Dacia Duster Yakıt Tüketim Tecrübeleri (Fuel Consumption)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TTamer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 355
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 133,468

Etiketler
Ynt: Dacia Duster Yakıt Tüketim Tecrübeleri (Fuel Consumption)

Benim arkadaştada Focus var, geçen gün emanet aldım. 15 km yaptım. 1.5 lt /100 km yaktı. Yol da bilenler için Tavas makasından Denizli girişi Şahin Tepesine kadardı. İnanmayan gelsin deneyelim. İsteyene foto veya video yükleyeyim.

Değerli Arkadaşlar;

Benim Duster yakıt ortalamam,kısa süreli değil yaklaşık 5000 km.'lik ortalamamdır.Kısa anlık,15-20 Km.lik ortalamalar değil.Bu sadece duster değil diğer araçlarımda da katalog verilerinin altına rahatlıkla inebiliyorum.Duster kendi segmentinin açık ara en az yakan aracı.

Ayrıca bu bana özel bir durum değil,bazı noktalara dikkat edilerek,daha öncede bahsettiğim hususlara dikkat edilerek bu değerleri tutturabilmek mümkün.Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığımız gerçeğinden yola çıkarak bu deneyimlerimi sizlerle paylaştım.

Selamlar...

Hassey' Alıntı:
Değerli Arkadaşlar;

Benim Duster yakıt ortalamam,kısa süreli değil yaklaşık 5000 km.'lik ortalamamdır.Kısa anlık,15-20 Km.lik ortalamalar değil.Bu sadece duster değil diğer araçlarımda da katalog verilerinin altına rahatlıkla inebiliyorum.Duster kendi segmentinin açık ara en az yakan aracı.

Ayrıca bu bana özel bir durum değil,bazı noktalara dikkat edilerek,daha öncede bahsettiğim hususlara dikkat edilerek bu değerleri tutturabilmek mümkün.Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığımız gerçeğinden yola çıkarak bu deneyimlerimi sizlerle paylaştım.

Selamlar...
Tüm araçlar için genel olarak ekonomik sürüş için gerekli bilgileri verebilir misiniz? (sürüş tekniği, araçın bakımları ile ilgili dikkat edeilmesi gerekenler... vs)

Bu arada Golf örneğini de düşük yakıt tüketiminin sadece dusterle sınırlı olmadığını belirtmek için vermiştim. Golf'un kataloog verisi 3.8 lt/100 km. Bu test gerçek şehir içi koşullarında,kırmız ışık,yoğun trafik,eğimsiz yolllarda yapılmıştır.Yetkililer tarafından kayıt altına alınmış ve bana en yakın tüketim değeri aynı koşullarda 4.1 olmuştur.

Anlık veya yokuş aşağı yakıt tüketimi verilerinden bahsetmiyorum.

Merhaba Abdullah Bey;

Tabii ben bu konuda profesyonel biri değilim.Bende 20 yıllık sürüş deneyimim ve aldığım bilgiler çerçevesinde önerilerde bulunabilirim.Benim uyguladığım yöntemleri sizinle paylaşayım.

Aracınızı zorlamayacak en düşük devirde kullanma,olabildiğince hızlı şekilde en yüksek vitese geçmek,trafiği mümkün olan en uzağa bakarak takip etme ve böylece freni en az kullanarak sürme,ani hızlanma ve yavaşlamalardan kaçınma sürüş tarzıyla ilgili kabaca önerebileceğim öneriler.

Aracın lastiklerini ayda bir lastik havalarını kontrol ederek özellikle düşük olmamasına dikkat etme,hava filtresini turbo motorlarda 5000 km'de bir,atmosferik motorlarda 10000 km'de bir değiştirilmesi,periyodik bakımların zamanında ve mümkünse yetkili servislerde yapılmasını tavsiye edebilirim.

Hassey' Alıntı:
Merhaba Abdullah Bey;

Tabii ben bu konuda profesyonel biri değilim.Bende 20 yıllık sürüş deneyimim ve aldığım bilgiler çerçevesinde önerilerde bulunabilirim.Benim uyguladığım yöntemleri sizinle paylaşayım.

Aracınızı zorlamayacak en düşük devirde kullanma,olabildiğince hızlı şekilde en yüksek vitese geçmek,trafiği mümkün olan en uzağa bakarak takip etme ve böylece freni en az kullanarak sürme,ani hızlanma ve yavaşlamalardan kaçınma sürüş tarzıyla ilgili kabaca önerebileceğim öneriler.

Aracın lastiklerini ayda bir lastik havalarını kontrol ederek özellikle düşük olmamasına dikkat etme,hava filtresini turbo motorlarda 5000 km'de bir,atmosferik motorlarda 10000 km'de bir değiştirilmesi,periyodik bakımların zamanında ve mümkünse yetkili servislerde yapılmasını tavsiye edebilirim.

Aracınız dster 110 bg dizel mi ?

