Doğa Gezileri İçin 4x4 Tavsiyesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mersoy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 91
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 77,998

mersoy

Ana Kamp
Yer
İstanbul
Web
www.mesutersoy.com
Merhaba arkadaşlar

Yayla, dağ yolları gibi asfalt olmayan yollarda beni yarı yolda bırakmayacak doğa gezilerimde kullanabileceğim 4x4 araç bakıyorum. Araç tek aracımız olacak ve zaman zaman ailecek de kullanabileceğiz. İşim yakın olduğu için yürüyüş yapmak amacıyla da araç kullanmıyorum, eşim de servis kullandığı için çok nadiren araç kullanır. Bizim için Vitara ve Rav4 gibi araçlar uygun gözükse de bazı arkadaşların avatarlarında gördüğüm güzel görünümlü Defenderler ile gücü kuvveti yarinde olması ve hiç bir yolda bırakmaz duruşu ile Land Cruiser da aklımı çelmiyor değil. Offroad yapmayı hiç düşünmedim fakat doğanın çekiciliğine kapılıp birçok yere gitme isteğine engel olabilir miyim bilmiyorum. Şimdilik amacım Kocaeli ve Karadeniz bölgelerimizdeki doğanın tadını kamp ve gezi ile çıkarmak. Bu iş için Toyota Auris aracımı satıp yerine 30.000 civarı bütçe ile bir araç almak ya da toplatabilirim (hiç anlamam, parçaları dahi tanımam). Özellikle Defender ve LC gibi araçların şehir içi kullanım zorlukları hakkında ve araç seçimi konusunda tecrübelerinizle harmanlanmış değerli fikirlerinize ihtiyacım var. Yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Etiketler
Ynt: Doğa Gezileri İçin 4x4 Tavsiyesi

Selamlar
gördüğüm kadarı ile sorularınızın tamamını forumlardaki daha önceki yazışmalarda bulabileceksiniz. Eğer hala kafanızda bir soru işareti kalır ise, memnuniyetle cevaplamak isteriz.. iyi günler dilerim, reha

Sizin için vitara, rav4, crv vs daha uygun. Hatta aile çok büyük değilse terios ta idare eder. Bütçe yerindeyse land cruiser da düşünülebilir ama amaç pikniğe gitmek olduktan sonra defender düşünmek saçma olur ne de olsa pikniğe gidiliyor sefere değil.. bu tür araçların dez avantajları avantajları ile birlikte gelir çünkü. Land cruiser çok yakar, defender virajlarda dikkatli şöför ister. Diğerlerin yakıt durumu da yol tutuşu da "aile arabası" sıfatına uygun...

Reha bey sürekli okuyorum. Aslında kararımı da vermiştim fakat Defender ve Land Cruiser lar kafamı karıştırdı. Bu arada aracın mutlaka otomatik vites olması gerektiğini söylemeyi unutmuşum. Sakyuz teşekkür ederim.

Vitara ya da Rav4 de karar kıldığım zamanlarda difransiyel kilidi, arazi vitesi v.s. gibi kavramlar kafamı karıştırmıştı çok takılmalı mıyım sizce bunlara? bu tarz suv araçlarda yukarıdaki kullanım amaçlarım doğrultusunda olmazsa olmazım neler olmalıdır ?

Selamlar
öncelikle bir yanlış anlama olmasın... Maksadım "niye aynı soruyu soran başlık açtınız?" demek değil idi.. Sadece "o kadar çok bilgi paylaşıldı ki, tekrar herkes yazmayabilir" diye idi..

Sorunuza cevaben de, sayın sakyuz'e katılıyorum. Eğer amacınız sadece "pikniğe gitmek" ise, sakın girmeyin Land Cruiser veya Defender olayına.. Zira, bu araçları kullanmak için "zaman ayırmak ve meraklı olmak" şart ve arkasından da "bitmeyen masraflar/ilaveler gelir..

Sonuç olarak, "nacizane önerim".. Daha basit ve masrafsız bir araç ile (Suzuki gibi) bir araçla başlayın, aramıza katılın.. Ha, baktınız ki "sizin için önem kazanan bir hobi haline geliyor" , o zaman Cruise veya Defender konusunu tartışalım..

Ancak.. siz "yok kardeşim, ben uğraşamam öyle 2 kez al, dene karar ver" diyorsanız.. tabii ki Defender.. Neden derseniz, "bazı fotoğrafçılar Canon , bazıları Nikon sever.. hangisi daha iyi? HERİKİSİ de" derim..

umarım, fikir verebilmişimdir. iyi günler dilerim, reha

mersoy' Alıntı:
Vitara ya da Rav4 de karar kıldığım zamanlarda difransiyel kilidi, arazi vitesi v.s. gibi kavramlar kafamı karıştırmıştı çok takılmalı mıyım sizce bunlara? bu tarz suv araçlarda yukarıdaki kullanım amaçlarım doğrultusunda olmazsa olmazım neler olmalıdır ?
Selamlar
yine "sadece piknik" ise çok gerek olmayabilir.. Ama yine de..

