Defender 110 Hakkında Birkaç Soru

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sonic Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,029

sonic

Yeni Üye
Öncelikler herkese merhabalar,

Kapalı kasa defender 110 almaya niyetliyim. Ama bugün, ama yarın. Dün MKE'ye gittim ve oradaki araçları gördüm. Çoğu haşat durumdaydı. Asıl önceliğim kaportası düzgün bir defender bulmaktı ama açıkçası 100'lerce araç içerisinde istediğim nitelikteki aracı bulamadım. Bana göre oradaki araçların maksimum ederi 1500-2000 lira idi. Aldığım duyumlara göre 4000 lira altında hiçbiri satılmıyormuş. Herneyse, uygun araba birgün kısmet olur inşallah.

Sormak istediğim birkaç soru var fakat öncelikle beklentilerimi anlatayım. Ben aracı asfalt üzerinde kullanmayı düşünmüyorum bu yüzden arazi performansı benim için önemli. Beni arazinin ortasında bırakmayacak bir defender yapmayı planlıyorum. Tabi ki kırılmayacak hiçbirşey yok. Yeteri kuvvet uygulanınca herşey kırılabilir o yüzden ilk önce defenderi güçlendirmekle başlamayı düşünüyorum.

20 yaşında metal erözyonuna uğramış bir arabanın neresinin kırılacağını kestirmek zor. Özellikle benim gibi off road tecrübesi olmayan biri için. Bu araçların nereleri zayıftır öncelikle bunu öğrenmek istiyorum. Akslar, porya, travers, şaft, şanzıman, diferansiyel vb..?

Bu araçların diferansiyel sistemleri nasıl çalışır? Viscous coupling midir yoksa kilitli diferansiyel var mıdır? İyi bir arazi performansı için 4WD sisteminde nasıl geliştirmeler yapılmalıdır.

Süspansiyon sistemi gördüğüm kadarı ile şaseye bağlı? Forumda makas filanda diye okudum ama benim gördüğüm şaseye bağlı helezon ve amortisör sistemi idi. Defenderin amortisörleri sık arızalanır mı yoksa arazi koşullarına dayanıklımıdır? Amortisör sisteminde ne tür geliştirmeler yapılabilir?

Benim için şu an aktarma ve süspansiyan sistemi ön planda. Motor ile ilgili pek endişem yok aslında. Gerekirse turbo takıp güçlendirebilirm fakat acaba ihtiyaç olucak mı? Alt devirleri güçlendirmek adına küçük bir dizel turbosu uygulanaiblir aslında ama belkide motor swaplamak daha ucuza gelebilir.

Gerçi forumda konuşulan fiyatlarıda okudum bana oldukça yüksek geldi. Benzin pompası için 1000 lira, motor için 8000 lira gibi..Parçalarıda böyle pahalıysa ayvayı yedik )) Ben bunu tamamen araziye yönelik bir proje arabası gibi düşünüyorum. Hatta trafiğe bile tescil ettirmeyi düşünmüyorum. Karşılaşabileceğim sorunlar, tavsiyeler, teknik bilgilere ihtiyacım var.

Saygılar
Cüneyt

Etiketler
Ynt: Defender 110 Hakkında Birkaç Soru

Merhaba Cüneyt Bey,
Bende MKE deki ihaleleri takip ediyorum. İstabulda olduğum için vakit ayarlayıp gidemedim. Araçlar için hepsi haşat demişsiniz. Biraz daha fazla bilgi verme imkanınız varmı araçlar hakkında. Daha çok kaportalarmı, yürür aksamlarımı, iç donanımlarımı yoksa motorlorı çalışmayacak derecedemi? Bilgi için şimdiden teşekkürler.
Bende bu konuda çok yeni olduğum için sizin sorularınıza maalesef yanıt veremiyorum ama sitede bu konuda çok tecrübeli arkadaşlar var. Eminim size yardımcı olacaklardır. Ayrıca diger başlıklar altındaki konuları detaylı incelerseniz sorularınızın birçoğunun cevabını bulabilirsiniz.
Selamlar,
Derya

Sayın Derya,

Benim şahsi kanaatim, o fiyatlara şahıslardan daha uygun ve düzgün araba bulunabileceği yönündeydi. Ben bindiğim çoğu arabayı çalıştırmaya uğraştım. Kiminin aküsü yok, kiminin direksiyon mili kırılmıış, kimi zaten son 5 yıldır hiç çalışmamış vb. sebepler. Kaportası "düzgün" araç sayısı bir elin parmakları kadar. İç donanıma dikkatli bakınca çoğu şeyin artık fonksiyonu yitirdiğini görebiliyorsunuz. Araçların çoğunda koltuk namına birşey yok zaten. Çoğu ya sökülmüş ya da kullanılmayacak halde. Bazı araçların camları kırık, bazılarında kapı kolları yok. Hatta bazların kapılarıda yok. Bu manzara karşısında motor ve yürüyeninde çok farklı olmadığını düşünüyor insan.