Hassey' Alıntı:
Merhaba Abdullah Bey;

Teşekkürler.
Bir şey daha soracağım: Aracı ilk kalkıştan sabit gideceğimiz hıza çıkarana kadar geçen sürede, (yani aradavites değiştirir ve hızlanırken)
yine her vitesi zorlamayacak en düşük devirde mi kullanacağız yoksa araba bir an önce hızlansın diye yüksek devirlerde mi vites değiştireceğiz?
Teşekkürler.

veteriner' Alıntı:
Teşekkürler.
Bir şey daha soracağım: Aracı ilk kalkıştan sabit gideceğimiz hıza çıkarana kadar geçen sürede, (yani aradavites değiştirir ve hızlanırken)
yine her vitesi zorlamayacak en düşük devirde mi kullanacağız yoksa araba bir an önce hızlansın diye yüksek devirlerde mi vites değiştireceğiz?
Teşekkürler.

aha tuzak soru geldi ;D ;D

Abdullah Bey, vites değişim devri bir üst vitese geçildiğindeki devir, aracı zorlamayacak devir olmalı.Tabii bu değişim devri aractan araca değişmekle birlikte 85 bg'lik dizel dusterde bu devir 2500-2700 arasıdır.1500 devrin aşağısıda vites küçültmek için kullanıyorum.Yokuş yukarı rampalarda bu devir 3000-3500'a kadar çıkabildiği gibi yokuş aşağı inişlerde 2000 devire inebilmektedir.Yani aracı zorlamayacak devir koşullara görede değişebiliyor.

Sabit hıza hızlı çıkılması yüksek devirde vites değiştirilmesi anlamında kullanmadım..

Saygılarımla...

Sayın Hassey'in devir ayarını dstekliyorum. 1750-2250 devir arası meselesi. Yani 1750'ye düşünce vites düşürmek (ki o zaman zaten 2000 devre çıkar), 2250 devire yükselince de vites yükseltmek (o zaman da yine 2000 devre çıkar).

Şayet hızlanmak istiyorsanız, o zaman 2500 lere çıkabilirsiniz, araç daha kolay ivmelenir.

Belli bir rampayı örneğin 1750 devirle de çıkabilirsiniz. Fakat o zaman ivmelenemezsiniz. Hızlanmanız gerektiğinde, belli bir sabit hız (örneğin 6. vites 2000 devir ve rampa yukarı) ile giderken, daha fazla gaza bassanız bile gaza basma oranında devri yükseltemezsiniz. Ama 5. vitese düşürüp ivmelerseniz, 6. viteste ivmelenme devam edecektir.

Dizellerdeki kullanım için uztam "düşük devir yüksek vites" demişti. Tabii motoru bayılmayacak kadar düşük olacak... Hassey de aynı şekilde kullanıyor demek ki. Fakat buna rağmen, fabrika verilerinin altına düşmek mümkün gözükmüyor. Yol bilgisayarındaki "harcanan yakıt" miktarına ben itibar etmiyorum. Çünkü göstergeyi sıfırlayarak yakıt aldıktan sonra, bir zaman sonra depoyu tekrar doldurduğunuzda, bilgisayar verisi ile aldığınız yakıt miktarı birbirini tutmuyor.

Ortalama önemli... Çünkü orada bilfiil para ödüyorsunuz ve yaptığınız km. belli.

Sayın Olguncandan, bu yakıt verileri tamamen yol bilgisayarı verileridir. Ancak depo fulleyip km yaptıktan sonra tekrar fullediğimde yol bilgisayarıyla karşılaştırdığımda yaklaşık %5 civarı daha fazla tükettiğini gördüm.

Bu arada Duster almamdaki en büyük etkenlerden biri sizin ve Ümiterkan'ın yorumları olmuştur.Bu vesileyle teşekkürlerimi iletmeyi bir borç bilirim.

Selamlarımla...

Hassey' Alıntı:
Sayın Olguncandan, bu yakıt verileri tamamen yol bilgisayarı verileridir. Ancak depo fulleyip km yaptıktan sonra tekrar fullediğimde yol bilgisayarıyla karşılaştırdığımda yaklaşık %5 civarı daha fazla tükettiğini gördüm.

Bu arada Duster almamdaki en büyük etkenlerden biri sizin ve Ümiterkan'ın yorumları olmuştur.Bu vesileyle teşekkürlerimi iletmeyi bir borç bilirim.

Selamlarımla...

Azizim, ben deneyimlerimi olduğu gibi paylaştım; teknik meknik araya karıştırmadan. Şayet doğru bilgi verebildiysem ve de bu, bu bilgiye uyarak tercihte bulunanları memnun etmişse, bize mutlu olmak düşer. Ne ben sizi şahsen tanırım, ne de ümiti yahut diğer arkadaşlarımızı. Ama bilirim ki hepsi insandır, bizim insanımızdır ve herkesin emekleri aynı derecede değerlidir. Bilgi emeğin en iyi şekilde değerlendirilmesi için aranır. (Buradaki emek kavramını Marksist anlamda kullanmıyorum, alınteri anlamında kullanıyorum) Bu arayışa saygı duymak lazımdır. Tüm yazdıklarımın altında sadece bu yatmaktadır.

Mesela ben, daha önceki deneyimlerimde (ki en iyi deneyim pompaya yaklaşmaktır) yol bilgisayarı verilerine hiç bakmadım. Onun için rahatlıkla söyleyebiliyorum ki, 4x4'ün şehiriçi normal kullanımda yakıt ortalaması 100/7 litredir. Sadece bir kez 6.9'a düşürebildim. Agresif kullanırsanız birazcık çıkar. (İstanbul trafiğini saymıyorum)

Ancak bir önemli okta var: Markaya göre katkı türüyle tüketilen yakıt miktarının farkettiğini açıkça gözledim. Örnek: Opet'ten aldığımda ortalama yükseldi, Total, Shell veya BP'den aldığımda düştü. Petrol ofisinden henüz almadım; ama onu da deneyeceğim.

Selamlar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,676
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR