Ynt: Denizlerdeki Rip Akıntısı
- Halk arasında "kum göçmesi" veya "kum kayması" olarak adlandırılan, ayakların altından kumun birden kaybolması olayına, rip akıntıları neden olmaktadır.
- Rip akıntıları, kıyılarda meydana gelen doğal bir olaydır ve kıyının morfolojik özelliklerine bağlı olarak, dünyanın birçok ülkesinde görülür. Rip akıntıları, kıyıya dik gelen dalgaların, kıyıdaki kayalık, rıhtım, mendirek ve kalabalık halde yüzen insanların bulunduğu kesimlerde, dalgaların doğrusal gidişini kesintiye uğratan nesnelerin etkisiyle oluşabilirler.
- Dalgalarla kıyıya yığılan sular geri dönerken, denize doğru bir basınç oluşturmakta ve kıyının uygun bir kesiminden (genellikle o sahanın en derin kesiminden) denize doğru dönerek rip akıntısını meydana getirmektedir. Rip akıntıları, deniz tabanındaki ince malzemeleri karıştırarak çamurlu bir akarsu görüntüsü kazanan güçlü ve hızlı akıntılardır.
BOĞULMALARA NEDEN OLUYOR
Rip akıntıları, saniyede 1-2 metre hızla ve 20-30 metre genişliğinde bir hat boyunca denize doğru hareket ettiği için, bu akıntıya kapılan insanlar, çok iyi yüzme bilseler bile boğulma riskiyle karşı karşıyadırlar.
Kıyılardaki boğulmaların önemli bir kısmına bu akıntılar neden olmaktadır.
Akıntıya kapılan insanlar, hızla denize doğru sürüklenmeye başladıklarından, bu anafordan kurtulmak için panik halinde karaya doğru yüzmeye çalışırlar.
Oysa en iyi yüzücüler bile rip akıntılarının hızı olan saniyede 1-2 metre yüzemezler. Bu akıntıdan ve boğulma riskinden kurtulmak için karaya doğru değil, kıyıya paralel yüzerek akıntı alanından kurtulmaya çalışmak gerekir.
"Ben zaten açılmıyorum ancak belime kadar olan yerde yüzüyorum" denmemeli, çünkü rip akıntıları tam kıyıdan ve bilek hizasından başlar. Bir çok insan ayağı yere basarken, kendini emniyette hissederken boğulmaktadır.
"Ben insanların kalabalık olduğu yerden ayrılmıyorum, bir şey olursa yardım ederler" denmemeli çünkü, bazen insanların kalabalık olarak denize girmeleri rip akıntılarına sebep olmakta ve toplu boğulmalara neden olmaktadır. Ayrıca yardım etmeye çalışanların da boğulduğu sık görülmektedir.