Sonuç olarak benim gözümde 2000 liradan fazla ederi yok oradaki araçların. Ben müdürleri ilede görüştüm. Aluminyum olduğu için 4000 lira hurda ederi varmış. Bana saçma geldi, eritip satın o zaman. Ben hurdacı değilim sonuçta, yapıp bineceğim. Hurda almak niyetinde hiç değilim.

Not: Elimde cep telefonu ile çekilmiş bazı fotoğraflar var fakat teknik problemlerden ötürü bilgisayra aktaramadım henüz. Aktarınca burayada koyacağım.

Cüneyt

Cüneyt bey,
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Biraz hayal kırıklığına uğradım doğrusu. Bu kadar kötü olacaklarını tahmin etmiyorum. Demekki askeriyede uzun zaman önce devre dışı kalmış olmalılar. İhaleye çıkmadan 3-5 ay öncesine kadar askeriyede aktif olarak kullanılmış bir araç olsa söyledikleriniz gibi kötü durumda olmamaları gerekiyordu. Çünki aktif olarak kullanılan aracı zimmetinde olan asker mutlaka bakımlı tutmak zorunda. Ben ordaki araçları askeriyeden olduğu için öyle hayal etmiştim :smiley: dediğiniz gibi ihale dışında daha düzgün bişey bulmaya çalışacağız artık. Kısmet.....

Cüneyt Bey merhaba,

Sorduğunuz tüm soruların cevapları LR kısmında mevcut. Biraz vakit ayırırsanız aradığınızın fazlasını bile bulabilirsiniz.

Bende MKE den alıp toplamak istiyorum. Fakat iş yoğunluğundan gidip araçları göremedim. Ama şu kesin ki iyi olanların bizim gibi vatandaşlara yar olmayacağını biliyordum.

Bu yüzden araçları hakkındaki resimlerinizi bekliyorum.

Şuanda MKE 'de düzgün defender bulma şansı zayıf düzgün olanlarda zate ihalelerde satılıyor helede çok düzgün bir araç ise ihalede 11-12 bine çıktığıda oluyor

Açık satışdakiler doğal olarak ihaleye çıkanlardan daha kötü durumdadır.

Lakin, Cüneyt bey'in gördüğü araçlar ihaleye çıkacak olan araçlarmı, yoksa açık satıştakiler mi ?? Bunu bilmek lazım.

Cüneyt bey; İhaleye çıkan araçlar ayrı bir yerde teşhir ediliyorsa birde onlara bakmanızda fayda var... Malum 26 Ekim de ihale var..

Konuyu biraz dağıttık galiba. Cüneyt Bey araç hakkında daha çok teknik bilgi istemişti ama biz işi ihaleye bağladık :smiley:

mrb cüneyt bey;
ben bu aracı almak için tam altı ay ugraştım sonunda aldım. mke nin üç yerde hurda santralleri var bunlar .1.kırıkkale,2.izmit,3.aliağa bunların içinden ise izmetteki tesiste saglam araçlar var. kırıkkale deki araçların bir çogu dogu da kullanılmış araçlar yani çok hasarı var ama izmit ve aliağadakiler batıdan gitme araçlar birazdaha bakımlı oluyorlar yürür vaziyette oluyorlar. ayrıca fiyat konusuda min.4000 tl daha aşagı bulamazsın ben aracı izmitten aldım. 8000 tl ama arac on numaraydımotoruna hiç bakım yapmadım araç yürür vaziyetteydi sadece boyası değişti 1,2 rütüşla bu işi halletim. mke den almak istiyorsan biraz sabredeceksin ve ihaleye çıkan araçları iyi takip edeceksin.. iyi çalışmalar.

mmom' Alıntı:
Merhaba cüneyt bey;
ben bu aracı almak için tam altı ay ugraştım sonunda aldım. mke nin üç yerde hurda santralleri var bunlar .1.kırıkkale,2.izmit,3.aliağa bunların içinden ise izmetteki tesiste saglam araçlar var. kırıkkale deki araçların bir çogu dogu da kullanılmış araçlar yani çok hasarı var ama izmit ve aliağadakiler batıdan gitme araçlar birazdaha bakımlı oluyorlar yürür vaziyette oluyorlar. ayrıca fiyat konusuda min.4000 tl daha aşagı bulamazsın ben aracı izmitten aldım. 8000 tl ama arac on numaraydımotoruna hiç bakım yapmadım araç yürür vaziyetteydi sadece boyası değişti 1,2 rütüşla bu işi halletim. mke den almak istiyorsan biraz sabredeceksin ve ihaleye çıkan araçları iyi takip edeceksin.. iyi çalışmalar.

