Ynt: Desülfatör Kullanan Ya Da Yapan Var Mı?
Herkese selamlar işin uzmanı arkadaşlara bir sorum var.
Bende 12 volt - 20 amper 4 tane seri bağlı akü grubuna sahip bir elektrikli scooter var. Bu araçlarda kullanılan aküler de siz karavancıların kullandığı deep cycle özellikli genelde jel bazıları AGM tipte kurşun asit aküler. Malumunuz genelde derin deşarja maruz kaldıklarından sulfatlanma dolayısıyla akülerin kullanım ömründe azalma oluyor.
Bu nedenle aşağıdaki linkteki şarj makinesini aldım.
http://www.ebay.com/itm/Top-Selling-48V-2A-Battery-Charger-Auto-Reverse-Pulse-Lead-Accumulator-Charger/161624752199?_trksid=p2047675.c100011.m1850&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D28774%26meid%3D92d2d66394884d8f87951ce2a68f4254%26pid%3D100011%26rk%3D1%26rkt%3D10%26sd%3D221618785664
Aracım henüz yeni sayılır, yaklaşık 6-7 aylık. Bu cihazı derin deşarjın zararlı olduğunu öğrendikten sonra aldım. Ve ilk zamanlar yaklaşık aküleri 10 kere civarı derin deşarj etmiştim. Fakat henüz akülerde kapasite kaybı meydana gelmeden derin deşarjın zararlı olduğunu öğrendim, sonrasında en fazl %50 deşarj ediyorum ve şarj sırasında bu makineyi kullanıyorum. Cihazın manualinde iddia edildiğine göre 7 basamaklı şarj yapan, akıllı ters darbeli desulfatör özellikli bir makine ve akü içindeki sulfat kristallerini çözüyor. dediğim gibi akülerde zaten şimdilik bir kapasite kaybı olmadığından faydalı mıdır, işe yarıyor mu tespit edemedim.
Bu cihaz aküler tamamen şarj olunca kapanıyor ve normalde voltmetre olan ekranında "end" yazısı çıkıyor ancak bu aşamadan sonra aküler şarj cihazından ayrılmazsa tahmini 5-6 saat aralıklarla cihaz çok kısa süreliğine açılıyor ve üzerinde negatif ve pozitif darbeli akım gönderdiğini belirten ledler yanıp sönmeye başlıyor, kısa süre sonra yine kendi kendine kapanıyor vs....
Bildiğim kadarıyla bu sırada son mesajlarda Hüseyin Bey'in bahsettiği gibi çok çok düşük bir akım veriyor. Benim sormak istediğim bazen günlerce scooteri kullanmıyorum bu sıralarda şarj makinesini akülerden ayırmasam böylelikle Hüseyin Bey'in bahsettiği gibi akü kapasitesinin çok altında 1/100 ü civarı akım alarak akü için faydalı olur mu? (cihaz çin malı olduğundan her ne kadar kapandığını görsem de şarj makinesini sökmezsem acaba aşırı şarj eder de elektrolit kaybı olur aküüler ölür diye bunu yapmaya çekiniyorum)
Ya da elimde scooteri alırken beraberinde gelen 2.5 amperlik bir şarj cihazı var, bu cihaz bir elektronikçi tarafından açılıp desülfasyon için faydalı olduğu söylenilen akü kapasitesinin 1/100 ü olan 0,2 amper hale getirilebilir mi?
Teşekkürler.