Ynt: Dak/sar Denizde Gönüllü Acil Yardım Arama Kurtarma Örgütü
Daha önce yazdığım mesajlar birilerini yaralamış olmalı ki kaldırılmış.
Mesajımı tekrar ediyorum.
Ben bir denizciyim. Denizde acil bir durumla karşılaştığımda, yardıma ihtiyacım olduğunda, okyanus koşullarında dahi olsam ilk kullanacağım cihaz kesinlikle VHF, Ch16 dır. Neden mi, çünkü mesafesi yaklaşık 25 Nm dir. Yani yakınımdakilerden öncelikle yardım talep ederim.
Daksar yada herhangi bir resmi kurum bana müdahale edinceye kadar bekleyemem.
İkincisi, daksar evet iyi niyetle kurulmuş bir yapı gibi de görünse, toplanan bağışlar, kurtarma operasyonu karşılığında talep edilen ücretler nereye gidiyor? Gönüllüleri davet etmeden önce bu gibi soruların açıklığa kavuşturulması gerekir!
Sahil güvenlik (158), kıyı emniyeti (kıyem) gibi resmi kuruluşlar varken, daksar ne kadar gerek var???
Neden gereksinim duyulmuş ve kurulmuş?
Devletimizin resmi birimleri bu konuda sizce yetersiz mi?
Profesyonel anlamda bu işin eğitimini almış insanlar varken, gönüllülerden neden medet umulmalı?
Ayrıca hemen her yerde ticari gemilere denk geliriz. Her gemide bir rescue boat mevcuttur. Ticari gemi personeli zabitleri dahi bu konuda yıllar süren eğitimlere, çeşitli deneyim ve gözlemlere sahiptirler.
Yani Daksardaki gönülllülere ihtiyacım neden olmalı??
Yine başka bir açıdan bakacak olursak:
Ben kaptanı olarak bulunduğum bir tekne yada gemi de, herhangi bir acil durumda daksar'a haber edipte,
resmi birimlere haber etmezsem, bildiğiniz üzere, bana çatır çatır hesabı sorulur bunun!!!
En son malumunuz, şilede bir gemi alabora olup batmıştı demir bölgesinde;
Bu konuda basında da kıyem ve sahil güvenlik ekiplerinin çalışmalarını görüyoruz. Daksar ne yaptı bu gibi durumlarda?
Sert hava koşullarında pek çok benzeri haberlere denk gelebiliyoruz. Daksarın bu hava koşullarına meydan okuyabilecek bir gemisi veya helikopteri var mı?
Daha başka bir açıdan bakacak olursak:
Bu gün pek çok dernek ve vakıfların gönüllü iyilik sever insanlardan oluştuğunu görüyoruz. Ama hangisi gerçekten amacına uygun hizmet ediyor? üyeler günüllüler ne kadar takibini yapıyor? Deniz feneri dernekleri gibi insanların iyi niyetini sömüren pek çok kurum ve kuruluşların olduğu bir ortamda, daksar'a neden güvenilmeli?
Daksar, bir salvage operasyonunda bulunduğunda, talep edilen ücret nereye gidiyor?
Üyeleri davet etmeden önce, bu gibi soruların cevabını belgeleri ile cevaplamalısınız...
Kesinlikle bir ark niyetim yoktur. Sadece ve sadece insanların iyi niyetini sömürebilecek olan kurumların karşısındayım.
Ve gönüllü davet etmeden önce bunları açıklamanız gerektiğini düşünüyorum.
Herkese de uyarımdır; bugün, gönüllü / dernek / vakıf kelimelerinin geçtiği üyesi olduğunuz yada olacağınız pek çok kurum basından da gözlemlediğiniz gibi, çıkar amaçlı kurumlar olabilmekte... Üyesi olacağınız kurumları, birimleri araştırmalarını iyice yapmanız önerilir.
Saygılarımla...