Merhaba mmom,
Bende mke ihalelerini bir defender alabilmek için takip ediyorum. Şuanda sadece Kırıkkalede ihaleye çıkan araçlar var. İzmit ve Aliağada yakın zamanda olup olmayacağı hakkında bir bilginiz varmı? Birde aracı nerde toparlattınız? Ben İstanbuldayım ve Defender için iyi bir kaportacı ve tamirci arıyorum. Yardımcı olabilirseniz memnun olurum. Özeldende mesaj atabilirsiniz. dergev@hotmail.com
Teşekkürler.

Iyi aksamlar Cuneyt bey .,

Hurda araclarla hic ugrasmayin derim tecrubeyle sabittir. Sahibinden.com dan ambulans kafa defenderlari secip begenerek 8-10.000 ytl civarinda alirsiniz . Motor +kaporta vs vs her bakimdan mukemmel cikiyorlar .

selamlar.,
Erhan

Sayın sonic,

Öncelikle herşey şans işi. Aracı alayım, ertesi hafta kullanayım, sanayiye de 6 ay daha uğramayayım istiyorsanız sahibinden hazır toplanmış alın derim. Yoksa, içinize sinan bir araç istiyorsanız, biraz gözü karartıp şansınıza güvenmek gerekiyor.

Örneğin; İhaleden alacaksanız, araç seçerken sadece araca dışından bakabiliyor, motoruna 5 cm yağ ve tozun altından göz atıyorsunuz. Bir usta tanıdığınız yoksa, veya bu araçlardan iyi anlamıyorsanız, temel yürüyen aksam ve kaporta hariç araçların durumunu ayırt edemiyorsunuz. Binlerce küçük parçası var araçların, hangisinin başından neler geçti, kaç kez değişti, neresi idareten yapılmış, neresi yeni değişmiş bilemiyorsunuz. Hal böyle iken, ihalede çok da vasat omayan ortalama bir araç almak, güzel görünen ama ihalede pahalıya çıkacak bir araç almaktan daha karlı.

aracın içine aldanmayın, ihaleye gidecek diye işe yarayan herşeyini sökerler. o herşeyi yerine takmak da inanın para değil. debriyaj üst alt merkez aldım 45 lira tuttu 4 tane kapı kolu aldım, 4 tane daha yanında verdiler. :smiley:

Bir araç seçtiniz diyelim. Nitekim biz öyle yaptık. İhaleye çok güzel durumda, sadece boyası değiştirilecek bir araç seçip girdik, 5000 lira derken biz birkaç bin lira daha artırabildik, araba başlangıcın iki katına yaklaştı ve nitekim ihale bizde kalmadı. Daha sonra sanayide ne yazık ki alamadığımız aracın motorunda çatlak olduğu ortaya çıkmış.
Demem o ki sadece lastiklerin kapıların içerideki pastiklerin, kaportann iyi olmasına kanmayın, aracı pahalı almayın.

O aracı alamayınca biir sonraki ihalede radyatörü, aküsü sökülmüş, ön lastikleri farklı, içinde koltuk dahi sökük ve dağınık halde, döşemesi paramparça bir araç aldık. Yürüyen aksamda, aksı ve makası değiştirik. parçalar 500 lira mı ne tuttu. Motoru sağlam, baskı balatası yepyeni çıktı. Bu iş şans işi. yavaş yavaş da olsa 5 yıla arabanın tüm parçalarını değiştirmiş olacaksnız zaten :smiley:

sonic' Alıntı:
20 yaşında metal erözyonuna uğramış bir arabanın neresinin kırılacağını kestirmek zor. Özellikle benim gibi off road tecrübesi olmayan biri için. Bu araçların nereleri zayıftır öncelikle bunu öğrenmek istiyorum. Akslar, porya, travers, şaft, şanzıman, diferansiyel vb..?