1) Arazi vitesi olmaz ise olmaz zaten
2) Kilit... bence olsa çok iyi olur

Bunun dışındaki herşey , zaten opsiyoneldir ve sonra da satınalıp takabilirsiniz.. reha

Reha bey kesinlikle yanlış anlamadım. Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. Bir üstteki mesajım konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

Düzeltme : ben yazarken siz yardımcı olmuşsunuz bile :smiley:

Aslına bakarsanız amaç "pikniğe gitmek" olunca ne diferansiyel kilidi ne de arazi vitesi ile işiniz olur. Lazım olan yerden yüksek bir araba (altı ikide birde yere vurmasın diye) + dağ yollarında ikide birde vites değiştirince diz kapağınız ağırmasın diye otomatik vites'tir. Aracın 4 çeker oluşu da pratikte sadece kafanızı biraz rahatlatır (öyle ufak tefek çamur birikintilerinden korkmazsınız) ama ona güvenip te aileyi geri dönüşü olup olmadığı belirsiz yollara zaten sokamazsınız çünkü lastiklere çamur dolanır 4 çeker kolay kolay çamura batmaz illa birtarafa doğru çeker ama sizin istediğiniz yere doğru değil. Sonra gider çamur lastiği ararsınız ama o da uzun yolda ailenin keyfini kaçırır. Yani uzun lafın kısası 4 çeker aradığınız aracın en temel özelliği değil de "olursa iyi olur" türünden bir aksesuar..

2010 yılı ekim ayında Karadeniz gezisine Ford Connect ile gittiğimde yayla yollarındaki su birikintileri içerisindeki küçük kaya parçaları yüzünden arabanın her tarafı vurduğu için sıfır asfalt olan Ayder Yaylası dışında hiç bir yere gidemedik. Bütün gezimiz mahfoldu. Birdaha böyle bir şeyle karşılaşmamak ve bütün karadeniz yaylalarını gezebilmek için 4x4 düşünmüştüm aslında. Bayramın 3.günü araçla İzmit Uzuntarla dan Eşme ye inip Sapanca civarında koşu yapacaktım ki toprak yolun bozuk olmasından dolayı Auirisim ile gidemeyip geri döndüm ve sinirlerim bozuldu resmen.

2010 yılı ekim ayında Karadeniz gezisine Ford Connect ile gittiğimde yayla yollarındaki su birikintileri içerisindeki küçük kaya parçaları yüzünden arabanın her tarafı vurduğu için sıfır asfalt olan Ayder Yaylası dışında hiç bir yere gidemedik

Yan kapılara çamurluk uzatması gibi olan plastikler var (ismini unuttum)- aldığınız araçta onlardan olsun bir nebze faydalı oluyor, ama bu bahsettiğiniz araçların hiçbiri trafiktör değil onu da belirtmek lazım..

Bu arada amaç tekerleklerin patinaj yapmasına engel olup o kayaların yerinden çıkıp aracın altına vurmasına engel olmaksa evet 4x4 o iş için faydalı oluyor öyle yerlerde kolay kolay patinaja düşmüyor. Yanlız bu durumda honda crv gibi önce patinajı algılayıp ondan sonra 4 çekere geçen araçları listeden çıkartmanız gerekiyor. Geriye kaldı suzuki vitara,toyota rav4,parça fiyatı çok önemli değil diyorsanız subaru forester, düz vites te olur diyorsanız dacia duster, ufak tefek te olur diyorsanız daihatsu terios. Bir de 4x4 kamyonetler var ama ilgi alanıma pek girmedikleri için fazla araştırmadım.

Discovery TD5 de güzel bir araçmış. Konforlu ve geniş duruyor ve fiyat aralığı da diğerleri ile hemen hemen aynı. TD5 Land Roverın hafif arazi aracı mı oluyor ? Tabiiki Duster da düşünebilirim yüksek model ve yeni neden olmasın.

Sakyuz, muhakkak her aracın gidemeyeceği yer olacaktır bunun da farkındayım. Bahsettiğim gezide yol bozukluğundan geri döndüğüm yerde L200 hiç düşünmeden geçti gitti ve o günden beri sürekli böyle bir isteğim var. Umarım derdimi anlatabiliyorumdur.

Mesut bey,
siz gelin tecrubemize kulak verin ve Land ile başlayan bir araca yönelecek olursanız "çok ama çok" araştırın ve şartlarınıza (meraz, hobi, zaman, para, sinir vs. vs.) uyduğundan emin olun. reha

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,828
Kayıtlı Üye Sayımız
166,621
Kaydolan Son Üyemiz
Gamze Erol

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR