 olabilir mantığıyla don/gizli buzlanma olabileceğini düşünebilirsiniz, o durumda araçta kışlık lastik olsa çok iyi olur. Yani karar sizin, aracı kullandığınız şartları en iyi siz bilirsiniz, trafik polisi ise kışın istanbulda 4 mevsim lastik görürse ceza kesebilir, yayınladıkları listeye istanbul dahil.
Gerçekten kışlık lastik gerektiren şartlarda şartlara uygun olmayan lastiklerle gezmenin sonucu ise böyle olabiliyor: http://gundem.milliyet.com.tr/muezzinoglu-dan-kaza-aciklamasi/gundem/detay/1826425/default.htm
Ben temkinli olup kışlık lastik takmaktan yanayım, bizim buralarda bu tür araçlarla hafta sonu gidilebilecek yerlerde yol kenarı hep uçurum oluyor.. tek dez avantajı çamurda AT tipi lastikleri biraz aratabilir. Zaten çamur bu her zaman çamurluğunu yapar, ona güvenerek iş yapılmaz bence. Öyle yerlerde iyice yavaşlamak lazım.