Hangi metalin nereden kırılacağı belli olmuyor. Örneğn alternatörü tutan metal ayak kırıldığı için (10 cm lik metal parçası) alternatör yerinden oynadı. motor pervanesi de alternatör de aynı kayış ile döner bildiğiniz gibi, perane durdu, çok kısa sürede motor inanılmaz hararet yaptı, neredeyse yanıyordu. Tabi defender ın tamiri mümkün ve ustasını bulursanız çok da zor değil; motorun sökülüp tamir edilip takılması 1000 liranıza daha malolur. Kaldı ki, yine de 5 liralık çürük alternatör ayağını değiştirmediğiniz için motoru söktürüp taşlatıp taktırmaya gerek kalması çok can sıkıcı oldu bizim için. Kırılan metal belli ki orijinali değilmiş, daha önce de bir kez kaynak olmuşmuş. araçların 20 yıl askerlik yaptığını hatırlayınca o kadar normal ki.
Demem o ki, önemli önesiz demeyin değiştirebileceğiniz ne varsa yenisi ile değiştirin.

Bence ihaleye girmeden önce mutlaka birkaç kez araçların yanına gidin, araçları görün, altına yatın, aksda boşluk var mı, kablolar yanmış mı, frenleri var mı, motorda yağ sızıntısı var mı, kaç kat boya var, ilk kat mavi, üstüne haki mi, diferansiyellerde vuruk var mı ne bileyim aklınıza gelen önemli önemsiz her yerine göz atın.

Aracın hikayesini öğrenin. Komutanın arabasıymış ama, ihaleye gireceği için içinde işe yarar ne varsa sökülmüş mü, yük taşımak için kamyon gibi kullanılmış mı, dağa taşa vurup devriye mi gezmiş, kaza geçirip takla mı atmış vb.. hangi il hangi askeri birlikten gelmiş? oralarda kaç km yol yapmış olabilir ?

hiayesi ile araçtaki gözleminizi birleştirin, ve seçiminizi apın. bence amacınız aracı ucuza almak olmalı. o yüzden hurdacıya geldiniz. baştan ucuza almaya bakın, bu da 5500 lira kdv vb herşey dahil. (mke daha ucuza satmıyor) zaten değiştireceğiniz şeyler için ( koltuk, döşeme, lastik, kapılar vb. ) baştan hiiiiiç para harcamayın. zaten hiçbir araçta da düzgün bulamazsınız.

Aracı kaporta boya ve min. yürüyen aksamına baktırın, trafiğe tescil ettirin ve hemen kullanın. uzun yola gidip gelince örneğin, motorun havası hangi delikten tam ayağınıza vuruyor, sudan geçerken neden arka koltuk zemini ıslanıyor, 3000 deviri geçmediğiniz halde neden hararet artıyor, sola dönerken sürekli tıkırtı duyuyorsunuz vb. kullanmadan anlayamazsınız. bol bol gezin ihtiyaçları belirleyip daha sonra, önem sırasına göre gerekli parçaları yenileri ile değiştirin.

Aldığınız araç 15 20 yaşında olacak. neredeyse reşit insan gibi. bir geçmişi var. iyi yönleri, kötü yönleri var. bunu aracı almadan bimek çok zor. ihaleden araç alırken doğru aracı (eğer bir doğrusu varsa) seçme şansınız da kısıtlı olduğuna göre; bence şansınıza güvenip gözünüzü karartıp ucuzlardan en iyisini seçip zamanla yavaş yavaş tüm parçalarını değiştirmek en akılcı yol.

MKE içinde büyük bir bölüm defender mezarlığı haline gelmiş. Ben parekende satıştakilere bakmadım. Yani orada eline yüzüne bakılır bir araç görmedim. Farklı bir yerde sergileniyorsa bilemiyorum. Yakın bir arkadaşıma 5500 liraya aynı ihaleden bir araç aldık. Ben 2500 liradan fazla para vermezdim o arabaya ama o tüm baskılarıma rağmen aldı. 8000 liraya 10 numara defenderlar piyasada zaten satılıyor; ihaleye girmeye gerek yok. MKE durumu biraz abartmış. Kurum mantığı ile değil hurdacı mantığı ile hareket ediyor.

Cevaplar için teşekkürler. Konu dışına çıktık ama önemli değil. Aşağıda birkaç aracın fotoğrafı var. Bunlar benim gördüğüm en iyi üç arabaydı. Yine de o paraları etmezler ama..435 favorim giden bakabilir, alabilir.

435.jpg

429.jpg

440.jpg

askeriye cıkması araçlarda temiz araç bulmak çokzor çünkü mke den araç alıp satımını yapanlar sağlam hangi parçayı görseler hemen aldıkları araçlara aktarma yapıyorlar malesef. orada da bir türkiye gerçeği yaşanıyor.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,846
Kayıtlı Üye Sayımız
166,647
Kaydolan Son Üyemiz
Pw250

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR