Denizlerdeki Rip Akıntısı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan MK51 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,496

MK51

Zirve
Mesajlar
3,971
Tepkime Puanı
5
Yer
Istanbul
1. Rip, kıyıdan/plajdan denize doğru olan bir akıntıdır.

[attachment=1]

Rip01.jpg
 

Etiketler
Ynt: Denizlerdeki Rip Akıntısı

2. Neden oluşur?

Kıyıya ulaşan (çarpan veya kıyıda çatlayan) dalgaların etkisine tepki nedeniyle oluşur. Kıyıya ulaşan suların tekrar denize dönmeleri nedeniyle meydana gelir. Pek çok plajda bu oluşum, bazı bölgelerde kıyıya dik bir şekilde meydana gelir.

[attachment=1]

Rip03.jpg
 

Ynt: Denizlerdeki Rip Akıntısı

3. Nasıl belli olur?

Genelde, ancak dikkatli bir gözle anlaşılabilir.

Rengi, çevresindeki su rengine nazaran daha koyudur ve su derinliği fazladır.
Yüzey çevresinde denizin yüzeyine göre daha kırışıklıdır.

Çeken akıntıların kolayca gözlenip belirlenebildiği fotoğraflar.

[attachment=1]

Rip04.jpg
 

Ynt: Denizlerdeki Rip Akıntısı

4. Tipleri:

Sabit: Aylar boyunca aynı yerde görünen akıntıdır. Nedeni, dip ve çevredeki sahil yapısı olabilir.

Aniden oluşan: Kısa bir süre içerisinde sahile gelen dalgaların yüksekliğinin değişimi nedeniyle meydana gelir. Çok tehlikelidir.

Gezici: Kıyıya paralel akıntının neden olduğu, kıyı boyunca yer değiştiren bir akıntıdır.
 

Ynt: Denizlerdeki Rip Akıntısı

5. Alınması gereken tedbirler:

- Sakin olun.
- Direkt olarak kıyıya doğru yüzmeyin.
- Ripten çıkmak üzere yanlara doğru yüzün.
- Yardım çağırın.
- Kendinizi yormadan suda uzun süre kalmaya hazır olun.

Çeken akıntılardan kurtulmak için, izlenmesi gereken yönler.

[attachment=1]

Rip02.jpg
 



Ynt: Denizlerdeki Rip Akıntısı

- Halk arasında "kum göçmesi" veya "kum kayması" olarak adlandırılan, ayakların altından kumun birden kaybolması olayına, rip akıntıları neden olmaktadır.

- Rip akıntıları, kıyılarda meydana gelen doğal bir olaydır ve kıyının morfolojik özelliklerine bağlı olarak, dünyanın birçok ülkesinde görülür. Rip akıntıları, kıyıya dik gelen dalgaların, kıyıdaki kayalık, rıhtım, mendirek ve kalabalık halde yüzen insanların bulunduğu kesimlerde, dalgaların doğrusal gidişini kesintiye uğratan nesnelerin etkisiyle oluşabilirler.

- Dalgalarla kıyıya yığılan sular geri dönerken, denize doğru bir basınç oluşturmakta ve kıyının uygun bir kesiminden (genellikle o sahanın en derin kesiminden) denize doğru dönerek rip akıntısını meydana getirmektedir. Rip akıntıları, deniz tabanındaki ince malzemeleri karıştırarak çamurlu bir akarsu görüntüsü kazanan güçlü ve hızlı akıntılardır.

BOĞULMALARA NEDEN OLUYOR

Rip akıntıları, saniyede 1-2 metre hızla ve 20-30 metre genişliğinde bir hat boyunca denize doğru hareket ettiği için, bu akıntıya kapılan insanlar, çok iyi yüzme bilseler bile boğulma riskiyle karşı karşıyadırlar.

Kıyılardaki boğulmaların önemli bir kısmına bu akıntılar neden olmaktadır.

Akıntıya kapılan insanlar, hızla denize doğru sürüklenmeye başladıklarından, bu anafordan kurtulmak için panik halinde karaya doğru yüzmeye çalışırlar.

Oysa en iyi yüzücüler bile rip akıntılarının hızı olan saniyede 1-2 metre yüzemezler. Bu akıntıdan ve boğulma riskinden kurtulmak için karaya doğru değil, kıyıya paralel yüzerek akıntı alanından kurtulmaya çalışmak gerekir.

"Ben zaten açılmıyorum ancak belime kadar olan yerde yüzüyorum" denmemeli, çünkü rip akıntıları tam kıyıdan ve bilek hizasından başlar. Bir çok insan ayağı yere basarken, kendini emniyette hissederken boğulmaktadır.

"Ben insanların kalabalık olduğu yerden ayrılmıyorum, bir şey olursa yardım ederler" denmemeli çünkü, bazen insanların kalabalık olarak denize girmeleri rip akıntılarına sebep olmakta ve toplu boğulmalara neden olmaktadır. Ayrıca yardım etmeye çalışanların da boğulduğu sık görülmektedir.
 




Ynt: Denizlerdeki Rip Akıntısı

HİLAL BİÇİMLİ KIYILAR TEHLİKELİ

- Hilal biçimli kıyılarda rip akıntısı ihtimali daha yüksektir.
- Denize girmeden önce, kıyı güvenliği şartları kontrol edilmelidir.
- Denize doğru çıkıntı yapan kayalıklardan 30-40 metre uzak durulmalıdır.









Kaynaklar: Gemi Mühendisleri Odası Araştırma Raporu, Coğrafya, Internet.
 





Ynt: Denizlerdeki Rip Akıntısı

Denizle iç içe bir sahil ilçesinde büyümeme rağmen ilk kez öğrendiğim bilgiler. Özellikle İstanbul- Şile'de "kum kayması" denilen olayları duymuştum, bunun nedenlerini de anlamış oldum böylece. ÖZellikle yaz aylarının yaklaştığı şu günlerde bu bilginin herkese ulaştırılması gerekiyor. Paylaşım için teşekkürler.
 


Ynt: Denizlerdeki Rip Akıntısı

Rip akintilari ile ilgili ilk uyariyi sinopta gordum.sinoptan hamsilos koyuna giden kiyi seritinde ki sahilde bize sundugunuz uyari levhalarindan var.ancak cok aydinlatici degil.vermis oldugunuz bilgiler icin tesekkurler.
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Mesajlar
1,523,022
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst